Το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό;

Μπορεί μισή ώρα έντονου σεξ να κάψει περισσότερες θερμίδες από μισή ώρα στο γυμναστήριο; Διαβάστε παρακάτω και ανακαλύψτε την αλήθεια πίσω από το μύθο.
Το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό;

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2022

Το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό; Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή κίνηση σε μια νύχτας πάθους, δεν ακούγεται τόσο τραβηγμένο, αν το θεωρήσετε ως μια μορφή καρδιοαναπνευστικής άσκησης. Σίγουρα είναι μια ερώτηση που σας έχει περάσει από το μυαλό.

Κάθε αρχή του χρόνου, πολλοί από εμάς βάζουμε στόχο να γυμναστούμε και να βοηθήσουμε το σώμα μας να κάψει τις επιπλέον θερμίδες που πήραμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Και παρόλο που σε πολλούς δεν αρέσει ο αθλητισμός, υπάρχει ένας ευχάριστος τρόπος για τη μείωση αυτών των περιττών κιλών: το σεξ.

Ένας από τους πιο διάσημους μύθους απώλειας βάρους είναι ότι μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας έντονης σεξουαλικής συνεδρίας από ό,τι με την παραδοσιακή άσκηση. Πόσο αληθινός είναι όμως αυτός ο ισχυρισμός;

Το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό;

Η ανταλλαγή της ταλαιπωρίας του γυμναστηρίου με την απόλαυση του συντρόφου ακούγεται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε ένα όμορφο σώμα. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν μύθο. Επομένως, όσο σεξ κι αν κάνετε, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα οφέλη του αθλητισμού.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (Καναδάς), με επικεφαλή τον καθηγητή Αντώνη Καρέλη, στόχος της οποίας ήταν να υπολογίσει την ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια του σεξ σε νεαρά υγιή ζευγάρια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μισή ώρα σεξ αντιπροσωπεύει θερμιδική δαπάνη 69 θερμίδων στις γυναίκες και 101 στους άνδρες.

Αυτή η θερμιδική διαφορά, όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρέλης στην έρευνα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες ζυγίζουν περισσότερο από τις γυναίκες κατά μέσο όρο. Αντίστοιχα, σε μισή ώρα τρέξιμο καίγονται περίπου 213 θερμίδες στις γυναίκες και 276 στους άνδρες.

Αυτό δείχνει τη μεγάλη θερμιδική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών “άσκησης”. Η παραδοσιακή άσκηση καίει περίπου τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από μια καλή σεξουαλική συνεδρία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική επαφή δεν διαρκεί συνήθως πάνω από 15 λεπτά και τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα ανάλογα με την ένταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί σημαντική άσκηση.

Sexo para quemar calorías.
Παρόλο που η σεξουαλική δραστηριότητα καίει λιγότερες θερμίδες από τον αθλητισμό, μπορεί να θεωρηθεί άσκηση.

Ίσως να θέλετε να διαβάσετε:Σεξ μετά το διαζύγιο: Τι να ξέρετε

Όσο μεγαλύτερη ένταση, τόσο το καλύτερο

Αν και είναι ψευδές ότι το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές που καίνε περισσότερες θερμίδες από τις συνηθισμένες κατά τη διάρκεια μιας νύχτας πάθους. Όπως συμβαίνει και κατά τη διάρκεια των πραγματικών αθλητικών προπονήσεων, οι θέσεις, η ένταση και η διάρκεια είναι το κλειδί.

Η ίδια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ τονίζει ότι το άτομο που βρίσκεται από πάνω κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής θα είναι πάντα εκείνο που καίει περισσότερες θερμίδες, λόγω της κίνησης και της φυσικής προσπάθειας. Ενώ το άτομο που παραμένει ξαπλωμένο είναι αυτό που έχει μικρότερη δαπάνη.

Επομένως, αν αυτό που θέλετε είναι να χάσετε βάρος με τη βοήθεια της άσκησης και του σεξ, είναι καλύτερο να διατηρήσετε μια ενεργή και παθιασμένη στάση για να ενθαρρύνετε το σώμα να προσπαθήσει λίγο περισσότερο από το κανονικό.

Οι καλύτερες στάσεις που το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες

Είναι ήδη σαφές ότι είναι μόνο ένας μύθος ότι το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ενέργειας. Και μάλιστα αν επιλέξετε τις πιο κατάλληλες σεξουαλικές στάσεις.

1. Το κάθισμα

Κατά τη διάρκεια μισής ώρας σεξ, οι γυναίκες μπορούν να κάψουν 188 θερμίδες ασκώντας το squat. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο αν αυξηθεί ο ρυθμός και η ένταση, φτάνοντας μέχρι και τις 224 θερμίδες. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, οι οποίοι καίνε μόνο 50 θερμίδες σε αυτή τη στάση.

2. Doggy style

Μία από τις αγαπημένες στάσεις για πολλά ζευγάρια τυχαίνει επίσης να είναι μία άσκηση με τις υψηλότερες θερμιδικές δαπάνες σε μισή ώρα σεξ. Όταν κάνουν σεξ σε στάση doggy style, οι άνδρες μπορούν να κάψουν έως και 188 θερμίδες, ανάλογα με την ταχύτητα και την ένταση. Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, καίνε περίπου 103 θερμίδες.

3. Όρθια για να γυμνάζονται και οι δύο

Όταν και τα δύο άτομα είναι όρθια, αυτή είναι μία ακόμα άσκηση με υψηλές θερμιδικές δαπάνες. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις πιο έντονες στάσεις για τους άνδρες, καίγοντας περίπου 198 θερμίδες- ενώ οι γυναίκες καίνε περίπου 145 θερμίδες.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Οι σέξι στάσεις γι’ αυτήν

Sexo de pie quema más calorías.
Οι όρθιες στάσεις καίνε περισσότερες θερμίδες και για τους δύο, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια.

Το σεξ δεν καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό, αλλά βοηθάει

Η ενεργή σεξουαλική ζωή, με έντονες και παθιασμένες συνεδρίες, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό θερμιδικό μέτρο. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, είναι τρεις φορές μικρότερη από τη γυμναστική στο γυμναστήριο, οπότε είναι σαφές ότι είναι ψευδές ότι το σεξ καίει περισσότερες θερμίδες από τον αθλητισμό.

Ωστόσο, συνοδευόμενο από μια ρουτίνα άσκησης και μια ισορροπημένη διατροφή, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και στην καύση θερμίδων. Είναι ένα καλό συμπλήρωμα για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Απλά επιλέξτε την αγαπημένη σας στάση και απολαύστε μια υγιή σεξουαλική ζωή ως ζευγάρι.

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να αθληθείτε για λίγες μέρες, μην ανησυχείτε. Ζητήστε από το σύντροφό σας να κάνετε σεξ για να παραμείνετε σε φόρμα μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στο γυμναστήριο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Frappier, Julie, et al. “Energy expenditure during sexual activity in young healthy couples.” PLoS one 8.10 (2013): e79342.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.