11 Πιθανές αιτίες για τον πόνο στο δεξί χέρι

Ο πόνος στο δεξί χέρι οδηγεί συχνά σε μεγάλη δυσφορία κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Συνήθως είναι αποτέλεσμα φλεγμονωδών διεργασιών.
11 Πιθανές αιτίες για τον πόνο στο δεξί χέρι
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου, 2023

Ο πόνος στο δεξί χέρι οδηγεί συχνά σε μεγάλη δυσφορία κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Είναι συνήθως αποτέλεσμα φλεγμονωδών διεργασιών που οφείλονται σε χτυπήματα, πτώσεις ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις των αρθρώσεων. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να αντιστοιχούν σε καρδιαγγειακά ή νευρολογικά προβλήματα. Σας λέμε 11 πιθανές αιτίες του πόνου στο δεξί χέρι.

Ο πόνος στο δεξί χέρι μπορεί να είναι γενικευμένος ή να αναφέρεται σε πόνο οπουδήποτε από τον ώμο μέχρι το χέρι. Υπό αυτή την έννοια, η δυσφορία θα ήταν αποτέλεσμα της προσβολής ή της βλάβης των μυών, των οστών, των τενόντων, των αρθρώσεων, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων ή του βραχίονα. Περιστασιακά, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.

Οι οξείες περιπτώσεις εκδηλώνονται συνήθως με έντονη δυσφορία για μερικές ημέρες, καθιστώντας δύσκολη τη σωστή κίνηση του μέλους. Χρόνιες περιπτώσεις είναι εκείνες που επιμένουν για περισσότερο από 3 μήνες.

11 πιθανές αιτίες πόνου στο δεξί χέρι

1. Υπερκόπωση

Η υπερβολική, συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση των άνω άκρων αποτελεί συχνή αιτία πόνου. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή σε αθλητές που κάνουν αθλήματα δύναμης και σε άτομα που εκτελούν εργασίες με μεγάλα φορτία ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως οι μουσικοί ή οι χειριστές μηχανημάτων.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η συνεχής προσπάθεια προκαλεί βλάβες και φλεγμονές στους μύες και τις αρθρώσεις του ώμου και του βραχίονα. Υπό αυτή την έννοια, οι άνθρωποι μπορεί να αναφέρουν πόνο στο δεξί και το αριστερό χέρι, καθώς και κόπωση και μυϊκή αδυναμία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενόχληση υποχωρεί μετά από αρκετές ημέρες ξεκούρασης. Ομοίως, οι επαγγελματίες μπορεί να υποδείξουν τη χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε οξείες περιπτώσεις, καθώς και φυσιοθεραπεία για άτομα με χρόνιο πόνο.

2. Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης και ερεθιστική διαδικασία των τενόντων, οι οποίοι είναι ζώνες ιστού που είναι υπεύθυνες για τη σύνδεση των μυών με τα οστά. Η πάθηση αυτή είναι συχνή στον ώμο, τον αγκώνα και τον καρπό λόγω υπερφόρτωσης ή λανθασμένων κινήσεων.

Παρουσιάζεται με αμβλύ πόνο στο δεξί χέρι που επιδεινώνεται με την κίνηση ή τον ύπνο. Ομοίως, η μυϊκή κόπωση είναι συχνή, καθώς και η ευαισθησία στην ψηλάφηση και το πρήξιμο της πληγείσας περιοχής.

Το κύριο θεραπευτικό μέτρο είναι η ανάπαυση του άκρου σε συνδυασμό με συνεδρίες φυσιοθεραπείας. Η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να είναι χρήσιμη.

Síndrome del hombro doloroso.
Το σύνδρομο του επώδυνου ώμου είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που ανταποκρίνεται σε θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα στην άρθρωση.

3. Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση των θυλάκων, μιας ομάδας μικρών αρθρικών σάκων που παρέχουν μαξιλάρι για τους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Είναι μια πάθηση που συνήθως προκαλεί πόνο και δυσφορία στον ώμο και τον αγκώνα του δεξιού χεριού.

Εμφανίζεται συνήθως μετά από υπερέκταση μιας άρθρωσης ή την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ομοίως, το τραύμα, καθώς και η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα αποτελούν αιτίες.

Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στην εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων για ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η χορήγηση στεροειδών.

4. Επικονδυλίτιδα και έσω επικονδυλίτιδα

Η επικονδυλίτιδα και η έσω επικονδυλίτιδα είναι δύο συχνές επώδυνες παθήσεις στον αγκώνα. Επιπλέον, η επικονδυλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που επηρεάζει τους τένοντες των εκτεινόντων μυών του χεριού και του καρπού που εισέρχονται στον επικονδύλιο, ο οποίος βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Είναι συχνή στους παίκτες του τένις και του σκουός.

Η έρευνα αναφέρει ότι η επικονδυλίτιδα προκαλεί πόνο στην περιοχή του επικονδύλου που μπορεί να ακτινοβολεί στο εξωτερικό μέρος του βραχίονα ή του αντιβραχίου. Επιπλέον, είναι σύνηθες η έκταση του καρπού προς τα πάνω και οι στρεπτικές κινήσεις του αντιβραχίου, καθώς και η ψηλάφηση της περιοχής, να επιδεινώνουν τις ενοχλήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η έσω επικονδυλίτιδα είναι μια συχνή διαταραχή σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης του αγκώνα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει τενοντίτιδα των μυών του χεριού και του καρπού που εισέρχονται στην επίκλειστη, μια προεξοχή που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα.

Στην επίκλειστη, το άτομο παρουσιάζει μεγαλύτερο πόνο κατά την κάμψη του καρπού και κατά την ψηλάφηση της φλεγμονώδους περιοχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αναλγητικών για την ανακούφιση από τον πόνο και την τοποθέτηση ιμάντων για τη σταθεροποίηση της άρθρωσης.

Διαβάστε περισσότερα για το ίδιο θέμα εδώ: Είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αρθρίτιδα;

5. Κάταγμα

Τα κατάγματα στο δεξί χέρι μπορεί να εμφανιστούν στο επίπεδο του βραχιονίου, της κερκίδας και της ωλένης, καθώς και στα μικρά οστά του χεριού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια της οστικής συνέχειας συμβαίνει από άμεσα χτυπήματα, τροχαία ατυχήματα και πτώσεις από ύψος. Ομοίως, η οστεοπόρωση αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα σε ηλικιωμένους.

Συνήθως, το άτομο εκδηλώνει έντονο πόνο στο δεξί χέρι, πρήξιμο, ερυθρότητα, παραμόρφωση των οστών και αδυναμία κίνησης του χεριού. Επιπλέον, σε ανοικτά κατάγματα μπορεί να υπάρχει έντονη αιμορραγία.

6. Εξάρθρημα

Τα εξάρθρημα είναι η μη φυσιολογική μετατόπιση και απώλεια ευθυγράμμισης μιας άρθρωσης. Μελέτες εκτιμούν ότι η εξάρθρωση του ώμου αντιπροσωπεύει το 90% όλων των εξαρθρώσεων. Τα πιο συνηθισμένα αίτια περιλαμβάνουν τραυματισμούς σε αθλήματα επαφής, πτώσεις με τεντωμένο χέρι και τροχαία ατυχήματα.

Ο εξαρθρωμένος ώμος μπορεί να είναι εκτός θέσης, να προβάλλει προς τα εμπρός, προς τα έξω ή προς τα πίσω. Είναι επίσης σύνηθες η άρθρωση να είναι πρησμένη, προκαλώντας έντονο πόνο και αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε κίνησης. Μερικοί άνθρωποι τείνουν να κρατούν το χέρι κοντά στο στήθος και να τοποθετούν το αντιβράχιο στο άλλο χέρι σε αντιαλγική θέση.

Ο αγκώνας είναι η δεύτερη άρθρωση που υφίσταται περισσότερα εξαρθρήματα μετά τον ώμο. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στο δεξί ή το αριστερό χέρι, η παραμόρφωση και η απώλεια της κινητικότητας της άρθρωσης.

7. Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας παγκοσμίως. Είναι το αποτέλεσμα της φθοράς του χόνδρου που σχηματίζει τις αρθρώσεις, ως αποτέλεσμα της γήρανσης. Προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά είναι πιο συχνή στον ώμο και τα χέρια.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

Το τραύμα, η παχυσαρκία και η εμμηνόπαυση είναι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση.

