Τι είναι η παρεμποδιστική ορθοδοντική θεραπεία;

Η παρεμποδιστική ορθοδοντική χρησιμοποιείται για τη διόρθωση προβλημάτων δαγκώματος κατά την παιδική ηλικία. Εκμεταλλεύεται την ανάπτυξη των οστών για να απλοποιήσει τη θεραπεία. Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο!
Τι είναι η παρεμποδιστική ορθοδοντική θεραπεία;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η παρεμποδιστική ορθοδοντική είναι μια θεραπεία κατά την οποία οι συσκευές χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση προβλημάτων απόφραξης κατά την παιδική ηλικία, όταν το οστό εξακολουθεί να μεγαλώνει. Η στοματική υγεία από μικρή ηλικία είναι απαραίτητη για την ευημερία των παιδιών.

Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για να εντοπίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε ανωμαλία και να αρχίσετε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Η παρεμποδιστική ορθοδοντική είναι μια πρώιμη παρέμβαση για την άμεση επίλυση των αλλοιώσεων του δαγκώματος. Έτσι, αποτρέπει την εξέλιξη καταστάσεων που οδηγούν σε πιο έντονες ανωμαλίες και απαιτούν πιο περίπλοκες, επεμβατικές και δαπανηρές θεραπείες.

Επιπλέον, η επίλυση αυτών των προβλημάτων βελτιώνει τη λειτουργία, την αισθητική και την οδοντική υγεία των παιδιών.

Σε τι συνίσταται αυτή η ορθοδοντική θεραπεία;

Μάθετε εδώ!

Τι είναι η παρεμποδιστική ορθοδοντική θεραπεία;

Η παρεμποδιστική ή πρώιμη ορθοδοντική είναι μια θεραπεία με στοματικές συσκευές που πραγματοποιούνται κατά την παιδική ηλικία. Ο στόχος της, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι να αναχαιτίσει την ανώμαλη ανάπτυξη της γναθοπροσωπικής δομής για να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη των οστών.

Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ανάπτυξης των οστών, των μυών και των δοντιών πριν από την ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας. Ελέγχοντας το μέγεθος και τη θέση των γνάθων καθώς αναπτύσσονται, αποφεύγονται πιο σοβαρά προβλήματα απόφραξης στο μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο, πολύπλοκες, μακρές και δαπανηρές θεραπείες που χρησιμοποιούνται όταν το οστό έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του δεν θα είναι απαραίτητες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών, όπως οι ακόλουθες:

 • Αφαιρούμενες πλάκες διαστολής
 • Διαχωριστές
 • Εξωστομικά τόξα
 • Μάσκες προσώπου
 • Ελαστικές ή άκαμπτες λειτουργικές συσκευές

Ένας επαγγελματίας μπορεί να συνδυάσει και να σχεδιάσει αυτά τα στοιχεία σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Ένα παιδί που βάζει μια ορθοδοντική συσκευή στο στόμα του.
Ο στόχος της παρεμποδιστικής ορθοδοντικής είναι να διορθώσει προβλήματα κακής απόφραξης που αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 7 κλειδιά για τη στοματική υγιεινή με σιδεράκια

Πότε είναι αναγκαία η παρεμποδιστική ορθοδοντική;

Μόλις ο οδοντίατρος διαγνώσει μια απόφραξη η θεραπεία με την παρεμποδιστική ορθοδοντική θα είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κατά την παιδική ηλικία θα επιτρέψουν την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν κακής απόφραξης.

Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε μια διαβούλευση με το γιατρό πριν από τα πρώτα γενέθλια ενός παιδιού. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνονται επισκέψεις κάθε έξι μήνες για παρακολούθηση της κατάστασης και της ανάπτυξης του στόματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο επαγγελματίας μπορεί να αξιολογήσει εάν η ανάπτυξη των οστών είναι επαρκής ή εάν υπάρχει ανάγκη για διαβούλευση με τον ορθοδοντικό.

