Εσείς ξέρετε τι ακριβώς είναι η μεταφυσική;

Η μεταφυσική, εκτός από την προσφυγή στην εμπειρική έρευνα, ασχολείται με πτυχές και έννοιες που υπερβαίνουν την εμπειρία.
Εσείς ξέρετε τι ακριβώς είναι η μεταφυσική;
Maria Alejandra Morgado Cusati

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφίας Maria Alejandra Morgado Cusati.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου, 2023

Η μεταφυσική, εκτός από την προσφυγή στην εμπειρική έρευνα, ασχολείται με πτυχές και έννοιες που υπερβαίνουν την εμπειρία (όπως η φύση του όντος, η ψυχή, ο Θεός, η αιτιότητα και η ελεύθερη βούληση). Αυτοί οι προβληματισμοί αρμόζουν στη μεταφυσική.

Η μεταφυσική είναι μια έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί. Είναι ένας επιστημονικός κλάδος του οποίου τα αντικείμενα μελέτης έχουν μεταλλαχθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο βασικότερος κλάδος της φιλοσοφίας.

Τι μελετά η μεταφυσική;

Η μεταφυσική μελετά ορισμένες από τις θεμελιώδεις έννοιες με τις οποίες κατανοούμε τον κόσμο, όπως οι έννοιες της οντότητας, του όντος, της ύπαρξης, του αντικειμένου, της ιδιότητας, της σχέσης, της αιτιότητας, του χρόνου και του χώρου. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί σε τι διαφέρουν οι φυσικοί επιστήμονες από τους μεταφυσικούς.

Οι φυσικές επιστήμες δεν μελετούν τι υπάρχει στον κόσμο και πώς είναι δομημένος; Αν ναι, τότε ποιος ρόλος απομένει στη μεταφυσική;

Η διαφορά είναι ότι οι φυσικοί επιστήμονες βασίζουν την ανάλυσή τους στην παρατήρηση, το πείραμα, τη μέτρηση και τον υπολογισμό. Οι μεταφυσικοί τις βασίζουν στον αναστοχασμό. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η μεταφυσική αγνοεί τα αποτελέσματα της εμπειρικής έρευνας, αλλά τα υπερβαίνει κατά πολύ.

Ο κίνδυνος είναι ότι κάθε απόπειρα υπέρβασης της εμπειρίας καταλήγει σε ανοησίες. Αυτό ισχύει και σύμφωνα με τον Βίτγκενσταϊν και τους λογικούς θετικιστές, οι οποίοι υποστήριζαν ότι όλες οι μεταφυσικές δηλώσεις δεν έχουν νόημα.

Η μεταφυσική, από την πλευρά της, περιλαμβάνει διάφορους κλάδους:

  • Οντολογία: Η μελέτη του όντος ως όντος.
  • Φυσική θεολογία: Η μελέτη του Θεού μέσω ορθολογικών μεθόδων.
  • Ορθολογική ψυχολογία ή φιλοσοφία του ανθρώπου: Η μελέτη της ψυχής ή του νου του ανθρώπου.
  • Φιλοσοφική κοσμολογία: Η μελέτη της φύσης του χώρου και του χρόνου.
Experimentos empíricos.
Η μεταφυσική δεν αγνοεί τα εμπειρικά πειράματα, αλλά επιδιώκει να προσφέρει στοχασμό για να προχωρήσει πέρα από τις μετρήσεις.

Η μεταφυσική στην ιστορία

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μεταφυσική, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας πώς αναπτύχθηκε στην ιστορία της σκέψης. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η μεταφυσική στην αρχαιότητα

Ήδη από τις απαρχές της φιλοσοφίας στην Ελλάδα, με τους λεγόμενους προσωκρατικούς φιλοσόφους, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις προσπάθειες κατανόησης ολόκληρου του σύμπαντος από μια μοναδική και καθολική αρχή. Στην περίπτωση αυτή, ο Παρμενίδης από την Ελέα (6ος-5ος αι. π.Χ.) θεωρείται ο θεμελιωτής της οντολογίας, καθώς χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την έννοια του όντος/οντότητας σε αφηρημένη μορφή.

Ομοίως, η ηθική φιλοσοφία του Σωκράτη, η θεωρία των ιδεών του Πλάτωνα και η μελέτη του Αριστοτέλη αποτελούν προσεγγίσεις της μεταφυσικής. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας από αυτούς τους συγγραφείς δεν χρησιμοποίησε τη λέξη στα αξιώματά του.

Ο όρος αυτός αποδίδεται στον πρώτο συστηματικό επιμελητή του έργου του Αριστοτέλη, τον Ανδρόνικο της Ρόδου. Υπέθεσε ότι, λόγω του περιεχομένου τους, τα δεκατέσσερα βιβλία που ομαδοποίησε ο Σταγειρίτης θα έπρεπε να τοποθετηθούν μετά τη “φυσική”. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποίησε το πρόθεμα “μετα” (πέραν).

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε: Θωμάς Ακινάτης: Κύριες συνεισφορές

Η μεταφυσική στον Μεσαίωνα

Κατά τον Μεσαίωνα, οι σχολαστικοί προσπάθησαν να συμβιβάσουν την παράδοση της αρχαίας φιλοσοφίας με το θρησκευτικό δόγμα (μουσουλμανικό, χριστιανικό ή εβραϊκό). Βασισμένη στον νεοπλατωνισμό, η μεσαιωνική μεταφυσική έθεσε ως στόχο την αναγνώριση του “αληθινού όντος” και του Θεού με βάση την καθαρή λογική.

