Τα οφέλη από το βαθύ μασάζ των ιστών

Τι γνωρίζετε για το βαθύ μασάζ των ιστών; Γνωρίζετε τα οφέλη και τις αντενδείξεις του; Συνεχίστε να διαβάζετε αν θέλετε να τα μάθετε!
Τα οφέλη από το βαθύ μασάζ των ιστών
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2021

Τα μασάζ είναι τεχνικές χειρισμού των επιφανειακών και βαθιών μυϊκών στρωμάτων. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολλές μέθοδοι με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών, το βαθύ μασάζ των ιστών γίνεται όλο και πιο δημοφιλές

Ο στόχος τους είναι να επηρεάσουν και να χαλαρώσουν την βαθύτερη επιφάνεια του μυός και της περιτονίας.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη αυτού του τύπου μασάζ; Πότε προτείνεται; Ποιες είναι οι αντενδείξεις του;

Σήμερα, θέλουμε να απαντήσουμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Μάθετε να απελευθερώνετε την ένταση των μυών σε αυτό το άρθρο!

Τα οφέλη και οι χρήσεις από το βαθύ μασάζ των ιστών

Υπάρχουν πολλά οφέλη και χρήσεις από το βαθύ μασάζ των ιστών. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Western Journal of Medicine, είναι κυρίως ένα εργαλείο για χαλάρωση, ανακούφιση μυϊκών διαταραχών και μείωση άγχους. Υπάρχουν άλλα αποτελέσματα; Θα σας πούμε περισσότερα παρακάτω.

Ανακούφιση από τον πόνο

Το βαθύ μασάζ των ιστών βοηθά στην εξάλειψη των κόμπων στους μυς και στον συνδετικό ιστό. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, τουλάχιστον προσωρινά. Οι ειδικοί το συνιστούν για να βοηθήσει στην ταλαιπωρία των αρθρώσεων και σε κάθε είδους χρόνιο μυϊκό πόνο.

Χαλάρωση και ευεξία

Η καλή υγεία των μυών οδηγεί σε μια κατάσταση μέγιστης χαλάρωσης. Με αυτή την έννοια, το βαθύ μασάζ των ιστών είναι ευεργετικό, καθώς διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που προάγουν την ευημερία.

Συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης, σεροτονίνης και ενδορφίνης. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος καταπολέμησης του άγχους και του στρες.

Επαγγελματίας που κάνει βαθύ μασάζ ιστού.

Αθλητική απόδοση

Το εύρος κίνησης των μυών στις ασκήσεις θα βελτιωθεί χωρίς αυξημένη ένταση. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητές σας να χάσετε θερμίδες και τόνωση αυξάνονται.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο North American Journal of Sports Physical Therapy προτείνει ότι τα μασάζ βοηθούν στην προετοιμασία των αθλητών για τον αγώνα, διότι βοηθά στη βελτίωση της απόδοσής τους. Επίσης, βοηθά στην ανάρρωση μετά την άσκηση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ποιότητα ύπνου

Η ανάπαυση είναι η βάση για υψηλές επιδόσεις την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που κάνετε. Από αυτή την άποψη, το βαθύ μασάζ των ιστών μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα για την προώθηση του βαθύ και αποκαταστατικού ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή σε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης.

Ανακούφιση από τραυματισμό

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Athletic Training, τα μασάζ μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, καθώς και να μειώσουν τον πόνο των μυϊκών τραυματισμών. Συγκεκριμένα, το βαθύ μασάζ των ιστών βοηθά στην αντιμετώπιση των ακόλουθων τραυματισμών:

Πώς γίνεται το βαθύ μασάζ των ιστών

Πρώτον, προτού μπορέσετε να κάνετε ένα βαθύ μασάζ των ιστών, πρέπει να προσδιορίσετε την ακριβή περιοχή όπου βρίσκεται το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ο επαγγελματίας θα ζητήσει από το άτομο να ξαπλώσει στο στομάχι ή στην πλάτη του, ανάλογα με την περιοχή που θεραπεύει.

Όλα ξεκινούν με τη θέρμανση των μυών με ελαφριά αγγίγματα. Μετά από αυτό, ξεκινήστε να πιέζετε αργά (με τους αντίχειρες τις αρθρώσεις) και ασκείστε έντονη πίεση- με κάποια μεταβλητότητα- για να φτάσετε στο επιθυμητό βάθος.

Κανονικά, αυτά τα μασάζ διαρκούν μεταξύ 60 και 90 λεπτών, τα οποία εξαρτώνται από την ένταση και τη θέση. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος μασάζ χρησιμοποιεί μεγάλη πίεση, ακόμη μεγαλύτερη πίεση από ένα σουηδικό μασάζ. Ωστόσο, η αίσθηση έχει να κάνει πολύ με το πόσο ευαίσθητος είναι ο ασθενής.

Πονάει;

Τα μασάζ που εκτελούνται με την τέλεια τεχνική δεν βλάπτουν. Ωστόσο, προφανώς, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην αρέσει το συναίσθημα να τους λύνουν τους κόμπους.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να πονέσετε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν είναι πρόβλημα και οι μύες σας θα πρέπει να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα σχεδόν αμέσως.

Ένας άντρας κάνει μασάζ.

Αντενδείξεις και συστάσεις

Όσον αφορά τις αντενδείξεις, τα άτομα με θρόμβους αίματος ή που είναι επιρρεπή σε αυτούς δεν πρέπει να κάνουν βαθύ μασάζ των ιστών. Επίσης, όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό για να καθορίσουν τη βιωσιμότητα ενός μασάζ με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να αποφύγετε το βαθύ μασάζ των ιστών σε περιοχές με τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Μελανιές
 • Λοιμώξεις
 • Εξανθήματα
 • Όγκοι
 • Κοιλιακές κήλες

Συστάσεις για βαθιές μασάζ ιστών

Για να προσφέρουν τα οφέλη που αναφέραμε τα μασάζ, είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Πριν κάνετε μασάζ, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό. Με αυτόν τον τρόπο, ο μυϊκός ιστός είναι έτοιμος για θεραπεία και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο.
 • Συνεχίστε να κάνετε μασάζ. Η καθιέρωση μιας συνεδρίας μασάζ κάθε 2 εβδομάδες θα διατηρήσει τους μύες σας στη βέλτιστη κατάσταση και θα αποτρέψει την εμφάνιση κόμπων.
 • Εξοικονομήστε λίγο χρόνο χαλάρωσης. Μετά το βαθύ μασάζ, είναι καλύτερο να περιμένετε 12 ώρες πριν ξαναπροπονηθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε τα οφέλη χωρίς να καταστρέψετε τις διακοπές ή τις υποτροπές.

Τελικές σκέψεις για το βαθύ μασάζ των ιστών

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν αυτά τα μασάζ, αλλά ένας ειδικός γιατρός θα μπορούσε να προτείνει κάποιες προσαρμογές, ανάλογα με την περίπτωση. Με τη σειρά τους, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατες επεμβάσεις ή διαδικασίες χημειοθεραπείας χρειάζονται την έγκριση εκπαιδευμένων επαγγελματιών.

Εάν το μασάζ είναι επώδυνο κατά τη διάρκεια και μετά, φροντίστε να θυμάστε τον πόνο που αισθάνεστε, ώστε να μπορείτε να επαναπροσαρμόσετε ή να διακόψετε το μασάζ, εάν είναι απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
 • Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
 • Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
 • Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
 • Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
 • Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
 • Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
 • Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
 • Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.