Τι ουσίες περιέχουν τα τσιγάρα; Εσείς ξέρετε;

Υπάρχουν πολλές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, και τουλάχιστον 250 από αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συστατικά και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.
Τι ουσίες περιέχουν τα τσιγάρα; Εσείς ξέρετε;

Τελευταία ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεταξύ των ουσιών που περιέχουν τα τσιγάρα, είναι η νικοτίνη, η πίσσα και το αέριο υδροκυάνιο. Όλες είναι τοξικές και προκαλούν σοβαρή επιδείνωση της υγείας σας, οπότε οι ειδικοί τις θεωρούν παράγοντες κινδύνου για πολλαπλές ασθένειες. Ποιες ουσίες περιέχουν τα τσιγάρα;

Υπάρχουν 4.000 χημικά στοιχεία στον καπνό που προέρχεται από ένα τσιγάρο, και μεταξύ αυτών, περίπου 50 είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, ο καρκίνος δεν είναι η μόνη τελική βλαβερή επίδραση του καπνίσματος. Συνδέεται επίσης με πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κύρια αντίδραση που απελευθερώνεται από τις ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα είναι η καύση, οπότε ο τοξικός καπνός δεν προέρχεται μόνο από τα συνηθισμένα τσιγάρα. Όλα τα είδη καπνού, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, αποτελούν παράγοντα κινδύνου όταν τα καπνίζετε.

Οι τρεις κύριες ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα

Μπορούμε να αναφέρουμε τρεις κύριες τοξικές χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου: Νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα και πίσσα. Και για τις τρεις, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι η πιο γνωστή ουσία που περιέχουν τα τσιγάρα. Η απορρόφησή της είναι γρήγορη και μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Μόλις βρεθεί εκεί, διεγείρει τους νευρώνες και παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Μέσω της ντοπαμίνης, η νικοτίνη διατηρεί το κύκλωμα εξάρτησης στο τσιγάρο. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται η ανοχή και η αποχή. Η πρώτη είναι η ανάγκη για ολοένα και περισσότερες δόσεις για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της ικανοποίησης και η δεύτερη είναι το σύνολο των συμπτωμάτων που εμφανίζονται όταν διακόψετε την εθιστική ουσία.

Η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όσον αφορά την καρδιά, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση.

Ένας άντρας που ανάβει ένα τσιγάρο.
Ο καπνός του τσιγάρου είναι το όχημα για τοξικές ουσίες που προκύπτουν από την καύση.

Μονοξείδιο του άνθρακα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η ίδια ουσία που εμφανίζεται σε τοξική μορφή μετά την καύση των κινητήρων αυτοκινήτων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει το οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη και ανταγωνίζεται μαζί του για τη θέση του στο αίμα. Επομένως, οι καπνιστές μειώνουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Πίσσα

Όταν μιλάμε για πίσσα, μιλάμε για έναν γενικό όρο που αναφέρεται σε πολλές τοξίνες που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία. Αυτή η ομάδα χημικών ουσιών είναι υπεύθυνη για τα λεκιασμένα δόντια.

Η πίσσα εναποτίθεται προοδευτικά στον ιστό του πνεύμονα. Και όταν ξεπερνάτε τα 20 τσιγάρα την ημέρα, η συσσώρευση είναι περίπου 500 γραμμάρια το χρόνο, που είναι ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τις κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν στον καρκίνο του πνεύμονα.

Άλλες ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα

Μπορούμε να αναφέρουμε άλλες ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα που είναι επιβλαβείς για την υγεία.

  • Αμμώνιο: Οι κατασκευαστές περιλαμβάνουν αμμώνιο στα τσιγάρα έτσι ώστε η νικοτίνη να κρυσταλλώνεται. Ο στόχος της καπνοβιομηχανίας είναι να εισάγει τη νικοτίνη στο σώμα γρηγορότερα και γι ‘αυτό προσθέτουν αυτήν την επιβλαβή ουσία. Με την αλκαλοποίηση του καπνού, η διείσδυση της νικοτίνης γίνεται πιο αποτελεσματική.
  • Αέριο υδροκυάνιο: Στο αόρατο μέρος του καπνού του τσιγάρου υπάρχει αέριο υδροκυάνιο. Ανταγωνίζεται επίσης το οξυγόνο, επομένως συμβάλλει στη χαμηλή οξυγόνωση των καπνιστών. Έχει υψηλή καρκινογόνο δύναμη, καθώς διεγείρει την κυτταρική μετάλλαξη.
  • Απόβλητα καπνού: Η δημιουργία των πούρων ολοκληρώνεται με τα υπολείμματα καπνού, τα οποία δεν είναι τα φύλλα, αλλά τα απόβλητα από την παραγωγή του. Προστίθενται αρώματα για να κάνουν την κατανάλωση πιο ευχάριστη. Αυτά τα πρόσθετα περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που είναι επίσης επιβλαβείς.
Ο καρκίνος του πνεύμονα στις γυναίκες μπορεί να είναι θανατηφόρος
Τα τσιγάρα δεν έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και αντίθετα, είναι ικανά να προκαλέσουν καρκίνο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Φαγητό και άσκηση: Το κλειδί για ένα σώμα όπως στα περιοδικά

Τα τσιγάρα δεν περιέχουν καθόλου υγιείς ουσίες

Μεταξύ των ουσιών που περιέχουν τα τσιγάρα, δεν υπάρχει καμία που να μπορούμε να περιγράψουμε ως υγιεινή. Ακόμη και τα χημικά που είναι αβλαβή από μόνα τους, στο πλαίσιο του τσιγάρου, αποκτούν αρνητική χροιά επειδή συμβάλλουν στην ενδεχόμενη καρκινογόνο επίδραση στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το κάπνισμα είναι η αιτία για το ένα τρίτο των καρκίνων στον κόσμο. Δεν ευθύνεται μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά συμμετέχει επίσης στην ανάπτυξη καρκίνων του οισοφάγου, του στόματος, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης. Μπορούμε επίσης να εντοπίσουμε ορισμένες μορφές λευχαιμίας πίσω στον καπνό.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των παθητικών καπνιστών, οι οποίοι βλάπτονται από τον καπνό που εισπνέουν εξαιτίας άλλων. Όπως είπαμε, η καύση διώχνει τις τοξίνες μέσω του καπνού, ο οποίος ταξιδεύει στον αέρα και εναποτίθεται στις επιφάνειες, από όπου προκαλεί επίσης βλάβη.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν υγιεινές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε για να αναγνωρίσουμε ότι τα διαφημιστικά μηνύματα που υποστηρίζουν τη μέτρια κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα μύθος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ruiz, A. Martín, et al. “Efectos tóxicos del tabaco.” Revista de toxicología 21.2-3 (2004): 64-71.
  • Valero, F. Carrión, and JR Hernández Hernández. “El tabaquismo pasivo en adultos.” Archivos de Bronconeumología 38.3 (2002): 137-146.
  • Cabanes Domenech, Anna, et al. “La situación del cáncer en España, 1975-2006.” (2009).
  • Fernández González, Elmo Manuel, and Dariel Adrián Figueroa Oliva. “Tabaquismo y su relación con las enfermedades cardiovasculares.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 17.2 (2018): 225-235.
  • Martín de Diego, C. E., et al. “Valor de la proteína C reactiva según historia de tabaquismo y composición de nicotina y alquitrán.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 1. Arán Ediciones, SL, 2006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.