Τι είναι η κύφωση και γιατί εμφανίζεται;

Οι αποκλίσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως η κύφωση, μπορεί να σημαίνουν κάτι περισσότερο από ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Διαβάστε παρακάτω και θα σας τα πούμε όλα.
Τι είναι η κύφωση και γιατί εμφανίζεται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η κύφωση είναι μια απόκλιση της σπονδυλικής στήλης, η οποία συνίσταται σε μια μη φυσιολογική καμπυλότητα ή τόξο της σπονδυλικής στήλης. Έτσι, η πλάτη παρουσιάζει μια εμφάνιση που μοιάζει με καμπούρα, συνήθως στο ύψος των ωμοπλάτων.

Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πόνος ή δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να είναι συγγενής στην προέλευσή της ή να έχει άλλα αίτια, μεταξύ των οποίων αναφέρονται τα κατάγματα, η φθορά και η οστεοπόρωση.

Για τη διάγνωση διενεργούνται ορισμένες εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Η θεραπεία της κύφωσης εξαρτάται από την ηλικία ή την αιτία. Περιλαμβάνει διορθωτική χειρουργική επέμβαση, νάρθηκες, φυσιοθεραπεία και παυσίπονα. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ασθένεια αυτή;

Τι είναι η κύφωση; Τύποι και συμπτώματα

kyphosis
Υπάρχουν διάφορες αποκλίσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη. Η κύφωση εμφανίζεται ως ένα είδος καμπούρας στο επίπεδο των ωμοπλάτων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σπονδυλικών παρεκκλίσεων. Η σκολίωση είναι μια απόκλιση που εμφανίζεται πλευρικά (αν κοιτάξετε το άτομο από μπροστά ή από πίσω)- ενώ η λόρδωση είναι η προς τα μέσα καμπυλότητα του κάτω μέρους της πλάτης (μέση). Η κύφωση είναι η τρίτη παραλλαγή.

Η λέξη αυτή προέρχεται από την ελληνική λέξη κυφός, που σημαίνει “σκυφτός”. Συγκεκριμένα, η κύφωση συνίσταται σε μια ανώμαλη ή υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης στο άνω μέρος της πλάτης. Παρατηρείται ως πτώση προς τα εμπρός του αυχένα, των ώμων και της κεφαλής, που δημιουργεί ένα τόξο ή στρογγύλευση με τη μορφή καμπούρας.

Σύμφωνα με έρευνες, ο συνολικός επιπολασμός της ραχιαίας κύφωσης είναι 2,8 %. Είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες (2,1 %) από ό,τι στους άνδρες (3,6 %). Ωστόσο, με την ηλικία τα ποσοστά αλλάζουν, καθώς στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να είναι γύρω στο 30 %.

Τύποι

Περιγράφονται διάφοροι τύποι κύφωσης:

 • Στάση: μπορεί να προκληθεί από τη μη σωστή στάση, η οποία οδηγεί σε παραμόρφωση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων.
 • Συγγενής: σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόκλιση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί από τη στιγμή της γέννησης.
 • Νεανική (ονομάζεται επίσης ραχιαία κύφωση): όπως υποδηλώνει το όνομά της, επηρεάζει τους ραχιαίους σπονδύλους της πλάτης.
 • Κύφωση που προκαλείται από την ηλικία: στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται αποδυνάμωση των οστών και των μυών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αυτού του τύπου απόκλισης.

Συμπτώματα

Το πιο ορατό σημάδι της κύφωσης είναι η στρογγυλεμένη εμφάνιση της πλάτης στο επίπεδο των ωμοπλάτων, αν και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και στον αυχένα.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη.
 • Ευαισθησία και πόνος στον αυχένα και τους ώμους.
 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Γενική κόπωση.
 • Μούδιασμα ή δυσκολία στην εκτέλεση ορισμένων κινήσεων.

