Τι είναι η βρογχοσκόπηση και γιατί γίνεται;

Μια βρογχοσκόπηση διαρκεί συνήθως 30 με 60 λεπτά, αλλά είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και επακόλουθη ανάρρωση, για τουλάχιστον μερικές ώρες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε σε βάθος τις ενδείξεις και τους σχετικούς κινδύνους.
Τι είναι η βρογχοσκόπηση και γιατί γίνεται;

Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουνίου, 2021

Η βρογχοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση την οποία χρησιμοποιούν οι ειδικοί από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μας επιτρέπει να δούμε τον αεραγωγό μέχρι τους μεγαλύτερους βρόγχους. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων παθολογιών.

Αυτή η τεχνική έχει εξελιχθεί αρκετά. Οι γιατροί την εκτελούσαν με έναν άκαμπτο χαλύβδινο σωλήνα. Ωστόσο, στις μέρες μας χρησιμοποιούν μια μακρύτερη και εύκαμπτη συσκευή την οποία μπορούν να χειριστούν ευκολότερα.

Οι βρογχοσκοπήσεις είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της πνευμονολογίας και χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την τεχνική και τον τρόπο εκτέλεσής της.

Τι είναι η βρογχοσκόπηση;

Μια βρογχοσκόπηση, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή μας, είναι μια διαδικασία η οποία επιτρέπει την οπτικοποίηση του αεραγωγού. Οι επαγγελματίες υγείας την εκτελούν για να κάνουν διάγνωση ή να θεραπεύσουν ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.

Για να εκτελεστεί, απαιτείται ένα βρογχοσκόπιο. Αυτό είναι ένας σωλήνας 60, περίπου, εκατοστών και εισάγεται από τα ρουθούνια ή το στόμα. Αυτός ο σωλήνας αποτελείται από μια κάμερα στην κορυφή του, η οποία μας επιτρέπει να δούμε μέσα στον αεραγωγό μεταδίδοντας την εικόνα από την κάμερα σε μια οθόνη.

Πέραν από την κάμερα, το βρογχοσκόπιο επιτρέπει στους γιατρούς να εισάγουν και άλλα στοιχεία στην περιοχή. Για παράδειγμα, εργαλεία για να λάβουν δείγματα ιστών ή να εξάγουν ένα ξένο σώμα από τον αεραγωγό. Μέχρι στιγμής, το πιο διαδεδομένο βρογχοσκόπιο είναι το εύκαμπτο.

Αυτό μπορεί να φτάσει πιο δυσπρόσιτα σημεία των βρόγχων και επιτρέπει την εκτέλεση περισσότερων κινήσεων. Όμως, ορισμένοι ειδικοί χρησιμοποιούν ακόμη άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Ειδικά σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή όταν υπάρχει ένα μεγάλο ξένο σώμα στον αεραγωγό.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για μια βρογχοσκόπηση;

Ψηφιακή απεικόνιση πνευμόνων στα χέρια γιατρού
Μια βρογχοσκόπηση είναι μια διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική στην πνευμονολογία, το κομμάτι της Ιατρικής που μελετά τους πνεύμονες.

Μια βρογχοσκόπηση είναι μια τεχνική την οποία χρησιμοποιούν συχνά οι γιατροί για να κάνουν διάγνωση πιθανών πνευμονικών ασθενειών. Αυτός είναι ο λόγος που εκτελείται συνήθως σε άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή σημάδια λοίμωξης.

Γενικά, χρησιμοποιείται όταν άλλες διαγνωστικές εξετάσεις έχουν αποτύχει στην εύρεση της αιτίας της υποβόσκουσας παθολογίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αποτελεί και θεραπευτικό εργαλείο. Έτσι, οι κύριες ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

 • Αφαίρεση ξένων σωμάτων που φράζουν τον αεραγωγό.
 • Λήψη δειγμάτων των πνευμόνων ή βρογχικού ιστού: αυτό χρησιμεύει στην αναγνώριση της αιτίας μιας λοίμωξης ή σε μια ιστολογική εξέταση.
 • Διάγνωση καρκίνου: για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cuban Journal of Military Medicine, η καλύτερη στιγμή για την εκτέλεση βρογχοσκόπησης είναι όταν οι γιατροί υποπτεύονται καρκίνο.
 • Σταμάτημα αιμορραγίας: μέσω τεχνικών λέιζερ ή ηλεκτροκαυτηρίασης.
 • Για τη μεγέθυνση του αεραγωγού όταν υπάρχει στένωση.

