Τι είναι το σύνδρομο της ξένης προφοράς;

Το σύνδρομο της ξένης προφοράς είναι μία πάθηση αλλοίωσης του λόγου η οποία δεν έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα, αλλά μπορεί να είναι ενδεικτική σοβαρότερων νευρολογικών προβλημάτων. Υπάρχουν, επίσης, καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου συνδέεται με ψυχικές διαταραχές.
Τι είναι το σύνδρομο της ξένης προφοράς;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν αρκετά συχνές διαταραχές που σχετίζονται με την ομιλία. Όμως, υπάρχουν και πιο σπάνιες, όπως το σύνδρομο της ξένης προφοράς το οποίο έχει πιο περίεργη μορφή.

Θέλετε να μάθετε τι είναι και τι το προκαλεί; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε!

Το σύνδρομο της ξένης προφοράς

Πρόκειται για μία παράξενη διαταραχή του λόγου. Η πρώτη περίπτωση χρονολογείται το 1907. Ο ασθενής προφέρει τις λέξεις με μια προφορά η οποία είναι διαφορετική από τη μητρική του, γεγονός που μοιάζει σα να μιλάτε με έναν άνθρωπο από άλλη χώρα.

Το σύνδρομο της ξένης προφοράς δεν περιορίζεται στην προφορά λέξεων, αλλά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σύνταξη και το λεξιλόγιο όσων υποφέρουν. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές που ισχυρίζονται ότι επηρεάζεται επίσης το μέγεθος των προτάσεων. Παραδόξως, σε πολλές περιπτώσεις, η νεοαποκτηθείσα προφορά προέρχεται από χώρα την οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ο ασθενής.

Αιτίες του συνδρόμου της ξένης προφοράς

Για πολύ καιρό, οι επαγγελματίες τη συσχέτιζαν μόνο με νευρολογικά ζητήματα. Δηλαδή, ότι υπήρχαν, συνήθως, περιπτώσεις όπου προκαλούνταν βλάβη στον εγκέφαλο, όπως ένα εγκεφαλικό. Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις του συνδρόμου το οποίο οι ειδικοί απέδωσαν σε κάποιο ψυχιατρικό ή ανάμεικτο αίτιο.

Νευρολογικά αίτια

Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας για το σύνδρομο, όμως, ακόμη δε γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό πρόκλησης. Διάφορες νευρολογικές τεχνικές παρατήρησης έδειξαν βλάβες σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου: την περιοχή κίνησης και γλώσσας του κυρίαρχου ημισφαιρίου.

Πέραν από τα εγκεφαλικά, υπάρχουν και άλλες καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, ανάμεσά τους μπορούμε να βρούμε τις εξής:

 • Τραυματισμοί στο κεφάλι
 • Ανευρύσματα
 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Όγκοι στον εγκέφαλο
Άτομο που έχει υποστεί εγκεφαλικό
Τα αγγειοεγκεφαλικά ατυχήματα αφήνουν διάφορα προβλήματα, ανάμεσά τους και το σύνδρομο της ξένης προφοράς.

Ψυχιατρικά αίτια

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αναφορές ασθενών με σύνδρομο της ξένης προφοράς οι οποίοι δεν έδειξαν άλλα σημάδια εγκεφαλικής βλάβης. Όμως, υπέφεραν από ψυχιατρικά ή ψυχολογικά προβλήματα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η διαταραχή είναι πολυπλοκότερη απ’ όσο πιστεύαμε.

Υπό αυτή την έννοια, ανάμεσα στις κύριες ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, οι ειδικοί αναφέρουν την ψύχωση, τη διαταραχή ομιλίας, τη διπολική διαταραχή, και τη σχιζοφρένεια. Στην ψύχωση συγκεκριμένα, η νέα προφορά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Όμως, υποχωρεί μόλις υποχωρήσει και το επεισόδιο.

Ανάμεικτα αίτια

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στην αρχή, ο ασθενής έχει συνήθως νευρολογική βλάβη, και αργότερα εμφανίζει μια ψυχιατρική διαταραχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, δε μπορούμε να την αποδώσουμε σε μία μόνο αιτία. Τη χαρακτηρίζουμε ως απώλεια ταυτότητας και ανάπτυξη νέας προσωπικότητας.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειώσουμε ότι μια μορφή του συνδρόμου συνδέεται με την ανάπτυξη. Εδώ, υπάρχουν αποδείξεις περιπτώσεων όπου οι ασθενείς με αυτή τη διαταραχή δεν εμφανίζουν κάποια βλάβη στον εγκέφαλο ή κάποια ψυχολογική διαταραχή.

