Τι να κάνετε αν το παιδί σας σπάσει ένα παιδικό δόντι;

Είναι απαραίτητο να ενεργείτε με ηρεμία και γνώση εάν το παιδί σας σπάσει ένα παιδικό δόντι. Μάθετε πώς να βοηθήσετε αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας σπάσει ένα παιδικό δόντι;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2024

Τα παιδιά είναι περίεργα και ανήσυχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα χτυπήματα και οι πτώσεις είναι αρκετά συχνές καταστάσεις στην παιδική ηλικία. Εάν το παιδί σας καταστρέψει ένα παιδικό δόντι κατά λάθος, θα πρέπει να ξέρετε πώς να δράσετε.

Το οδοντικό τραύμα μπορεί να συμβεί για διαφορετικούς λόγους και σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν όμως τα δόντια που έχουν πληγεί είναι προσωρινά, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τα θεραπευτικά μέτρα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται για τα μόνιμα δόντια.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η στενή σχέση μεταξύ των ριζών των παιδικών δοντιών που δέχονται το χτύπημα και των μόνιμων δοντιών που σχηματίζονται από κάτω, μέσα στο οστό. Αυτό είναι που κάνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος διαφορετικό από παιδί σε παιδί.

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για τους λόγους και τα συμπτώματα ενός τραύματος στα προσωρινά δόντια. Επιπλέον, μοιραζόμαστε έναν βήμα προς βήμα οδηγό για το τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας χτυπήσει τα παιδικά του δόντια.

Λόγοι για τους οποίους το παιδί μπορεί να καταστρέψει ένα παιδικό δόντι

Η πρωτογενής οδοντοφυΐα εμφανίζεται μεταξύ 6 και 8 μηνών. Στην ηλικία των 3 ετών υπάρχουν ήδη 20 παιδικά δόντια στο στόμα που θα εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους μέχρι τη στιγμή της αντικατάστασης των δοντιών.

Η αλλαγή από τα παιδικά δόντια στα μόνιμα δόντια συμβαίνει από την ηλικία των 6 ετών μέχρι περίπου τα 12 ή 13 έτη. Επομένως, κατά τη διάρκεια σχεδόν όλης της παιδικής ηλικίας, θα υπάρχουν στο στόμα των παιδιών παιδικά δόντια, ευάλωτα σε χτυπήματα.

Τα οδοντικά τραύματα στην παιδική ηλικία είναι τραυματισμοί που επηρεάζουν τα οδοντικά στοιχεία και τους ιστούς υποστήριξής τους. Τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ως συνέπεια πτώσεων και οικιακών ατυχημάτων.

Στην περίπτωση των παιδικών δοντιών, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η πτώση του παιδιού όταν αρχίζει να περπατά και να κινείται μόνο του. Συνήθως είναι χτυπήματα στο πάτωμα ή στις άκρες τραπεζιών ή καρεκλών που βρίσκονται στο ύψος τους. Η έλλειψη ισορροπίας και το σκόνταμα σε χαλιά, σκαλοπάτια και άλλα αντικείμενα οδηγούν στο να χτυπήσουν στο στόμα τους.

Όταν τα μικρά μεγαλώνουν, τα χτυπήματα στο στόμα συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι πτώσεις από ποδήλατα, κούνιες, πατίνια και skateboards είναι ακόμα μερικές αιτίες οδοντικών τραυμάτων. Το τρέξιμο σε βρεγμένα δάπεδα και η εξάσκηση ορισμένων αθλημάτων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμούς των δοντιών. Ομοίως, τα τροχαία ατυχήματα και η παιδική κακοποίηση προκαλούν τραυματισμούς στα παιδικά δόντια.

Συμπτώματα τραυματισμών

Όταν το παιδί σας χτυπάει τα παιδικά του δόντια, το τραύμα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Ακόμη και αν η ζημιά αφορά ένα δόντι που τελικά θα βγει, θα πρέπει να δώσετε προσοχή.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα μόνιμα δόντια σχηματίζονται μέσα στο οστό. Επομένως, ένα χτύπημα σε ένα προσωρινό δόντι μπορεί να έχει επιπτώσεις σε εκείνο που δεν έχει ακόμη βγει.