Πώς είναι η διαδικασία;

Η βρογχοσκόπηση είναι μια δυσάρεστη τεχνική για τον ασθενή. Η διαδικασία διαρκεί, συνήθως, 30 με 60 λεπτά. Όμως, απαιτεί προετοιμασία και επακόλουθη ανάρρωση, οπότε διαρκεί λίγο παραπάνω.

Για την αποφυγή επιπλοκών, οι γιατροί εκτελούν συχνά τις βρογχοσκοπήσεις μετά από γενική αναισθησία. Ειδικά όταν χρησιμοποιούν άκαμπτο βρογχοσκόπιο, καθώς είναι πιο άβολο. Σε άλλες περιπτώσεις, οι γιατροί χορηγούν μονάχα ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά.

Ο ασθενής κάθεται ή ξαπλώνει σε ένα φορείο. Για να εκτελεστεί η βρογχοσκόπηση, οι παλμοί της καρδιάς και τα επίπεδα οξυγόνου θα πρέπει να ελέγχονται συνεχώς. Ο ειδικός μπορεί να τοποθετήσει το βρογχοσκόπιο από τη μύτη ή το στόμα. Θα πρέπει να το κάνει αργά, και ν’ αποφεύγει τις απότομες κινήσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εισάγεται ένας άλλος σωλήνας από τον οποίο χορηγείται ένα αλατούχο διάλυμα. Αυτό αφαιρεί τη βλέννα που βρίσκεται στους αγωγούς και ο γιατρός θα μπορέσει να λάβει καλύτερα δείγματα ιστών. Κάποιες φορές, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι γιατροί εισάγουν συσκευές διαστολής που ονομάζονται ενδοπρόθεση.

Μόλις επιτευχθεί ο στόχος της διαδικασίας, θα πρέπει ν’ αφαιρεθεί το βρογχοσκόπιο. Για να γίνει αυτό, ο γιατρός τραβά απαλά τον σωλήνα, αφαιρώντας τον σιγά-σιγά.

Συστάσεις πριν τη βρογχοσκόπηση

Παρότι είναι αλήθεια ότι οι γιατροί ίσως την εκτελέσουν σε έκτακτα περιστατικά, πολλές φορές πρόκειται και για προγραμματισμένη διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν όλες οι συστάσεις του ειδικού.

Καθώς πρόκειται για παρέμβαση που ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, οι ασθενείς θα πρέπει, συνήθως, να αποφύγουν τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων για λίγες ημέρες πριν τη διαδικασία. Θα πρέπει να πάνε στην κλινική με άνετα ρούχα και με κάποιον συνοδό.

Αν και δεν απαιτείται γενική αναισθησία σε όλες τις περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή για να ηρεμήσει ο ασθενής μπορεί να προκαλέσει λήθαργο. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι να συνοδεύεται από κάποιον ο ασθενής μετά την επέμβαση.

Κατά τη βρογχοσκόπηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αναγκαία η γενική αναισθησία, και έτσι το άτομο είναι ξύπνιο και μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Γι’ αυτό, ο γιατρός μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τυχόν δυσφορία που μπορεί να νιώσει το άτομο.

Μετά τη διαδικασία

Μετά τη βρογχοσκόπηση, είναι σημαντικό να υπάρξει μια περίοδος ανάπαυσης και παρακολούθησης. Στις ώρες που ακολουθούν, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές όπως μια αιμορραγία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παραμείνει υπό επιτήρηση ο ασθενής για τουλάχιστον κάποιες ώρες.

