Οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της;

Η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στην κορυφή (άκρο της ρίζας) ενός δοντιού που έχει υποστεί απονεύρωση.
Οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Απριλίου, 2023

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός δοντιού με λοίμωξη στο στόμα, η ενδοδοντία είναι συνήθως η λύση. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μερικές φορές δεν είναι αρκετή και είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση.

Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν αυτή τη μικρή χειρουργική επέμβαση για να αποφύγουν την αφαίρεση του μολυσμένου δοντιού. Όταν οι θεραπείες απονεύρωσης έχουν αποτύχει, αυτή η πρακτική μπορεί να αφαιρέσει τον μολυσμένο ιστό και έτσι να διατηρήσει τα δόντια.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι είναι η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση, πότε συνιστάται και ποια είναι τα οφέλη της. Επιπλέον, θα σας ενημερώσουμε για τη φροντίδα που πρέπει να λαμβάνετε μετά από αυτή την επέμβαση.

Τι είναι η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση;

Η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στην κορυφή (άκρο της ρίζας) ενός δοντιού που έχει υποστεί απονεύρωση. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατή η εξάλειψη των μολυσματικών διεργασιών που παραμένουν μετά τη ριζική απονεύρωση.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι ενοχλήσεις που παραμένουν μετά τη ριζική απονεύρωση και προλαμβάνονται πιθανές επιπλοκές. Επιπλέον, αποφεύγεται η εξαγωγή του δοντιού που παραμένει στο στόμα, εκπληρώνοντας τις συνήθεις λειτουργίες του.

Είναι επίσης γνωστή ως ενδοδοντική χειρουργική, επειδή η επέμβαση αυτή αποτελεί συμπλήρωμα των ριζικών σωλήνων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, βασίζεται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που εμφανίζονται στη ρίζα του δοντιού.

Η ενδοδοντική που εκτελείται συνήθως στα οδοντιατρεία είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό του εσωτερικού του δοντιού. Χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και υγρά για την απομάκρυνση του πολφού και των υπολειμμάτων που μολύνουν το βαθύτερο τμήμα των δοντιών.

Η οδοντική ακρορριζική αφαίρεση, από την άλλη πλευρά, πραγματοποιείται στην περιακρορριζική περιοχή – δηλαδή γύρω από το εξωτερικό τμήμα της ρίζας. Στην περίπτωση αυτή, η μόλυνση που βρίσκεται κοντά στο τμήμα της ρίζας του δοντιού καθαρίζεται και εξαλείφεται.

Τόσο η ενδοδοντία όσο και η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι συντηρητικές θεραπείες. Και οι δύο θεραπείες επιδιώκουν τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα.

Πάντως, όπως θα σας πούμε εδώ, η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση χρησιμοποιείται όταν οι παραδοσιακές θεραπείες απονεύρωσης έχουν αποτύχει. Ας δούμε αναλυτικά πότε ενδείκνυται αυτή η διαδικασία.

Τα οφέλη της οδοντιατρικής απονευρωτικής αφαίρεσης

Το κύριο όφελος της απονευρωτικής αφαίρεσης είναι η δυνατότητα διατήρησης ενός δοντιού που έχει μολυνθεί και στο οποίο οι συμβατικές θεραπείες απονεύρωσης δεν έχουν αποδώσει. Η μη απομάκρυνση του δοντιού οδηγεί στη λειτουργικότητα και στην αισθητική ολόκληρου του στόματος, προσφέροντας ευεξία στο άτομο.

Πολλές φορές, παρά την πραγματοποίηση μιας θεραπείας απονεύρωσης, οι οδοντικές λοιμώξεις επιμένουν γύρω από τη ρίζα. Οι διεργασίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν αποστήματα, κύστεις ή περιακρορριζικά κοκκία.

Αυτό προκαλεί δυσφορία και πόνο στην περιοχή, πρήξιμο και κακή αναπνοή. Επιπλέον, μια μολυσματική εστία στο στόμα μπορεί να εξαπλωθεί και να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές στο υπόλοιπο σώμα.

Εάν η ενδοδοντική θεραπεία δεν έχει αποδώσει και η μόλυνση επιμένει, η οδοντιατρική ακρορριζική εκτομή είναι μια επιλογή που επιτρέπει τη θεραπεία του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα.

Οι θεραπείες με ριζικό σωλήνα μερικές φορές δεν επαρκούν, επειδή οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού καταφέρνουν να αντισταθούν στα μέτρα καθαρισμού αυτής της επέμβασης. Με την οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση, από την άλλη πλευρά, αφαιρείται η άκρη της ρίζας και οι μολυσματικοί ιστοί γύρω από αυτήν.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο οδοντίατρος καταφεύγει σε αυτή τη διαδικασία μόνο όταν απλούστερες μέθοδοι, όπως η ενδοδοντία ή η απονεύρωση, έχουν αποτύχει. Είναι επίσης συχνά μια χρήσιμη εναλλακτική λύση όταν το μολυσμένο δόντι έχει τσιμεντοποιημένο στυλεό και στεφάνη και η αφαίρεσή του θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητά του.

