Ασβέστιο στα παιδιά: Πόσο χρειάζονται;

Αν θέλετε να μάθετε τις ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο, διαβάστε παρακάτω. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την πρόληψη των δομικών αλλοιώσεων του οστικού ιστού.
Ασβέστιο στα παιδιά: Πόσο χρειάζονται;

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2023

Η κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο στα παιδιά είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των οστών. Διαφορετικά, μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να εμφανιστούν παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τα οστά, με την οστεοπόρωση να είναι η πιο επικίνδυνη από όλες. Συνήθως συνδέεται με μείωση της οστικής πυκνότητας και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Μια διατροφική προσαρμογή θα συμβάλει στην πρόληψη αυτής της αλλοίωσης.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι απαραίτητο να καλύπτουμε τις καθημερινές ανάγκες σε βασικά θρεπτικά συστατικά για να αποφύγουμε αλλοιώσεις στον οργανισμό που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη σύνθετων ασθενειών.

Σε πολλές περιπτώσεις, μιλάμε μόνο για μερικά χιλιοστόγραμμα την ημέρα, αλλά θα είναι καθοριστικό να εμφανίζεται αυτό το θρεπτικό συστατικό στην καθημερινή διατροφή του παιδιού για να διατηρήσει μια καλή κατάσταση υγείας με την πάροδο των ετών.

Ποιες είναι οι ανάγκες σε ασβέστιο στα παιδιά;

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που εκπληρώνει διάφορες λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιείται για να επιτρέπει τη σύσπαση των μυών και αποτελεί επίσης μέρος του οστικού ιστού.

Στα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η πρόσληψη περίπου 700 χιλιοστογραμμάρια αυτού του μετάλλου την ημέρα. Από την ηλικία των 4 έως 8 ετών, θα είναι βασικό να αυξηθεί η πρόσληψη στα 1000 χιλιοστόγραμμα, για να καταλήξει στα 1300 χιλιοστόγραμμα από την ηλικία των 9 ετών και μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο η κατανάλωση αυτού του θρεπτικού συστατικού που πρέπει να παρακολουθείται. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζεται ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι βέλτιστα. Η ουσία αυτή αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και επιτρέπει την επακόλουθη σταθεροποίησή του στον οστικό ιστό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Best Practice & Research, συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στην πρόληψη της ανάπτυξης οστεοπόρωσης.

Calcium requirements in children: how much do they need?
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου για γερά οστά.

Ωστόσο, η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στα τρόφιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο ενθαρρύνει την ενδογενή σύνθεση.

Η ηλιοθεραπεία για 20 λεπτά κάθε 2 έως 3 ημέρες θα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί επαρκής παραγωγή. Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς πρόκειται για λιποδιαλυτή ουσία, μπορεί να συσσωρευτεί στον λιπώδη ιστό, εξοικονομώντας την έτσι για τους μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι μικρότερη.

Ποια τρόφιμα περιέχουν ασβέστιο;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου σε διαιτητικό επίπεδο. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά καταφέρνουν να παρέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχουν καλό βαθμό πεπτικότητας. Η τακτική πρόσληψή τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βέλτιστης μυϊκής λειτουργίας, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research.

Οι ξηροί καρποί μπορούν επίσης να παρέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Οι τροφές αυτές θεωρούνται ότι έχουν υψηλή διατροφική πυκνότητα, καθώς περιέχουν μια καλή δόση πολλών βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Επιπλέον, οι καρποί αυτοί αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Τα στοιχεία αυτά εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Το αποτέλεσμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων ασθενειών.

Ωστόσο, πολλά άλλα λαχανικά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή ασβεστίου. Ένα παράδειγμα είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Μία μόνο μερίδα έχει 120 χιλιοστόγραμμα του ανόργανου συστατικού, που είναι μια αρκετά σημαντική δόση. Άλλωστε, το κλειδί είναι να έχετε μια ποικίλη διατροφή.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σπάνιο να υπάρχει έλλειμμα βασικών θρεπτικών συστατικών. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να εκτιμήσει αν η λήψη συμπληρωμάτων είναι καλή ιδέα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Οι 10 βασικές εντολές για δυνατά και υγιή οστά.

Πότε να δίνετε συμπληρώματα ασβεστίου στα παιδιά

Γενικά, συνήθως δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε συμπληρώματα ασβεστίου στη διατροφή. Το ίδιο δεν ισχύει και για τη βιταμίνη D. Η εξέταση της κατανάλωσης ενός συμπληρώματος αυτού του θρεπτικού συστατικού θα μπορούσε να είναι σημαντική προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα επίπεδά του στο αίμα, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη χρήση του διατροφικού ασβεστίου.

Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον πρόσληψης του μετάλλου στην περίπτωση πολύ περιοριστικών διαιτών, ειδικά όταν εντοπίζονται προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, αυτό που δεν πρέπει να γίνεται είναι η κατανάλωση πολυβιταμινών με μέταλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε υψηλές δόσεις βιταμινών της ομάδας Β ή C. Στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να είναι μεσοπρόθεσμα αντιπαραγωγικό.

Calcium requirements in children: how much do they need?
Κανονικά, τα παιδιά που τρέφονται με ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου.

Ασβέστιο στα παιδιά: Γνωρίστε τις απαιτήσεις τους

Τώρα γνωρίζετε τις απαιτήσεις για το ασβέστιο στα παιδιά. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και για το σκελετό. Η κάλυψη των καθημερινών αναγκών θα είναι καθοριστική, ιδίως στην περίπτωση των γυναικών.

Μετά την εμμηνόπαυση, η οστική πυκνότητα αρχίζει να μειώνεται, οπότε όλο το ασβέστιο που καταναλώνεται μέχρι τώρα θα χρησιμεύσει για την αποφυγή δομικών αλλοιώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση. Έτσι, προλαμβάνονται τα κατάγματα.

Τέλος, να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας των οστών, είναι επίσης ζωτικής σημασίας η τακτική άσκηση. Πάνω απ’ όλα, η έμφαση πρέπει να δίνεται στην άσκηση δύναμης. Αυτή θα διατηρήσει τους μυς ισχυρούς, θα αποτρέψει την απορρόφηση των κραδασμών από τα οστά και θα βελτιώσει τη μηχανική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση της υπερτροφίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.