Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων φυσικά

Τα πόδια αποτελούν σημαντικό μέρος του σώματός σας, όμως δυστυχώς δεν δέχονται την προσοχή που χρειάζονται. Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τη φυσική αντιμετώπιση των κάλων.
Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων φυσικά
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων! Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των κάλων; Οι κάλοι είναι πραγματικά οδυνηροί και δεν σας εμποδίζουν μόνο να περπατάτε καλά αλλά και να επιδίδεστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται λόγω έλλειψης φροντίδας των ποδιών. Τα πόδια αποτελούν σημαντικό μέρος του σώματός σας, όμως δυστυχώς δεν δέχονται την προσοχή που χρειάζονται. Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τη φυσική αντιμετώπιση των κάλων.

Tι πρέπει να γνωρίζετε για τους κάλους

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι οι κάλοι εμφανίζονται ως φυσική αντίδραση του σώματος στην πίεση ή στην επαναλαμβανόμενη τριβή στην περιοχή, ειδικά ως αποτέλεσμα ακατάλληλων παπουτσιών. Μπορούν να εμφανιστούν και στα χέρια σας, αν χρησιμοποιείτε το ίδιο εργαλείο για καιρό, για παράδειγμα. Ωστόσο οι κάλοι που εμφανίζονται στα πόδια σας είναι οι πιο ενοχλητικοί και οι πιο οδυνηροί, επειδή σας εμποδίζουν να περπατήσετε κανονικά, να φορέσετε τα παπούτσια σας κ.λπ..

Δεν θα πρέπει να συγχέετε τους κάλους με τους «ρόζους». Οι ρόζοι είναι κερατοειδή εξογκώματα με έναν κεντρικό πυρήνα σκληρυμένης κερατίνης που πονάει αν ασκηθεί πίεση. Εμφανίζονται στις αρθρώσεις των δαχτύλων των ποδιών και στο πέλμα σας. Οι κάλοι είναι μεγαλύτεροι (μπορούν να έχουν μήκος περίπου 2,5 εκατοστά), περιλαμβάνουν ένα παχύ στρώμα νεκρού δέρματος και εμφανίζονται στο πλάι του μεγάλου δαχτύλου ή κάτω από τη φτέρνα. Τόσο οι ρόζοι όσο και οι κάλοι μπορούν να αντιμετωπιστούν παρομοίως με σπιτικές θεραπείες.

Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων - Πατούσες

Φυσικές θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης των κάλων

 • Τρίψτε απαλά τους κάλους με μια ελαφρόπετρα μετά το μπάνιο. Το δέρμα σας θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό. Έπειτα τρίψτε τους με ένα ωμό κρεμμύδι κομμένο στα δύο. Τέλος, ρίξτε επάνω τους μερικές σταγόνες έλαιο άρνικας. Έρευνες έχουν δείξει πως το κρεμμύδι είναι πολύ ωφέλιμο, όμως για το έλαιο άρνικας δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
 • Απλώστε ένα μείγμα μιας καλά τριμμένης σκελίδας σκόρδου και ελαιόλαδου πάνω στον κάλο. Αυτό θα μαλακώσει το δέρμα και θα κάνει τον κάλο μικρότερο. Καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.  Το ελαιόλαδο όπως μας ενημερώνει το Τμήμα Ιατρικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής του Γκντανσκ προσφέρει και αυτό πολλά οφέλη.
 • Φτιάξτε μια αλοιφή λιώνοντας πέντε ή έξι χάπια ασπιρίνης και αναμειγνύοντάς τα με μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό. Βάλτε το μείγμα πάνω στον κάλο και τυλίξτε με μια ζεστή πετσέτα για δέκα λεπτά. Η θερμότητα θα επιτρέψει στην αλοιφή να διεισδύσει στο δέρμα σας και να το μαλακώσει. Έπειτα χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να απομακρύνετε εύκολα το νεκρό δέρμα.
Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων - Γυναικεία πόδια στην εξοχή
 • Μουλιάστε μερικά φύλλα πράσου μαζί με λίγο ξύδι από κρασί για είκοσι τέσσερις ώρες. Απλώστε το μείγμα στον κάλο και αφήστε το να δράσει για είκοσι λεπτά. Έπειτα απλώς αφαιρέστε απαλά τον κάλο χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο εργαλείο κοπής και απολυμάνετε με οινόπνευμα.
 • Εφαρμόστε στον κάλο μια αλοιφή που περιλαμβάνει πέταλα κατιφέ μερικές φορές την ημέρα για να γίνει η υφή του μαλακότερη. Η αλοιφή αυτή δρα ως αντιφλεγμονώδες.
 • Μουλιάστε τα πόδια σας για δέκα λεπτά σε ένα έγχυμα φτιαγμένο με τέσσερις σταγόνες χαμομήλι ανά λίτρο νερού. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό. Κρατήστε τα πόδια σας βυθισμένα στο νερό μέχρι αυτό να κρυώσει. Έπειτα απλώστε μια στρώση βαζελίνης στον κάλο και καλύψτε με βαμβακερές κάλτσες.
 • Μουλιάστε ψίχουλα ψωμιού σε μηλόξυδο και αφήστε τα στην άκρη για δύο μέρες. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο ως γάζα για τον κάλο, εφαρμόζοντας το μείγμα για τρεις νύχτες στη σειρά. Πριν από αυτό, βυθίστε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό για να μαλακώσει ο κάλος ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα.
Τρόποι αντιμετώπισης των κάλων - Γυναικεία περιποιημένα πόδια
 • Κόψτε ένα φρέσκο σύκο και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τοποθετήστε το πάνω στον κάλο πριν πάτε για ύπνο και στερεώστε το με μια γάζα, ένα ύφασμα ή λίγο βαμβάκι. Ξεπλύνετε με ζεστό ή καυτό νερό το πρωί. Αφήστε να περάσει μισή ώρα και αφαιρέστε το νεκρό δέρμα με μια ελαφρόπετρα.
 • Πλύνετε και τρίψτε 40 γραμμάρια φύλλων σπανακιού, βάλτε τα σε μια γάζα ή σε έναν επίδεσμο και εφαρμόστε τα πάνω στον κάλο σαν κατάπλασμα. Αφήστε τα να δράσουν για είκοσι λεπτά και αφαιρέστε τα. Επαναλάβετε για λίγες μέρες στη σειρά (περίπου για μία εβδομάδα), μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι ο κάλος μαλακώνει.
 • Τρίψτε μια χούφτα φύλλα από σεμπερβίβο για να φτιάξετε αλοιφή και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Απλώστε το μείγμα πάνω στον κάλο ή στις ξηρές περιοχές του δέρματός σας. Αφήστε το μείγμα να ξεραθεί και έπειτα χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα.
 • Βυθίστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά (μέχρι το νερό να κρυώσει). Φτιάξτε ένα μείγμα από μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε το στα πόδια ενώ αυτά είναι ακόμα υγρά, ασκώντας μικρή μόνο πίεση για να αφαιρέσετε τον κάλο. Ολοκληρώστε τη φροντίδα με μια ελαφρόπετρα.
 • Ξεφλουδίστε έναν ανανά και βάλτε μια φέτα από τη φλούδα του γύρω από τον κάλο με το λείο μέρος της πάνω στο δέρμα. Στερεώστε με έναν επίδεσμο. Αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα και το πρωί μουλιάστε το πόδι σας σε νερό για δέκα λεπτά. Επαναλάβετε μερικές φορές μέχρι να μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τον κάλο. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις φορές.
 • Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και 1/8 ενός φλιτζανιού λάδι και τρίψτε τον κάλο με το μείγμα. Έπειτα χρησιμοποιήστε ελαφρόπετρα και ολοκληρώστε τη φροντίδα με ένα μασάζ με αμυγδαλέλαιο.
 • Τρίβετε κάθε μέρα τον κάλο με καστορέλαιο για δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε επίσης ένα κομμάτι λεμονόφλουδας και μια φέτα ωμής τομάτας. Καλύψτε με έναν επίδεσμο. Οι χυμοί θα κάνουν τον κάλο να μαλακώσει.
 • Τρίψτε μια σκελίδα σκόρδο και αναμείξτε με μία κουταλιά της σούπας κισσό μέχρι να έχετε ένα χυμό. Μουσκέψτε μια γάζα με το μείγμα και εφαρμόστε το απευθείας πάνω στον κάλο. Καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Επαναλάβετε μέχρι το δέρμα να είναι μαλακό.
 • Πάρτε μερικούς βλαστούς και μερικά άνθη τσουκνίδας και πλύντε τα καλά. Τρίψτε τα μέχρι να έχετε μια αλοιφή, την οποία θα πρέπει να απλώσετε πάνω στον κάλο. Για να απλουστεύσετε τα πράγματα, βάλτε το μείγμα στο μπλέντερ με λίγο νερό. Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι ο κατιφές.

Αυτοί είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των κάλων που έχουμε να σας προτείνουμε. Κάντε μια δοκιμή την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι μαζί τους. Σας άρεσαν οι τρόποι αντιμετώπισης των κάλων;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hashmi F, et al. (2016). The evaluation of three treatments for plantar callus: A three-armed randomized, comparative trial using biophysical outcome measures. DOI:
  10.1186/s13063-016-1377-2
 • Mayo Clinic. Home Treatment Options for Corns and Calluses. (February 10, 2012)
 • American Academy of Dermatology. How to Treat Corns and Calluses. (2018)
 • Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010;
 • Pazyar N, Feily A. Garlic in dermatology. Dermatology Reports. 2011;
 • Arora D, Rani A, Sharma A. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula. Pharmacognosy Reviews. 2013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.