Αίτια της κύφωσης

Όταν εμφανίζεται κύφωση, οι σπόνδυλοι χάνουν το σχήμα τους, αποκτώντας σφηνοειδή εμφάνιση, παχύτερη στο ένα τμήμα από ό,τι στο άλλο. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες.

Νόσος Scheuermann

Ονομάζεται επίσης “δυστροφία ανάπτυξης”, η νόσος του Scheuermann προσβάλλει το σύμπλεγμα των μεσοσπονδύλιων δίσκων στους εφήβους. Η αιτία της είναι άγνωστη, αν και μπορεί να υπάρχουν σχετικοί μηχανικοί παράγοντες (ιδίως σε αθλητές), καθώς και γενετικοί παράγοντες. Εκτός από την κύφωση, προκαλεί διάφορα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, συμπεριλαμβανομένων των εκφυλιστικών αλλοιώσεων των δίσκων.

Αποδυνάμωση των οστών

Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η αποδυνάμωση των οστών και η απώλεια σκελετικής μάζας που σχετίζεται με την οστεοπόρωση μπορεί να οδηγήσει σε καμπυλώσεις, κατάγματα και δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης, ιδίως εάν οι σπόνδυλοι υποστούν κατάγματα συμπίεσης.

Τραυματισμοί και τραύματα

Εκτός από τα προαναφερθέντα κατάγματα, μπορεί να υπάρχουν και άλλα είδη τραυματισμών που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη, τόσο από την άποψη των σπονδύλων, των δίσκων όσο και από την άποψη της σπονδυλικής στήλης.

Εκφυλισμός των δίσκων

Ομοίως, με την ηλικία, καθώς και με πιθανές κήλες, οι δίσκοι που χωρίζουν τους σπονδύλους και που χρησιμεύουν ως μαξιλάρι μεταξύ τους μπορεί να στεγνώσουν ή να συμπιεστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κύφωση.

Συγγενή προβλήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οστά της σπονδυλικής στήλης δεν αναπτύσσονται καλά κατά την περίοδο της κύησης. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχετίζεται με ασθένειες, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos.

Άλλες αιτίες

Η κύφωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νέους και μεγαλύτερους ενήλικες λόγω άλλων αιτιών, όπως:

 • Όγκοι και ογκολογικές θεραπείες.
 • Εγκεφαλική παράλυση.
 • Σπονδυλολίσθηση.
 • Ορμονικές ή ενδοκρινικές παθήσεις.
 • Προβλήματα συνδετικού ιστού.
 • Φυματίωση.
 • Υπερπλασία.
 • Νευροϊνωμάτωση.
 • Νόσος Paget.
 • Σκολίωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

a woman with back problems
Αν και η κύφωση επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους, η καθιστική ζωή και ο αριθμός των ωρών που περνούν στον υπολογιστή μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή της.

Αρχικά, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια γενική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει μετρήσεις, κυρίως του ύψους. Μπορεί επίσης να γίνει αξιολόγηση των αντανακλαστικών και της μυϊκής δύναμης.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις για διάφορους σκοπούς. Αυτές συχνά περιλαμβάνουν:

 • Ακτινογραφία: επιτρέπει την παρατήρηση του βαθμού απόκλισης της σπονδυλικής στήλης και την ανίχνευση ανωμαλιών στους σπονδύλους.
 • Τομογραφία: σε περίπτωση που απαιτείται λεπτομερέστερη μελέτη.
 • Μαγνητική τομογραφία: όταν υπάρχει υποψία λοίμωξης ή όγκου.
 • Νευρολογικές εξετάσεις: για την ανίχνευση αδυναμίας, παράλυσης ή έλλειψης ευαισθησίας.
 • Οστική πυκνομέτρηση: στην περίπτωση ασθενών με διάγνωση ή υποψία οστεοπόρωσης.
 • Άλλες εξετάσεις: πνευμονική λειτουργία, σε περιπτώσεις που αυτή επηρεάζεται από την κύφωση.

