Μάθετε τι είναι η υπορεξία ή έλλειψη όρεξης

Η υπορεξία μπορεί να προκληθεί από ψυχολογικούς, συναισθηματικούς, και κοινωνικούς παράγοντες. Διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο για να μάθετε τα πάντα γι' αυτή!
Μάθετε τι είναι η υπορεξία ή έλλειψη όρεξης

Τελευταία ενημέρωση: 02 Σεπτεμβρίου, 2020

Η υπορεξία είναι ο ιατρικός όρος για τη μείωση της όρεξης. Αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σχετίζεται αρκετά με τη γήρανση.

Οι όροι “υπορεξία” και “ανορεξία” είναι παρόμοιοι. Για την ακρίβεια, στην πράξη, είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσουμε. Η ανορεξία προκαλεί πλήρη έλλειψη όρεξης. Δυστυχώς, και οι δύο προκαλούν φθορά στην υγεία εξαιτίας του υποσιτισμού ή της ανεπάρκειας ορισμένων ουσιών, όπως είναι οι βιταμίνες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπορεξία επηρεάζει περίπου το 60% των ατόμων άνω των 65 ετών. Φαίνεται ότι σχεδόν το 90% των ανθρώπων από 80 ετών και πάνω υποφέρουν από αυτή. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε γι’ αυτή.

Τι προκαλεί την υπορεξία;

Όπως προαναφέραμε, η υπορεξία είναι η μείωση της όρεξηςΗ απώλεια όρεξης οδηγεί στη μειωμένη πρόσληψη τροφής, η οποία συνοδεύεται από απώλεια βάρους και κούραση.

Το πρόβλημα με την υπορεξία είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές θρεπτικές ανεπάρκειες με τον καιρό. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή έχουν ανεπάρκεια βιταμινών και υποφέρουν από αναιμία.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι απαιτήσεις σε ενέργεια μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας, αυτή δεν είναι η μόνη αιτία για την ύπαρξη της πάθησης. Η απώλεια όρεξης συνδέεται συχνά με ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Ηλικιωμένος άνδρας τρώει μόνος του

Ομοίως, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η υπορεξία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της ευαισθησίας η οποία έρχεται με τη γήρανση. Με άλλα λόγια, η μειωμένη αίσθηση της οσμής ή της γεύσης επηρεάζει την όρεξη.

Οι οξείες και χρόνιες ασθένειες είναι άλλες καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε υπορεξία. Επιπλέον, στους ηλικιωμένους, είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις κακοηθειών ή πεπτικών παθολογιών, οι οποίες αποτελούν άμεσες αιτίες.

Άλλες συχνές αιτίες

Η αλήθεια είναι πως η όρεξη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων, η υπορεξία σχετίζεται και με καταστάσεις όπως η διαμονή σε οίκο ευγηρίας, η έλλειψη φροντίδας, ή η μοναξιά.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μπορούν να την προκαλέσουν και ορισμένα φάρμακα. Τέτοια παραδείγματα είναι η κωδεΐνη ή η μορφίνη, ακόμη και η χημειοθεραπεία.

Δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι σε αυτή την ηλικία είναι πολύ συχνά και τα προβλήματα με τα δόντια. Οποιαδήποτε οδοντική παθολογία ή ξηροστομία, πράγματα που αυξάνονται με την ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή. Η ανικανότητα κατανάλωσης στερεών τροφών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρεξης.

Στεναχωρημένος ηλικιωμένος άνδρας

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπορεξίας;

Η απώλεια της όρεξης και η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε μπορούν να οδηγήσουν σε υποσιτισμό. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων, ο υποσιτισμός εμφανίζεται αργά και σταθερά. Έτσι, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος.

Όταν ένα άτομο υποσιτίζεται, μειώνεται η μυϊκή του μάζα. Κατά συνέπεια, έχει όλο και λιγότερη δύναμη, ενώ αυξάνεται το αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, το φαγητό συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έτσι, αν ένα άτομο πάσχει από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια η υπορεξία μπορεί να προκαλέσει την επιδείνωσή της. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία της το συντομότερο δυνατό. Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες.

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση μικρότερων, πλουσιότερων θερμιδικά γευμάτων, αρκετές φορές την ημέρα. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να προσπαθείτε να επιλέγετε τροφές που προκαλούν την όρεξη και επιμηκύνουν τον χρόνο των γευμάτων, χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας. Αν αποτύχουν τα παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε φάρμακα για την αύξηση της όρεξης.

Να θυμάστε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον/η γιατρό σας αν έχετε ερωτήσεις. Εκείνος/η θα μπορέσει να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προτείνει τα σωστά μέτρα για την περίπτωσή σας, ανάλογα με τα αίτια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.