Τενοντίτιδα δικεφάλου: Ποια είναι τα αίτια;

Η κύρια αιτία της τενοντίτιδας του δικεφάλου είναι η υπερβολική χρήση του άνω μέρους, κυρίως λόγω της επαναληπτικής και συχνής κίνησης τοποθέτησης των μπράτσων πάνω από τους ώμους. Διαβάστε περισσότερα εδώ!
Τενοντίτιδα δικεφάλου: Ποια είναι τα αίτια;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η τενοντίτιδα δικεφάλου  είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τον τένοντα του δικεφάλου μυός. Όμως, συνήθως δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Εντοπίζεται κυρίως όταν ένα άτομο πονάει κουνώντας απλά το μπράτσο του.

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλούν την εκδήλωση τενοντίτιδας δικεφάλου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αθλητικές δραστηριότητες, οι εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη χρήση του μπράτσου, και η ηλικία. Αν και σπάνια, αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η τενοντίτιδα δικεφάλου είναι μία από τις κύριες αιτίες πόνου στον ώμο. Παρότι ξεκινά ως φλεγμονή που προκαλεί πόνο, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο τραυματισμό με μερική ή ολική ρήξη του τένοντα του δικεφάλου.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά στην πάθηση και τα αίτια που την προκαλούν.

Ο δικέφαλος και οι τένοντές του

Άνδρας πιάνει τον δικέφαλό του

Ο δικέφαλος συμμετέχει στις περισσότερες από τις κινήσεις του μπράτσου και βοηθά τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων.

Μιλώντας πιο απλά, είναι ο μυς που βρίσκεται στο άνω μέρος του μπράτσου. Ο περιφερικός τένοντας συνδέει το κάτω μέρος του δικεφάλου με τον αγκώνα. Έπειτα, ο εγγύς τένοντας συνδέει αυτόν τον μυ στον ώμο.

Βασικά, οι τένοντες είναι δυνατοί συνδετικοί ιστοί. Εδώ, υπάρχουν δύο εγγύς τένοντες. Αυτοί συνδέονται με την ωμοπλάτη σε διάφορα σημεία. Βοηθούν την υποστήριξη του άνω τμήματος του μπράτσου στην εσοχή του ώμου. Ομοίως, διευκολύνουν την κίνηση.

Ο δικέφαλος συμμετέχει σε διάφορες κινήσεις. Συμμετέχει στην κίνηση του αντιβραχίου (ειδικότερα: στο να γυρίζουμε τις παλάμες πάνω και κάτω). Επιπλέον, σχετίζεται με το λύγισμα του αγκώνα. Επίσης, βοηθά να σταθεροποιηθεί η άρθρωση του ώμου.

Τι είναι η τενοντίτιδα δικεφάλου;

Ο δικέφαλος μπορεί να υποφέρει από πολλούς τραυματισμούς που μπορούν να εκδηλωθούν και στον ώμο και στην εισαγωγή του στον αγκώνα. Η τενοντίτιδα δικεφάλου προκαλείται όταν υπάρχει φλεγμονή στο μακρύ τμήμα του κοντινού τένοντα.

Η πάθηση προκαλεί σοβαρό πόνο στον πρόσθιο ώμο. Γενικά, συμβαίνει όταν το μπράτσο υψώνεται πάνω από τον ώμο. Όμως, αυτή η πάθηση δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να φοράτε μια μπλούζα, να πετάτε μια μπάλα, να κοιμάστε από την επηρεασμένη πλευρά, κ.λπ..

Τενοντίτιδα δικεφάλου – Τα αίτια

Γυναίκα κρατά αλτήρα

Τα αθλήματα και οι δραστηριότητες στην εργασία οι οποίες απαιτούν την επαναλαμβανόμενη χρήση δύναμης του μπράτσου καθώς και η ηλικία, επηρεάζουν τον δικέφαλο.

Η συχνότερη αιτία πρόκλησης τενοντίτιδας δικεφάλου είναι η υπερβολική χρήση, είτε λόγω άθλησης είτε εργασίας, ή άλλης πάθησης. Οι πιο συχνές είναι οι φλεγμονώδεις ασθένειες, οι τραυματισμοί του στροφικού τενόντιου πετάλου, το πρόβλημα από προηγούμενο τραυματισμό, ή το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

Κάποιες φορές, η κεφαλή του βραχιόνιου οστού υψώνεται ανωμάλως με εμπρόσθια κίνηση, και έτσι προκαλείται βλάβη στον δικέφαλο. Αυτό οδηγεί στην πάθηση η οποία είναι γνωστή ως σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, που αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα δικεφάλου.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν φλεγμονή, οίδημα, ή μικρές εκδορές. Αν προχωρά το πρόβλημα, ίσως προκληθεί χρόνιος εκφυλισμός. Αυτό οδηγεί σε αλλοίωση των φυσικών ινών κολλαγόνου του τένοντα. Στο τέλος, υπάρχει περίπτωση να προκληθεί μερική ή ολική ρήξη του τένοντα.

Πρόληψη της τενοντίτιδας δικεφάλου

Ο κύριος τρόπος πρόληψης της πάθησης είναι η αποφυγή όλων των δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συχνή τοποθέτηση των μπράτσων σας πάνω από το κεφάλι σας. Αυτές οι κινήσεις είναι συχνές στα αθλήματα όπως το μπάσκετ και το τένις.

Αν δε μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις κινήσεις, θα πρέπει να κάνετε ασκήσεις προκειμένου να δυναμώσετε τους μυς των ώμων και του άνω μπράτσου. Αν οι μύες των ώμων είναι καλά ανεπτυγμένοι, το μπράτσο δε θα χάσει τη σταθερότητά του και έτσι θα είναι λιγότερο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Άλλο ένα προληπτικό μέτρο είναι να κάνετε αυτές τις κινήσεις με σωστή τεχνική. Οι  περίεργες ή παράξενες στάσεις του σώματος, πιέζουν υπερβολικά τον ώμο, το οποίο καταλήγει στην πυροδότηση προβλημάτων όπως είναι η τενοντίτιδα δικεφάλου.

Αν αισθανθείτε πόνο ενώ κάνετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, σταματήστε τη μέχρι να δείτε έναν/μία γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.