Η σύσπαση του Dupuytren: Αίτια και αντιμετώπιση

Η σύσπαση του Dupuytren είναι μια παραμόρφωση των χεριών που περιορίζει την κίνηση των δακτύλων και τα αποτρέπει να τεντωθούν πλήρως. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Η σύσπαση του Dupuytren: Αίτια και αντιμετώπιση
Galo Flores

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Galo Flores.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η σύσπαση του Dupuytren είναι μια παραμόρφωση των χεριών και επηρεάζει κυρίως την κίνηση των δακτύλων. Αυτή η διαταραχή παρεμποδίζει το στρώμα του ιστού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα της παλάμης και του χεριού. Εξελίσσεται με τα χρόνια και είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 45 ετών.

Αυτή η διαταραχή επηρεάζει και τα δύο άκρα στους μισούς ασθενείς. Επιπλέον, η συχνότητά της είναι διπλάσια στο δεξί χέρι απ’ ό,τι στο αριστερό.

Η σύσπαση περιορίζει τις κινήσεις των δακτύλων και τα αποτρέπει να τεντωθούν πλήρως. Αυτό περιπλέκει τις καθημερινές δραστηριότητες. Εκδηλώνεται στους δείκτες και τα μικρά δάκτυλα, κυρίως.

Ορισμένες από τις πιο περιοριστικές κινήσεις είναι η τοποθέτηση των χεριών στις τσέπες, η χρήση γαντιών, και ο χαιρετισμός. Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε σε βάθος τη σύσπαση του Dupuytren.

Σχετικά συμπτώματα

Η σύσπαση του Dupuytren εξελίσσεται αργά, αν και τελικά θα μειώσει τη λειτουργικότητα του επηρεασμένου χεριού.

Ξεκινά με τη σκλήρυνση του δέρματος της παλάμης. Έπειτα, το δέρμα ζαρώνει και αποκτά κοιλότητες στην επιφάνεια. Στην ίδια περιοχή είναι πιθανό να εμφανιστεί και ένα μικρό οζίδιο.

Αυτό το οζίδιο γίνεται παχύτερο μέχρι να σχηματίσει μια ζώνη, σαν κορδόνι. Μπορεί να είναι μαλακό στο άγγιγμα, αλλά δεν πονά. Ο σχηματισμός του οζιδίου κάτω από το δέρμα τραβά ένα ή περισσότερα δάκτυλα, αποτρέποντας την κάμψη τους. Αυτό κάνει το χέρι να δείχνει σαν δαγκάνα.

Άτομο τεντώνει τα δάκτυλα των χεριών του
Ορισμένες κινήσεις γίνονται αδύνατες και περιορίζεται η καθημερινότητα του ατόμου.

Σύσπαση του Dupuytren – Αίτια

Το ακριβές αίτιο της πάθησης είναι άγνωστο, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει ένα κληρονομικό στοιχείο που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι επαναλαμβάνονται οι τραυματισμοί στο χέρι στο μέλλον. Επίσης, είναι αβέβαιο το αν δραστηριότητες ή εργασίες που περιλαμβάνουν κραδασμούς μπορούν να την προκαλέσουν.

Παράγοντες κινδύνου

Η σύσπαση του Dupuytren προκαλείται με διάφορες συχνότητες, ανάλογα με το γενετικό φορτίου και τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα στα αλκοολικά άτομα και σε όσα έχουν επιληψία.

Αυτή η αλλοίωση είναι συχνότερη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, και σε άτομα από αυτές τις περιοχές. Αντιθέτως, είναι μια σπάνια διαταραχή στην Αφρική και την ανατολική Ασία.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι:

 • Ηλικία άνω των 50 ετών
 • Είναι 7 με 10 φορές πιο συχνή στους άνδρες
 • Έχει την τάση να είναι κληρονομική
 • Τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της χρόνιας βλάβης στο κολλαγόνο
 • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο λόγω της μικροσκοπικής ζημιάς που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία
 • Ομοίως, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε τοξικούς μεταβολίτες και σε ηπατική βλάβη

Σύσπαση του Dupuytren – Διαθέσιμες θεραπείες

Ένα από τα αρχικά στάδια της θεραπείας είναι να επιβλέπονται οι ήπιες, μη προοδευτικές περιπτώσεις. Αυτό θεωρείται αρχικό μέτρο επειδή δεν περιορίζει τη λειτουργία.

Οι ενέσεις κορτιζόνης στο οζίδιο ίσως μειώσουν τη δυνατότητα αίσθησης αν γίνουν πριν αρχίσουν να καμπυλώνουν τα δάκτυλα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η κορτιζόνη δεν επιβραδύνει την εξέλιξη του προβλήματος.

Ακόμη μια θεραπευτική επιλογή είναι οι ενέσεις κολλαγενάσης και τα αποτελέσματά τους είναι ιδιαίτερα καλά. Η κολλαγενάση είναι ένα ένζυμο το οποίο διαλύει το κολλαγόνο που σχηματίζεται στον τεντωμένο ιστό της παλάμης.

