Γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά: Οφέλη και μειονεκτήματα

Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να είναι ένα καλό υποκατάστατο για τα παιδιά που έχουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλατος. Παρακάτω, θα σας μιλήσουμε για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα που έχει το γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά.
Γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά: Οφέλη και μειονεκτήματα
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά έχει γίνει μόδα στον Δυτικό κόσμο, καθώς μπορεί ν’ αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν να το πιουν άτομα που υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Όμως, δεν είναι κατάλληλο για τον καθένα.

Γνωρίζετε ήδη ότι το γάλα είναι ένα καλό τρόφιμο το οποίο δε θα πρέπει ν’ αντικαθιστούμε, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Η δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να διαγνωστεί σωστά. Διαφορετικά, το άτομο θα πάψει να καταναλώνει, χωρίς λόγο, ένα προϊόν το οποίο του παρέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίπη.

Από ποια ηλικία και έπειτα μπορούν να πίνουν γάλα αμυγδάλου τα παιδιά και γιατί;

Θα πρέπει να θυμάστε ότι για τους πρώτους 6 μήνες συνιστάται αποκλειστικά ο θηλασμός και έπειτα, μέχρι την ηλικία των δύο ετών, η συμπλήρωσή του με τρόφιμα. Είναι σημαντικό να εισάγετε σταδιακά άλλες τροφές και να θυμάστε τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Από επιστημονικής άποψης, οι καρποί μπορούν να εισαχθούν από τους έξι μήνες και μετά. Όμως, οι ειδικοί προτείνουν να τους κόβετε πρώτα για ν’ αποφύγετε τον πνιγμό. Από αυτής της άποψης, το γάλα αμυγδάλου είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των έξι μηνών.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε ποιο γάλα αμυγδάλου επιλέγετε. Πολλά από αυτά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, κάτι που μειώνει τη θρεπτική τους αξία. Είναι ξεκάθαρο πως η τακτική κατανάλωση απλών υδατανθράκων επηρεάζει αρνητικά την υγεία των παιδιών. Αυτό το αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.

Γάλα αμυγδάλου σε ποτήρι και μπουκάλια
Τα γάλατα από καρπούς μπορούν να εισαχθούν στη διατροφή ενός μωρού αφότου κλείσει τους έξι μήνες ζωής.

Γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά – Τα οφέλη

Παρακάτω, θα σας εξηγήσουμε τα οφέλη που προσφέρει το γάλα αμυγδάλου στα παιδιά.

Μειωμένος κίνδυνος αλλεργιών

Η εισαγωγή των αμυγδάλων στη διατροφή ενός μωρού από νωρίς, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών στη ζωή του αργότερα, κάτι που είναι θετικό. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι αυτές οι τροφές έχουν λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, προμηθεύουν με μικροθρεπτικά και φυτοθρεπτικά.

Είναι μια επιλογή για παιδιά με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλατος

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά τα οποία δε μπορούν να καταναλώσουν αγελαδινό γάλα λόγω αλλεργιών. Προφανώς, ο θηλασμός θα πρέπει να έχει πάντα προτεραιότητα.

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που περιορίζει τον θηλασμό, μπορείτε να δώσετε ένα μπιμπερό στο μωρό σας με γάλα αμυγδάλου. Έτσι, θα αποφευχθούν οι διαδικασίες που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Συμπλήρωμα απαραίτητων μετάλλων

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, οι καρποί προσφέρουν μέταλλα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο ψευδάργυρος. Αυτή η μικροθρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NutrientsΑυτό το μέταλλο παίζει ρόλο στη διαφοροποίηση των κυττάρων που αποτελούν την ανοσοαπόκριση του σώματος.

Ψηφιακή απεικόνιση κυττάρων
Ο ψευδάργυρος είναι μια θρεπτική ουσία την οποία έχουν συνδέσει οι ειδικοί με τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παιδιά και ενήλικες.

Αντενδείξεις και μειονεκτήματα που έχει το γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά

Αναφέραμε ήδη ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα μωρά. Εναλλακτικά, και το αγελαδινό γάλα έχει ενδιαφέρουσα συνεισφορά. Ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου υστερεί σε πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, γι’ αυτό έχει έλλειψη μακροθρεπτικών.

Επιπλέον, ορισμένες εκδοχές του περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, κάτι που επηρεάζει την υγεία του μεταβολισμού. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες ώστε ν’ αποφεύγετε τις υπερεπεξεργασμένες επιλογές που δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινές.

Να θυμάστε ότι οι καλύτερες επιλογές είναι τα γάλατα αμυγδάλου που περιέχουν πολύ νερό μαζί με ό,τι έχει απομείνει από τον καρπό. Όμως, είναι κάπως άγευστα και όχι ιδιαίτερα θρεπτικά. Αν και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών, θα πρέπει να σκεφθείτε να προσθέσετε τροφές υψηλότερης ποιότητας στη διατροφή των μωρών.

Το γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά είναι επιλογή για όσα υποφέρουν από αλλεργίες

Όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας, το γάλα αμυγδάλου για τα παιδιά μπορεί ν’ αποτρέψει την εμφάνιση αλλεργιών και έτσι ν’ αποφευχθεί και η κατανάλωση αγελαδινού γάλατος από παιδιά με δυσανεξία ή απ’ όσα υποφέρουν από αυτοάνοσες αντιδράσεις όταν εκτίθενται στις πρωτεΐνες του.

Μπορείτε να το προσθέσετε στη διατροφή του μωρού σας μόλις γίνει έξι μηνών. Παρόλα αυτά, η καταλληλότερη επιλογή παραμένει ο θηλασμός. Ο λόγος είναι πως μέσω αυτού το μωρό λαμβάνει όλες τις απαραίτητες, για τη σωστή ανάπτυξη, θρεπτικές ουσίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.