Ποιες είναι οι διαφορές στον γυναικείο εγκέφαλο

Ο ανδρικός και γυναικείος εγκέφαλος έχουν μικρές διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς και ταυτόχρονα ξεχωριστούς. Θέλετε να τις ανακαλύψετε; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ποιες είναι οι διαφορές στον γυναικείο εγκέφαλο
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τις διαφορές μεταξύ του ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Για παράδειγμα, είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες είναι πιο διαισθητικές και με ενσυναίσθηση; Ποιες είναι οι διαφορές στον γυναικείο εγκέφαλο;

Λόγω των διαφορετικών ρόλων τους στις κοινωνικές ομάδες κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ρυθμιστεί να διαφέρουν στις λεκτικές τους δεξιότητες, και αυτό είναι ορατό στον εγκέφαλό τους.

Θα σχολιάσουμε όλα αυτά τα περίεργα παρακάτω!

Μερικά περίεργα πράγματα για τον γυναικείο εγκέφαλο

1. Η σημασία των ορμονών στον γυναικείο εγκέφαλο

Οι ορμόνες είναι βασικές για να περιγράψουν τον εγκέφαλο και, στην ουσία, μας κατευθύνουν σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές για τη φύση μας, είτε πρόκειται για αναπαραγωγή είτε για ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ορμόνες δεν είναι καθοριστικός παράγοντας στη συμπεριφορά μας. Ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη μας κάνουν πιο δεμένους με τα παιδιά μας. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά. Επιπλέον, ορισμένες συμπεριφορές κάνουν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτύσσονται περισσότερο από άλλες.

Αυτά τα πρότυπα αλλάζουν, ωστόσο. Αν μιλάμε, για παράδειγμα, για τις διαφορές στις δομές του εγκεφάλου, μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ ανεπτυγμένο πρόσθιο περιφερικό φλοιό, προμετωπιαίο φλοιό, νησίδα και ιππόκαμπο. Αυτές είναι περιοχές που σχετίζονται στενά με συναισθηματικές περιοχές του εγκεφάλου.

2. Ο ρόλος των κατοπτρικών νευρώνων στον γυναικείο εγκέφαλο

Οι κατοπτρικοί νευρώνες είναι δομές που βρίσκονται στον προμετωπιαίο φλοιό και στον κάτω βρεγματικό λοβό. Μας βοηθούν να μιμούμαστε, να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και να κατανοήσουμε τους άλλους. Σε άλλες περιπτώσεις, συμβάλλουν στην εξαγωγή πληροφοριών από λίγα δεδομένα.

Είναι πολύ συνηθισμένο να ακούμε, για παράδειγμα, ότι μόνο οι γυναίκες έχουν νευρώνες-καθρέφτη. Αυτό δεν είναι αληθινό. Τους έχουν και οι άντρες, και είναι απαραίτητοι όταν είμαστε μικροί για να μιμηθούμε και για να μάθουμε.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες τείνουν να τους έχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο μεγαλύτερος αριθμός νευρώνων καθρέφτη στον γυναικείο εγκέφαλο μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση στην ενσυναίσθηση, τη διαπροσωπική ευαισθησία και τη συναισθηματική αναγνώριση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ενώ οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα για προσανατολισμό και προγραμματισμό, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο επιδέξιες στο να εξάγουν πληροφορίες και να συμπάσχουν με το περιβάλλον τους για να μάθουν. Επιπλέον, ο εγκέφαλος των ανδρών είναι ελαφρώς μεγαλύτερος.

3. Η γλωσσική διάσταση του γυναικείου εγκεφάλου
comunicación

Από εξελικτική και οντολογική άποψη, πιστεύεται ότι οι γυναίκες έχουν μια πιο ανεπτυγμένη γλωσσική περιοχή επειδή ήταν εκείνες που ήταν υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών και την επικοινωνία περισσότερο.

Οι γυναίκες έχουν 11% περισσότερους νευρώνες σε αυτές τις περιοχές. Ίσως γι’ αυτό συχνά εκφράζονται καλύτερα, ειδικά όταν πρόκειται για τα συναισθήματα.

4. Καλύτερες συνδέσεις μεταξύ των ημισφαιρίων

Όπως γνωρίζετε, ο εγκέφαλος έχει ένα δεξί ημισφαίριο και ένα αριστερό ημισφαίριο. Τα αποτελέσματα ορισμένων μελετών αναφέρουν ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι βελτιστοποιημένος για ενδοημισφαιρική επικοινωνία και ο γυναικείος εγκέφαλος για τη μεσοημισφαιρική επικοινωνία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος των ανδρών είναι πιο εξειδικευμένος, με πιο ανεπτυγμένες περιοχές από τον εγκέφαλο των γυναικών. Ωστόσο, χρησιμοποιούμε λίγο από όλες τις περιοχές για να προσεγγίσουμε ένα πρόβλημα από πολλές απόψεις. Γι’ αυτό λέγεται ότι οι γυναίκες είναι πιο διαισθητικές και πάντα τόσο «πρακτικές».