Τα οδοντικά τραύματα στα παιδιά εμφανίζονται συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής, στην προσχολική ηλικία και μεταξύ 8 και 10 ετών. Λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους, τα δόντια που πλήττονται περισσότερο είναι οι άνω κεντρικοί κοπτήρες.

Όταν ένα χτύπημα συμβαίνει στο στόμα του παιδιού μπορούν να δημιουργηθούν οι παρακάτω καταστάσεις:

 • Κάταγμα δοντιού: ένα κομμάτι του δοντιού σπάει στην περιοχή της κορώνας ή της ρίζας.
 • Κινητικότητα των δοντιών.
 • Μετατόπιση του δοντιού: το δόντι μετατοπίζεται από τη συνήθη θέση του στην κόγχη προς τα πλάγια (εξάρθρωση), προς τα έξω (εξώθηση) ή προς τα μέσα (εισβολή).
 • Αποβολή του δοντιού από το στόμα (αποκόλληση).
 • Τραυματισμοί μαλακών μορίων: κοψίματα στη γλώσσα, τα χείλη και τα μάγουλα.
 • Εμπλοκή των οστών: σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκεται το οστό που στηρίζει τα δόντια. Ο οδοντίατρος θα είναι αυτός που θα το διαγνώσει.
Boca de un niño.
Τα παιδικά δόντια συχνά τραυματίζονται όταν το παιδί πέφτει ενώ παίζει ή κάνει καθημερινές δραστηριότητες.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Ξέρετε από τι είναι φτιαγμένα τα δόντια;

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας καταστρέψει ένα παιδικό δόντι

Το να γνωρίζετε πώς να ενεργήσετε αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιο παιδικό δόντι είναι θεμελιώδες για να μπορέσετε να ελέγξετε την κατάσταση. Αντιδρώντας γρήγορα και με γνώση θα βοηθήσετε το μικρό σας να νιώσει καλύτερα και θα ευνοήσετε την πρόγνωση του προβλήματος.

Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν το παιδί σας χτυπήσει τα δόντια του.

Μείνετε ήρεμοι

Η στιγμή που το παιδί σας χτυπάει κάποιο παιδικό δόντι μπορεί να δημιουργήσει ένταση, νευρικότητα και δυσφορία. Θα πρέπει όμως να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι και να επικεντρωθείτε στη φροντίδα του παιδιού.

Τις περισσότερες φορές, μαζί με το δόντι τραυματίζονται και οι μαλακοί ιστοί του στόματος. Και οι τραυματισμοί στη γλώσσα, τα χείλη και τα ούλα συνοδεύονται από αιμορραγία.

Μην πανικοβάλλεστε αν δείτε πολύ αίμα. Αν και είναι μια κατάσταση που σας κάνει να ανησυχείτε, δεν είναι πάντα σοβαρό σύμπτωμα.

Είναι σημαντικό να μην δείχνετε το άγχος σας στο παιδί σας. Και πολύ περισσότερο μην το μαλώνετε και μην του ζητάτε εξηγήσεις. Θα πρέπει να το βοηθήσετε και εσείς να ηρεμήσει.

Καθαρίστε προσεκτικά τις πληγές με ένα καθαρό πανί και νερό και ασκήστε πίεση πάνω τους. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία. Και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει και να σταματήσει να κλαίει.

Μετά από λίγα λεπτά, η αιμορραγία θα είναι μικρότερη και θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τις συνέπειες του χτυπήματος. Θα πρέπει να επιθεωρήσετε προσεκτικά το στόμα, ώστε να μην ανοίξουν ξανά οι πληγές. Η εξέταση των μαλακών ιστών και των δοντιών θα σας επιτρέψει να εκτιμήσετε την πραγματικότητα για να δράσετε ανάλογα.

Δώστε προσοχή και δείτε αν λείπει κάποιο κομμάτι δοντιού, αν τα δόντια κινούνται ή δεν είναι στη συνηθισμένη τους θέση. Κοιτάξτε επίσης να δείτε αν έχει βγει κάποιο στοιχείο ή αν το παιδί δεν μπορεί να δαγκώσει σωστά. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να αξιολογήσετε αν τα προσβεβλημένα κομμάτια είναι προσωρινά ή μόνιμα.

