Εγκεφαλική παράλυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μάθετε περισσότερα για την εγκεφαλική παράλυση, μια κινητική διαταραχή η οποία εμφανίζεται συνήθως πριν από το τρίτο έτος.
Εγκεφαλική παράλυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εγκεφαλική παράλυση είναι ένα είδος αναπηρίας που προκαλείται από τραυματισμό του εγκεφάλου. Αυτός ο τραυματισμός περιορίζει τις δραστηριότητες του ατόμου καθώς επηρεάζει την κινητικότητα και τη στάση του σώματος.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι ένα στα 5.000 μωρά έχει εγκεφαλική παράλυση. Πρόκειται για μια συχνή και πολύ περιοριστική διαταραχή. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή και τα διαφορετικά είδη της ασθένειας.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για την εγκεφαλική παράλυση;

Ο τραυματισμός του εγκεφάλου που οδηγεί στην εγκεφαλική παράλυση συμβαίνει συνήθως κατά την ανάπτυξη του εμβρύου ή μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Επίσης, οι γονείς που πάσχουν από την ασθένεια συχνά υποφέρουν και από συναισθηματική ή νοητική υστέρηση. Γι’ αυτό, αυτή η πάθηση συχνά αναφέρεται ως πολλαπλές αναπηρίες.

Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση;

Με αυτήν αναφερόμαστε σε ένα σύνολο διαταραχών οι οποίες επηρεάζουν την κινητικότητα, την ισορροπία, και τη στάση του σώματος του ατόμου. Συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς, τις περισσότερες φορές, ο τραυματισμός που είναι η αιτία πρόκλησης της πάθησης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνήθως συνοδεύεται από άλλες δυσκολίες. Παραδείγματος χάρη, λειτουργίες όπως το περπάτημα ή το γράψιμο γίνονται πολύπλοκες για τους πάσχοντες.

Επίσης, οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από επιπρόσθετες ασθένειες και διανοητικές διαταραχές. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του εγκεφαλικού τραύματος.

Δυστυχώς, η εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη ασθένεια. Ο λόγος είναι πως το τραύμα στον εγκέφαλο και η νευρολογική βλάβη που το συνοδεύει είναι μη αναστρέψιμα. Καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται πριν ο/η ασθενής κλείσει τα τρία του χρόνια, τα συμπτώματα είναι συχνά εμφανή αρκετά νωρίς.

Ακτινογραφία εγκεφάλου

Συμπτώματα

Η ασθένεια παρατηρείται συνήθως στα μωρά επειδή μπορεί να έχουν δυσκολία στο να καθίσουν, να μπουσουλίσουν, ακόμη και να γελάσουν. Επιπλέον, αλλοιώνει και τον μυϊκό τόνο με διάφορους τρόπους ανάλογα με το είδος της παράλυσης.

Τα συμπτώματα της ασθένειας δε σχετίζονται μόνο με την κίνηση όμως. Η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής ή δυσκολία στην αναγνώριση και την ερμηνεία της αίσθησης της αφής (αγνωσία). Ίσως προκαλέσει επίσης έλλειψη συντονισμού, διαταραχές προσοχής ή δυσκινησία.

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτής της ασθένειας με ποικίλα συμπτώματα:

  • Σπαστική παράλυση: Όσοι/ες υποφέρουν από αυτόν τον τύπο εγκεφαλικής παράλυσης, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στον έλεγχο των μυών, οι οποίοι έχουν την τάση να αποδυναμώνονται. Επίσης, επηρεάζονται συνήθως τα χέρια και τα πόδια.
  • Δυσκινητική παράλυση: Περιλαμβάνει την ακούσια και αργή κίνηση που γίνεται χειρότερη με κόπωση και έντονα συναισθήματα. Για την ακρίβεια, βελτιώνει την ξεκούραση και τον ύπνο. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό είναι η δυσκολία κατανόησης της ομιλίας του ατόμου που υποφέρει από αυτή την ασθένεια.
  • Αταξία: Αυτός ο τύπος επηρεάζει την παρεγκεφαλίτιδα, η οποία είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την ισορροπία.
  • Ανάμεικτη εγκεφαλική παράλυση: Αυτή είναι αποτέλεσμα τραυμάτων σε διάφορα σημεία, έτσι υπάρχει συνδυασμός διαφορετικών συμπτωμάτων.

Από την άλλη, η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με τις επηρεαζόμενες περιοχές. Αυτές οι κατηγορίες είναι:

  • Ημιπληγία (μόνο το μισό μέρος του σώματος)
  • Παραπληγία
  • Τετραπληγία
  • Μονοπληγία

Ομοίως, μπορεί να κατηγοριοποιηθεί βάσει της σοβαρότητάς της. Έτσι έχουμε την ήπια, τη μέτρια, ή τη σοβαρή.

Αντιμετώπιση

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρόκειται για μια μόνιμη ασθένεια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, χάρη σε ορισμένες μεθόδους, άνθρωποι με εγκεφαλική παράλυση μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Για να γίνει εφικτό αυτό, οι ασθενείς θα πρέπει να περάσουν διάφορα είδη θεραπείας συμπεριλαμβανομένων της φυσιοθεραπείας, της εργοθεραπείας, και της λογοθεραπείας.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση υπάρχουν διαφορετικά κέντρα υγείας. Υπάρχουν κέντρα φροντίδας, κέντρα εργοθεραπείας, και ειδικές κατοικίες. Σε αυτά τα κέντρα υγείας, θα λάβετε την ιατρική φροντίδα και όλες τις θεραπείες που προαναφέραμε.

Ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ορισμένες πιθανές αιτίες της εγκεφαλικής παράλυσης. Παραδείγματος χάρη, είναι απαραίτητο να αποτραπούν οι τραυματισμοί, οποιουδήποτε είδους, στο κεφάλι του μωρού. Θα πρέπει να λάβετε προστατευτικά μέτρα όπως κράνη και ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Επίσης σημαντικό είναι να προσέχετε ιδιαίτερα μέσα στο σπίτι.

Μωρό που κοιμάται

Κάτι ακόμη σχετικό ίσως είναι η ασυμβατότητα του τύπου αίματος ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο. Όμως, ο/η γιατρός σας θα πρέπει να ανιχνεύσει το πρόβλημα στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και να σας δώσει θεραπείες ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιπτώσεις. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε πως κάνατε όλους τους προγεννητικούς ελέγχους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η μητέρα θα πρέπει να εμβολιαστεί ενάντια στον ιό rubella (Ερυθρά), ο οποίος πιθανώς σχετίζεται με την εγκεφαλική παράλυση.

Συμπέρασμα

Ιδανικά, για να αποτρέψετε την ασθένεια, θα πρέπει να διατηρήσετε όσο πιο υγιή γίνεται την εγκυμοσύνη σας. Οποιαδήποτε επικίνδυνη πρακτική, όπως κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Επίσης, είναι απαραίτητο να κάνετε όλες τις εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν εμφανιστούν προβλήματα αργότερα, θα πρέπει να δείτε τον/ην γιατρό σας για να αξιολογηθούν σωστά τα συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.