Τι είναι η αφασία; Μάθετε για την ασθένεια του Bruce Willis

Η κόρη του Bruce Willis ανακοίνωσε ότι ο πατέρας της πάσχει από αφασία και θα πρέπει να σταματήσει την υποκριτική. Θα αναλύσουμε αυτή τη νευρολογική διαταραχή και τα συμπτώματά της εδώ.
Τι είναι η αφασία; Μάθετε για την ασθένεια του Bruce Willis
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο Bruce Willis είναι ίσως ο πιο αναγνωρισμένος ηθοποιός δράσης για όσους απολαμβάνουν τις ταινίες των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Είναι επίσης ένας από τους πιο παραγωγικούς σε όλο το Χόλιγουντ, με πάνω από 145 ταινίες στο ενεργητικό του. Ωστόσο, μία από τις κόρες του Bruce Willis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πάσχει από αφασία και πρέπει να εγκαταλείψει την υποκριτική.

Μέσω μιας δήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Rumer Willis (κόρη του Bruce και της Demi Moore) ανέφερε τα εξής:

“Ως οικογένεια, θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα έλαβε τη διάγνωση της αφασίας, μιας κατάστασης που επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και μετά από πολλή σκέψη, ο Bruce αποφάσισε να αποχωρήσει από την καριέρα που σημαίνει τόσα πολλά γι’ αυτόν.”

Ας δούμε τι είναι η διαγνωσμένη αφασία του Bruce Willis και πώς αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κινηματογραφικός σταρ δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει την υποκριτική.

Τι είναι η αφασία;

Η αφασία είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας. Μπορεί να επηρεάσει την προφορική ή τη γραπτή έκφραση και επίσης να εκδηλωθεί ως πρόβλημα και στους δύο τομείς ταυτόχρονα.

Πιστεύεται ότι εμφανίζεται όταν κάποιο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την επικοινωνία τραυματιστεί, δέχεται λιγότερη κυκλοφορία ή έχουν επιδεινωθεί οι νευρωνικές του συνδέσεις. Το φάσμα των πιθανών προελεύσεων της διαταραχής είναι τόσο ευρύ που μπορούμε να απαριθμήσουμε μόνο μερικές από τις σημαντικότερες:

 • Ένα εγκεφαλοαγγειακό ατύχημα, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο (στην πραγματικότητα, έως και το ένα τρίτο των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο συγκαταλέγουν την αφασία στα συμπτώματά τους).
 • Αγγειακή άνοια
 • Εγκεφαλικός όγκος
 • Νευροεκφυλισμός
Accidente cerebrovascular causa afasia.
Η αφασία εμφανίζεται συνηθέστερα ως συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια συμπτώματα έχει ο Bruce Willis που αντιστοιχούν στην αφασία του. Σε γενικές γραμμές, τα σημάδια του προβλήματος μπορεί να εμφανιστούν σε δύο τομείς: στη λήψη του μηνύματος που εκπέμπουν οι άλλοι ή στην έκφραση του μηνύματος που θέλει να μεταδώσει ο ασθενής.

Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι μικτά και το άτομο δεν καταλαβαίνει καλά αυτό που ακούει. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να εκφραστεί ως απάντηση σε αυτό που έχει ακούσει. Παρομοίως, μπορεί να είναι εμφανείς επιπλοκές στην ομιλία ή τη γραφή, καθώς και στην ανάγνωση, για παράδειγμα.

Όσον αφορά την επικοινωνία, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Λένε λέξεις που είναι κομμένες ή ελλιπείς.
 • Αλλαγή της σειράς των λέξεων σε μια πρόταση.
 • Συνδυάζουν προτάσεις που δεν έχουν γραμματικό νόημα.
 • Εισαγωγή λέξεων που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφραζόμενα για να αντικαταστήσουν μια λέξη που θα είχε νόημα.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο ασθενής μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τι κάνει. Δηλαδή, στο μυαλό του, αυτό που λέει μπορεί να ακούγεται μια χαρά, παρόλο που οι άλλοι δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα άτομο με αφασία είναι σε θέση να αναγνωρίσει ότι δεν λέει τις σωστές λέξεις ή ότι τις συντάσσει λάθος. Και ακόμη και αν κάνουν προσπάθεια να εκφραστούν σωστά, καταλήγουν να βγάζουν ήχους που δεν ήθελαν. Αυτή η κατάσταση είναι συχνά απογοητευτική και εξαντλητική για το άτομο.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε επίσης τα συμπτώματα της αδυναμίας ερμηνείας του μηνύματος που λαμβάνουμε από τους άλλους:

 • Να μην κατανοεί τις μεταφορές ή να τις παίρνει κυριολεκτικά, χωρίς να αναγνωρίζει το μεταφορικό νόημα.
 • Ερμηνεύει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε ο δέκτης, ακόμη και αν ο δέκτης εκφράστηκε σωστά.

