11 συμπτώματα που δείχνουν ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος, η ακμή και η υπερβολική δίψα είναι μερικά από τα συμπτώματα των ενδοκρινικών παθήσεων. Μάθετε περισσότερα γι' αυτά σε αυτό το άρθρο.
11 συμπτώματα που δείχνουν ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα δίκτυο οργάνων και αδένων που εξειδικεύονται στην έκκριση ορμονών στο ανθρώπινο σώμα. Οι ορμονικές ανισορροπίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και συχνά έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ακολουθούν 11 συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος από τους ενδοκρινείς αδένες. Συμμετέχουν ενεργά στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή, τον ύπνο, την όρεξη, τη διάθεση και στον έλεγχο της λειτουργίας όλων των ζωτικών οργάνων.

Σήμερα, σύμφωνα με μελέτες, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και οι δυσλιπιδαιμίες είναι οι κυριότερες ενδοκρινικές διαταραχές στους ηλικιωμένους ενήλικες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταβολές αυτές προκαλούν πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα και τα οποία υποδεικνύουν ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό και να κάνετε ορμονικές εξετάσεις.

Αίτια ορμονικής ανισορροπίας

Οι ενδοκρινικές παθήσεις είναι αποτέλεσμα περίσσειας ή ελλείμματος στην παραγωγή ορμονών. Εμφανίζονται συνήθως λόγω δυσλειτουργίας εξειδικευμένων αδένων ή βλάβης της δομής τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, των ωοθηκών και των όρχεων.

Κλασικό παράδειγμα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, όπου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην Ισπανία, οι έρευνες εκτιμούν ότι ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 φτάνει το 18,7% και του διαβήτη τύπου 1 το 0,1%.

Άλλες αιτίες ορμονικής ανισορροπίας είναι οι εξής:

Παράγοντες κινδύνου και ορμονικές εξετάσεις

Η προέλευση των ορμονικών μεταβολών είναι πολυπαραγοντική, με τη γενετική να αποτελεί βασικό παράγοντα για την εμφάνισή τους. Ομοίως, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ενδοκρινικών νοσημάτων:

 • Παχυσαρκία και καθιστική ζωή
 • Διατροφή πλούσια σε λίπη και σάκχαρα
 • Αλκοόλ και κάπνισμα
 • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
 • Χημειοθεραπεία και φάρμακα, όπως τα γλυκοκορτικοειδή
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Υπερβολικό στρες.
Glándula tiroidea.
Οι αδένες παράγουν ορμόνες και οι ουσίες αυτές ταξιδεύουν στο σώμα για να ασκήσουν τη λειτουργία τους μέσω υποδοχέων.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σας λένε ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Οι εκδηλώσεις των ενδοκρινικών διαταραχών ποικίλλουν ανάλογα με το ποιες ορμόνες ή αδένες δεν λειτουργούν σωστά. Μερικά από τα τυπικά συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες που δείχνουν ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις είναι τα εξής.

1. Υπερβολική δίψα και συχνή ούρηση

Η επίμονη ανάγκη για υγρά και η αυξημένη συχνότητα ούρησης ονομάζονται πολυδιψία και πολυουρία, αντίστοιχα. Πρόκειται για κλασικά συμπτώματα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Στους ενήλικες εμφανίζονται συνήθως στα αρχικά στάδια της νόσου, ενώ στα παιδιά αργούν να εμφανιστούν.

Από την άλλη πλευρά, η πολυδιψία και η πολυουρία είναι επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, λόγω της αδυναμίας των νεφρών να συγκρατήσουν τα ούρα και της απώλειας μεγάλων όγκων υγρών, σύμφωνα με μελέτες. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε κατάκλιση σε μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

2. Αύξηση ή απώλεια βάρους

Η αύξηση του βάρους είναι συχνό σύμπτωμα σε άτομα με ορμονικά προβλήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και κορτιζόλης, καθώς και με την ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι μεταβολές ευνοούν τη συσσώρευση λίπους.

Επιπλέον, η αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 αυξάνει την αύξηση του σωματικού βάρους και καθιστά δύσκολη την απώλεια βάρους με τις συνήθεις μεθόδους. Από την άλλη πλευρά, η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να αποδοθεί σε υπερδραστήριο θυρεοειδή ή υπερθυρεοειδισμό, στον οποίο υπάρχει αυξημένος μεταβολισμός και υψηλός καταβολισμός της μυϊκής μάζας.