tools for dental apicoectomy
Η ενδοδοντία μπορεί να απαιτήσει ένα συμπλήρωμα της ακρορριζικής εκτομής για τη θεραπεία επίμονων λοιμώξεων.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: LED λεύκανση δοντιών: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αντενδείξεις της οδοντιατρικής απονευρωτικής αφαίρεσης

Όπως ακριβώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο οδοντίατρος συνιστά τη διενέργεια απονευρωτικής αφαίρεσης, έτσι υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες η διαδικασία αυτή δεν είναι δυνατή. Πρόκειται για ορισμένους παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

 • Πολύ εκτεταμένες ζημιές στις ρίζες
 • Ασθενείς με προβλήματα πήξης
 • Οξείες λοιμώξεις με άφθονη αιμορραγία
 • Κομμάτια δοντιών με επιμήκη κατάγματα
 • Η λοίμωξη βρίσκεται κοντά στο γναθικό κόλπο
 • Δόντια με ψευδοκανάλια που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοδοντική
 • Πολύ προχωρημένη περιοδοντική νόσος ή μεγάλη καταστροφή του υποστηρικτικού οστού

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να εξαχθεί το δόντι και να αποκατασταθεί η απουσία του με εμφυτεύματα ή κάποια άλλη προσθετική επιλογή.

Πώς εκτελείται η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση;

Κατά τον προγραμματισμό μιας οδοντιατρικής απονευρωτικής αφαίρεσης, το πρώτο βήμα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης του ενδοδοντικού δοντιού. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε δόντια που έχουν ήδη μια αποτυχημένη ριζική απονεύρωση.

Για την ανάλυση της κατάστασης του δοντιού που πρόκειται να επέμβει, λαμβάνονται ακτινογραφίες και αξιολογείται η κατάσταση του ριζικού σωλήνα, της κορυφής της ρίζας και των ιστών που έχουν φτάσει στη λοίμωξη. Με αυτά τα δεδομένα, ο οδοντίατρος καθορίζει εάν είναι δυνατή η πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης και σχεδιάζει την επέμβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή. Αφού η περιοχή μουδιάσει, δημιουργείται ένας κρημνός πάνω από τα ούλα για την πρόσβαση στην περιοχή του οστού όπου βρίσκεται η λοίμωξη.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, αφαιρείται ορισμένη ποσότητα οστικού ιστού για να αποκαλυφθεί το άκρο της ρίζας. Για να γίνει αυτό, ο οδοντίατρος πραγματοποιεί προηγούμενες μετρήσεις που του επιτρέπουν να γνωρίζει ακριβώς την περιοχή στην οποία πρέπει να επέμβει.

Μόλις απεικονιστεί η οδοντική κορυφή, στη συνέχεια κόβεται και εξάγεται. Δηλαδή, η κορυφή της ρίζας του δοντιού απορρίπτεται. Επιπλέον, αφαιρούνται οι κατεστραμμένοι ιστοί και οι μολυσματικές διεργασίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Για να αποφευχθούν διαρροές και μελλοντικές μολύνσεις, ο οδοντικός σωλήνας σφραγίζεται με ειδικά υλικά. Επιπλέον, η περιοχή μπορεί να καλυφθεί με αντιβακτηριακούς παράγοντες ή με οστικά μοσχεύματα για την προώθηση της αποκατάστασης των ιστών.

Στο τέλος, τα ούλα επανατοποθετούνται στη θέση τους και συρράπτονται. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιστοί θα αναγεννηθούν και η περιοχή θα ανακτήσει την υγεία της.

Ανάλογα με τη διαδικασία και την πολυπλοκότητα της περίπτωσης, αυτός ο τύπος θεραπείας διαρκεί συνήθως μεταξύ 30 και 90 λεπτών. Πολλά οδοντιατρεία διαθέτουν χειρουργικά μικροσκόπια που επιτρέπουν μια πιο ακριβή προσέγγιση.

Πώς αισθάνεστε μετά την επέμβαση;

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια μικρή χειρουργική επέμβαση, η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση συνήθως δεν προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον ασθενή. Ωστόσο, περιλαμβάνει μια πιο αργή και επώδυνη ανάρρωση από ό,τι μια απονεύρωση.

Τις ώρες μετά την επέμβαση, η περιοχή μπορεί να πρηστεί και να είναι επώδυνη όταν τρώτε ή μιλάτε. Ωστόσο, πρόκειται συνήθως για προσωρινές ενοχλήσεις που εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες.

Ο οδοντίατρος συνταγογραφεί αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ανάρρωσης. Επιπλέον, συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της υπάρχουσας λοίμωξης και την πρόληψη επιπλοκών.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από μία εβδομάδα, αν και συχνά βγαίνουν μόνα τους. Είναι σημαντικό για τον ασθενή να είναι προσεκτικός με την περιοχή, ειδικά όταν βουρτσίζει και χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα.

