Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση; Λαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο

4 Μαΐου 2019
Η οστεοπόρωση δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά όταν είναι πολύ αργά. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αυξήσετε τώρα την πρόσληψη ασβεστίου προκειμένου να αποφύγετε τις επιπλοκές με την ηλικία.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση; Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή νόσος που φθείρει αργά τα οστά. Η βλάβη που προκαλεί μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη, όμως είναι δυνατόν να αποτρέψουμε την εμφάνισή της καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο καθώς και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή. Επιπλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικές θεραπείες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Διαβάστε παρακάτω πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση λαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος των οστών που προκαλεί μείωση της πυκνότητας της οστικής μάζας. Η νόσος αυτή χαρακτηρίζεται από πορώδη οστά. Επειδή αυξάνεται το μέγεθος των εσωτερικών κυττάρων των οστών, αυτά γίνονται εύθραυστα και σπάνε πιο εύκολα.

Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή επειδή συχνά περνάει απαρατήρητη μέχρι να προκαλέσει βλάβη στα οστά.

Συχνά παρουσιάζονται κατάγματα στους καρπούς, καθώς και στη σπονδυλική στήλη ή στον γοφό. Πρόκειται για το πιο σοβαρό κάταγμα, επειδή απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση και έχει σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των ασθενών.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοπόρωση.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της οστεοπόρωσης;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Μεταξύ αυτών η κυριότερη είναι η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η οστική μας μάζα μειώνεται, γεγονός που κάνει τα οστά πιο εύθραυστα. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, καθώς συνδέεται άμεσα με την οστική πυκνότητα. Επίσης παίζουν ρόλο και γενετικοί παράγοντες. Οι άνθρωποι με συγγενείς που παρουσίασαν οστεοπόρωση έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν και οι ίδιοι από τη νόσο.

Επιπλέον, η νόσος μπορεί να παρουσιαστεί λόγω μιας διατροφής χαμηλής σε ασβέστιο. Στις γυναίκες ο κίνδυνος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ό,τι στους άνδρες, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Επομένως είναι απαραίτητο για τις γυναίκες το να γνωρίζουν πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι δυνατή χάρη σε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, η οποία περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η αποφυγή του καθιστικού τρόπου ζωής και η πρόληψη της παχυσαρκίας αποτελούν ισχυρά μέτρα πρόληψης. Υπάρχουν επίσης ειδικές ασκήσεις για ανθρώπους με οστεοπόρωση, οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην οστεοπόρωση διαβάστε το άρθρο των NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.) εδώ.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση λαμβάνοντας αρκετό ασβέστιο

Μια βασική λειτουργία του ασβεστίου είναι ότι ενισχύει και κάνει πιο ανθεκτικά τα οστά και τα δόντια. Επιπλέον παίζει ρόλο στην προστασία των μυών και στη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών.

 • Συνιστάται οι ενήλικες να καταναλώνουν 800 mg ασβεστίου τη μέρα.
 • Οι νέοι άνθρωποι ηλικίας από 11 έως 24 ετών, καθώς και οι έγκυες, οι θηλάζουσες και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να καταναλώνουν 1200 mg ασβεστίου τη μέρα.

Για να εξασφαλίσετε τη συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου, σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα από τα παρακάτω ροφήματα.

1. Χυμός με μπρόκολο, καρότο και μαρούλι

Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που περιέχουν το περισσότερο ασβέστιο. Το μπρόκολο και το μαρούλι δημιουργούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση

Ο χυμός καρότου, από την άλλη πλευρά, διαθέτει διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.

Ο συνδυασμός αυτών των τριών λαχανικών αποτελεί μια ιδανική συνταγή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό καρότου (250 ml)
 • 3 φύλλα μαρούλι
 • 1 κεφάλι μπρόκολο

Οδηγίες

 • Βάλτε τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα. Πιείτε το ρόφημα φρέσκο. Δεν χρειάζεται να το σουρώσετε ή να το γλυκάνετε.
 • Συνιστάται να πίνετε ένα ποτήρι κάθε 3 μέρες, αν και μπορείτε να αυξήσετε τη συχνότητα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Οι 10 βασικές εντολές για δυνατά και υγιή οστά.

 

2. Σμούθι με γιαούρτι, μήλο και αμύγδαλο, έτσι προλαμβάνεται η οστεοπόρωση

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για τα οστά. Από την άλλη πλευρά, κάθε 100 γραμμάρια αμύγδαλα εξασφαλίζουν 240 mg ασβέστιο. Επίσης το μήλο είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση

Το παρακάτω σμούθι αποτελεί έναν κατάλληλο συνδυασμό για την εξασφάλιση ασβεστίου στον οργανισμό και επιπλέον έχει πολύ ωραία γεύση και κρεμώδη υφή.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι φυσικό γιαούρτι (250 ml)
 • 1 καθαρισμένο μήλο χωρίς κουκούτσια
 • 5 αμύγδαλα
 • κανέλα σε σκόνη (κατά βούληση)

Οδηγίες

 • Χτυπήστε στο μπλέντερ το γιαούρτι με το μήλο τεμαχισμένο.
 • Προσθέστε τα αμύγδαλα και χτυπήστε ξανά τα υλικά στο μπλέντερ για μερικά λεπτά.
 • Αδειάστε το μείγμα σε ένα ποτήρι και προσθέστε κανέλα κατά βούληση. Πίνετε ένα ποτήρι κάθε 3 μέρες.
 • Για να αυξήσετε την απορρόφηση του ασβεστίου, συνιστάται να εκτίθεστε στο ηλιακό φως για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Μπορείτε να βρείτε πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την οστεοπόρωση. Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση και οι ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία; Το κλειδί είναι να φροντίζετε την υγεία σας όταν είστε νεότεροι.

Ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και εμπλουτίστε τη περαιτέρω συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή τα παραπάνω ροφήματα.

 

 

 • Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
 • NIH Consensus Development Panel on Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. (2001). Osteoporosis Prevention, Diagnosis, and Therapy. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.285.6.785
 • Weaver, C. M. (2003). Calcio. In Conocimientos Actuales sobre Nutrición.