Τι είναι οι διάφανοι ευθυγραμμιστές για τα δόντια;

Οι διάφανοι ευθυγραμμιστές είναι πρωτοποριακές συσκευές που χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική. Είναι πιο ελκυστικοί επειδή είναι περισσότερο καλαίσθητοι από τα παραδοσιακά σιδεράκια. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τα πάντα γι' αυτούς.
Τι είναι οι διάφανοι ευθυγραμμιστές για τα δόντια;

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι διάφανοι ευθυγραμμιστές είναι συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική. Πρόκειται για διάφανα οδοντικά σιδεράκια που προσαρμόζουν τα δόντια σας. Είναι πολύ πρωτοποριακά και ελκυστικά επειδή είναι πιο καλαίσθητα από τα παραδοσιακά σιδεράκια που καλύπτουν συνήθως μεγάλο μέρος του δοντιού. Τι ακριβώς είναι όμως; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους; Ανακαλύψτε τα σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι η ορθοδοντική;

Η ορθοδοντική είναι το τμήμα της οδοντιατρικής το οποίο μελετά, αποτρέπει, και αντιμετωπίζει το αφύσικο μέγεθος, τη θέση, και το σχήμα των δοντιών και του σαγονιού.

Στόχος της είναι η διόρθωση αυτών των αλλοιώσεων ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη στοματική υγιεινή και αρμονία ανάμεσα στο χαμόγελο και τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών.

Οι ορθοδοντικοί καταφεύγουν συνήθως σε διαφορετικές συσκευές για τη διόρθωση των δοντιών. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα σιδεράκια. Πρόκειται για μεταλλικές ή κεραμικές δομές οι οποίες προσαρμόζονται στα δόντια από τον γιατρό ώστε να διορθωθεί η θέση τους.

Πάνω σε αυτά, οι ορθοδοντικοί τοποθετούν διαφορετικούς τύπους νήματος με διαφορετικά πάχη. Τα νήματα αυτά, επιτρέπουν στους/ις ασθενείς να κινούν τα δόντια τους καθώς παράγουν τριβή με τα σιδεράκια.

Χάρη στην επιστημονική πρόοδο, η ορθοδοντική έχει προχωρήσει πολύ και έχει καταφέρει να εκτελεί αυτές τις κινήσεις με αόρατους ευθυγραμμιστές που προσαρμόζονται στα δόντια. Έτσι, είναι πρακτικά μη παρατηρήσιμοι.

Γυναίκα στην οδοντίατρο

Η ορθοδοντική είναι η μέθοδος αντιμετώπισης διαταραχών της γναθοπροσωπικής δομής.

Τι είναι οι διάφανοι ευθυγραμμιστές;

Είναι η ορθοδοντική θεραπεία που χρησιμοποιεί αόρατα σιδεράκια τα οποία ονομάζονται ευθυγραμμιστές. Για να σχεδιαστούν αυτές οι θεραπείες, ο/η ορθοδοντικός πρέπει να κάνει ένα καλούπι των δοντιών του/ης ασθενούς, καθώς και μια τρισδιάστατη αναπαράσταση των δοντιών και ένα ψηφιακό μοντέλο της τωρινής και της επιθυμητής θέσης των δοντιών.

Οι ευθυγραμμιστές κατασκευάζονται από θερμοπλαστικό υλικό πάχους 0.5 χιλιοστών, πράγμα που σημαίνει πως είναι σχεδόν αόρατοι. Προκειμένου να βοηθήσουν την κινητικότητα των δοντιών, πέραν από τους διάφανους ευθυγραμμιστές, οι ορθοδοντικοί προσκολλούν μικρά σφαιρίδια στα δόντια που ονομάζονται νάρθηκες.

Οι νάρθηκες βοηθούν τους ευθυγραμμιστές να εκτελούν τις κινήσεις για τις οποίες σχεδιάστηκαν. Θα πρέπει να αντικατασταθούν με τους άλλους ευθυγραμμιστές σε 10 με 15 ημέρες. Επιπλέον, η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί από τέσσερις μήνες έως και δύο χρόνια, ανάλογα με τον βαθμό διόρθωσης που απαιτεί ο/η κάθε ασθενής.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό το είδος ορθοδοντικής θεραπείας δε λύνει όλα τα προβλήματα. Συνιστάται για μικρές αλλαγές, διορθώσεις περιστροφής, κ.λπ.. Οι ορθοδοντικοί προτείνουν τα παραδοσιακά σιδεράκια για άτομα που χρειάζονται μεγάλες διορθώσεις.

