Το πυελικό έδαφος στους άνδρες: Ορισμός και λειτουργίες

Η καλή υγεία του προστάτη και των ούρων εξαρτάται από την καλή κατάσταση του ανδρικού πυελικού εδάφους. Συνήθως, αυτό γίνεται πιο αδύναμο με την ηλικία. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίζετε αυτό το μέρος του σώματός σας.
Το πυελικό έδαφος στους άνδρες: Ορισμός και λειτουργίες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το πυελικό έδαφος στους άνδρες δεν είναι και το πιο συνηθισμένο θέμα για συζήτηση, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι σημαντικό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί άνδρες που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν αυτό το μέρος του σώματός τους ή δεν ξέρουν ότι υπάρχει.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε για το ανδρικό πυελικό έδαφος για να αποφύγετε προβλήματα όπως ακράτεια ούρων ή προβλήματα στύσης. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των τριάντα και επιδεινώνονται περίπου στην ηλικία των πενήντα.

Όταν το ανδρικό πυελικό έδαφος λειτουργεί σωστά, μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένα προβλήματα του προστάτη. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τι είναι το ανδρικό πυελικό έδαφος;

ανδρική λεκάνη

Το ανδρικό πυελικό έδαφος βρίσκεται στο κάτω μέρος της λεκάνης. Επίσης, λειτουργεί ως ένα είδος «κλεισίματος» όπου βρίσκονται τα σπλάχνα. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το κοιλιακό πυελικό διαμέρισμα και όπου οι άνδρες ξεκουράζονται όταν κάθονται.

Αυτή η περιοχή πηγαίνει από το ηβικό οστό, το οποίο βρίσκεται πάνω από τη βάση του πέους, στον κόκκυγα, που είναι το χαμηλότερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Πλευρικά, είναι ο χώρος μεταξύ των δύο οστών στις πλευρές όταν κάθεστε.

Στο αρσενικό πυελικό έδαφος, υπάρχουν νεύρα, μύες, αιμοφόρα αγγεία, σύνδεσμοι και περιτονίες. Οι μύες σε αυτήν την περιοχή βοηθούν με:

  • Έλεγχο
  • Υποστήριξη
  • Συστολή

Λειτουργίες

Στο πυελικό έδαφος, υπάρχει ένα σύνολο μυών που εκτελεί πολλές διαφορετικές λειτουργίες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι ο έλεγχος της ουρικής και πρωκτικής ακράτειας. Αυτό σημαίνει ότι χάρη σε αυτούς τους μύες, μπορείτε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη και το έντερο με τον σωστό τρόπο.

Επιπλέον, το ανδρικό πυελικό έδαφος στηρίζει την ουροδόχο κύστη και το ορθό. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα πυελικά όργανα. Επιπλέον, οι μύες σε αυτήν την περιοχή παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις στύσεις όσο και στην εκσπερμάτωση. Επομένως, είναι απαραίτητο να λειτουργούν σεξουαλικά.

Ωστόσο, ο πυελικός πυθμένας μπορεί να εξασθενήσει με βάση την ηλικία ή τη μη χρήση. Επίσης, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα νευρολογικών ασθενειών, λοιμώξεων, χειρουργικών επεμβάσεων για την απομάκρυνση όγκων ή ακτινοθεραπείας.

Επιπλέον, η αδυναμία στο πυελικό έδαφος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα ούρα ή στον προστάτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία, οδηγώντας ακόμη και σε:

Τοποθεσία

πόνος στο πυελικό έδαφος

Είναι σημαντικό για τους άνδρες να μπορούν να αναγνωρίζουν το δικό τους πυελικό έδαφος, όχι μόνο από τις εικόνες. Για να το κάνετε αυτό, υπάρχουν τέσσερις συμβουλές. Αυτές είναι:

  • Σταματήστε την ούρηση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να ουρείτε για να εντοπίσετε και να αισθανθείτε τους μυς του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, δεν συνιστούμε να το κάνετε αυτό περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
  • Κρατήστε τα αέρια. Αυτό είναι παρόμοιο με την πρώτη συμβουλή. Ωστόσο, αυτή τη φορά, κρατήστε τα αέριά σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να συσπάσετε τους μύες στον πρωκτό. Έτσι, συρρικνώνεται και ανυψώνεται το πυελικό έδαφος.
  • Κοιτάξτε στον καθρέφτη. Μπορεί να προσπαθήσετε να συσπάσετε αυτόν τον μυ στον καθρέφτη. Εάν το κάνετε σωστά, το πέος συρρικνώνεται και το όσχεο ανεβαίνει.
  • Σύσπαση μετά την ούρηση. Αφού αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, προσπαθήστε να συρρικνώσετε το πυελικό σας έδαφος. Εάν το κάνετε σωστά, μπορεί να αποβάλλετε τα υπόλοιπα ούρα. Επίσης, αυτό βοηθά στον έλεγχο της ούρησης.

Άλλα σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πυελικό έδαφος των ανδρών

Είναι σημαντικό να προσέχετε αυτό το μέρος του σώματός σας. Επιπλέον, αρχίστε να εφαρμόζετε μέτρα υγιεινής του πυελικού εδάφους. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποφευχθεί η αδυναμία αυτής της περιοχής. Διαφορετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει τα προβλήματα που αναφέραμε νωρίτερα.

Οι ασκήσεις Kegel είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση του ανδρικού πυελικού εδάφους. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ απλοί και ιδανικοί για άντρες άνω των τριάντα. Είναι επίσης καλή ιδέα να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να είστε προσεκτικοί όταν σηκώνετε βάρη και να προσπαθείτε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Carmen, M. C. D. J., Torres, M., & Bolaños, O. (2015). Disfunciones sexuales y disfunciones del suelo pélvico.¿ Problemas de salud relacionados?. Revista Sexología y Sociedad, 21(2), 224-233.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.