Όγκοι στον εγκέφαλο: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι μια πολύ σοβαρή παθολογία. Η θεραπεία τους είναι περίπλοκη, όπως και η έγκαιρη ανίχνευσή τους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τόσο καλοήθων όσο και κακοήθων όγκων.
Όγκοι στον εγκέφαλο: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου, 2022

Όπως όλοι οι όγκοι, οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι μια μάζα που αποτελείται από κύτταρα που αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Μπορεί να είναι κακοήθεις ή καλοήθεις, και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αυτών των δύο ταξινομήσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτούς.

Τι είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο;

Ο όγκος του εγκεφάλου είναι μια μάζα που αποτελείται από κύτταρα που έχουν χάσει τον έλεγχο της αναπαραγωγής και της ανάπτυξής τους. Με άλλα λόγια, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος.

Αυτό συμβαίνει όταν ένα κύτταρο υφίσταται μεταλλάξεις που το κάνουν να αναπαράγεται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό και να μην πεθαίνει όταν θα έπρεπε. Συσσωρεύει ακόμη περισσότερες μεταλλάξεις που το μετατρέπουν σε κακοήθη κύτταρα. Έτσι, καταλήγουν να σχηματίζουν μια μάζα μεταλλαγμένων κυττάρων.

Μπορούμε να ταξινομήσουμε δύο τύπους όγκων. Υπάρχουν οι καλοήθεις όγκοι και οι κακοήθεις όγκοι. Η διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου έγκειται στην ικανότητα μετάστασης, δηλαδή στην ικανότητα εξάπλωσης σε όλο το σώμα. Στους καλοήθεις όγκους, η ανάπτυξη θα είναι τοπική, ενώ οι κακοήθεις όγκοι εξαπλώνονται.

Επιπλέον, θα διακρίνουμε επίσης μεταξύ πρωτοπαθών και δευτεροπαθών όγκων. Οι πρωτοπαθείς όγκοι είναι εκείνοι που προέρχονται απευθείας από τον εγκεφαλικό ιστό. Οι δευτεροπαθείς όγκοι προέρχονται από άλλες περιοχές του σώματος και έχουν κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο.

Όγκοι στον εγκέφαλο: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Οι όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να είναι καλοήθεις, κακοήθεις, πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς.

Όγκοι στον εγκέφαλο: Τύποι

Μέσα στις ταξινομήσεις κακοήθεις, καλοήθεις, πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι όγκων που μπορούμε να βρούμε στον εγκέφαλο. Οι διαφορετικοί τύποι θα επικρατήσουν σε ορισμένους ανθρώπους ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο τους. Ως εκ τούτου, υπάρχουν όγκοι που εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά, ενώ άλλοι εμφανίζονται σε ενήλικες ή ηλικιωμένους.

Από όλους τους τύπους όγκων του εγκεφάλου, οι πιο συνηθισμένοι είναι οι δευτεροπαθείς. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι μεταστάσεις του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του δέρματος.

Μεταξύ των πρωτοπαθών, υπάρχουν διάφοροι τύποι, ανάλογα με το κύτταρο από το οποίο προέρχονται. Ο συχνότερος στους ενήλικες είναι το μηνιγγίωμα, ακολουθούμενο από το γλοιοβλάστωμα. Άλλοι τύποι πρωτοπαθών όγκων του εγκεφάλου περιλαμβάνουν το ακουστικό νεύρωμα, το αδένωμα της υπόφυσης, το μυελοβλάστωμα και το κρανιοφαρυγγίωμα.

Όγκοι στον εγκέφαλο: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί ένας όγκος στον εγκέφαλο εξαρτώνται από το μέγεθος, τη θέση και την ταχύτητα ανάπτυξής του, μεταξύ άλλων παραγόντων. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι μια τόσο κρίσιμη περιοχή για τον έλεγχο πολλαπλών λειτουργιών, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά:

 • Συχνοί πονοκέφαλοι.
 • Ναυτία ή έμετος.
 • Απώλεια της αίσθησης ή της κίνησης οποιουδήποτε μέρους του σώματος.
 • Προβλήματα στο περπάτημα ή στην ισορροπία.
 • Μερική ή ολική απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια.
 • Δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση των άλλων.
 • Νέες κρίσεις επιληψίας.
 • Αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως σταδιακά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, καθώς εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο ο όγκος επηρεάζει μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου λόγω της ανάπτυξης του όγκου.

Αυτό μπορεί να έχει ενδιαφέρον: Μια απλή εξέταση αίματος για την κατάθλιψη

Αίτια και διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου

Προς το παρόν, τα ακριβή αίτια του καρκίνου δεν είναι γνωστά, αν και μπορούμε να τα συσχετίσουμε με ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να κληρονομηθούν, δηλαδή είναι κωδικοποιημένοι στα γονίδια.

Ωστόσο, άλλοι εμφανίζονται αυθόρμητα. Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου είναι η έκθεση σε ακτινοβολία ή στον καπνό.

Για τη διάγνωσή του θα χρειαστεί κλινική αξιολόγηση από ειδικό. Θα χρειαστούν επίσης διάφορες εξετάσεις, τόσο απεικονιστικές -όπως η αξονική τομογραφία- όσο και εξετάσεις αίματος ή βιοψίες της μάζας. Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστωθεί ακριβώς τι είδους όγκος είναι πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Όγκοι στον εγκέφαλο: Τύποι, συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία είναι το κλειδί για τη διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου.

Θεραπεία των όγκων του εγκεφάλου

Ο ειδικός που έχει αναλάβει την περίπτωση θα είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για τον καθένα. Αυτή μπορεί να κυμαίνεται από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μέχρι χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί ο όγκος. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο του όγκου, τη θέση του, τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και πολλούς άλλους παράγοντες που θα πρέπει να μελετηθούν.

Όπως σε όλους τους τύπους καρκίνου, έτσι και σε αυτόν γίνονται πολλές έρευνες για τη βελτίωση της θεραπείας και της επιβίωσης όσων πάσχουν από αυτόν. Παρόλα αυτά, όσο πιο γρήγορα ανιχνεύσει κανείς έναν όγκο και ξεκινήσει τη θεραπεία, τόσο καλύτερες είναι οι προσδοκίες για τον ασθενή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sinning M. CLASIFICACIÓN DE LOS TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May;28(3):339–42.
 • Karlsson P, Holmberg E, Lundberg LM, Nordborg C, Wallgren A. Intracranial Tumors after Radium Treatment for Skin Hemangioma during Infancy: A Cohort and Case-Control Study. Radiat Res. 1997 Aug;148(2):161.
 • Contreras LE. EPIDEMIOLOGÍA DE TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May 1;28(3):332–8.
 • Nayak L, Lee EQ, Wen PY. Epidemiology of brain metastases. Curr Oncol Rep. 2012 Feb;14(1):48–54.
 • Hottinger AF, Khakoo Y. Neurooncology of familial cancer syndromes. Vol. 24, Journal of Child Neurology. SAGE Publications Inc.; 2009. p. 1526–35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.