Πώς να αποτρέψετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας: 5 συμβουλές

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί πόνο και δυσφορία στις αρθρώσεις. Για να αποφύγετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές.
Πώς να αποτρέψετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας: 5 συμβουλές
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου, 2021

Η πρόληψη από την αρθρίτιδα στα χέρια δεν είναι μια αδύνατη αποστολή. Έγκαιρες διαγνωστικές μελέτες μπορούν να προειδοποιήσουν ένα άτομο νωρίς εάν διατρέχει κίνδυνο. Μόλις διαγνωστεί, θα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Αυτή η έγκαιρη διάγνωση μας παρέχει επίσης την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε κάποιες συμβουλές που είναι πρακτικές και αποτελεσματικές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από οξεία ή χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνά πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και παραμόρφωση. Επομένως, περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία παθολογιών και ρευματικών παθήσεων. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα: Συνεπάγεται επιδείνωση του χόνδρου και υπερανάπτυξη του οστού.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Μια αυτοάνοση ασθένεια.
 • Ουρική αρθρίτιδα: Το αποτέλεσμα της συσσώρευσης ουρικού οξέος.
 • Σηπτική αρθρίτιδα: Το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης.
 • Νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα: Άγνωστη αιτία.

Αρθρίτιδα στα χέρια σας

Η αρθρίτιδα στα χέρια σας μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις μεταξύ των 29 οστών των χεριών και των καρπών. Ο πόνος σε αυτό το μέρος του σώματος δυσκολεύει συχνά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι πιο συχνές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας και για την ανακούφιση του πόνου εάν ήδη υποφέρετε από αυτήν.

Συμβουλές για την πρόληψη από την αρθρίτιδα στα χέρια

 1. Βρομελίνη, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες

φέτες ανανά

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο με πρωτεολυτική δράση. Εξάγεται από τον καρπό ή το στέλεχος του ανανά. Ξεχωρίζει για τις αντιφλεγμονώδεις, κυκλοφορικές και ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες.

Για το λόγο αυτό, η βρομελίνη είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και την ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη σημαντική μείωση της φλεγμονής.

Επομένως, μπορείτε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα βρωμελίνης για να αποτρέψετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας, όπως ο πόνος και η φλεγμονή, εάν υποφέρετε από αυτά. Έτσι, θα αποφύγετε να παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να υποφέρετε από τις παρενέργειές τους.

 1. Συμπλήρωμα σκόρδου

Το σκόρδο είναι μια αρχαία φαρμακευτική τροφή που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα καρδιαγγειακά οφέλη της. Επιπλέον, οι ενώσεις θείου έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολύ αποτελεσματικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Για να επωφεληθείτε από αυτές τις ενώσεις, μπορείτε να φάτε το σκόρδο ωμό ή να χρησιμοποιήσετε θρυμματισμένο σκόρδο. Μπορείτε να το προσθέσετε στη βινεγκρέτ ή σε χυμούς λαχανικών. Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράσετε κάψουλες από λάδι σκόρδου.

 1. Εφαρμογή θερμότητας για την αρθρίτιδα στα χέρια

εφαρμογή θερμότητας

Όταν υποφέρετε από οξεία φλεγμονή, για παράδειγμα λόγω τραύματος, μπορείτε να εφαρμόσετε κάτι κρύο για να το ανακουφίσετε και να μειώσετε το αιμάτωμα. Ωστόσο, όταν η φλεγμονή είναι χρόνια, είναι καλύτερα να εφαρμόζετε θερμότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε κρύο και θερμότητα για να δείτε τι βοηθά περισσότερο.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε θερμότητα στον εαυτό σας;

 • Μέσω μασάζ με φυτικό λάδι (ελιά, αμύγδαλο, σουσάμι)
 • Με ηλεκτρική κουβέρτα.
 • Με μπουκάλι ζεστό νερό
 • Χρησιμοποιώντας θερμικά γάντια
 • Μουλιάζοντας τα χέρια σας σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά
 1. Ασκήσεις για την αρθρίτιδα στα χέρια σας

Η αρθρίτιδα στα χέρια χαρακτηρίζεται από πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Σε πολλές περιπτώσεις, μία από τις αιτίες είναι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή και του ποντικιού. Επομένως, πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε προτού είναι πολύ αργά.

Εάν εργάζεστε με πληκτρολόγιο όλη την ώρα, θα πρέπει να συνηθίζετε να κάνετε διαλείμματα κάθε μισή ώρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα διαλείμματα για να μετακινήσετε τα χέρια, τα δάχτυλα και τους καρπούς σας. Ή, δοκιμάστε να κάνετε λίγο μασάζ στα χέρια σας. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό το πρωί και πριν πάτε για ύπνο.

 1. Προσέξτε τα λίπη και τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

φυτικές ίνες

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αρθρίτιδας είναι μέσω της διατροφής σας. Μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της αύξησης της κατανάλωσης από τα ακόλουθα τρόφιμα.

 • Ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά
 • Όσπρια
 • Κουρκουμά και τζίντζερ
 • Εποχιακά φρούτα
 • Γιαούρτι
 • Συμπληρώματα βιταμίνης D, λάδι από συκώτι γάδου και πολυβιταμίνες. Πάντα να καταναλώνετε αυτά τα συμπληρώματα υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε την αρθρίτιδα στα χέρια σας. Επιπλέον, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της νόσου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.