6 συμβουλές για μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

Αν και συνιστάται να καταναλώνετε 1 με 2 λίτρα νερού ημερησίως, όταν προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα με μια υπερδραστήρια κύστη, είναι καλύτερο να μειώσετε την πρόσληψη για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.
6 συμβουλές για μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη; Η υπερβολικά δραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μια κατάσταση που προκαλεί ακούσια ούρηση, καθώς οι μύες γύρω από αυτό το όργανο συστέλλονται ξαφνικά.

Μερικές φορές παράγει μόνο μερικές σταγόνες ούρων, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί στην εκκένωση μιας μεγάλης ποσότητας υγρού από την ουροδόχο κύστη.

Η ανάπτυξή της κανονικά σας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακράτειας και, στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων καταλήγουν σε αυτήν λόγω της έλλειψης ελέγχου στα αρχικά στάδια.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τα συμπτώματά τους και ανησυχούν μόνο όταν το πρόβλημα έχει ήδη γίνει πιο σοβαρό.

Αυτή η κατάσταση τείνει να εμποδίζει τη θεραπεία και, γενικά, μειώνει την ποιότητα ζωής.

Εξαιτίας αυτού είναι σημαντικό να αναλύσετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στις συνήθειες ούρησης και να ακολουθήσετε ορισμένες ρουτίνες για να βοηθήσετε στη θεραπεία του προβλήματος.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο σε 6 συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Συνεχίστε την ανάγνωση!


1. Αποφύγετε την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων για να καταπολεμήσετε την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

αλαντικά και λουκανικα για υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για τον έλεγχο αυτής της διαταραχής.

Ενώ είναι εύκολο να αγνοηθεί, υπάρχουν μερικές διεγερτικές τροφές που μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Έτσι, εκτός από τον έλεγχο της κατανάλωσης λιπαρών και πολλών θερμίδων, είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τρόφιμα όπως:

 • Αλκοολούχα ποτά
 • Πικάντικα τρόφιμα
 • Χυμοί εσπεριδοειδών
 • Ποτά και τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη
 • Ανθρακούχα ποτά
 • Γάλα και άλλα παράγωγα
 • Ζάχαρη και επεξεργασμένα αλεύρια
 • Τηγανητά τρόφιμα και λουκάνικα

2. Συμπεριλάβετε τις ασκήσεις Kegel στη ρουτίνα σας για να καταπολεμήσετε την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη

Οι δημοφιλείς ασκήσεις Kegel επικεντρώνονται στην άσκηση του πυελικού εδάφους που είναι η περιοχή όπου βρίσκεται η κύστη.

Αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν στην ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη και αυξάνουν την ικανότητα να ελέγχουν την ανάγκη για ούρηση.

Εκτός από αυτό, είναι επίσης μια θεραπεία που μειώνει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων και μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Πάνω απ’όλα, δεν παίρνουν πολύ χρόνο και μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρ ος της τακτικής σας ρουτίνας.


3. Προγραμματίστε τις επισκέψεις σας στο μπάνιο

γυναίκα στο μπανιο

Για τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη μπορεί να είναι ένα πρόβλημα να σχεδιάσουν τις επισκέψεις τους στο μπάνιο, καθώς η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται συχνά.

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι θεραπευτική και μπορείτε να εκπαιδευτείτε σε αυτήν, καθώς διευκολύνει τον έλεγχο του προβλήματος.

Η ιδέα είναι να σχεδιάσετε τις στιγμές που πηγαίνετε στο μπάνιο, έτσι ώστε η ουροδόχος σας κύστη να αρχίσει να συγχρονίζεται και να προσαρμόζεται.

Με αυτόν τον τρόπο οι σπασμοί μειώνονται όταν δεν υπάρχει υγρό για να εκδιωχθεί και, ταυτόχρονα, μειώνεται ο αριθμός επισκέψεων στη τουαλέτα για να ουρήσετε.

 • Φυσικά, δεν πρόκειται να συνεχίσετε για μεγάλες χρονικές περιόδους έως ότου η ουροδόχος κύστη σας να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει.
 • Η ιδέα είναι να κρατήσετε την επιθυμία σας για ούρηση για 3 ή 5 λεπτά και, σιγά-σιγά, όσο αυξάνεται ο χρόνος, να κερδίζετε όλο και περισσότερο έλεγχο.

4. Ελέγξτε την πρόσληψη υγρών

Γνωρίζετε ότι η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι μια συνήθεια που σας βοηθάει να παραμείνουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

Ωστόσο, όσοι πάσχουν από υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει τη θεραπεία σας.

Αν και το θέμα δεν είναι να τα αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας, είναι σκόπιμο να μειώσετε την πρόσληψη υγρών ενώ ενισχύετε την ουροδόχο κύστη.


5. Παρακολουθήστε το σωματικό σας βάρος

υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη - βάρος

Να είσαι πολύ προσεκτικοί! Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια υπερβολικά δραστήρια ουροδόχο κύστη και ακράτεια.

Το λίπος που συσσωρεύεται στο σώμα αποδυναμώνει τους μυς που υποστηρίζουν αυτό το όργανο και, σιγά-σιγά, μειώνει την ικανότητά σας να ελέγχετε την ούρηση.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σωματικό σας βάρος, υιοθετώντας συνήθειες που το διατηρούν σε υγιή και σταθερά επίπεδα.


6. Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο επιβλαβείς πρακτικές για τους ασθενείς με προβλήματα ουροδόχου κύστης.

Τα τσιγάρα είναι γεμάτα από τοξίνες και χημικούς παράγοντες τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, προκαλούν φλεγμονή και αποδυνάμωση των μυών.

Τα αποτελέσματά του δεν σχετίζονται μόνο με την αναπνευστική υγεία, αλλά και με το ουροποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μήπως υποφέρετε από μια ανεξέλεγκτη ανάγκη ούρησης; Σας φεύγουν ούρα ακούσια; Εάν ναι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε μια υπερβολικά δραστήρια ουροδόχο κύστη.

Μόλις λάβετε τη διάγνωση, εφαρμόστε αυτές τις συστάσεις στην πράξη για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάστασή σας σε καθημερινή βάση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Chapple, C. R. (2006). Avances en el diagn??stico y tratamiento del paciente con vejiga hiperactiva/incontinencia. Revista Cubana de Farmacia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.