Ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση: Ποιες είναι οι καλύτερες

Οι ασκήσεις γιόγκα είναι δημοφιλείς ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με σκολίωση. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά.
Ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση: Ποιες είναι οι καλύτερες

Τελευταία ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου, 2021

Οι ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση προσελκύουν την προσοχή των ατόμων με σκολίωση. Δεν αντικαθιστούν τις θεραπείες που έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό, αν και φαίνεται να είναι ένα καλό βοήθημα όταν πρόκειται για μείωση του πόνου και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη για την υγεία της άσκησης γιόγκα και αποκαλύπτει ότι βοηθούν επίσης στη διόρθωση της καμπυλότητας και στη μείωση της μυϊκής αποδυνάμωσης. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς να τις κάνετε σωστά, κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία σε αυτόν τον τομέα.

Τι είναι η σκολίωση;

Η σκολίωση αναφέρεται σε πλευρική απόκλιση της σπονδυλικής στήλης που θα μπορούσε να έχει σχήμα C ή S. Συχνά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης, πριν από την εφηβεία και επηρεάζει το 3% των εφήβων, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από την κλινική Mayo.

Η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης είναι ακόμα άγνωστη. Ωστόσο, μπορεί να οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες, νευρομυϊκές παθήσεις, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και λοιμώξεις, μεταξύ άλλων. Εκτός από την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μη ευθυγραμμισμένοι ώμοι
 • Η μία ωμοπλάτη πιο εμφανής από την άλλη
 • Ανισόπεδη γραμμή μέσης, η μία πλευρά φαίνεται υψηλότερη από την άλλη
 • Πλευρές που κολλάνε περισσότερο στη μία πλευρά από την άλλη

Η σκολίωση είναι ασυμπτωματική σε μερικούς ανθρώπους, οπότε συχνά περνά απαρατήρητη. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις εξελίσσονται και αρχίζουν να εκδηλώνονται με ορισμένα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει διάφορους τύπους θεραπειών, μεταξύ των οποίων:

 • Συσκευές ακινητοποίησης
 • Χειρουργική επέμβαση (σε σοβαρές περιπτώσεις)
 • Φυσιοθεραπεία
 • Χειροπρακτική χειραγώγηση
Ένα άτομο με πόνο στην πλάτη.
Η σκολίωση μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.

Ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση: Τα οφέλη

Αυτή είναι μια από τις πολλές θεραπείες για τη σκολίωση. Δεν είναι μια επιλογή πρώτης γραμμής όμως, μόνο μια πρόσθετη. Ορισμένες ασκήσεις γιόγκα φαίνεται να βοηθούν στη διόρθωση της ανώμαλης καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και στην ενίσχυση των μυών σε αυτήν την περιοχή.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Global Advances in Health and Medicine υποδεικνύει ότι οι ασθενείς με σκολίωση που εξασκούσαν μία στάση γιόγκα για ένα έως δύο λεπτά την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, μείωσαν σημαντικά την απόκλιση της σπονδυλικής στήλης για διάστημα 6 έως 8 μηνών.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι ασθενείς μπόρεσαν να ενισχύσουν το οσφυϊκό τετράγωνο του πλευρικού κυρτού, τους εγκάρσιους κοιλιακούς, τους πλάγιους και άλλες μυϊκές ομάδες κάνοντας την πλάγια στάση σανίδας. Αυτό, με τη σειρά του, βοήθησε στη μείωση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης κατά 32%.

Τώρα, τα δεδομένα από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of International Medical Research υποδεικνύουν ότι η γιόγκα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του πυρήνα, βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας της λειτουργικής σκολίωσης, διορθώνει τη στάση του σώματος και βελτιώνει την ισορροπία.

Συνιστώμενες ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση

Οι ασκήσεις γιόγκα που συνιστώνται για σκολίωση περιλαμβάνουν στάσεις που δεν υπερφορτώνουν τη σπονδυλική στήλη. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να τις κάνετε στο σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε να τις κάνετε υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία πρώτα. Αυτό συμβαίνει επειδή μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

