Οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν κίνδυνο για τη γονιμότητα;

Μπορούν οι φορητοί υπολογιστές να προκαλέσουν προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα; Σε αυτό το άρθρο, σας λέμε τι λέει η επιστήμη και σας δίνουμε μερικές συμβουλές.
Οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν κίνδυνο για τη γονιμότητα;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουλίου, 2023

Έχετε ακούσει ότι οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν κίνδυνο για την ανδρική γονιμότητα; Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε ήδη, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που προειδοποιούν ότι οι άνδρες που τοποθετούν τους φορητούς υπολογιστές τους στους μηρούς τους μπορεί να επηρεάζουν την υγεία των αναπαραγωγικών τους οργάνων και την ποιότητα του σπέρματός τους.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει παρατηρηθεί σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στη θερμότητα και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από αυτές τις συσκευές και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας στους άνδρες. Για να ανακαλύψετε όλες τις λεπτομέρειες, σας καλούμε να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Οι φορητοί υπολογιστές συνδέονται με κινδύνους για την ανδρική γονιμότητα

Υπάρχουν δύο παράγοντες κινδύνου που συνδέουν την κατάχρηση φορητών υπολογιστών με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας. Εδώ, θα εξηγήσουμε ποιοι είναι αυτοί και τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτούς.

Η θερμότητα που εκπέμπουν οι φορητοί υπολογιστές επηρεάζει το σπέρμα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction εκθέτει ότι η θερμότητα που εκπέμπεται από τον φορητό υπολογιστή προκαλεί αύξηση της δεξιάς και αριστερής θερμοκρασίας του όσχεου (ScT), η οποία προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη σπερματογένεση (διαδικασία σχηματισμού σπέρματος), ιδίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ανδρών.

Αν και το δείγμα της μελέτης είναι μικρό -29 άνδρες εθελοντές-, το συμπέρασμά της επιτρέπει την ανάλυση σημαντικών πτυχών στον τομέα της γονιμότητας. Σύμφωνα με την έρευνα, ο φορητός υπολογιστής μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του όσχεου έως και 2,8 βαθμούς Κελσίου, η οποία υπερβαίνει τη φυσιολογική θερμότητα του ανδρικού σώματος. Κατά συνέπεια, η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται.

Αυτό υποστηρίζεται και από άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι οποίες αναλύουν ότι η έκθεση σε επιβλαβή ακτινοβολία από ηλεκτρονικές συσκευές μεταβάλλει τη λειτουργία των όρχεων και αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, καθώς επηρεάζει την κινητικότητα και τη συγκέντρωση του σπέρματος.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι και άλλοι παράγοντες, όπως η αυξημένη θερμοκρασία λόγω της έκθεσης σε πηγές θερμικής ακτινοβολίας και η πολύωρη καθιστική εργασία προκαλούν αλλοίωση της σπερματογένεσης.

Οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν κίνδυνο για τη γονιμότητα;
Παράγοντες όπως η αυξημένη θερμοκρασία λόγω έκθεσης σε πηγές θερμικής ακτινοβολίας και η πολύωρη καθιστική εργασία (η οποία συμβαίνει με τον φορητό υπολογιστή) προκαλούν αλλοίωση της σπερματογένεσης.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αλλοιώνουν το DNA

Τα σπερματοζωάρια περιέχουν στο κεφάλι τους το DNA που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου ανθρώπινου όντος, ενώνοντας το με το DNA του θηλυκού ωαρίου. Μελέτες προειδοποιούν ότι η συνεχής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από αντικείμενα όπως οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις σε αυτό το DNA.

Έρευνα στο περιοδικό Fertility and Sterility αναφέρει λεπτομερώς ότι η χρήση φορητών υπολογιστών συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανδρική γονιμότητα μειώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος και κατακερματίζοντας το DNA του σπέρματος.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η διατήρηση του φορητού υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος μέσω Wi-Fi με το Διαδίκτυο στα γόνατα και κοντά στους όρχεις μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπογονιμότητα στους άνδρες. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Από την πλευρά της, μια μελέτη στο Reproductive Biology and Endocrinology αναφέρει ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA προκαλώντας αυξημένο οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε θάνατο των σπερματοζωαρίων.

Πώς να αποτρέψετε τους κινδύνους γονιμότητας από φορητούς υπολογιστές

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην ανδρική γονιμότητα. Ακόμα κι έτσι, τα ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής αποτελούν λόγο για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Τι πρέπει να έχετε κατά νου;

Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο φορητός υπολογιστής εγκυμονεί κινδύνους για την ανδρική γονιμότητα ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος έκθεσης και η εγγύτητα της συσκευής στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αλλοιώσεων στη σπερματογένεση.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένες συστάσεις είναι οι εξής:

 • Μειώστε τη συχνότητα με την οποία ο φορητός υπολογιστής τοποθετείται στα πόδια ή στην αγκαλιά σας. Στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω σε τραπέζι.
 • Προσέχετε τη στάση του σώματός σας όταν χρησιμοποιείτε αυτού του είδους τη συσκευή. Ιδανικά, κρατήστε τα πόδια σας ελαφρώς ανοιχτά.
 • Χρησιμοποιήστε βάση για φορητό υπολογιστή. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της συσκευής δροσερής και μειώνει τη μεταφορά θερμότητας στο δέρμα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση της θα πρέπει να είναι ad hoc, καθώς δεν είναι εγγυημένο ότι θα διατηρήσει τους όρχεις στη βέλτιστη θερμοκρασία τους.

