Τι είναι η υστεροσκόπηση και σε τι χρησιμεύει;

Γνωρίζετε τι είναι η υστεροσκόπηση; Ανακαλύψτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη διαδικασία και τις απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις εδώ.
Τι είναι η υστεροσκόπηση και σε τι χρησιμεύει;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες επεμβάσεις και εξετάσεις που επιτρέπουν τη διερεύνηση του κόλπου, της μήτρας και των σαλπίγγων για ανωμαλίες που εξηγούν ορισμένα συμπτώματα. Η χρήση αυτών των εξετάσεων ποικίλλει ανάλογα με το πλαίσιο, την ασθενή και τα κριτήρια του ειδικού. Σήμερα θα σας δείξουμε τι είναι η υστεροσκόπηση, πώς πραγματοποιείται και ποια είναι η χρησιμότητά της.

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που εφευρέθηκε το 1865. Υπάρχουν δύο τύποι: ο διαγνωστικός και ο χειρουργικός. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για διερευνητική εξέταση, ενώ στη δεύτερη περίπτωση για επέμβαση για τη διόρθωση παθήσεων της μήτρας. Στις γραμμές που ακολουθούν σας διδάσκουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτήν, αλλά και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες συχνές αμφιβολίες.

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Luego de la histeroscopia no suele ser necesario un reposo
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ιατρική παρακολούθηση.

Η υστεροσκόπηση είναι μια κλινική ή εξωνοσοκομειακή διαδικασία που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στην κοιλότητα της μήτρας. Αυτό γίνεται με τη χρήση υστεροσκοπίου, ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου με κάμερα και φωτισμό που διευκολύνει την εξερεύνηση για τον ειδικό.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση και μια τεχνική χρυσού προτύπου για την αξιολόγηση και τη θεραπεία παθολογιών της μήτρας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Προσδιορίζονται δύο τύποι επεμβάσεων:

 • Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση προβλημάτων στη μήτρα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι μια συμπληρωματική επιλογή, επομένως δεν εξαλείφει ή αντικαθιστά άλλες, όπως την βιοψία ενδομητρίου, την λαπαροσκόπηση, την εξέταση Rubin και την υστεροσαλπιγγογραφία. Συχνά γίνεται σε εξωνοσοκομειακή βάση.
 • Χειρουργική υστεροσκόπηση: χρησιμοποιείται για τη διόρθωση μιας ανωμαλίας ή μιας κατάστασης που έχει εντοπιστεί κατά τη διαγνωστική διαδικασία. Μικρά εργαλεία εισάγονται μέσω του υστεροσκοπίου για να μπορέσει ο ειδικός να εκτελέσει την επέμβαση.

Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η διαδικασία αυτή είναι μία από τις ασφαλέστερες και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες για την αντιμετώπιση των ενδομήτριων ανωμαλιών. Παρόλα αυτά, σε ορισμένα πλαίσια η χρήση της μπορεί να περιοριστεί: έγκυες γυναίκες, άφθονη ή μέτρια κολπική αιμορραγία (κατά τη στιγμή της επιθεώρησης), ενεργές πυελικές λοιμώξεις, ενεργός έρπης των γεννητικών οργάνων και άλλα.

Για ποιο λόγο γίνεται η υστεροσκόπηση;

La histeroscopia tiene varias indicaciones
Ως επεμβατική μέθοδος, υπάρχουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες συνθήκες που επιτρέπουν στον ειδικό να πραγματοποιήσει υστεροσκόπηση.

Όπως μας υπενθυμίζει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται κυρίως για τον προσδιορισμό των αιτιών της μη φυσιολογικής κολπικής αιμορραγίας. Ο ειδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή για να διαγνώσει ή να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις που βρίσκονται στη μήτρα. Ας δούμε μια επιλογή πλαισίων στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • Για προσδιορισμό των αιτιών μιας αποβολής.
 • Για προσδιορισμό πιθανών προβλημάτων υπογονιμότητας.
 • Εντοπισμό ενός ενδομήτριου σπειράματος και για την αφαίρεσή του.
 • Για διαδικασίες στείρωσης.
 • Για επαλήθευση σε μη φυσιολογικά αποτελέσματα επιχρίσματος Παπανικολάου.
 • Για εξέταση και αφαίρεση ινομυωμάτων και πολυπόδων της μήτρας.
 • Για εξαγωγή δειγμάτων ιστού (βιοψία).

Γενικά αυτές είναι οι πιο συχνές χρήσεις αυτής της διαδικασίας, αν και ο ειδικός μπορεί να τη χρησιμοποιήσει και για άλλες ή για να συμπληρώσει άλλες εξετάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Κάθε είδους πάθηση που αναπτύσσεται στη μήτρα ή γύρω από αυτήν είναι υποψήφια για διάγνωση ή θεραπεία μέσω αυτής της επέμβασης.

Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση;

Οι υστεροσκοπήσεις πραγματοποιούνται γενικά μία εβδομάδα μετά την έμμηνο ρύση. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη εξέταση, διάγνωση ή θεραπεία πιθανών παθήσεων της μήτρας. Κατά τη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπική, περιφερειακή ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και τα κριτήρια του επαγγελματία που διενεργεί την εξερεύνηση.

Πριν από την εισαγωγή του υστεροσκοπίου, ο ειδικός θα διανοίξει τον τράχηλο της μήτρας σας. Για να το κάνει αυτό, θα χρησιμοποιήσει ειδικούς διαστολείς ή τοπικά φάρμακα. Στη συνέχεια, θα εισάγει το υστεροσκόπιο και θα μετακινήσει το τελευταίο μέσω του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και τέλος στη μήτρα. Σε αυτό το σημείο θα εισαχθεί ένα αέριο, διάλυμα ή υγρό που θα διαστέλλει αυτή την κοιλότητα.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως διοξείδιο του άνθρακα ή αλατούχο διάλυμα. Η ακριβής ποσότητα ελέγχεται σχολαστικά για να επιτευχθεί η διαστολή που απαιτείται για τη διερεύνηση της περιοχής. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα αρχίσει να ελέγχει την επένδυση της μήτρας και τα ανοίγματα που συνδέονται με τις σάλπιγγες. Ανάλογα με το τι γίνεται (διαγνωστική ή χειρουργική επέμβαση) η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 1 ώρα.

Σε περίπτωση που έχει προγραμματιστεί διαγνωστική υστεροσκόπηση και εντοπιστεί κάποια ανωμαλία που μπορεί να αντιμετωπιστεί εκείνη τη στιγμή, αυτή μπορεί να μετατραπεί στην πορεία σε χειρουργική υστερεκτομή. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η διενέργεια δύο επεμβάσεων, εφόσον υπάρχει η συγκατάθεση της ασθενούς.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία

Εάν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε μια επέμβαση αυτού του τύπου, σίγουρα θα έχετε πολλές αμφιβολίες που δεν έχουν απαντηθεί στις προηγούμενες ενότητες. Απαντάμε σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την υστεροσκόπηση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτής της διαδικασίας;

Σύμφωνα με το John Hopkins Medicine, οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η λοίμωξη, η αιμορραγία, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η βλάβη του τραχήλου της μήτρας και οι επιπλοκές με το αέριο ή το υγρό που χρησιμοποιείται για τη διαστολή της μήτρας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 0,76% των χειρουργικών υστεροσκοπήσεων μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση της κοιλότητας της μήτρας. Οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλοί, επομένως πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία.

Πώς είναι η διαδικασία ανάρρωσης;

Ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη αναισθησία (τοπική ή γενική) θα χρειαστείτε ιατρική αξιολόγηση από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Αυτή συνίσταται στην αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής και άλλων τιμών. Όταν όλα αυτά είναι σταθερά, θα μπορείτε να φύγετε από την κλινική.

Τι μπορώ να περιμένω μετά;

Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες παρενέργειες μετά τη διαδικασία. Οι πιο συνηθισμένες είναι ελαφρά αιμορραγία και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία ή μυρμήγκιασμα στην περιοχή του στομάχου και του ώμου. Ο ειδικός θα σας προτείνει τη λήψη κάποιων φαρμάκων σε περίπτωση που οι επιπτώσεις αυτές είναι δυσάρεστες (συμβουλευτείτε τον πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο).

Πρέπει να διανυκτερεύσω στο νοσοκομείο;

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια μικρή επέμβαση, μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί η επέμβαση. Αυτό ισχύει με εξαίρεση σημαντικές επιπλοκές, ασυνήθιστη αντίδραση στην αναισθησία ή αν ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο.

Αν δεν έχετε λύσει όλες τις αμφιβολίες σας σχετικά με την επέμβαση αυτή, σας καλούμε να συμβουλευτείτε απευθείας τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε για ποιο λόγο γίνεται η επέμβαση και τι να περιμένετε. Η υστεροσκόπηση είναι μια ασφαλής και γρήγορη εξέταση, οπότε δεν πρέπει να φοβάστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jansen, F. W., Vredevoogd, C. B., Van Ulzen, K., Hermans, J. O., Trimbos, J. B., & Trimbos-Kemper, T. C. Complications of hysteroscopy: a prospective, multicenter study. Obstetrics & Gynecology. 2000; 96(2): 266-270.
 • Moore, J. F., & Carugno, J. Hysteroscopy. StatPearls [Internet]. 2020.
 • Valle, R. F. Hysteroscopy in the evaluation of female infertility. American journal of obstetrics and gynecology. 1980; 137(4): 425-431.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.