Πότε να πάτε το παιδί στον οδοντίατρο;

Αν το παιδί σας χτυπήσει κάποιο παιδικό δόντι, είναι πάντα καλύτερο να το πάτε στον οδοντίατρο, ώστε ο επαγγελματίας να αξιολογήσει την κατάσταση. Συχνά μπορεί να φαίνεται ότι όλα είναι μια χαρά, αλλά υπάρχουν εσωτερικές κακώσεις που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Μια έγκαιρη αξιολόγηση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιπλοκές. Επομένως, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο αν το μικρό σας έχει υποστεί κάποιο χτύπημα.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με τον οδοντίατρο:

 • Υπάρχει ένα βαθύ κόψιμο στους μαλακούς ιστούς.
 • Λείπει ένα κομμάτι δοντιού.
 • Τα δόντια μετακινούνται ή βρίσκονται σε μη φυσιολογική θέση.
 • Το παιδί δεν μπορεί να δαγκώσει όπως πριν.
 • Ένα ή περισσότερα δόντια έχουν βγει από το στόμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε το παιδί σας αμέσως στον οδοντίατρο. Αυτό θα βελτιώσει την πρόγνωση της κατάστασης και θα αποφύγετε τις επιπλοκές και τις πιο περίπλοκες θεραπείες.

Στο ιατρείο, ο οδοντίατρος αξιολογεί την κατάσταση διερευνώντας το στόμα και λαμβάνοντας ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες επιτρέπουν την αξιολόγηση της κατάστασης του οστού, των ριζών και των μικροβίων των μόνιμων δοντιών που σχηματίζονται. Τα τελευταία μπορούν επίσης να επηρεαστούν από το χτύπημα στα νεογιλά δόντια.

Και ανάλογα με τη διάγνωση, θα πραγματοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, αποπροσανατολιστεί ή κάνει εμετό μετά το χτύπημα, θα πρέπει να μεταβεί επειγόντως σε νοσοκομείο.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το παιδικό δόντι έχει σπάσει;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, εάν ένα δόντι έχει σπάσει είναι λόγος να πάτε στον οδοντίατρο. Είναι σημαντικό να αναφέρετε το σπάσιμο του δοντιού όταν επικοινωνείτε με τον οδοντίατρο, ώστε να μπορέσει να δώσει προτεραιότητα στη φροντίδα του παιδιού σας. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να συμβουλεύσει τους γονείς για το πώς να ενεργήσουν μέχρι να φτάσουν στην κλινική.

Τα κατάγματα δοντιών μπορεί να επηρεάσουν την αδαμαντίνη, την οδοντίνη και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να θέσουν σε κίνδυνο τον πολφό του δοντιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει μεγάλος πόνος και θα παρατηρήσετε ένα κόκκινο σημείο ή αίμα στο σπάσιμο του δοντιού. Απαιτείται, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα.

Στην περίπτωση που βρείτε το θραύσμα του σπασμένου οδοντικού στοιχείου, μπορείτε να το φέρετε στο ραντεβού. Θα πρέπει να το μεταφέρετε σε αποσταγμένο νερό ή ζεστό γάλα και να το δώσετε αμέσως στον οδοντίατρο.

Ο επαγγελματίας θα αξιολογήσει αν ενδείκνυται η χρήση του ή η αποκατάσταση του κομματιού με άλλο τρόπο. Ποτέ όμως δεν πρέπει να προσπαθήσετε να κολλήσετε τα κομμάτια μόνοι σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για το παιδί.

Τι να κάνετε αν το παιδικό δόντι έχει βγει;

Μια άλλη από τις συνέπειες των χτυπημάτων στο στόμα μπορεί να είναι η πλήρης έξοδος ενός παιδικού δοντιού από την κοιλότητα. Αυτό είναι γνωστό στην οδοντιατρική ως αποκόλληση του δοντιού.

Και ενώ η διαπίστωση της έλλειψης ενός δοντιού στο στόμα του μικρού σας μπορεί να είναι αγχωτική, θυμηθείτε να παραμείνετε ψύχραιμοι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμπιέσετε την πληγή με καθαρή γάζα για λίγα λεπτά και να μην αγγίξετε την πληγείσα περιοχή με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια, επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας και πείτε του τι συνέβη. Ο επαγγελματίας θα σας ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση: αν το δόντι έχει χαθεί ολόκληρο ή αν παρατηρήσατε κάτι περίεργο στα γειτονικά δόντια. Και θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να ενεργήσετε μέχρι να φτάσετε στο οδοντιατρείο. Θα πρέπει να πάτε εκεί επειγόντως, ώστε το παιδί σας να εξεταστεί άμεσα.