Τύποι αφασίας

Δεν υπάρχει ένας μόνο τύπος αφασίας και δεν έχουμε ακόμη τις ακριβείς πληροφορίες για να καταγράψουμε αυτόν που υπέστη ο Bruce Willis. Αν και όλες μοιράζονται παρόμοια συμπτώματα, κάθε τύπος μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές αιτίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Αφασία Broca

Αυτή η εκδήλωση εμφανίζεται γενικά όταν ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου έχει υποστεί βλάβη, κυρίως στην αριστερή του περιοχή. Το άτομο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά την ομιλία, οπότε εκφέρει αποσπασματικές προτάσεις, παραλείπει λέξεις και δεν κατανοεί πλήρως όσα του λένε.

Μερικές φορές υπάρχουν συνοδευτικά σωματικά συμπτώματα, όπως παράλυση της δεξιάς πλευράς του σώματος.

Αφασία Wernicke

Στην περίπτωση αυτή, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου έχει συνήθως υποστεί βλάβη, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη ερμηνείας των μηνυμάτων που λαμβάνει. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αν το άτομο μιλάει καλά.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα αυτά συχνά επεξεργάζονται μεγάλες προτάσεις που καταλήγουν να είναι ακατανόητες. Σε αυτές τις μακροσκελείς προτάσεις, είναι σύνηθες να περιλαμβάνουν μεμονωμένες λέξεις που δεν ολοκληρώνουν το νόημα της πρότασης.

Παγκόσμια αφασία

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, πρόκειται για μια διαταραχή που έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δυσκολεύεται να μιλήσει και να κατανοήσει τους άλλους. Στην πιο επιθετική της πορεία, εμποδίζει τα άτομα που την έχουν να μιλήσουν ή να γράψουν.

Ανομική αφασία

Αυτή η σπάνια μορφή αφασίας χαρακτηρίζεται από το ότι δεν βρίσκουν τις σωστές λέξεις για τις αφηγήσεις τους. Μπορεί να σταματήσουν τις προτάσεις τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να βρουν (ή να αποτύχουν να βρουν) τον όρο που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και όταν γράφουν.

Ωστόσο, σχεδόν ποτέ δεν έχουν πρόβλημα κατανόησης του μηνύματος που λαμβάνουν.

Problemas al escribir en la afasia.
Τα προβλήματα γραφής στην αφασία οδηγούν τα άτομα να αλλάζουν ολόκληρες λέξεις, γράμματα ή να παραλείπουν λέξεις στις προτάσεις.

Νευροεκφυλιστική αφασία

Επίσης γνωστή ως πρωτογενής προοδευτική αφασία, η νευροεκφυλιστική αφασία ανταποκρίνεται σε μια παθολογική αιτία που αφορά τη φθορά των νευρώνων. Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι το πιο διαβόητο παράδειγμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η κλινική εικόνα επιδεινώνεται και χάνονται όλο και περισσότερες λειτουργίες. Μπορεί να ξεκινήσει με κάποια δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια, μπορεί να προχωρήσει στην αδυναμία κατανόησης των άλλων και σε συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης τυπικά της υποκείμενης νόσου, όπως η απώλεια μνήμης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει αυτό το άρθρο: Οι 5 καλύτερες ασκήσεις για τη μνήμη

Μπορεί ο Bruce Willis να θεραπεύσει την ασθένειά του;

Η θεραπεία της αφασίας σε οποιαδήποτε μορφή της είναι περίπλοκη. Δεν αναμένονται ταχείες ανακαλύψεις και θεωρείται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα πλήρους ανάκτησης της λειτουργικότητας.

Η λογοθεραπεία από εκπαιδευμένους λογοθεραπευτές είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την έναρξη της θεραπείας. Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία, αν και χρησιμοποιούνται φάρμακα που τροποποιούν τις συνάψεις, όπως για παράδειγμα η μεμαντίνη. Προς το παρόν, όλα παραμένουν υποθέσεις.

Η αφασία του Bruce Willis δείχνει πώς ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση που αλλάζει την καθημερινή ζωή και την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ατόμου. Τώρα που αποσύρθηκε από την υποκριτική, ο ηθοποιός θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάρρωσή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • del Río Grande, D., and R. López-Higes Sánchez. “Especifidad del área de Broca en la comprensión de oraciones.” Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología 23.3 (2003): 154-163.
 • Villegas, Armando, Virginia Ruiz Pizarro, and Julieta Bonilla. “Rehabilitación neuropsicológica de un caso con sintomatología de afasia de conducción y anómica por evento isquémico.” Revista Chilena de Neuropsicología 13.2 (2018): 52-57.
 • Vuković, Mile, Tanja Milovanović, and Lana Jerkić. “Current methods in treatment of aphasia (Métodos actuales en el tratamiento de la afasia).” Studies in Psychology (2022): 1-33.
 • Guillén Escamilla, Josaphat Enrique. “El habla reportada en la afasia: su papel compensatorio y de intensificador.” El habla reportada en la afasia: su papel compensatorio y de intensificador (2019): 83-100.
 • Góngora-Costa, B. (2021). Una reseña acerca de “Manejo fonoaudiológico de la persona con afasia”. Revista Chilena de Fonoaudiología20, 1-2.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.