Σύνδρομο της ξένης προφοράς – Συμπτώματα

Αυτό το παράξενο σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια διαφοροποίηση στην προφορά του ατόμου, και αυτή την αλλοίωση μπορεί να μην την παρατηρήσει το άτομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως υπάρχουν τμηματικές και προσωδιακές ελλείψεις:

 • Τμηματικές ελλείψεις: Είναι πιθανό να παρατηρήσετε μεγαλύτερη αλλοίωση στα φωνήεντα καθώς ο ασθενής αυξάνει ή μειώνει τον χρόνο προφοράς. Από την άλλη, ίσως υπάρχουν μικρές αλλαγές στα σύμφωνα και λάθη στην προφορά.
 • Προσωδιακές ελλείψεις: Εδώ, αναφερόμαστε σε μια αλλαγή στον ρυθμό και τον τονισμό διαφόρων λέξεων και προτάσεων. Μπορούμε να βρούμε επίσης μια μείωση στον χρόνο ανάμεσα στις συλλαβές και μια αντιστροφή στον τονισμό των φράσεων.

Διάγνωση

Τα άτομα που υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο δεν παρατηρούν, συνήθως, τη διαφορά στη διάλεκτο, η παρατήρηση γίνεται συνήθως από κάποιον τρίτο. Η επίσημη διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ειδικό. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη επειδή πολλές διαταραχές είναι παρόμοιες.

Για να γίνει μια πραγματικά σωστή διάγνωση, ο επαγγελματίας υγείας θα πιστοποιήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, το οικογενειακό ιστορικό, και την έκθεση του ασθενή σε μια ξένη γλώσσα. Θα πρέπει επίσης να ερευνήσει σχολαστικά τους μυς που χρησιμοποιούνται για την ομιλία καθώς αυτοί επηρεάζονται τις περισσότερες φορές.

Σε πολλές περιπτώσεις, για να ερευνηθεί οποιαδήποτε νευρολογική βλάβη, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να παρατηρηθεί ο εγκέφαλος και η συμπεριφορά του. Οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες είναι πολύ χρήσιμες.

Γυναίκα με τα δύο χέρια μπροστά στο στόμα της

Σύνδρομο της ξένης προφοράς – Αντιμετώπιση

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι αλλαγές στην προφορά εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, και έτσι δεν είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το σύνδρομο δεν εξαφανίζεται και παραμένει για χρόνια.

Οι ειδικοί θεωρούν τη συγκεκριμένη διαταραχή μια κινητική αλλοίωση με νευρολογική βλάβη, για την οποία χρησιμοποιούν θεραπεία προκειμένου να επιλυθούν και τα δύο προβλήματα.

Αρχικά, ο ειδικός εστιάζει στο νευρολογικό ή ψυχολογικό ζήτημα που είναι και η βάση της διαταραχής.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες έχουν επιδείξει την αποτελεσματικότητα των λογοθεραπειών για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της ξένης προφοράς. Αυτές έχουν βοηθήσει ασθενείς ν’ ανακτήσουν τη μητρική τους προφορά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μάλαγα έδειξε πως η συμπερίληψη ντονεπεζίλης στη θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών

Παρά το γεγονός πως το σύνδρομο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, μπορεί να έχει τεράστιες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτό οφείλεται στη δυσκολία στην επικοινωνία των ασθενών. Εξάλλου, γίνεται δύσκολη η κατανόηση του λόγου τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αγνοούμε την ύπαρξη αυτού του προβλήματος. Το σύνδρομο της ξένης προφοράς μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου είδους νευρολογικής ή ψυχολογικής διαταραχής. Ως τέτοιο, είναι πάντα καλύτερο να επισκεφθείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mato Díaz R, Ricart Menéndez R, Sotomayor Álvarez M, Méndez Amador T. Síndrome del acento extranjero: presentación de caso. GENOINFO. 2018;13(1).
 • Asogwa K, Nisenoff C, Okudo J. Foreign Accent Syndrome, a Rare Presentation of Schizophrenia in a 34-Year-Old African American Female: A Case Report and Literature Review. Case Reports in Psychiatry. 2016;2016:1-5.
 • Reeves R, Burke R, Parker J. Characteristics of psychotic patients with foreign accent syndrome. Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences. 2007;19(1):70-76.
 • Vares González E. Un nuevo caso de síndrome del acento extranjero ligado al desarrollo. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología. 2015;35(2):77-83.
 • Buentello García R, Martínez Rosas A, Cisneros Franco J, Alonso Vanegas M. Síndrome del acento extranjero. Archivo de Neurociencia de México. 2011;16(3).
 • Checa Moreno A, Quevedo Blasco.Revisión sistemática en el Síndrome del Acento Extranjero: intervención y terapia del lenguaje. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud. 2017;8(1):1-8.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.