Εφόσον πρόκειται για παιδικό δόντι, το χαμένο κομμάτι δεν πρέπει να επανατοποθετηθεί στο στόμα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να το αναζητήσετε και να το μεταφέρετε στο ιατρείο. Ωστόσο, αυτό θα υποδειχθεί από τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.

Γενικά, οι οδοντίατροι προτιμούν να μην επανατοποθετούν τα παιδικά δόντια. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να βλάψει το μόνιμο δόντι που σχηματίζεται και, δεδομένου του κινδύνου, επιλέγεται πάντα η φροντίδα του μόνιμου δοντιού.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το χρόνο που απομένει για να βγει το μόνιμο δόντι, ο οδοντίατρος θα αναζητήσει την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωση. Μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μιας συσκευής ή μιας πρόθεσης που θα συνοδεύει την ανάπτυξη της γνάθου, ώστε να εξοικονομήσει χώρο για τη σωστή έκφυση του μόνιμου δοντιού και να αποτρέψει τη λανθασμένη τοποθέτηση.

Τι γίνεται αν τα δόντια μετακινηθούν ή είναι εκτός θέσης;

Αυτός είναι άλλος ένας από τους λόγους που αναφέραμε και χρήζουν επείγουσας επίσκεψης στον οδοντίατρο. Ένα δόντι που έρχεται σε πρόωρη επαφή κατά το δάγκωμα ή ένα δόντι που έχει βυθιστεί προς τα μέσα ή στο πλάι πρέπει να επανατοποθετηθεί άμεσα.

Γιατί αυτές οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο το δάγκωμα και την αισθητική του παιδιού. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα μόνιμα δόντια.

Ο οδοντίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει αυτή τη βλάβη και να επανατοποθετήσει τα δόντια στη θέση τους. Στη συνέχεια θα τα ακινητοποιήσει με νάρθηκες για ένα χρονικό διάστημα. Αν παρατηρήσετε αυτές τις περίεργες θέσεις όταν το παιδί σας χτυπάει τα παιδικά του δόντια, δεν πρέπει να αγγίζετε την περιοχή.

Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να προσπαθήσετε να ρυθμίσετε το δόντι μόνοι σας. Όπως αναφέραμε, θα πρέπει να πάτε αμέσως στον οδοντίατρο, ώστε το παιδί σας να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Consulta de odontopediatra por diente roto.
Η διαβούλευση πρέπει να υπάρχει πάντα όταν υπάρχει τραυματισμός, ώστε ο επαγγελματίας να αποφασίσει την καλύτερη πορεία δράσης για το παιδί.

Αρχική φροντίδα

Οι συμβουλές που μοιραστήκαμε μέχρι τώρα είναι αυτές που πρέπει να εφαρμόσετε άμεσα όταν το παιδί σας χτυπήσει τα παιδικά του δόντια. Αφού όμως περάσει η στιγμή του επείγοντος και λάβει την κατάλληλη θεραπεία, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και άλλες συμβουλές προκειμένου να ευνοήσετε την αποκατάσταση του στόματος:

 • Μαλακή και κρύα διατροφή: Η κατανάλωση μαλακών, εύκολων και φρέσκων τροφών βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή. Τα γιαούρτια, τα παγωτά, τα ζελέ και τα μιλκσέικ είναι καλές επιλογές για να ταΐσετε το μικρό σας τις ημέρες που ακολουθούν το χτύπημα.
 • Στοματική υγιεινή: Η στοματική υγιεινή δεν πρέπει να παραμελείται λόγω του τραύματος. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις και ο οδοντίατρος μπορεί να υποδείξει τη χρήση ειδικού αντισηπτικού τζελ. Το υπόλοιπο στόμα συνεχίζει να καθαρίζεται κανονικά.
 • Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας, θηλών ή το πιπίλισμα του αντίχειρα από το παιδί: αυτό δημιουργεί υπερβολικές δυνάμεις στην τραυματισμένη περιοχή που εμποδίζουν την αποκατάσταση.
 • Δώστε προσοχή στις επιπλοκές: θα πρέπει να παρατηρείτε και να παρακολουθείτε τη μελανιασμένη περιοχή για την πιθανότητα μακροχρόνιων επιπλοκών. Δώστε προσοχή στη φλεγμονή των ούλων, σε έναν κόκκο με πύον, στην αλλαγή του χρώματος της στεφάνης ή στο ότι το δόντι αρχίζει να κινείται ενώ δεν θα έπρεπε. Σε περίπτωση αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.
 • Έλεγχος: Πηγαίνετε για εξετάσεις όσο συχνά σας υποδεικνύει ο οδοντίατρος μέχρι να βγει το μόνιμο δόντι.

