Το σούσι παχαίνει: γεγονός ή μύθος;

Θα σας δείξουμε παρακάτω αν το σούσι μπορεί να συμπεριληφθεί σχετικά τακτικά στη διατροφή. Ή αν, αντίθετα, είναι παχυντικό και δεν πρέπει να καταναλώνεται πολύ.
Το σούσι παχαίνει: γεγονός ή μύθος;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου, 2023

Το σούσι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν αμφιβολίες σχετικά με τη διατροφική του αξία και το αν το σούσι παχαίνει ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι η ποιότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχουν ακόμη και ποικιλίες που δεν είναι καθόλου υγιεινές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποιοτικό σούσι δεν είναι μόνο μια λιχουδιά, αλλά έχει και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Φυσικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μια σειρά από μέτρα για να διασφαλίσετε την υγιεινή του προϊόντος.

Διατροφικές συνεισφορές του σούσι

Από διατροφικής άποψης, πρέπει να τονίσουμε ότι το σούσι είναι γεμάτο από ενεργητικά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες από το ρύζι, αλλά και απλά σάκχαρα.

Να είστε προσεκτικοί με τα τελευταία. Έχει αποδειχθεί ότι οι υδατάνθρακες υψηλής γλυκαιμικής αξίας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών.

Το σούσι παρέχει επίσης έναν καλό αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτές έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και καλή βαθμολογία πεπτικότητας.

Είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη μυϊκή μάζα, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research. Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν στο έπακρο, πρέπει να συνδυάζονται με άσκηση.

Από την άλλη πλευρά, το ψάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούσι αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν να διατηρούνται υπό έλεγχο οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί στο σώμα μας.

Χρησιμεύουν επίσης στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθολογιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences. Η διατήρηση της πρόσληψης αυτών των στοιχείων σε ισορροπία με τα ωμέγα-6 είναι απαραίτητη.

Some fish.
Αρκετά ψάρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Παχαίνει το σούσι;

Τώρα που συζητήσαμε τη διατροφική αξία του σούσι, ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσουμε αν παχαίνει ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι η ερώτηση αυτή είναι δύσκολη, καθώς κανένα τρόφιμο ή συνταγή που περιλαμβάνεται στη διατροφή μας δεν επηρεάζει από μόνη της την κατάσταση της σύστασης του σώματος.

Το να αδυνατίσουμε ή να παχύνουμε έχει να κάνει με μια σειρά από συνήθειες που διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου και όχι με την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Ωστόσο, έχουμε ήδη αναφέρει ότι το σούσι έχει αρκετά υψηλή ενεργειακή αξία. Μπορείτε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σε συχνή βάση και να εξακολουθείτε να χάνετε βάρος, αλλά η παρουσία του μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρβασης του συνιστώμενου αριθμού θερμίδων ανά ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα σούσι περιέχουν ζάχαρη και το συστατικό αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ενεργειακών υποστρωμάτων και παρεμποδίζοντας την κινητοποίηση και την οξείδωση του λίπους. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κατάσταση αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποιο είναι το σούσι με τις λιγότερες θερμίδες;

Όπως αναφέραμε στην αρχή, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να ετοιμάσετε το σούσι. Ο πιο ελαφρύς από ενεργειακή άποψη είναι αυτός στον οποίο υπάρχει περισσότερο ψάρι παρά ρύζι.

Δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε αν περιέχει πολλά φύκια. Αυτό με το οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί είναι οι σάλτσες, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτού του είδους τις συνταγές και αυξάνουν την ενεργειακή πυκνότητα.

Επιπλέον, πολλά από τα καρυκεύματα μπορεί να παρασκευάζονται με κακής ποιότητας σπορέλαια και είναι επιρρεπή στη συγκέντρωση τρανς λιπαρών. Αυτά τα στοιχεία είναι επιβλαβή για την υγεία, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της εσωτερικής φλεγμονής.

Some sushi.
Τα συστατικά του σούσι μπορεί να διαφέρουν. Αυτές οι παραλλαγές τροποποιούν το ενεργειακό περιεχόμενο του πιάτου.

Το σούσι παχαίνει;

Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι το σούσι παχαίνει.

Εφόσον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής, δεν θα πρέπει να δημιουργεί επιβλαβείς αλλαγές στην κατάσταση της σύστασης του σώματος. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι σούσι ίδιοι και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης της σύστασης του σώματος, η διατροφή δεν είναι το μόνο σημαντικό πράγμα. Η άσκηση σωματικής άσκησης σε τακτική βάση είναι επίσης απαραίτητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.