6 σημάδια για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Συνήθως, εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή. Θα σας πούμε τα προειδοποιητικά σημάδια και πώς να τα αναγνωρίσετε.
6 σημάδια για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαΐου, 2023

Δεν είναι εύκολη υπόθεση ο εντοπισμός των προβλημάτων του θυρεοειδούς, καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι: ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας. Γενικά, συμμετέχει σε πολλές από τις ορμονικές λειτουργίες του σώματος. Αυτές οι λειτουργίες ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την όρεξη και το πόσο γρήγορα το σώμα χωνεύει την τροφή.

Επομένως, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στην υγεία. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα θυρεοειδούς. Ωστόσο, όταν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις.

Πώς να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με το Γραφείο Γυναικείας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, μερικά από τα συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς είναι:

1. Ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους

Ο θυρεοειδής σας επιτρέπει να ελέγχετε πόσο γρήγορα λειτουργεί ο μεταβολισμός σας. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας παίρνει ενέργεια από τις τροφές. Αυτό γίνεται με το διαχωρισμό των ορμονών.

Για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς, αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, τότε θα υπάρχει σημαντική αύξηση του βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν παράγετε αρκετές ορμόνες για να λειτουργήσει κανονικά ο μεταβολισμός. Ωστόσο, το αντίθετο συμβαίνει με τον υπερθυρεοειδισμό. Συνήθως, υπάρχει ξαφνική απώλεια βάρους επειδή υπάρχουν πάρα πολλές ορμόνες.

2. Εξάντληση και εναλλαγές της διάθεσης

6 σημάδια για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και την ενέργειά σας. Για τον υποθυρεοειδισμό, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι. Ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί αρκετά, μπορεί να νιώθετε κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά, με τον υπερθυρεοειδισμό, οι άνθρωποι αισθάνονται ευερέθιστοι. Έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο αγχωμένοι και να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

3. Πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού από προβλήματα του θυρεοειδούς

Ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα για προβλήματα του θυρεοειδούς είναι η φλεγμονή στην περιοχή του λαιμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής αυξάνεται σε μέγεθος, προκαλώντας δυσφορία ή πόνο στο λαιμό. Εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή και αναλάβετε δράση.

4. Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

6 σημάδια για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής, εκτός από τη ρύθμιση του ρυθμού με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες στο σώμα, ελέγχει επίσης τον καρδιακό παλμό. Ανάλογα με τον τύπο της πάθησης, είτε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό είτε για υπερθυρεοειδισμό, αυτοί τείνουν να ποικίλλουν.

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υπάρχει περίπτωση ταχυκαρδίας ή οι καρδιακοί παλμοί να είναι πιο αργοί από το φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι πολλά υποτιθέμενα καρδιακά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με αυτές τις δυσλειτουργίες, όπως υποδηλώνει αυτή η μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα από την Clínica Las Condes (Χιλή).

5. Δυσκοιλιότητα

Όταν υπάρχουν λιγότερες ορμόνες, οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει με το πεπτικό σύστημα. Δεδομένου ότι επηρεάζει την πέψη, το σώμα σας δεν απορροφά πολύ καλά τα θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, προκαλείται δυσκοιλιότητα.

6. Προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος

6 σημάδια για να εντοπίσετε τα προβλήματα του θυρεοειδούς

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, ξηρό δέρμα, εύθραυστα και ραγισμένα νύχια και ξαφνική τριχόπτωση.

Μερικά λιγότερο ορατά συμπτώματα είναι οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, το αίσθημα κρύου και ο πόνος και η δυσφορία στους μύες και τις αρθρώσεις.

Μιλήστε σε έναν γιατρό για αυτά τα σημάδια προβλημάτων του θυρεοειδούς

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν προβλήματα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, συνιστούμε πάντα να πηγαίνετε στον γιατρό. Αυτός μπορεί να σας δώσει ακριβή διάγνωση του προβλήματος. Θυμηθείτε, μην κάνετε αυτοδιάγνωση γιατί μπορεί να σας αγχώσει. Επίσης, για αυτά τα προβλήματα του θυρεοειδούς, απαιτείται ιατρική θεραπεία.

Για τις γυναίκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουν ορμονικό έλεγχο και εξέταση του θυρεοειδούς κάθε 4 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαπιστώσετε οτιδήποτε μη κανονικό. Μάλιστα, οι γυναίκες που αποφασίζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό, επειδή ο θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και προβλήματα σύλληψης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.