Η αξιολόγηση της απόφραξης με τον ορθοδοντικό γίνεται από την ηλικία των 6 ετών. Τότε ξεκινά η αντικατάσταση των δοντιών. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να διορθώσει η χρήση της παρεμποδιστικής ορθοδοντικής:

 • Προβλήματα σκελετικής προέλευσης: Είναι οι αλλοιώσεις που προέρχονται από το οστό. Η ανάπτυξη των οστών είναι ανώμαλη, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα όπως σταυροειδές δάκτυλο, κενά στα υπερώα, ανοιχτό δάγκωμα ή δάγκωμα των κάτω δοντιών μπροστά από τα άνω δόντια.
 • Προβλήματα λειτουργικής προέλευσης: Αυτά είναι προβλήματα που προκαλούνται από δυσλειτουργικές συνήθειες, όπως η αναπνοή από το στόμα, το πιπίλισμα του αντίχειρα, η παρατεταμένη χρήση μπουκαλιών ή πιπίλων και η άτυπη κατάποση.
 • Κληρονομικά προβλήματα: Πρόκειται για αλλοιώσεις με ένα γενετικό συστατικό που επηρεάζει την ανάπτυξη των γνάθων. Ένα συγκεκριμένο σχήμα ή μέγεθος των οστών επαναλαμβάνεται σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Σε αυτή την περίπτωση, οι θεραπείες είναι συνήθως πιο πολύπλοκες και πιο μακροχρόνιες.

Επιλέγοντας τη σωστή συσκευή

Η επιλογή του μοντέλου συσκευής που θα χρησιμοποιήσει ένα παιδί θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες κάθε κλινικής περίπτωσης. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να επιτευχθούν τα ακόλουθα:

 • Η επέκταση των γνάθων όταν το τόξο είναι πολύ στενό.
 • Διέγερση της ανάπτυξης της κάτω γνάθου εάν είναι πολύ μικρή ή επιβράδυνση της προόδου της εάν είναι πολύ εμφανής.
 • Δημιουργία χώρων για τη σωστή έκρηξη των μόνιμων δοντιών ή για την επίλυση προβλημάτων συνωστισμού.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Γενικά, η διάρκεια της παρεμποδιστικής ορθοδοντικής θεραπείας κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να έχετε αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων, η διάρκεια εξαρτάται από τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στη χρήση των συσκευών. Οι ειδικοί συστήνουν να τις φορούν στο στόμα τις περισσότερες ώρες της ημέρας και να τις χρησιμοποιούν εντατικά και συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική και θα διαρκέσει όσο προβλέπεται, ειδικά όταν οι συσκευές είναι αφαιρούμενες.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι παρεμποδιστικές ορθοδοντικές προσεγγίσεις αποτελούνται από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι αμέσως μετά τη διάγνωση του κακού αποκλεισμού, όταν ξεκινά η θεραπεία με συσκευές αναχαίτισης.

Σε αυτό το στάδιο, το παιδί έχει τα περισσότερα από τα νεογιλά δόντια στο στόμα. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί σωστή μάσηση, σωστές δυσλειτουργικές συνήθειες και να σταματήσει η ανώμαλη ανάπτυξη των δομών των οστών. Επιπλέον, καθοδηγεί την ανάπτυξη των οστών, έτσι ώστε τα οριστικά δόντια να αναδύονται στη σωστή θέση.

Η δεύτερη φάση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Εμφανίζεται όταν το παιδί έχει μεγαλώσει και έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία του. Αυτή τη στιγμή, η διορθωτική ορθοδοντική βοηθά στην ολοκλήρωση και συμπλήρωση της θεραπείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση θα είναι απλούστερη και πιο επιτυχημένη από ό, τι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βήμα. Έτσι, τα σιδεράκια βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του στόματος, στην εμφάνιση του προσώπου ή στην ευθυγράμμιση ορισμένων δοντιών.

Ένα παιδί που κάθεται στην καρέκλα του οδοντιάτρου.
Η διάρκεια αυτής της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί. Διαφέρει επίσης ανάλογα με τη φροντίδα.