3. Αυξημένη ή καθόλου όρεξη

Οι αλλαγές στην όρεξη είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία και σας λέει ότι χρειάζεστε ορμονικό έλεγχο. Η αυξημένη και ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό ονομάζεται υπερφαγία ή πολυφαγία.

Αυτή η εκδήλωση είναι συχνή στις ακόλουθες οντότητες:

 • Διαβήτης
 • Υπερθυρεοειδισμός
 • Νόσος του Graves
 • Υπογλυκαιμία
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Από την άλλη πλευρά, η απώλεια ή η μειωμένη όρεξη είναι γνωστή ως υπορεξία. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως σε ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καθώς και σε ασθενείς με όγκους στο επίπεδο της υπόφυσης ή του υποθαλάμου.

4. Η χρόνια ακμή είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Η ακμή είναι μια δερματολογική εκδήλωση που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές, ενώ είναι συχνή στην εφηβεία. Γενικά, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη, τείνουν να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την ακμή.

Ορισμένες αιτίες αυτού του συμπτώματος είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, σύμφωνα με έρευνες. Στις γυναίκες, η ορμονική ανισορροπία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση ακμής πριν από την έμμηνο ρύση.

5. Κόπωση και ακραία κούραση

Η κόπωση είναι μία από τις κύριες εκδηλώσεις της ανεπάρκειας θυρεοειδικών ορμονών. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό συχνά παρουσιάζουν υπερβολική κόπωση που τους εμποδίζει να ζήσουν μια φυσιολογική μέρα.

Επιπλέον, οι ασθενείς αυτοί έχουν συχνά υψηλά επίπεδα στρες, νευρικότητας και άγχους που προκαλούν δυσκολία στον ύπνο και προάγουν την κόπωση. Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται επίσης σε υπερκορτιζολισμό, δυσλιπιδαιμίες και διαβήτη.

6. Υπερβολική ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη

Οι διαφοροποιήσεις στην ευαισθησία στη θερμοκρασία εμφανίζονται συχνά σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι στον υποθυρεοειδισμό, οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται κρύο, ακόμη και το καλοκαίρι, οπότε είναι πάντα πιο ζεστοί από ό,τι αρμόζει στην εποχή του έτους.

Το αντίθετο ισχύει στον υπερθυρεοειδισμό, όπου οι ασθενείς αναφέρουν δυσανεξία στη ζέστη και αυξημένη εφίδρωση υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σε ορισμένες γυναίκες το σύμπτωμα αυτό εντείνεται πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

7. Απώλεια μαλλιών

Γενικά, είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να χάνουν καθημερινά μαλλιά ως μέρος της αναγέννησης του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο, η υπερβολική και επίμονη τριχόπτωση είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που ονομάζεται αλωπεκία. Αυτή η τριχόπτωση μπορεί να είναι κατά τόπους, διάχυτη ή γενικευμένη.

Οι ορμονικές ανισορροπίες είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της αλωπεκίας. Ορισμένες από τις διαταραχές που εμπλέκονται είναι ο υπερθυρεοειδισμός, το σύνδρομο Cushing και ο υπερανδρογονισμός. Ομοίως, η τριχόπτωση είναι δυνατή κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση.

8. Θερμές αναλαμπές και νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι θερμές αναλαμπές, που ονομάζονται επίσης εξάψεις, είναι μια συχνή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου στην εμμηνόπαυση ή την κλιμακτήριο. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτό το αγγειοκινητικό σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας οιστρογόνων στις γυναίκες και εμφανίζεται έως και στο 80% των γυναικών στην εμμηνόπαυση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξάψεις συνδέονται με νυχτερινές εφιδρώσεις και κοκκίνισμα του δέρματος, που ακολουθούνται από πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες και μπορεί να εμφανιστούν περισσότερες από 2 κρίσεις σε μια ημέρα.

9. Τα πεπτικά προβλήματα είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Στον υποθυρεοειδισμό, οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν επιβράδυνση της εντερικής διέλευσης, δυσκοιλιότητα και γαστρίτιδα. Από την άλλη πλευρά, η περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών ευνοεί την εμφάνιση διάρροιας.