Θεραπεία της κύφωσης

Η θεραπεία της κύφωσης εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα ή την εξέλιξη της νόσου, καθώς και από την ηλικία του ατόμου. Η εν λόγω θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες ή περισσότερες από τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να συνδυάζονται μεταξύ τους.

Φάρμακα

Μεταξύ των συνιστώμενων φαρμάκων, χρησιμοποιούνται συνήθως αναλγητικά χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη. Εάν υπάρχει μεγάλος πόνος, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλα ισχυρότερα, αλλά με συνταγή γιατρού.

Από την άλλη πλευρά, σε άτομα με οστεοπόρωση συνιστώνται φάρμακα για την ενίσχυση των οστών (αλενδρονάτη, ιμπανδρονάτη, ρισεδρονάτη, μεταξύ άλλων), τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη των καταγμάτων.

Φυσικοθεραπεία

Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει χρήση διαφόρων τεχνικών για να βοηθήσει στη θεραπεία της κύφωσης:

 • Μασάζ στις επηρεαζόμενες μυϊκές ομάδες.
 • Αναπνευστικές ασκήσεις.
 • Εργασίες για την επανεκπαίδευση της στάσης.
 • Ηλεκτροθεραπεία, θερμοθεραπεία ή υπέρηχοι.

Χειρουργική επέμβαση

Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η κύφωση προκαλεί συμπίεση της σπονδυλικής στήλης ή των νεύρων, εάν η κύρτωση είναι έντονη (60 μοίρες) και προκαλεί πολύ πόνο, ή εάν υπάρχει λοίμωξη ή όγκος, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση. Συνήθως γίνεται σπονδυλοδεσία, με τη χρήση μεταλλικών ράβδων και βιδών. Η ανάρρωση μπορεί να είναι αργή.

Συμβουλές για τη φροντίδα και την πρόληψη

Εάν είναι συγγενής στην προέλευσή της, δεν είναι δυνατόν να προληφθεί η κύφωση. Αλλά, σε άλλες περιπτώσεις, ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσής της μπορεί να μειωθεί, συμβάλλοντας στη μείωση της ανάγκης για χειρουργική επέμβαση. Με αυτή τη σειρά ιδεών, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη φροντίδα, όταν υπάρχει ήδη διάγνωση.

1. Χρήση νάρθηκα

Η χρήση ορθοπεδικού νάρθηκα που ακινητοποιεί μερικώς μπορεί να βοηθήσει, ειδικά σε παιδιά και εφήβους με νόσο Scheuermann, και να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά, ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με το χρόνο, δηλαδή να μην τον αφαιρείτε, ακόμη και αν είναι άβολος.

2. Σωστή στάση του σώματος

Είναι απαραίτητο να προσπαθούμε να διατηρούμε μια καλή στάση του σώματος, ιδίως οι ηλικιωμένοι και σε όσοι, λόγω της εργασίας τους, πρέπει να κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπροστά στον υπολογιστή. Αυτό πρέπει να ισχύει επίσης όταν παρακολουθείτε τηλεόραση ή ελέγχετε το κινητό τηλέφωνο.

3. Αποφυγή καθιστικής ζωής

Μεταξύ των διαφόρων συνεπειών της καθιστικής ζωής είναι η απώλεια μάζας, δύναμης και αντοχής των μυών, ακριβώς επειδή δεν χρησιμοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει και την περιοχή της πλάτης.

4. Διατήρηση του βάρους

Σύμφωνα με μελέτες, οι αποκλίσεις στάσης τείνουν να εμφανίζονται σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς αυξάνεται το άμεσο κάθετο συμπιεστικό φορτίο, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε άτομα με κύφωση. Ως εκ τούτου, η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας αυτής της νόσου.

5. Ασκήσεις διάτασης της πλάτης

Σε ορισμένους τύπους κύφωσης, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κάποια βελτίωση μέσω ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης της πλάτης. Ορισμένες από αυτές μπορούν να γίνουν από το ίδιο το άτομο, αλλά σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται η βοήθεια ενός επαγγελματία (φυσιοθεραπευτή).