Άλλες συμβουλές για να φροντίσετε τη γονιμότητά σας

Πέρα από την προσοχή κατά τη χρήση συσκευών όπως οι φορητές συσκευές, υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας. Στο χώρο που ακολουθεί, θα μοιραστούμε μερικές καλές συνήθειες.

 • Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα, όπως η χρήση του διαδρόμου για μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα, βελτιώνει τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε κάθε εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology.
 • Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα: το να φοράτε φαρδιά παντελόνια και εσώρουχα εμποδίζει τη συγκέντρωση περισσότερης θερμότητας και πίεσης στους όρχεις.
 • Μείνετε μακριά από ζεστά περιβάλλοντα: όπως είδαμε σε όλο το άρθρο, η αύξηση της θερμοκρασίας στα γεννητικά όργανα μπορεί να βλάψει τα σπερματοζωάρια.
 • Σταματήστε τις ανθυγιεινές συνήθειες: το αλκοόλ, οι ψυχοδραστικές ουσίες και το κάπνισμα μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και βλάπτουν τις δομές τους.

Αυξάνουν οι φορητοί υπολογιστές τον κίνδυνο γυναικείας υπογονιμότητας;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν κίνδυνο για τη γυναικεία γονιμότητα. Δεδομένου ότι οι ωοθήκες είναι καλά μονωμένες από τις θερμοκρασίες και την ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτά τα στοιχεία, δεν έχουν παρατηρηθεί αρνητικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη χρήση φορητού υπολογιστή και την ανδρική γονιμότητα;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές μελέτες για να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι η χρήση φορητού υπολογιστή προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όταν χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές.

Συγκεκριμένα, είναι βασικό να τις χρησιμοποιείτε πάντα από ένα γραφείο ή τραπέζι για να αποφεύγεται η άμεση επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η στάση του σώματος κατά την εργασία με αυτές τις συσκευές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Avendaño, C.; Mata, A. & Sánchez, C. (2011) El uso de computadoras portátiles conectadas a Internet a través de Wi-Fi disminuye la motilidad del esperma humano y aumenta la fragmentación del ADN del esperma. Fertility and Sterility® Vol. 97, No. 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.10.012
 • Kesari, K. K., Agarwal, A., & Henkel, R. (2018). Radiations and male fertility. Reproductive biology and endocrinology : RB&E16(1), 118. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240172/
 • Paparella, Cecilia, Pavesi, Adriana, Provenzal, Olga, Ombrella, Adriana, & Bouvet, Beatriz. (2017). Infertilidad masculina. Exposición laboral a factores ambientales y su efecto sobre la calidad seminal.. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2(2), 10-21. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2393-67972017000200010&lng=es&tlng=es.
 • Ricci, E., Al-Beitawi, S., Cipriani, S., Alteri, A., Chiaffarino, F., Candiani, M., Gerli, S., Viganó, P. and Parazzini, F. (2018), Hábitos dietéticos y parámetros seminales: una revisión narrativa sistemática. Andrología, 6: 104-116. https://doi.org/10.1111/andr.12452
 • Rodríguez Pendás, Bertha Victoria. (2017). Fragmentación del ADN espermático e infertilidad masculina. Revista Cubana de Endocrinología, 28(3), 1-17. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532017000300009&lng=es&tlng=es.
 • Rosety, Miguel Ángel, Díaz, Antonio, Rosety, Jesús María, Pery, M.ª Teresa, Brenes-Martín, Francisco, Bernardi, Marco, García, Natalia, Rosety-Rodríguez, Manuel, Ordóñez, Francisco Javier, & Rosety, Ignacio. (2017). Exercise improved semen quality and reproductive hormone levels in sedentary obese adults. Nutrición Hospitalaria, 34(3), 608-612. https://dx.doi.org/10.20960/nh.549
 • Sheynkin, Y.; Jung, M.; Yoo, P; Schulsinger, D. & Komaroff. E. (2005) Aumento de la temperatura escrotal en usuarios de computadoras portátiles, Reproducción humana, Volumen 20, Número 2 (5), páginas 452–455, DOI: //doi.org/10.1093/humrep/deh61
 • Yefim Sheynkin and others, Increase in scrotal temperature in laptop computer users, Human Reproduction, Volume 20, Issue 2, February 2005, Pages 452–455, https://doi.org/10.1093/humrep/deh616

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.