9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Η συστηματική παρατήρηση της κατάστασης και της εμφάνισης των χεριών μας, μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις για το σύνολο της υγείας μας καθώς και μια πρόωρη διάγνωση, που αφορά σε 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.
9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας; Τα χέρια μας “μιλούν” πολύ περισσότερο για την υγεία μας, από όσο νομίζουμε. Και μπορούν, φυσικά, να μας προειδοποιήσουν για διάφορα προβλήματα υγείας. Διαβάστε στο σημερινό άρθρο, τα 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.

Συγκρατήστε στο μυαλό σας, τα προειδοποιητικά σημάδια που φανερώνουν μέχρι και 9 προβλήματα υγείας, που μπορεί να αντιμετωπίζουμε χωρίς να το έχουμε καταλάβει.

Προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

1. Πόνος σε αντίχειρα και δείκτη

Αν πονάτε συγχρόνως σε αντίχειρα και δείκτη, νιώθετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, μπορεί να υποφέρετε από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο συνοδεύεται από πρήξιμο στον καρπό, που πιέζει το νεύρο και αυτό προκαλεί αλυσιδωτά, μια σειρά ενοχλήσεων.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας αφορά εκείνους που εκτελούν μηχανικές και αυτοματοποιημένες κινήσεις με τα χέρια τους. Για παράδειγμα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια κοινή πάθηση για όσους εργάζονται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή για τους μουσικούς.

2. Πληγές που αργούν να επουλωθούν

9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Αν οι πληγές σας αργούν να “κλείσουν” και χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν, αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί προειδοποιητικό σημάδι για κάποια προβλήματα υγείας. Όταν μελανιάζει το δέρμα σας, όταν έχετε μώλωπες και πληγές στα χέρια, που δεν θεραπεύονται και δεν επουλώνονται πλήρως, ίσως πάσχετε από διαβήτη.

Αν στις ενδείξεις αυτές προσθέσουμε πείνα και δίψα, καθώς και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα σε χέρια και πόδια, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια άμεσα. Διότι, πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι αύξησης της ποσότητας της γλυκόζης στο αίμα.

3. Αλλαγές στο χρώμα των δαχτύλων

Αν παρατηρήσετε ότι το χρώμα στα δάχτυλά σας, αλλάζει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αν πρόσφατα εκτεθήκατε σε χαμηλές θερμοκρασίες, σας κυρίευσε άγχος ή εκτελέσατε βαριές σωματικές εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πιθανότατα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν οι αλλαγές που παρατηρείτε, συνοδεύονται από κνησμό, πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα, τότε σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και να υποβληθείτε σε εξετάσεις.

Τα παραπάνω μπορεί να ανήκουν στα συμπτώματα μιας ασθένειας της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να καταδεικνύουν προβλήματα υγείας στα αιμοφόρα αγγεία ή να υποδηλώνουν δερματοπάθεια.

4. Υπερβολική εφίδρωση

9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ιδρώνουν οι παλάμες σας, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης. Ονομάζεται υπεριδρωσία των παλαμών και ανήκει στα 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.

Αν και το φαινόμενο της ιδρωμένης παλάμης είναι σύνηθες, στην περίπτωση που η εφίδρωση είναι υπερβολική και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, τότε ίσως αντιμετωπίζετε ένα διαφορετικό είδος προβλήματος.

5. Αδύναμα και εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σας σπάνε εύκολα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαρκή επαφή με το νερό, έκθεση σε απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα, καθώς και σε μια σειρά λανθασμένων επιλογών περιποίησης.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν τα νύχια σας αδύναμα και εύθραυστα. Μπορεί επίσης, όμως, να αποτελούν σύμπτωμα διαταραχής του θυρεοειδή αδένα.

  • Εξετάστε με προσοχή αν η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από αδυναμία, αίσθημα κούρασης και πόνο στις αρθρώσεις. Αν ναι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

6. Κρύα χέρια

9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Αν ανήκετε στα άτομα που τα χέρια τους είναι συνεχώς κρύα και συγχρόνως παρατηρείτε αποχρωματισμό του δέρματος, είναι ανάγκη να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται εν γένει με διαταραχές του κυκλοφορικού ή του νευρικού συστήματος και ανήκουν στα 9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας.

7. Τρέμουν τα δάχτυλά σας;

Τα δάχτυλα που τρέμουν, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί να προκληθεί από υπερένταση ή επειδή σηκώσατε κάποιο βάρος. Στις περιπτώσεις αυτές, το τρέμουλο θα εξαφανιστεί μόλις ξεκουραστείτε.

Αν δείτε ότι δεν υποχωρεί και ότι τα χέρια σας εξακολουθούν να τρέμουν δίχως προφανή λόγο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη των βιταμινών Β1, Β6, Β12 και Ε.

8. Πρήξιμο

9 προβλήματα υγείας που φανερώνουν τα χέρια μας

Αν δείτε τα χέρια σας να πρήζονται, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Αυτές κυμαίνονται από μια ζεστή μέρα έως την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού. Στην περίπτωση αυτή, το συγκεκριμένο πρήξιμο θα υποχωρήσει γρήγορα.

Ωστόσο, αν το φαινόμενο παρουσιάζεται συχνά, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, διότι το επίμονο πρήξιμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη αγγειακής νόσου.

9. Αποχρωματισμός των νυχιών

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των νυχιών σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πτώση της αιμοσφαιρίνης ή σε αναιμία. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα, και στις δύο περιπτώσεις, είναι ότι τα νύχια αποκτούν μπλε απόχρωση.

Η παθολογική αυτή κατάσταση συνοδεύεται σε γενικές γραμμές από αδεξιότητα στα χέρια (δυσκολία στον συντονισμό των κινήσεων), αίσθημα δυσφορίας και ελαφρύ τσούξιμο στα δάχτυλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rozman, C. Compendio de medicina interna. Elsevier España, 2005.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Mildred CarterTammy Weber. Reflexología de la mano. Clave para una salud perfecta. Editorial Paidotribo, 2004.
  • Fitzgibbons PG, Weiss AP. Hand manifestations of diabetes mellitus. J Hand Surg Am. 2008;33(5):771-775. doi:10.1016/j.jhsa.2008.01.038
  • Puri N. (2012). A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian journal of dermatology, 57(3), 247–248. https://doi.org/10.4103/0019-5154.96227

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.