6. Πηγαίνετε στο γιατρό

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε για τακτικό έλεγχο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Όταν υπάρχει προσωπικό ιστορικό αποκλίσεων (π.χ. σκολίωση).
 • Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση ή είστε άνω των 60 ετών.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει μια πιο αποτελεσματική ή λιγότερο επεμβατική θεραπεία.

Πιθανές συνέπειες και επιπλοκές

Τα μέτρα και οι θεραπείες που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου να υποστεί επιπλοκές και διάφορες συνέπειες, όπως οι ακόλουθες:

 • Πόνος στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να γίνει αναπηρία.
 • Δυσκολία στην αναπνοή: λόγω της λανθασμένης καμπυλότητας, μπορεί να υπάρχει πίεση στους πνεύμονες.
 • Εκτέλεση καθηκόντων: δυσκολία στο περπάτημα, στο κάθισμα ή στο να κοιτάτε ψηλά. Εμποδίζει ακόμη και την οδήγηση.
 • Αϋπνία: σύμφωνα με έρευνες, η ασθένεια αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ανάπαυσης σε ορισμένα άτομα.
 • Πεπτικά προβλήματα: συμπιέζοντας το πεπτικό σύστημα, ιδίως το στομάχι, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως η παλινδρόμηση και η δυσκολία στην κατάποση.
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: τα άτομα με κύφωση μπορεί να έχουν αρνητική αυτοαντίληψη για την εικόνα του σώματός τους.

Πρόγνωση της κύφωσης

Η πρόγνωση της κύφωσης εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα, καθώς και από την ηλικία του ατόμου. Για τους εφήβους με νόσο Scheuermann, η νόσος εξαφανίζεται όταν σταματήσουν να αναπτύσσονται, χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να φορούν το στήριγμα.

Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, ο χρόνος και η τήρηση των θεραπευτικών συστάσεων είναι κρίσιμος. Γι’ αυτούς είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα επειδή τα οστά τους είναι συνήθως πιο αδύναμα και μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ávila-Ramírez J, Reyes-Rodríguez V. La obesidad y el sobrepeso, su efecto sobre la columna lumbar. Revista Mexicana de Neurociencia. 2009; 10(3): 220-223.
 • Cervantes V, Otero C, Mayoralas S, Díaz Lobato S. Ventilación mecánica no invasiva en enfermedades restrictivas. Revista Americana de Medicina Respiratoria. 2021; 21(1): 35- 40.
 • Durán S, Rodilla V. Abordaje de la enfermedad de Paget en Atención Primaria. A propósito de un caso. Medicina General. 2000: 508-510.
 • Frank M, Engell V, Andersen M, et al. Prevalence, concordance, and heritability of scheuermann kyphosis based on a study of twins damborg. The Journal of Bone & Joint Surgery. 2006; 88(10): 2133 – 2136.
 • Garreau de Loubresse C, Lonjon G, Ferrero G. Cifosis patológicas. EMC – Aparato Locomotor. 2020; 53(3): 1-24.
 • Marty-Poumarat C, Carlier R. Enfermedad de Scheuermann. EMC – Aparato Locomotor. 2017; 50(4): 1-13.
 • Puerto Martínez M. Caracterización clínica y manejo del Síndrome de Ehlers Danlos. Rev Ciencias Médicas. 2017;  21(4): 124-150.
 • Tampe V, Schonhaut L, Espinoza A, Dockendorff I. Hipoplasia vertebral asociada a cifosis toracolumbar en lactantes, ¿variante anatómica? Casos clínicos. Rev Chil Pediatr. 2018; 89(2): 251-256.
 • Vital J, Pedram M. Espondilolistesis ístmica lítica. EMC – Aparato Locomotor. 2005; 38(3): 1-20.
 • Frank Pessler, MD, PhD, Helmholtz Centre for Infection Research. https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/trastornos-del-tejido-conectivo-en-niños/s%C3%ADndrome-de-ehlers-danlos

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.