8 σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να ξέρετε

Ορισμένες ενοχλήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως ένας επίμονος βήχας ή μυϊκή αδυναμία, μπορεί να περάσουν απαρατήρητες επειδή θεωρούνται φυσιολογικές.
8 σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 01 Οκτωβρίου, 2019

Ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα; Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, δεν επηρεάζει μόνο τους καπνιστές. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι μη καπνιστές αναπτύσσουν συχνά αυτή τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε άλλους παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως:

 • Μόλυνση του αέρα
 • Παθητικό κάπνισμα
 • Έκθεση σε καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως ο αμίαντος και το ραδόνιο

Ο θωρακικός πόνος είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείτε τα άλλα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα, τα οποία είναι λιγότερο γνωστά.

Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, μπορεί να παρατηρήσετε μερικά από τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Σύγχυση γύρω από τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα

Πολλές ενοχλήσεις που μπορεί να αποτελούν προειδοποίηση για τον καρκίνο αυτού του τύπου συχνά περνούν απαρατήρητες στην αρχή ή συγχέονται με άλλη ασθένεια.

Συχνά, τα συμπτώματα οφείλονται σε ένα κοινό κρυολόγημα ή στην κόπωση που προκύπτει από τη σωματική άσκηση.

Ωστόσο, αν μπορείτε να λάβετε υπόψη αυτά τα πρώτα συμπτώματα αμέσως και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι:

1.Επίμονος βήχας

γυναίκα, βήχας -καρκίνου του πνεύμονα

Αυτός είναι συνήθως ένας ξηρός βήχας. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από αίμα. Μερικοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν μια παχιά, κοκκινωπή βλέννα που παράγεται.

Εάν έχετε έναν βήχα που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα και διαπιστώνετε ότι η φωνή σας είναι περισσότερο βραχνή ή περισσότερο βαθιά από το συνηθισμένο, είναι καλή ιδέα να πάτε σε έναν ειδικό για τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος το συντομότερο δυνατό. Ο ειδικός θα πρέπει να σας κάνει μια σειρά από εξετάσεις για να αποκλείσει την πιθανότητα του καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτό το σύμπτωμα απλώς και μόνο επειδή μπορεί να είναι ένας πόνος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ειδικά εάν νομίζετε ότι είστε υγιείς. Όμως σκεφτείτε μόνο το εξής: όσο πιο γρήγορα το πάρετε απόφαση, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να απαλλαγείτε από τυχόν παρατεινόμενες αμφιβολίες.

2.Χρόνιες λοιμώξεις

Έχετε παρατηρήσει ότι υποφέρετε από βρογχίτιδα ή άλλες λοιμώξεις συχνότερα χωρίς προφανή αιτία; Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό σας να διερευνήσει το πρόβλημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάτι συγκεκριμένο που θα έπρεπε να σας τραβήξει την προσοχή είναι ο θωρακικός πόνος, ο οποίος δεν αποτελεί κοινό σύμπτωμα της βρογχίτιδας και παρόμοιων λοιμώξεων.

 • Είναι πολύ κοινό να υποθέτουμε ότι ένας τέτοιος πόνος στο στήθος σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.
 • Εάν ο καρδιολόγος σας το έχει αποκλείσει ήδη, φροντίστε να πάρετε τον γιατρό σας για να ελέγξετε τους πνεύμονές σας.

3.Απώλεια βάρους

ζυγαριά, κιλά - καρκίνου του πνεύμονα

Αν  πρόσφατα χάσατε βάρος χωρίς να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας ή χωρίς να ξεκινήσετε νέο πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε γιατί μπορεί να συνέβη αυτό.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον έλεγχο των ορμονών που προκαλούν αύξηση του βάρους.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που μπορείτε να το υποδεχθείτε, είναι σημαντικό να έχετε στον νου σας ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός προβλήματος με το σώμα σας.

4.Ο πόνος στα οστά

Αυτό είναι ένα από τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που συνήθως γίνεται αισθητό όταν η νόσος έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Συνήθως, η πλάτη και οι γοφοί είναι οι περιοχές που επηρεάζονται.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τον πόνο των οστών ως μια κοινή και ασήμαντη ενόχληση, ειδικά λόγω της ηλικίας τους. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι ο πόνος των οστών δεν αποτελεί σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος.

5.Φλεγμονή του λαιμού και του προσώπου

Αυτό συμβαίνει όταν ο όγκος αυξάνει την πίεση που ασκείται στην κοίλη φλέβα, την φλέβα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά αίματος από το κεφάλι και τα χέρια σας πίσω στην καρδιά σας.

Η φλεγμονή του λαιμού και του προσώπου συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος είναι πιο αργή από ό, τι πρέπει να είναι. Σε αυτή την περίπτωση, θα παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη φλεγμονή ή το πρήξιμο με μασάζ ή άλλες τεχνικές.

6.Μυϊκή αδυναμία, σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα

Αυτό το σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να επηρεάσει τους γοφούς σας, τα χέρια, τους ώμους ή τα πόδια. Είναι συχνό να παρατηρήσετε αδυναμία που καθιστά τις καθημερινές σας δραστηριότητες πιο δύσκολες.

7.Υψηλά επίπεδα ασβεστίου

πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος - καρκίνου του πνεύμονα

Κάποιες μορφές του καρκίνου του πνεύμονα προκαλούν την απελευθέρωση υψηλότερων επιπέδων ασβεστίου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό δημιουργεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Συχνή ούρηση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Υπερβολική δίψα
 • Ναυτία
 • Πόνος στο στομάχι
 • Ζαλάδα

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι με εξέταση αίματος.

8.Κοπιαστική αναπνοή, σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα

Έχετε αρχίσει να ροχαλίζετε πολύ; Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην εκτέλεση απλών εργασιών που αποτελούσαν παιχνιδάκι; Μήπως το περπάτημα με μέτρια ταχύτητα δεν σας αφήνει να πάρετε ανάσα, παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα πριν;

Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει την αερόβια ικανότητα. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές, θα πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό σας για να κάνετε ορισμένες εξετάσεις.

Μόνο ένας ιατρός μπορεί να διαπιστώσει εάν πάσχετε από σοβαρότερο πρόβλημα ή εάν η κοπιαστική αναπνοή είναι αποτέλεσμα της ηλικίας ή της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Να είστε ενήμεροι για τυχόν μη αναμενόμενες αλλαγές

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλά από αυτά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας που δεν είναι αποτέλεσμα αλλαγής στη διατροφή, τη σωματική άσκηση ή την λήψη φαρμάκων.

Μόλις αντιληφθείτε κάποια από αυτές τις αλλαγές, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να του ζητήσετε να αξιολογήσει τι κρύβεται πίσω από τις αλλαγές.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι απλά ένας ψεύτικος συναγερμός. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να ανιχνεύσετε μια άλλη νόσο εγκαίρως.

Επιπλέον, να έχετε στον νου ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια της οποίας η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε τους γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, όπως ο καπνός και άλλα επιβλαβή χημικά.

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.