Ποια είναι τα οφέλη της παρεμποδιστικής ορθοδοντικής;

Το κύριο όφελος της παρεμποδιστικής ορθοδοντικής είναι ότι φέρνει τα οστά στη σωστή θέση, σχήμα και μέγεθος τη στιγμή που μεγαλώνουν. Αυτό βελτιώνει τη λειτουργία και την αισθητική της στοματικής κοιλότητας, την όψη του παιδιού, την αυτοεκτίμηση, την ποιότητα ζωής και τη γενική υγεία του παιδιού.

Αποτρέπει επίσης πιο σοβαρές ανωμαλίες και επιπλοκές στο μέλλον. Οι ακόλουθοι στόχοι λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για την τοποθέτηση συσκευών στο στόμα κατά την παιδική ηλικία:

 • Επίτευξη σωστής σχέσης μεταξύ άνω και κάτω γνάθου επιβραδύνοντας ή διεγείροντας την ανάπτυξή τους. Ως αποτέλεσμα, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί και ταιριάζει αρμονικά με τη θέση και το μέγεθος και των δύο οστών.
 • Επιτρέπει τη σωστή ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών.
 • Σταθεροποίηση των δυνάμεων που παράγει το μάσημα.
 • Αποτροπή υπερβολικής φθοράς των δοντιών και προβλημάτων στους υποστηρικτικούς ιστούς.
 • Βελτίωση της εμφάνισης του στόματος και του προσώπου του ασθενούς. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
 • Διευκόλυνση της σωστής λειτουργίας της κροταφογναθικής άρθρωσης.
 • Εξάλειψη δυσλειτουργικών συνηθειών και διόρθωση των οφθαλμικών προβλημάτων που προκαλούν, όπως παρατεταμένη χρήση μπουκαλιών και πιπίλας, πιπίλισμα δακτύλων, στοματική αναπνοή και άτυπη κατάποση.

Η έγκαιρη διαβούλευση και παρέμβαση βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των παιδιών

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο από μικρή ηλικία – και τακτικά – είναι απαραίτητη για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στην ανάπτυξη των οστών της γνάθου. Η επέμβαση όταν το οστό εξακολουθεί να μεγαλώνει αποτρέπει μελλοντικές επιπλοκές και μειώνει την ανάγκη για άλλες πιο επεμβατικές θεραπείες.

Ενώ ορισμένοι γονείς μπορεί να ανησυχούν εάν τα παιδιά τους χρειάζονται ορθοδοντικό, υπάρχουν πραγματικά πολλά οφέλη από το να έχουν σιδεράκια. Απλώς πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη φροντίδα που προτείνει ο επαγγελματίας για να έχετε τα σωστά αποτελέσματα.

Με την παρεμποδιστική ορθοδοντική, όχι μόνο θα επιβραδυνθεί η πρόοδος του κακού αποκλεισμού, αλλά θα επιτευχθούν επίσης βελτιώσεις στην στοματική υγεία. Αναμφίβολα, αυτό θα μεταφραστεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής για το παιδί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
 • Piñeda Zayas, Alejandro. “Ortodoncia interceptiva en paciente infantil con hábito de succión no nutritivo.” (2019).
 • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
 • Solís-Espinoza, María E. “Succión digital: repercusiones y tratamiento.” REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA 17.1 (2018): 42-51.
 • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Arango, Andrea, et al. “Hábitos orales y odontología: una visión interdisciplinar.”: 127.
 • Peña-Santana, Yinet, Nora María Reyes-Castellanos, and Trinidad Margarita Telléz-Peña. “Tratamiento temprano de la mordida cruzada posterior con placas Hawley de expansión y elásticos cruzados.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 44.6 (2019).
 • Bioti Torres, Analina Mercedes, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 167-172.
 • Díaz, Iván Menéndez. Tratamiento precoz de la maloclusión de clase iii con disyunción maxilar y máscara facial. Diss. Universidad de Oviedo, 2018.
 • Torres, Analina Mercedes Bioti, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 373-378.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.