Επηρεάζει η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων τη σεξουαλική ζωή;

Αν και η καντιντίαση (ή κολπική μυκητίαση) εμφανίζεται συνήθως μόνη της, μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ στον σύντροφό σας. Επίσης, καθώς προκαλεί πόνο και ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, μπορεί να κάνει άβολη τη σεξουαλική πράξη.
Επηρεάζει η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων τη σεξουαλική ζωή;
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων (κολπική μυκητίαση) είναι ένα πολύ συχνό είδος λοίμωξης. Για την ακρίβεια, τα στατιστικά δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες θα αναπτύξουν κολπική μυκητίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, ίσως να σκέφτεστε, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα.

Καντιντίαση των γεννητικών οργάνων

Η καντιντίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicansΔεν επηρεάζει μόνο τα γεννητικά όργανα αλλά και άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας στοματική καντιντίαση ή καντιντίαση στο δέρμα.

Όταν επηρεάζει τα γεννητικά όργανα, αποτελεί την πιο συχνή γυναικολογική πάθηση. Όμως, δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες.

Γενικά, ο Candida είναι ένας μύκητας που ζει ανάμεσα σε άλλους μικροοργανισμούς μέσα στον κόλπο. Εκεί, αυτοί οι οργανισμοί συνυπάρχουν αρμονικά και αποτελούν την κολπική μικροχλωρίδα.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο μύκητας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, οδηγώντας σε ανισορροπία την κολπική χλωρίδα. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί την καντιντίαση των γεννητικών οργάνων.

Γυναίκα πιάνει την κοιλιά της

Παρότι δεν είναι επικίνδυνη, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει επαναλαμβανόμενη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/ην γυναικολόγο σας αν πιστεύετε πως πάσχετε από καντιντίαση.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η καντιντίαση επηρεάζει και τους άνδρες. Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο, οι άνδρες δεν έχουν ανοσία στην καντιντίαση των γεννητικών οργάνων.

Έτσι, όταν ο Candida επηρεάζει το πέος, προκαλεί βαλανίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή της ακροβυστίας και της βαλάνου. Επίσης, προκαλεί κοκκινίλα, κνησμό, αίσθημα καύσου και ίσως εμφανιστεί και μια λευκή ουσία.

Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται δυσφορία και πόνος στους άνδρες κατά τη σεξουαλική πράξη, όπως και στις γυναίκες.

Αιτίες πρόκλησης της καντιντίασης των γεννητικών οργάνων

Ορισμένες από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης της καντιντίασης είναι:

 • Οι αλλαγές στη χλωρίδα του κόλπου (παρατεταμένη κατανάλωση αντιβιοτικών)
 • Ο διαβήτης και η παχυσαρκία
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (HIV, μοσχεύματα, χημειοθεραπείες, κ.λπ.)
 • Η χρήση εσωρούχων από συνθετικά υλικά
 • Οι ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη)
 • Το υπερβολικό πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με σαπούνια ή/και ερεθιστικές ουσίες
 • Η λήψη αντιβιοτικών

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να εξολοθρεύσει και τα ωφέλιμα βακτήρια της μικροχλωρίδας, πράγμα που λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης του Candida.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της καντιντίασης των γεννητικών οργάνων είναι:

 • Κνησμός και αίσθημα καύσου
 • Ερεθισμός
 • Κοκκινίλα και πρήξιμο
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Έκκριση παχύρρευστου κολπικού υγρού
 • Στους άνδρες, βαλανίτιδα ή φλεγμονή της ακροβυστίας και της βαλάνου

Θεραπεία

Καθώς η καντιντίαση προκαλείται από έναν μύκητα, ο/η γυναικολόγος συνταγογραφεί συνήθως μια αντιμυκητιακή θεραπεία. Αν εφαρμόσετε μια αλοιφή ή μια κρέμα σύμφωνα με τη συνιστώμενη δοσολογία, η μόλυνση θα πρέπει να υποχωρήσει σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσετε τις επισκέψεις στον/ην γυναικολόγο επειδή μόνο ένας ειδικός μπορεί να καθορίσει πως πρόκειται για καντιντίαση. Το αποτέλεσμα είναι να σας δοθεί η σωστή θεραπεία, αποκλείοντας άλλες παθήσεις.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να αγοράσετε αντιμυκητιακές κρέμες χωρίς συνταγή γιατρού. Να θυμάστε όμως, είναι σημαντικό να μην κάνετε θεραπεία μόνες σας και να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του/ης γιατρού.

Αν δεν δείτε κάποιον/α επαγγελματία, κινδυνεύετε να μπερδέψετε κάποια άλλη πάθηση, ακόμη και ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, με την καντιντίαση των γεννητικών οργάνων.

Επηρεάζει η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων τη σεξουαλική ζωή;

Χρήση προφυλακτικού από ζευγάρι

Η χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων φραγμού μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του Candida στον σεξουαλικό σύντροφο.

Η απάντηση είναι πως ναι.

Η καντιντίαση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή. Έτσι, θα πρέπει να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα αν πρόκειται να κάνετε σεξ ενώ έχετε καντιντίαση.

Γιατί;

 • Η καντιντίαση προκαλεί πόνο, καύσο, και ερεθισμό. Γι’ αυτό, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία κατά το σεξ. Σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε σεξ μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η μόλυνση.
 • Επίσης, αν και συχνά αναπτύσσεται για άλλους λόγους πέραν της σεξουαλικής μετάδοσης, υπάρχει η πιθανότητα να τη μεταδώσετε στον σύντροφό σας. Μπορεί να του προκαλέσει βαλανίτιδα, καύσο, και κοκκινίλα στα γεννητικά όργανα μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Αν θέλετε να συνεχίσετε να έχετε σεξουαλικές επαφές, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού.
 • Από την άλλη, καθώς η σεξουαλική πράξη μπορεί να αυξήσει τον ερεθισμό, εμποδίζεται η θεραπεία. Αν και δε θα αποτύχει η θεραπεία, είναι προτιμότερο να απέχετε από το σεξ μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η μόλυνση.

Συμπέρασμα

Η καντιντίαση των γεννητικών οργάνων είναι μια μόλυνση αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Με τη σωστή θεραπεία, μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

Όμως, αν κάνετε σεξ ενώ υποφέρετε από καντιντίαση μπορείτε να δημιουργήσετε προβλήματα στον σύντροφό σας. Επίσης, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να θεραπευτείτε πλήρως.

Επιπλέον, καθώς αυτή η πάθηση εμπεριέχει συμπτώματα όπως ερεθισμό, το σεξ δε θα είναι απολαυστικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί προτείνουν την αποχή από τη σεξουαλική πράξη μέχρι να εξαφανιστεί η μόλυνση.

Ωστόσο, αν θέλετε να κάνετε σεξ, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό προκειμένου να μη μολύνετε άλλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.