Στοματική φροντίδα μετά από οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση

Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες από την οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση, υπάρχει κάποια φροντίδα που ενισχύει την ανάρρωση:

 • Διατηρήστε μια μαλακή και κρύα διατροφή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών.
 • Εφαρμόστε κρύο στην χειρουργημένη περιοχή για να μειώσετε τη φλεγμονή.
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε το στόμα προσεκτικά και αποφύγετε το βούρτσισμα της χειρουργημένης περιοχής.
 • Από την επομένη της χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεπλύματα με χλωρεξιδίνη ή τζελ, εάν το συστήσει ο οδοντίατρός σας.
 • Κρατήστε το κεφάλι σε όρθια θέση ή ανασηκωμένο για να ξεκουράζεστε.
 • Μην ασχολείστε με αθλητικές δραστηριότητες ή σωματική άσκηση.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες του οδοντιάτρου.

use ice for tooth pain after dental apicoectomy
Το τοπικό κρύο θα βοηθήσει στη γρηγορότερη μείωση του οιδήματος μετά την επέμβαση.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Οι επιπλοκές μετά την οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι σπάνιες. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαδικασία που αναστρέφει τα συμπτώματα και την ταλαιπωρία της μόλυνσης των δοντιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, περίπου το 97% των περιπτώσεων με χειρουργική επέμβαση ακρολοφίας παρουσίασαν άριστα αποτελέσματα έως και 5 χρόνια αργότερα. Τα καλά αποτελέσματα συνεχίστηκαν σε περισσότερο από το 75% των περιπτώσεων μετά από 10 έως 13 χρόνια.

Μια οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση θεωρείται αποτυχημένη εάν η λοίμωξη επιμένει, η περιοχή δεν ανακάμπτει και τα συμπτώματα δεν ανακουφίζονται. Σε γενικές γραμμές, η αιτία αυτής της αποτυχίας αναφέρεται συνήθως στην ύπαρξη χώρου στο άκρο της ρίζας και σε κακή ακρορριζική σφράγιση που ευνοεί την παραμονή και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Εάν η διαδικασία αποτύχει να λύσει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε στην εξαγωγή ολόκληρου του δοντιού.

Η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί

Η οδοντιατρική απονευρωτική αφαίρεση είναι μια χειρουργική θεραπεία που πραγματοποιείται σε ιατρείο όταν η συμβατική θεραπεία της ρίζας δεν επαρκεί για τη διάσωση του δοντιού. Με αυτή τη θεραπεία, είναι δυνατόν να διατηρηθεί το δόντι στο στόμα, γεγονός που επιτρέπει τη μάσηση, την ομιλία και το χαμόγελο κανονικά.

Διαφορετικά, η εναλλακτική λύση στην απονευρωτική αφαίρεση είναι η εξαγωγή ολόκληρου του δοντιού. Η απώλεια ενός δοντιού προκαλεί πολλά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα στο στόμα και απαιτεί άμεση αποκατάσταση για την αποφυγή επιπλοκών.

Επομένως, εάν ο οδοντίατρός σας συστήσει την εκτέλεση αυτού του είδους χειρουργικής επέμβασης στο άκρο της ρίζας, αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να εξετάσετε. Όχι μόνο θα θεραπεύσει και θα διατηρήσει το δόντι, αλλά θα θέσει επίσης τέλος σε μια μόλυνση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahmed, M. A., Mughal, N., Abidi, S. H., Bari, M. F., Mustafa, M., Vohra, F., & Alrahlah, A. (2021). Factors Affecting the Outcome of Periapical Surgery; a Prospective Longitudinal Clinical Study. Applied Sciences11(24), 11768.
 • Christiansen, R., Kirkevang, L. L., Hørsted-Bindslev, P., & Wenzel, A. (2008). Patient discomfort following periapical surgery. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology105(2), 245-250.
 • Huere, S., & Homar, J. (2021). Apicectomía.
 • Gardeña Mendoza, C. M. (2021). Apicectomía en pieza anterior.
 • Lio, F., Mampieri, G., Mazzetti, V., Leggeri, A., & Arcuri, L. (2021). Guided endodontic microsurgery in apicoectomy: a review. Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents35(3 Suppl. 1), 47-55.
 • Taschieri, S., Bettach, R., Lolato, A., Moneghini, L., & Del Fabbro, M. (2011). Endodontic surgery failure: SEM analysis of root-end filling. Journal of oral science53(3), 393-396.
 • Truschnegg, A., Rugani, P., Kirnbauer, B., Kqiku, L., Jakse, N., & Kirmeier, R. (2020). Long-term follow-up for apical microsurgery of teeth with core and post restorations. Journal of Endodontics46(2), 178-183.
 • Tuk, J. G., Lindeboom, J. A., & van Wijk, A. J. (2021). Effect of periapical surgery on oral health-related quality of life in the first postoperative week using the Dutch version of Oral Health Impact Profile-14. Oral and Maxillofacial Surgery25(4), 549-559.
 • Verma, J., & Ahuja, V. (2021). Apicoectomy–A review. The Journal of Dental Panacea3(1), 15-19.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.