Αυτή η ουσία είναι το παράγωγο του bacterium Clostridium histolyticum. Το ινώδες κορδόνι μπορεί να μαλακώσει και να αποδυναμωθεί εφαρμόζοντας το ένζυμο. Επιτρέπει τη χειραγώγηση του χεριού ώστε να σπάσει το κορδόνι και να ισιώσουν τα δάκτυλα.

Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία η οποία έχει καλά αποτελέσματα. Ο λόγος είναι πως καθυστερεί την πρόοδο της ασθένειας και την ανάγκη χειρουργείου. Οι ιατροί την εκτελούν, συνήθως, μία φορά.

Βελόνα

Ένα άτομο μπορεί αν υποβληθεί στην τεχνική της βελόνας πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση. Εδώ γίνεται χρήση μια βελόνας που εισέρχεται στο δέρμα. Στόχος είναι να σπάσει το κορδόνι του ιστού που προκαλεί τη σύσπαση του δακτύλου.

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν απαιτεί χειρουργική τομή και οι γιατροί μπορούν να την εκτελέσουν σε αρκετά δάκτυλα ταυτόχρονα. Μετά την ολοκλήρωσή της, απαιτείται λίγη φυσικοθεραπεία. Όμως, το κύριο μειονέκτημά της είναι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί η σύσπαση.

Χειρουργείο

Οι γιατροί κρατούν αυτή την επιλογή για τις περιπτώσεις όπου η παλάμη του χεριού δεν μπορεί να μείνει επίπεδη σε ένα τραπέζι. Επίσης, όταν τα δάκτυλα έχουν καμπυλώσει τόσο ώστε να περιορίζουν τη λειτουργία ή αν η ασθένεια επηρεάζει αρκετά δάκτυλα.

Κύριος στόχος είναι να αφαιρεθεί χειρουργικά ο ιστός που επηρεάζεται από τη νόσο. Το κύριο πλεονέκτημα του χειρουργείου είναι ότι τα αποτελέσματά του είναι πιο πλήρη και διαρκούν περισσότερο από τις ενέσεις κολλαγενάσης ή της βελόνας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, θα αφαιρεθούν όλοι οι ιστοί που επηρεάζονται από τη σύσπαση του Dupuytren, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος που είναι προσκολλημένο στο ίνωμα. Έτσι, απαιτείται ένα μόσχευμα δέρματος για να καλυφθεί η πληγή.

Άτομο με δεμένο χέρι
Η μετεγχειρητική διαδικασία σε αυτή την πάθηση είναι μακρά και απαιτεί αποκατάσταση για την πλήρη ανάκτηση των λειτουργιών.

Συμβουλές και πρόληψη

Συνιστώνται οι ακόλουθες αλλαγές στις δραστηριότητες των ατόμων με σύσπαση του Dupuytren:

 • Προστασία των χεριών με γάντια με επένδυση όταν σηκώνουν βαριά αντικείμενα
 • Τοποθέτηση μόνωσης στις λαβές αντικειμένων και εργαλείων

Η φυσικοθεραπεία βοηθά επίσης στην μείωση του πόνου και στην αύξηση του εύρους κινήσεων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες τεχνικές:

 • Θεραπεία με θερμότητα
 • Υπέρηχος
 • Κινήσεις έκτασης

Η σύσπαση του Dupuytren είναι προοδευτική

Η σύσπαση του Dupuytren μπορεί να προοδεύσει απρόσμενα. Προκαλεί παραμόρφωση και απώλεια της λειτουργικότητας του χεριού. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να την αναγνωρίζετε και να έχετε επαρκή ιατρικό έλεγχο.

Στις περιπτώσεις όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με φυσικοθεραπεία. Αυτό κατά κύριο λόγο για να μειωθούν τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η λειτουργία του χεριού. Τελικός στόχος είναι ν’ αυξηθεί η κινητικότητα των δακτύλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Feldman G, Rozen N, Rubin G. Dupuytren’s Contracture: Current Treatment Methods. Isr Med Assoc J. 2017 Oct;19(10):648-650. PMID: 29103246.
 • Esper, R. C., Rosillo, F. R., Castro, F., & Córdova, L. D. C. (2008). Enfermedad de Dupuytren. Médica Sur15(3), 196-199.
 • Walthall J, Anand P, Rehman UH. Dupuytren Contracture. 2020 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252330.
 • Layton T, Nanchahal J. Recent advances in the understanding of Dupuytren’s disease. F1000Res. 2019 Feb 28;8:F1000 Faculty Rev-231. doi: 10.12688/f1000research.17779.1. PMID: 30854193; PMCID: PMC6396840.
 • Abdelrahman I, Elmasry M, Steinvall I, Turesson C, Sjöberg F, Hansson T. Needle Fasciotomy or Collagenase Injection in the Treatment of Dupuytren’s Contracture: A Retrospective Study. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 Jan 21;8(1)
 • Lanting, Rosanne, et al. “A systematic review and meta-analysis on the prevalence of Dupuytren disease in the general population of Western countries.” Plastic and reconstructive surgery 133.3 (2014): 593-603.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.