Προλάβετε το οδοντικό τραύμα

Τα χτυπήματα στα παιδιά είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση κατά την παιδική ηλικία. Το παιχνίδι και η εξερεύνηση καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη μια πτώση που καταλήγει σε δάκρυα ή μώλωπες.

Αλλά κάποια απλή φροντίδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να τραυματιστούν τα μικρά. Το να βεβαιωθείτε ότι οι χώροι όπου κινούνται τα παιδιά είναι ασφαλείς είναι μια καλή αρχή. Απομακρύνετε μικρά τραπέζια, χαλιά και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα όταν τα μωρά αρχίζουν να περπατούν.

Είναι επίσης σημαντικό να διδάξετε στα βρέφη να μην παίζουν βίαια. Ακόμα κι αν τους φαίνεται διασκεδαστικό, το να χτυπούν άλλα παιδιά με αντικείμενα ή να σπρώχνουν, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Μαθήματα όπως το να μην τρέχουν γύρω από τις άκρες της πισίνας και να χρησιμοποιούν τη σκάλα όταν βγαίνουν από την πισίνα ή να αποφεύγουν να πηδούν από κινούμενες κούνιες είναι επίσης σημαντικά. Και όταν αθλείστε ή οδηγείτε ποδήλατα και σκέιτμπορντ, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προστασία.

Με τη σωστή φροντίδα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες του παιδιού σας να υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Και αν το παιδί σας εξακολουθεί να βγάζει τα παιδικά του δόντια, τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Εφαρμόζοντας τις συμβουλές μας στην πράξη, θα μπορέσετε να παρέμβετε με τη γνώση και την ηρεμία που χρειάζεται το παιδί σας για να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσάρεστη στιγμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García Ballesta, C., Pérez Lajarín, L., & Castejón Navas, I. (2003). Prevalencia y etiología de los traumatismos dentales: Una revisión. RCOe8(2), 131-141.
 • Sánchez, T. B., Avila, J. O. T., Segueo, M. S., & Gil, L. P. (2016). Traumatismos dentarios en niños y adolescentes. Correo Científico Médico de Holguín20(4), 741-756.
 • Barbería, E., Borrell, C., Bravo, N., Silva, C. C., & Maroto, M. (2010). Traumatismos en los dientes temporales. Causan secuelas en los dientes permanentes?.
 • Chávez Sarabia, J. C. (2013). Consecuencias de la avulsión en piezas temporales en la edad escolar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • López Garcés, K. N. (2021). Factores predisponentes de traumatismos dentales en niños (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Ávila Rivera, C., Cueto Urbina, A., & González Ríos, J. (2012). Caracterización del traumatismo dentoalveolar que afecta a los tejidos de soporte en dientes temporales. International journal of odontostomatology6(2), 157-161.
 • Espinoza Chamorro, A. S. (2018). Traumatismos dentoalveolares en niños y adolescentes.
 • Chávez Toapanta, E. S. (2021). Protocolo del manejo clínico del diente avulsionado. Revisión Sistemática.
 • Tewari, N., Bansal, K., & Mathur, V. P. (2019). Dental trauma in children: a quick overview on management. The Indian Journal of Pediatrics86(11), 1043-1047.
 • Kelly, O. Dental trauma. Don’t Forget The Bubbles.
 • Andreasen, J. O., Bakland, L. K., Flores, M. T., Andreasen, F. M., & Andersson, L. (2011). Traumatic dental injuries: a manual. John Wiley & Sons.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.