Τύποι τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ

Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε για τους τύπους τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ στη σύνθεσή τους και για ποιο σκοπό είναι αυτό το λιπαρό οξύ. Οι ιδιότητές του είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, οπότε πρέπει να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Τύποι τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό το λιπίδιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία για την καρδιαγγειακή σας υγεία. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι σύμμαχος σε οποιοδήποτε σχέδιο απώλειας βάρους.

Όπως μπορείτε να δείτε, το λινελαϊκό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να υπάρχει σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Εξάλλου, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Ορισμένοι επαγγελματίες διατροφής προτείνουν την προσθήκη συμπληρώματος λινελαϊκού οξέος στη διατροφή κάποιου, ειδικά εάν δεν μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω της διατροφής σας.

Υπάρχει λινελαϊκό οξύ στα λαχανικά

Τα φυτά είναι οι κύριες πηγές λινελαϊκού οξέος, ειδικά ξηροί καρποί και σπόροι. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να το αποκτήσετε από αυγά και ορισμένα δημητριακά.

Τα σπορέλαια περιέχουν αυτό το λιπαρό οξύ, αν και ορισμένοι «ειδικοί» συμβουλεύουν την μη τακτική κατανάλωσή του και προειδοποιούν να μην τηγανίζονται τρόφιμα με αυτό το είδος λίπους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυσμενείς επιπτώσεις των άλλων συστατικών μπορεί να υπερτερούν των ωφελειών.

Για να διασφαλίσετε τη σωστή πρόσληψη λινελαϊκού οξέος στη διατροφή σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι είναι καλά ισορροπημένη. Κατά γενικό κανόνα, η εισαγωγή ξηρών καρπών ως σνακ μεσημέρι και απόγευμα είναι ένας καλός τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Σε κάθε περίπτωση, λάβετε υπόψη ότι αυτό το λιπίδιο ανήκει στην ομάδα των ωμέγα 6 λιπαρών οξέων. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η πρόσληψη ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι ισορροπημένη για να αποφευχθούν φλεγμονώδεις καταστάσεις στο σώμα. Τουλάχιστον σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients. Στην πραγματικότητα, η απώλεια αυτής της ισορροπίας θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

7 τροφές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας, καρύδια

Η κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας

Μελέτες, όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Public Health Nutrition, συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λινελαϊκό οξύ με μείωση ορισμένων τύπων καρκίνου – ειδικότερα του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, τα στοιχεία για αυτήν τη σχέση δεν είναι απολύτως ισχυρά και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.

Οι πιο πρόσφατες κριτικές συνδέουν επίσης την τακτική κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και αθηροσκλήρωσης. Στην πραγματικότητα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Nutrients καθιερώνει μια πιθανή μακροπρόθεσμη συσχέτιση για τη μείωση των κινδύνων σε χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Φαίνεται σαφές ότι η κατανάλωση υγρών λιπών είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι της ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών. Αυτός ο τύπος λιπιδίου περιλαμβάνει όλους εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η διαδικασία τα μετατρέπει σε trans λιπαρά και αφαιρεί τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Παρά τα οφέλη που αποδίδονται στην κατανάλωση λινελαϊκού οξέος, οι ειδικοί δεν συνιστούν τεχνητά συμπληρώματα. Η συμπερίληψη των τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ στη διατροφή σας αρκεί για να επιτευχθούν οφέλη για την υγεία.

Μην ξεχνάτε, όπως αναφέραμε παραπάνω, ότι αυτό το λιπίδιο ανήκει στην ομάδα των ωμέγα 6. Έτσι, εάν υπάρχει ανισορροπία λιπαρών οξέων στο σώμα, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά του θα είναι μηδενικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, πρέπει να συμπεριλάβετε προϊόντα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπίδια στη διατροφή σας (αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μπλε ψάρι) προκειμένου να προωθήσετε την καρδιαγγειακή υγεία. Επιλέξτε μικρότερα ψάρια καθώς περιέχουν λιγότερα βαρέα μέταλλα.

ξηροί καρποί
Τα καρύδια είναι η καλύτερη πηγή λινελαϊκού οξέος.

Καταναλώστε τους τύπους τροφίμων που περιέχουν λινελαϊκό οξύ

Για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, πρέπει να εισαγάγετε το λινελαϊκό οξύ μέσω της τροφής που τρώτε. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν θετικά αποτελέσματα όταν τα καταναλώνετε σε τακτική βάση.

Όπως είπαμε παραπάνω, φυτικά προϊόντα όπως ξηροί καρποί, σπόροι ή ακόμη και ολόκληροι σπόροι είναι οι καλύτερες πηγές. Ωστόσο, αποφύγετε την αγορά μεταποιημένων καθώς τα θρεπτικά τους συστατικά δεν είναι πλέον τα ίδια.

Ωστόσο, και παρά τα οφέλη αυτού του λιπιδίου στην υγεία των ανθρώπων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα τεχνητά συμπληρώματα είναι χρήσιμα για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Τα λιπαρά οξέα που λαμβάνονται μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής πρέπει να είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές σας ανάγκες. Επομένως, εστιάστε στην προσθήκη λινελαϊκού οξέος στη διατροφή σας και απολαύστε τα οφέλη για την υγεία του.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Simopoulos AP., An increase in the omega 6/omega 3 fatty acid ratio increases the risk for obesity. Nutrients, 2016.
  • Zhou Y., Wang T., Zhai S., Li W., Meng Q., Linoleic acid and breast cancer risk: a meta analysis. Public Health Nutr, 2016. 19 (8): 1457-63.
  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cancer, obesity and atherosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019. 11 (2): 370.
  • Leizer, Cary, et al. “The composition of hemp seed oil and its potential as an important source of nutrition.” Journal of Nutraceuticals, functional & medical foods 2.4 (2000): 35-53.
  • Naughton, Shaan S., et al. “Linoleic acid and the pathogenesis of obesity.” Prostaglandins & other lipid mediators 125 (2016): 90-99.
  • Viladomiu, Monica, Raquel Hontecillas, and Josep Bassaganya-Riera. “Modulation of inflammation and immunity by dietary conjugated linoleic acid.” European Journal of Pharmacology 785 (2016): 87-95.
  • Jandacek, Ronald J. “Linoleic acid: a nutritional quandary.” Healthcare. Vol. 5. No. 2. Multidisciplinary Digital Publishing Institute, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.