Υπό αυτή την έννοια, τα κεντρικά θέματα της μεσαιωνικής μεταφυσικής ήταν η διαφορά μεταξύ του γήινου και του ουράνιου όντος, το δόγμα του υπερβατικού και οι αποδείξεις της ύπαρξης του Θεού. Ο Άγιος Αυγουστίνος του Ιππώνος και ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης θεωρούνται εκπρόσωποι της μεσαιωνικής μεταφυσικής.

Η μεταφυσική στη νεωτερικότητα και τη σύγχρονη εποχή

Στη συνέχεια, με την έλευση της νεωτερικότητας, τα ανθρώπινα όντα άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό εμφανίστηκαν νέες ερμηνευτικές θεωρίες της ύπαρξης, οι οποίες διεύρυναν το πεδίο μελέτης της μεταφυσικής.

Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Κρίστιαν Βολφ, η σύγχρονη μεταφυσική διακρίνεται σε γενική ή οντολογία και ειδική μεταφυσική. Η τελευταία υποδιαιρείται σε τρεις κλάδους:

  • Η φιλοσοφία της φύσης (που ονομάζεται επίσης κοσμολογία)
  • Η φιλοσοφία του ανθρώπου
  • Φυσική θεολογία

Κατά τη σύγχρονη περίοδο, ορισμένοι φιλόσοφοι, όπως ο Νίτσε, σχολίασαν και επέκριναν ανοιχτά τις μεταφυσικές σπουδές. Ωστόσο, ο Χάιντεγκερ την αναθεώρησε με πρόσχημα την επανεξέτασή της από τη σύλληψή της.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταφυσική

Η μεταφυσική ξεκίνησε ως μελέτη των πρώτων αιτίων και του όντος ως όντος (οντολογία). Αν και κατέληξε να ασχολείται και με άλλα ζητήματα σχετικά με την πραγματικότητα, όπως η ύπαρξη του Θεού, η φύση του ανθρώπινου νου ή ο χωροχρόνος.

Η πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου

Υπάρχει εξωτερικός κόσμος; Αν υπάρχει, παρέχουν οι αισθήσεις αξιόπιστες πληροφορίες γι’ αυτόν; Αν ναι, γνωρίζουν ή μπορούν να γνωρίσουν τα ανθρώπινα όντα πώς είναι; Τέλος, αν μπορούν, ποια ακριβώς είναι η πηγή ή η βάση αυτής της γνώσης;

Η σχέση μεταξύ νου και σώματος

Τα ανθρώπινα όντα φαίνεται να έχουν ιδιότητες δύο πολύ διαφορετικών ειδών: φυσικές, όπως το μέγεθος και το βάρος και νοητικές, όπως το να αισθάνονται πόνο ή να πιστεύουν ότι η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Τώρα, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την ύπαρξη και τη σχέση μεταξύ φυσικών και νοητικών ιδιοτήτων.

Στο ένα άκρο βρίσκονται οι ιδεαλιστές, οι οποίοι αρνούνται την ύπαρξη φυσικών ιδιοτήτων. Από την άλλη είναι οι συμπεριφοριστές και οι εξαλειπτικοί υλιστές, οι οποίοι αρνούνται την ύπαρξη των νοητικών ιδιοτήτων.

Το ζήτημα της ύπαρξης

Αν και οι μεταφυσικοί είχαν πολλά να πουν για την ύπαρξη διαφόρων πραγμάτων (του Θεού, της ψυχής, ενός εξωτερικού κόσμου), είπαν λιγότερα για την ίδια την ύπαρξη, για το περιεχόμενο της έννοιας της ύπαρξης ή για τη σημασία της λέξης ύπαρξη.

Έχουν διερευνήσει αρκετά ώστε να καταστεί δυνατή μια ταξινόμηση των θεωριών της ύπαρξης. Μια τέτοια ταξινόμηση μπορεί να είναι ένας κατάλογος από ζεύγη αντίθετων ή αντιφατικών θέσεων για τη φύση.

El mundo en la metafísica.
Ο κόσμος και το σύμπαν είναι δύο έννοιες που η μεταφυσική προσεγγίζει από διαφορετική οπτική γωνία από την εμπειρική επιστήμη.

Επιμονή στο χρόνο

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ένα πράγμα επιμένει στο χρόνο αν υπάρχει σε περισσότερες από μία χρονικές στιγμές. Επειδή η επιμονή συνεπάγεται ότι το ίδιο αντικείμενο υπάρχει σε περισσότερες από μία στιγμές, συχνά το αποκαλούμε ταυτότητα μέσω του χρόνου.

Ορισμένα φιλοσοφικά προβλήματα που σχετίζονται με την επιμονή ή την ταυτότητα μέσω του χρόνου έχουν περισσότερο να κάνουν με την ίδια την ταυτότητα παρά με τον χρόνο. Άλλα έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον χρόνο.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι θεωρίες ή οι εξηγήσεις της εμμονής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: εκείνες που βασίζονται στην ιδέα ότι ο χρόνος μοιάζει πολύ με τον χώρο, και εκείνες που βασίζονται στην άποψη ότι ο χρόνος και ο χώρος είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί.

Η μεταφυσική είναι μέρος της φιλοσοφίας

Η μεταφυσική είναι ένας από τους θεμελιώδεις κλάδους της φιλοσοφίας. Έχει δώσει αφορμή για την ανάπτυξη ποικίλων εννοιών σχετικά με τον εαυτό μας και την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, οι οποίες μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτό που υπάρχει.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πολλοί φιλόσοφοι και στοχαστές την έχουν χαρακτηρίσει ως μυστικιστική, καθώς τείνει να ασχολείται με έννοιες που δεν έχουν εμπειρική ή επαληθεύσιμη χροιά. Τι γνώμη έχετε λοιπόν για τη μεταφυσική;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.