Ομοίως, η ανισορροπία στη συγκέντρωση των οιστρογόνων επηρεάζει την εντερική μικροχλωρίδα, καθώς και τον μεταβολισμό των τροφών.

Επιπλέον, το γεγονός αυτό προϋποθέτει την εμφάνιση κοιλιακών ενοχλήσεων, φουσκώματος, διάρροιας ή δυσκοιλιότητας πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Constipación por cambios hormonales.
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα των λίγων περισταλτικών κινήσεων, οι οποίες μπορεί να ανταποκρίνονται σε μια ορμονική μεταβολή.

10. Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι

Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι ένα σύμπτωμα που σας λέει ότι χρειάζεστε ορμονικό έλεγχο. Σε ορισμένες γυναίκες είναι ένα σαφές σημάδι ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, αυτό είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στον υποθυρεοειδισμό και στον διαβήτη. Έρευνες αναφέρουν ότι οι πιο συχνές διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες με διαβήτη είναι η δυσμηνόρροια, το σύνδρομο προεμμηνορροϊκής έντασης, η ολιγομηνόρροια και η αμηνόρροια.

11. Η μειωμένη λίμπιντο είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται με ανισόρροπα επίπεδα ανδρογόνων. Στις γυναίκες, σχετίζεται με την ανεπάρκεια οιστρογόνων και προγεστερόνης που είναι χαρακτηριστική της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, συνήθως συνοδεύεται από κολπική ξηρότητα και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Από την άλλη πλευρά, η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες προάγει την απώλεια της λίμπιντο και αποτελεί μάλιστα συχνή αιτία σεξουαλικής ανικανότητας και υπογονιμότητας. Ομοίως, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα με διαβήτη, υπερπρολακτιναιμία και υποθυρεοειδισμό.

Ποιες είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ορμονικές εξετάσεις;

Γενικά, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αρκετές ορμονικές εξετάσεις όταν υποπτεύεται μια ενδοκρινική διαταραχή. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν τη συγκέντρωση διαφόρων ορμονών στον ανθρώπινο οργανισμό και καθιστούν δυνατή τη διάγνωση ενδοκρινικών διαταραχών που οφείλονται σε έλλειμμα ή περίσσεια.

Ορισμένες από τις πιο συχνές εξετάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Συγκέντρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης.
 • Τίτλοι θυρεοειδικών ορμονών.
 • Συγκέντρωση ινσουλίνης.
 • Επίπεδα κορτιζόλης.

Ομοίως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χρήσιμα για τη διάγνωση του διαβήτη. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι ακόλουθες:

 • Υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία.
 • Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
 • Πυελική εξέταση.
 • Βιοψία.

Η έγκαιρη διαβούλευση με έναν ειδικό είναι απαραίτητη

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που σας υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε ορμονικές εξετάσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις υποτιμώνται στην αρχή, γεγονός που καθυστερεί τη θεραπεία και αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών.

Με την παρουσία αυτών των συμπτωμάτων ή οποιουδήποτε άλλου ασυνήθιστου προβλήματος, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των ορμονικών ανισορροπιών βελτιώνει την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Baker JM, Al-Nakkash L, Herbst-Kralovetz MM. Estrogen-gut microbiome axis: Physiological and clinical implications. Maturitas. 2017 Sep;103:45-53.
 • Carlos García B. Enfermedades endocrinas en el adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes. 2013;24(5):866-873.
 • Ruiz-Ramos M, Escolar-Pujolar A, Mayoral-Sánchez E, Corral-San Laureano F, Fernández-Fernández I. La diabetes mellitus en España: mortalidad, prevalencia, incidencia, costes económicos y desigualdades. Gaceta Sanitaria. 2006;20:15-24.
 • Velásquez-Jones L, Medeiros-Domingo M. Diabetes insípida nefrogénica. Bol. Med. Hosp. Infant. Mex. 2014;71(6):332-338.
 • Fernández M. Hipo e hipertiroidismo. Farmacia profesional. 2003;17(3):37-41.
 • Corrales M. Acné de causas endocrinológicas. Med. leg. Costa Rica. 2016;33(1):210-218.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.