Επιπλέον, σε αυτό το διάστημα, η δράση των αναισθητικών θα πρέπει να περάσει. Συνήθως, ο ασθενής θα αρχίσει να αισθάνεται δυσφορία και μούδιασμα σε αυτό το σημείο. Οι γιατροί συνιστούν επίσης την αποχή από φαγητά ή ροφήματα για λίγες ώρες μετά τη βρογχοσκόπηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν έναν πόνο στον λαιμό ή βήχα. Ωστόσο, αν ο ασθενής έχει δυσκολία στην αναπνοή, βήχει αίμα, ή έχει πυρετό, τότε είναι απολύτως απαραίτητος ο έλεγχος από γιατρό.

Γιατρός δείχνει ακτινογραφία σε ασθενή
Όταν οι γιατροί υποπτεύονται την ύπαρξη καρκίνου, θα πρέπει να εκτελέσουν μια βρογχοσκόπηση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Οι κίνδυνοι της επέμβασης

Όπως και με άλλες ιατρικές επεμβάσεις, η βρογχοσκόπηση έχει ορισμένους κινδύνους. Όμως, οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Για την ακρίβεια, πολύ συχνά είναι απόρροια της αναισθησίας και όχι της ίδιας της τεχνικής.

Τα παιδιά υποβάλλονται συχνότερα σε βρογχοσκοπήσεις. Ο λόγος είναι πως είναι πολύ συχνό το φαινόμενο κατάποσης μικρών αντικειμένων τα οποία φράζουν τον αεραγωγό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Παιδιατρική Χειρουργική, οι ειδικοί θεωρούν τη μέθοδο ασφαλή και με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinicοι πιθανοί κίνδυνοι της επέμβασης είναι η αιμορραγία, η πνευμονική ανεπάρκεια, και ο πυρετός. Η αιμορραγία αυτοπεριορίζεται, συνήθως, και έχει την τάση να επιλύεται από μόνη της. Η πνευμονική ανεπάρκεια προκαλείται όταν το βρογχοσκόπιο τρυπά τον πνεύμονα και συλλέγεται αέρας γύρω του.

Οι βρογχοσκοπήσεις είναι μια σημαντική τεχνική στην πνευμονολογία

Οι βρογχοσκοπήσεις είναι σχετικά εύκολες διαδικασίες που έχουν καταπληκτικά διαγνωστικά και θεραπευτικά οφέλη. Αυτή η διαδικασία δεν προκαλεί επιπλοκές συνήθως και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί την εκτελούν χωρίς γενική αναισθησία.

Είναι μία από τις πιο σημαντικές τεχνικές για τη διάγνωση καρκίνου. Χρησιμεύει επίσης στην παιδιατρική, καθώς τα παιδιά καταπίνουν συνήθως μικρά αντικείμενα που φράζουν τον αεραγωγό. Επιπλέον, επιτρέπουν στους γιατρούς να εκτελέσουν περισσότερες θεραπευτικές ενέργειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Broncoscopia. Prueba diagnóstica. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved November 8, 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/pruebas-diagnosticas/broncoscopia
 • Hayvin Pérez Cruz, D., Julia Romero Fernández, D., Danet Damas Morales, L., García Silvera, E., Damaris Reyes Hernández Hospital Militar Central, D., Finlay, C. J., & Habana, L. (2012). Broncoscopia en el diagnóstico de las enfermedades respiratorias
 • Bronchoscopy in the diagnosis of respiratory diseases. Revista Cubana de Medicina Militar (Vol. 41). Retrieved from http://scielo.sld.cu
 • Aguilar-Aranda, Ambrosio, Luz Dinora Sandoval-Castillo, and Juan Carlos Barrera-de León. “Frecuencia y severidad de complicaciones de 1,056 broncoscopías en la edad pediátrica.” Acta pediátrica de México 38.4 (2017): 228-236.
 • Codeso, FM Páez, et al. “Análisis descriptivo de 10 años de broncoscopia terapéutica intervencionista.” Rev Esp Patol Torac 29.2 (2017): 125-133.
 • Broncoscopia – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved November 8, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/bronchoscopy/about/pac-20384746
 • García Casillas, M. A., Matute, J. A., Romero, R., Berchi, F. J., Sánchez, R., & Vázquez, J. (2002). Broncoscopia en unidad de cuidados intensivos neonatales. Cir. Pediátr, 52–56.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.