8. Έμφραγμα του μυοκαρδίου και πόνος στο δεξί χέρι

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μια επείγουσα κατάσταση που εμφανίζεται κατά τη μερική ή ολική απόφραξη της ροής του αίματος προς την καρδιά. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο καταπιεστικός θωρακικός πόνος που ακτινοβολεί στο αριστερό χέρι. Ωστόσο, σε ορισμένες γυναίκες, ο πόνος στο δεξί χέρι μπορεί επίσης να αποτελεί σαφές σημάδι εμφράγματος, σύμφωνα με μελέτες.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δύσπνοια, έντονη εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη, εμετό και ταχυπαλμία. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και τη γήρανση.

Όταν υπάρχει υποψία καρδιακής προσβολής, είναι ζωτικής σημασίας να μεταβείτε αμέσως στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου. Οι επαγγελματίες υγείας είναι οι μόνοι εκπαιδευμένοι για να το διαγνώσουν και να παρέχουν την καταλληλότερη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το σκόρδο εδώ: Πώς να φτιάξετε σάλτσα σκόρδου στο σπίτι

9. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που προκύπτει από τη συμπίεση του μέσου νεύρου που εκτείνεται από τον βραχίονα στο χέρι, μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Η νόσος είναι συχνή σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τον καρπό, όπως γραμματείς, συγγραφείς, μοδίστρες και μουσικοί.

Η συμπίεση του νεύρου προκαλεί πόνο στο χέρι και τον καρπό που επεκτείνεται στο δεξί χέρι. Επιπλέον, υπάρχει συνήθως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, καθώς και μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στο κράτημα αντικειμένων.

Το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει τη χρήση νάρθηκα κατά τον ύπνο και την εφαρμογή ζεστών ή κρύων επιθεμάτων στην περιοχή. Ομοίως, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η έγχυση κορτικοστεροειδών και η χορήγηση νευρορυθμιστικών φαρμάκων.

Síndrome del túnel carpiano en oficinista.
Όσοι εργάζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μεγάλο μέρος της ημέρας εκτίθενται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από τη χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

10. Ο πόνος στο δεξί χέρι θα μπορούσε να οφείλεται σε τραυματισμό του βραχιόνιου πλέγματος

Το βραχιόνιο πλέγμα είναι ένα δίκτυο νεύρων που βρίσκεται στο αυχενικό επίπεδο και είναι υπεύθυνο για την αποστολή νευρικών ώσεων από τον νωτιαίο μυελό στους ώμους και τα χέρια. Η συμπίεση, η διάταση και το τραύμα σε αυτό το επίπεδο προκαλούν διάφορα νευρολογικά συμπτώματα στο δεξί χέρι.

Σε ήπιους τραυματισμούς, η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στο χέρι είναι συχνή, καθώς και μούδιασμα και αδυναμία του άκρου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζονται μούδιασμα, παράλυση και έντονος πόνος στο δεξί χέρι.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια περιλαμβάνουν τραύματα από αθλήματα επαφής, πτώσεις και τροχαία ατυχήματα. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, νάρθηκες και χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης.

11. Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη είναι το αποτέλεσμα προβολής ή μετατόπισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Η αυχενική κήλη μπορεί να συμπιέσει νευρικές ρίζες και να προκαλέσει έντονο πόνο στο χέρι, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.

Η συντηρητική θεραπεία βασίζεται σε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής για την αποφυγή του πόνου και στη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, στεροειδών, μυοχαλαρωτικών και οπιοειδών. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει φυσικοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ελαττώματος.

Ο πόνος στο δεξί χέρι είναι ένα σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά

Ο πόνος στο δεξί χέρι είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας ποικιλίας οστεοαρθρικών, αγγειακών και νευρολογικών παθήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ενοχλήσεις στον ώμο και τον αγκώνα οφείλονται σε φλεγμονώδεις διεργασίες που εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, ο έντονος πόνος που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή ή τραυματισμό του βραχιόνιου πλέγματος. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.