5. Ο γυναικείος εγκέφαλος τείνει να είναι πιο ικανός συναισθηματικά

Προφανώς, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ωστόσο, γενικά, οι γυναίκες τείνουν να διαχειρίζονται καλύτερα το συναισθηματικό επίπεδο.

Μπορούν συχνά να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου για να τους καταλάβουν και να καταλήξουν ευκολότερα σε συμφωνίες. Όταν υπάρχει πρόβλημα, χρησιμοποιούν καλύτερη γλώσσα για να εκφράσουν αυτό που συμβαίνει.

6. Είναι αλήθεια ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα;

Όχι, δεν είναι αλήθεια. Είναι μια πολύ κοινή ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, ενώ οι άνδρες, από την άλλη, μπορούν να πατήσουν μόνο το κουμπί του φούρνου μικροκυμάτων!

Ωστόσο, υπάρχει μια περίοδος που οι γυναίκες έχουν περισσότερα οιστρογόνα. Είναι πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες στο να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

7. Μεγαλύτερη αντίσταση ή ευπάθεια στο στρες στον γυναικείο εγκέφαλο

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο στρες. Είναι γεγονός. Ωστόσο, αν και είναι πιο ευαίσθητες στο στρες, αντιστέκονται επίσης καλύτερα από τους άνδρες, οι οποίοι, μακροπρόθεσμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι γυναίκες καταλήγουν να το διοχετεύουν καλύτερα μέσω της γλώσσας, για παράδειγμα. Το να μιλάς, να επικοινωνείς και να εκφράζεις αυτό που νιώθεις βοηθάει πολύ. Εάν οι άντρες δεν διοχετεύουν το άγχος τους, μπορεί να υποστούν τις επιπτώσεις του στρες.

8. Έχουν καλύτερο έλεγχο του θυμού

Οι γυναίκες, γενικά, ερμηνεύουν καλύτερα τα ερεθίσματα χωρίς να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Όταν συναισθανόμαστε και όταν δίνουμε προτεραιότητα στο συναισθηματικό επίπεδο, τείνουμε να ελέγχουμε περισσότερο τον εαυτό μας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν θυμό ή οργή με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, το ένστικτό τους για βία είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που εκφράζεται συνήθως στον ανδρικό εγκέφαλο.

Διαφορές στον γυναικείο εγκέφαλο

Συμπερασματικά, περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται στον γυναικείο εγκέφαλο κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες έχουν πιο εξειδικευμένες περιοχές.

Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές και χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλώσσα. Συνολικά, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι ένας πλούσιος και συναρπαστικός κόσμος, χωρίς αμφιβολία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ritchie SJ, Cox SR, Shen X, Lombardo M V., Reus LM, Alloza C, et al. Sex differences in the adult human brain: Evidence from 5216 UK biobank participants. Cereb Cortex. 2018;
  • Ruigrok ANV, Salimi-Khorshidi G, Lai MC, Baron-Cohen S, Lombardo M V., Tait RJ, et al. A meta-analysis of sex differences in human brain structure. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. 2014.
  • Prevost M, Zelkowitz P, Tulandi T, Hayton B, Feeley N, Carter CS, et al. Oxytocin in pregnancy and the postpartum: Relations to labor and its management. Front Public Heal. 2014;
  • Adani S, Cepanec M. Sex differences in early communication development: Behavioral and neurobiological indicators of more vulnerable communication system development in boys. In: Croatian Medical Journal. 2019.
  • Motaqhey M, Ghanjal A, Farahani RM, Ghabaee M, Kaka G, Noroziyan M, et al. Sex differences in neuroanatomy of the human mirror neuron system: Impact on functional recovery of ischemic hemiparetic patients. Iran Red Crescent Med J. 2015;
  • McRae K, Ochsner KN, Mauss IB, Gabrieli JJD, Gross JJ. Gender differences in emotion regulation: An fMRI study of cognitive reappraisal. Gr Process Intergr Relations. 2008;
  • Balhara YS, Verma R, Gupta C. Gender differences in stress response: Role of developmental and biological determinants. Ind Psychiatry J. 2012;
  • J, A., S, L., Tapia, M., Montoya, D., & Carretié, L. (September 16, 2011). Papel de la corteza cingulada anterior en la inhibición de respuesta ante estímulos emocionales.
  • Ingalhalikar M, Smith A, Parker D, Satterthwaite TD, Elliott MA, Ruparel K, et al. Sex differences in the structural connectome of the human brain. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.