Τι είναι η υπερινσουλιναιμία;

Η υπερινσουλιναιμία είναι μια κατάσταση που δείχνει ότι υπάρχουν μεταβολές στο σώμα μας που σχετίζονται με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι μεταβολές είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία μας.
Τι είναι η υπερινσουλιναιμία;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου, 2023

Η ινσουλίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη στο σώμα μας, καθώς ρυθμίζει την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα και στους ιστούς, ώστε να μπορούν να επιτελούν τις διάφορες λειτουργίες τους. Ωστόσο, όταν υπάρχει υψηλή ινσουλίνη στο αίμα, μπορεί να έχουμε να κάνουμε με υπερινσουλιναιμία.

Κανονικά, η επίδραση της έλλειψης ινσουλίνης στο σώμα μας, ή υποινσουλιναιμία, εμφανίζεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, η μη αναγνώριση από τους γιατρούς της υπερινσουλιναιμίας ως πάθησης, καθιστά δύσκολη τη διάγνωσή της. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι η υπερινσουλιναιμία και τι την προκαλεί.

Τι είναι η ινσουλίνη;

Πριν εξηγήσουμε τι είναι η υπερινσουλιναιμία, θα ρίξουμε πρώτα μια ματιά στη λειτουργία της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που συντίθεται και αποθηκεύεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.

Μετά το φαγητό, η τροφή μας διασπάται σε μικροσκοπικές ουσίες ικανές να περάσουν από το έντερο στο αίμα. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η γλυκόζη, η οποία είναι το βασικό σάκχαρο που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για την παραγωγή ενέργειας και την εκτέλεση των λειτουργιών του.

Όταν η γλυκόζη φτάσει στο αίμα, περνάει μέσα από το πάγκρεας, ενεργοποιώντας τα β-κύτταρα που απελευθερώνουν την αποθηκευμένη ινσουλίνη. Αυτή η ινσουλίνη περνάει στο αίμα και κατευθύνει τη γλυκόζη στους ιστούς ώστε να χρησιμοποιηθεί. Με άλλα λόγια, η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή γλυκαιμία

Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 70-110 mg/dl. Εάν η γλυκόζη αίματος είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης είναι γνωστά ως:

 • Υπεργλυκαιμία: Ασυνήθιστα υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα
 • Υπογλυκαιμία: Ασυνήθιστα χαμηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα

Τι είναι η υπερινσουλιναιμία;

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός της υπερινσουλιναιμίας. Συνήθως περιγράφεται ως περισσότερη ινσουλίνη από το φυσιολογικό στο αίμα. Οι αιτίες είναι ποικίλες και θα εξηγήσουμε τις πιο συνηθισμένες παρακάτω:

Αντίσταση στην ινσουλίνη

υπερινσουλιναιμία
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, όπως το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αύξησης των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Όταν δεν υπάρχει καλός έλεγχος του σακχάρου στον οργανισμό για χρόνια, η ινσουλίνη αυξάνεται για να μεταφέρει αυτό το πλεονάζον σάκχαρο στους ιστούς και να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα στο αίμα. Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας συνηθίζει να χρησιμοποιεί υψηλότερες ποσότητες ινσουλίνης. Ως εκ τούτου, δεν θα ανταποκρίνεται σε μικρότερες ποσότητες, γεγονός που θα δημιουργήσει μια αντίσταση.

Για να αντισταθμίσει την αντίσταση, το σώμα θα παράγει περισσότερη ινσουλίνη που θα κυκλοφορεί στο αίμα. Τότε θα έχουμε υπερινσουλιναιμία με υπεργλυκαιμία.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η πιο συχνή αιτία της υπερινσουλιναιμίας και δείχνει ότι υπάρχει διαβήτης τύπου 2.

Όγκοι που παράγουν ινσουλίνη

Μια λιγότερο συχνή αιτία υπερινσουλιναιμίας είναι οι όγκοι που παράγουν ινσουλίνη, οι οποίοι ονομάζονται επίσης ινσουλινώματα. Τα ινσουλινώματα είναι δύσκολο να διαγνωστούν επειδή είναι πολύ μικρά και δεν διακρίνονται εύκολα στις απεικονιστικές εξετάσεις. Περίπου το 10% των ινσουλινωμάτων είναι κακοήθη.