Διάφανοι ευθυγραμμιστές – Πλεονεκτήματα

 • Πρόκειται για μια αισθητική θεραπεία.
 • Αποφεύγονται οι τριβές, οι πληγές, και τα έλκη που μπορούν να δημιουργήσουν τα παραδοσιακά σιδεράκια και νήματα. Έτσι, αποτελεί μια πιο άνετη θεραπεία.
 • Επιτρέπουν καλύτερη υγιεινή. Πριν το βούρτσισμα οι ασθενείς θα πρέπει να αφαιρούν τους ευθυγραμμιστές, κάτι που επιτρέπει το φυσιολογικό βούρτσισμα των δοντιών σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Εκεί είναι πολύ δύσκολο το βούρτσισμα και έτσι σχηματίζεται πλάκα κοντά στα ούλα κάτι που προκαλεί ουλίτιδα και συχνή φλεγμονή.
 • Οι οδοντίατροι κατασκευάζουν τους ευθυγραμμιστές με τη χρήση καλουπιού από τα δόντια του/ης ασθενούς, άρα η θεραπεία είναι εξατομικευμένη.
 • Λόγω της καλύτερης υγιεινής, οι ασθενείς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κοιλότητες, ουλίτιδα, και λέκιασμα.
 • Για μικρές αλλαγές, οι διάφανοι ευθυγραμμιστές πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα σιδεράκια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο γρήγορα.
Γυναίκα φορά ευθυγραμμιστές

Οι διάφανοι ευθυγραμμιστές δεν τραβούν την προσοχή καθώς είναι πιο καλαίσθητοι από τα σιδεράκια.

Μειονεκτήματα

 • Οι ασθενείς θα πρέπει να φορούν τους διάφανους ευθυγραμμιστές τουλάχιστον 20 ώρες την ημέρα για να λάβουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορούν να τους αφαιρούν μόνο για το βούρτσισμα και το φαγητό.
 • Αν δε φοριούνται από απροσεξία, τότε η θεραπεία μπορεί να κρατήσει περισσότερο διάστημα και να επιδεινώσει την κατάσταση.
 • Όσοι/ες έχουν βρουξισμό φθείρουν περισσότερο τους ευθυγραμμιστές, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται συχνότερες αλλαγές.
 • Οι διάφανοι ευθυγραμμιστές είναι πιο ακριβοί από τα παραδοσιακά σιδεράκια.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε παιδιά και σε ενήλικες. Θα πρέπει να θυμάστε ότι η ορθοδοντική είναι δευτερεύουσα θεραπεία για άλλες στοματικές ασθένειες άρα θα πρέπει να φροντίσετε τις κοιλότητες, τον καθαρισμό, τις ρίζες, και άλλα προβλήματα πρώτα.

Συμπέρασμα

Οι διάφανοι ευθυγραμμιστές αποτελούν μια πρωτοποριακή ορθοδοντική θεραπεία. Αυτή επιτρέπει στους/ις ασθενείς να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να βελτιώσουν την αισθητική και την άνεσή τους.

Προβλέποντας τη θεραπεία μέσω του λογισμικού τρισδιάστατης απεικόνισης, οι ορθοδοντικοί μπορούν να είναι πιο ακριβείς καθώς μπορούν να ελέγξουν περισσότερο την εξέλιξη του/ης ασθενούς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anbuselvan GJ, Karthi M, Raja S, Prabhakar K, Mahabob MB. Advancement of orthodontic and craniofacial research sites in the last three decades. J Pharm Bioallied Sci. 2012;4(Suppl 2):S283–S284. doi:10.4103/0975-7406.100273
 • Kumar, K., Bhardwaj, S., & Garg, V. (2018). Invisalign: A Transparent Braces. Journal of Advanced Medical and Dental Sciences Research. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.21276/jamdsr
 • AH Ali, S. A., & Miethke, H. R. (2017). Invisalign®, an innovative invisible orthodontic appliance to correct malocclusions: advantages and limitations. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2012.39.4.254
 • Malik, O. H., McMullin, A., & Waring, D. T. (2013). Invisible orthodontics part 1: invisalign. Dental Update.
 • McMullin, A., Waring, D. T., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 2: lingual appliance treatment. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.5.391
 • Waring, D. T., McMullin, A., & Malik, O. H. (2017). Invisible orthodontics part 3: aesthetic orthodontic brackets. Dental Update. https://doi.org/10.12968/denu.2013.40.7.555

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.