1. Βουνό ή Tadasana

 • Πρώτον, σταθείτε στο χαλάκι με τους αντίχειρές σας να αγγίζουν ο ένας τον άλλον και το εξωτερικό των ποδιών σας να είναι παράλληλο
 • Χαλαρώστε τα χέρια και βάλτε τα στο πλάι του σώματος, με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω
 • Κρατήστε τον λαιμό σας ίσιο και το πηγούνι σας υψωμένο
 • Αναπνεύστε βαθιά (το στήθος σας διευρύνεται και οι ώμοι σας ανοίγουν, δίνοντάς σας μια αίσθηση ευρυχωρίας καθώς το κάνετε αυτό)
 • Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε 10 αργές, βαθιές αναπνοές

2. Θέση δέντρου ή Vrksasana

 • Από τη στάση του βουνού, φέρτε το βλέμμα σας σε ένα σταθερό σημείο για να αναζητήσετε ισορροπία
 • Στη συνέχεια, σηκώστε το αριστερό πόδι στο εσωτερικό του δεξιού μηρού, έτσι ώστε τα δάχτυλα των ποδιών να δείχνουν στο πάτωμα
 • Κρατήστε τη στάση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα και αλλάξτε πόδια
Ομάδα γιόγκα.
Η στάση του δέντρου είναι μία από τις πιο προτεινόμενες στάσεις γιόγκα για άτομα με σκολίωση.

Μην χάσετε: Τέσσερις βασικές ασκήσεις για να αποτρέψετε τη σκολίωση

3. Ασκήσεις γιόγκα για σκολίωση – πλάγια σανίδα ή στάση Vasisthasana

 • Για να ξεκινήσετε, υιοθετήστε τη θέση σανίδας (σκύψτε με το πρόσωπο προς τα κάτω στις άκρες των ποδιών και των χεριών σας, με το υπόλοιπο σώμα σας όρθιο)
 • Στη συνέχεια, μεταφέρετε το βάρος σας στο αριστερό σας χέρι και στο τέλος του αριστερού σας ποδιού (έτσι ώστε το δεξί σας πόδι να βρίσκεται πάνω από το αριστερό σας πόδι)
 • Σηκώστε το δεξί σας χέρι προς την οροφή και σηκώστε τους γοφούς σας από το πάτωμα. Στη συνέχεια μείνετε για 15 έως 20 δευτερόλεπτα, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και μετακινηθείτε στην αντίθετη πλευρά

4. Πόζα γάτας ή Marjaryasana

 • Πρώτον, σταθείτε στα τέσσερα με το πρόσωπο προς το πάτωμα, με τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει τα χέρια σας ακριβώς κάτω από τους ώμους σας, με τα δάχτυλά σας στραμμένα προς τα εμπρός
 • Τα πόδια πρέπει να είναι παράλληλα και τα δάχτυλα των ποδιών προς τα πίσω
 • Από αυτή τη θέση, κάντε αργές εκπνοές και, ταυτόχρονα, κατευθύνετε τον κόκκυγα προς τα κάτω. Στη συνέχεια, μετακινήστε τον αφαλό προς τη σπονδυλική στήλη, πιέζοντας το πηγούνι σας και κατευθύνοντας το βλέμμα σας προς τα γόνατά σας
 • Στη συνέχεια, εισπνεύστε καθώς μετακινείτε το ουραίο οστό προς τα πάνω, κάμπτοντας την πλάτη σας προς την κοιλιά σας, σηκώστε το κεφάλι σας και κοιτάξτε ευθεία μπροστά
 • Κάντε 8 έως 10 επαναλήψεις

Τέλος, αυτές οι ασκήσεις γιόγκα είναι αρκετά καλές για να ξεκινήσετε σε αυτόν τον κλάδο, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες. Ζητήστε τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό. Επίσης, προσπαθήστε να τις κάνετε σε έναν ήσυχο χώρο, μακριά από θόρυβο και περισπασμούς για να απολαύσετε πιο χαλαρωτικές συνεδρίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Monroe M. Yoga and movement re-education for the treatment of idiopathic scoliosis. Scoliosis. 2010;5(Suppl 1):O24. Published 2010 Sep 10. doi:10.1186/1748-7161-5-S1-O24
 • Clínica Mayo. (s.f.). Escoliosis. Recuperado el 3 de mayo de 2020 de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/scoliosis/symptoms-causes/syc-20350716
 • Park YH, Park YS, Lee YT, et al. The effect of a core exercise program on Cobb angle and back muscle activity in male students with functional scoliosis: a prospective, randomized, parallel-group, comparative study. J Int Med Res. 2016;44(3):728‐734. doi:10.1177/0300060516639750

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.