Πρόκειται για όγκους που προέρχονται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν και απελευθερώνουν πολλή ινσουλίνη στο αίμα. Αυτή η υπερινσουλιναιμία προκαλεί τη μεταφορά όλης της γλυκόζης στους ιστούς και δεν μένει καθόλου γλυκόζη στο αίμα, οπότε εμφανίζεται υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία είναι μια σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να δώσει πολλά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

Εάν η υπογλυκαιμία είναι πολύ έντονη, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν καταναλωτής της γλυκόζης, και μπορεί να προκαλέσει μεταβολές όπως:

 • Πονοκέφαλοι
 • Θολή όραση
 • Παραισθησίες (ένα είδος μυρμηγκιάσματος που συνήθως αφορά τα άκρα)
 • Μεταβολές της συμπεριφοράς
 • Σύγχυση
 • Σπασμούς
 • Απώλεια μνήμης
 • Κώμα και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατος

Επομένως, αν πρόκειται για όγκο, πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθούν αυτά τα συμπτώματα. Επιπλέον, η ινσουλίνη είναι επίσης ένας αυξητικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του βάρους ενός ατόμου.

Η θέση του ινσουλινώματος είναι συνήθως το πάγκρεας, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κομμάτια του παγκρέατος που δεν βρίσκονται στη συνήθη θέση τους, κάτι που ονομάζεται έκτοπο πάγκρεας και αυτό καθιστά τη διάγνωση πιο δύσκολη. Ευτυχώς, τα ινσουλινώματα είναι σπάνια στον γενικό πληθυσμό.

υπερινσουλιναιμία και πάγκρεας
Η θέση του ινσουλινώματος είναι συνήθως το πάγκρεας.

Εξωτερική ινσουλίνη

Μια άλλη αιτία υπερινσουλιναιμίας μπορεί να είναι επειδή η ινσουλίνη έχει χορηγηθεί εξωτερικά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο περιπτώσεις:

 • Ένα άτομο με διαβήτη που, κατά λάθος, εγχέει περισσότερη ινσουλίνη από όση χρειάζεται. Αυτό προκαλεί υπογλυκαιμία, η οποία, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση.
 • Πραγματική υπογλυκαιμία: Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο κάνει αυτοένεση ινσουλίνης χωρίς να έχει διαβήτη. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του γνωστού συνδρόμου Μινχάουζεν, κατά το οποίο το άτομο αυτοθεραπεύεται ή αυτοτραυματίζεται προκειμένου να φανεί άρρωστο.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα βρούμε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αλλά αυτή η ινσουλίνη δεν είναι αυτή που παράγεται από τον οργανισμό και αντίθετα είναι εξωτερική.

Σημαντικές ενδείξεις για την υπερινσουλιναιμία

Εάν έχετε υπερινσουλιναιμία, αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές σε περίπτωση αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα έχετε πολλά σάκχαρα στο αίμα σας. Αυτός ο τύπος υπεργλυκαιμίας είναι επικίνδυνος, διότι θα προκαλέσει διαβήτη και βλάβη στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Επιπλέον, όπως έχουμε ξαναπεί, η ινσουλίνη είναι παράγοντας ανάπτυξης και ευνοεί την ανάπτυξη όγκων.

Επομένως, πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να ζείτε υγιεινά. Εάν δεν υπάρχει καλός έλεγχος του σακχάρου στη διατροφή σας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει ορισμένες θεραπείες για τον έλεγχό του. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε γιατρό λόγω της σοβαρότητάς της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rojas, J., Bermúdez, V., Leal, E., Cano, R., Luti, Y., Acosta, L., Finol, F., Aparicio, D., Arraiz, N., Linares, S., Rojas, E., Canelón, R., & Deisiree, S. (2008). Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular. Archivos Venezolanos de Farmacologia y Terapeutica.
 • Cipriani-Thorne, E., & Quintanilla, A. (2011). Diabetes mellitus tipo 2 y resistencia a la insulina. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v21i3.1126
 • Catherine A.P Crofts1, Caryn Zinn1, Mark C Wheldon, G. M. S. (2015). Hiperinsulinemia (y resistencia a la insulina) – Artículos – IntraMed. Intra Med.
 • Maiz, A. (2005). El síndrome metabólico y riesgo cardiovascular. Boletín La Esc. Med.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.