7 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Αν και δεν είναι η μόνη λειτουργία της μύτης, καθώς είναι επίσης υπεύθυνη για τις αμυντικές, οσφρητικές και φωνητικές λειτουργίες, η αναπνευστική λειτουργία είναι η πιο σημαντική.
7 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Για να πραγματοποιηθεί η αναπνευστική διαδικασία, είναι απαραίτητο να εισπνέετε και να εκπνέετε. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο και πρέπει να καθαρίσετε τα ιγμόρεια.

Τα ιγμόρεια είναι χώροι γεμάτοι αέρα στο κρανίο. Βρίσκονται πίσω από το μέτωπο, τα οστά της μύτης, τα μάγουλα και τα μάτια. Μία από τις κύριες λειτουργίες τους είναι η παραγωγή της βλέννας που αποχετεύεται μέσω αυτού του οργάνου.

Όταν είναι υγιή και δεν περιέχουν βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς, η βλέννα μπορεί να ρέει χωρίς διακοπή και ο αέρας να εξέρχεται χωρίς δυσκολία.

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να διογκωθούν και να διακοπεί η λειτουργία της μύτης. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι: λοίμωξη από ιό ή βακτήρια, αλλεργία, παρέκκλιση του ρινικού διαφράγματος ή πολύποδες στη μύτη.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι ρινικό πρήξιμο, πυκνό και άχρωμο έκκριμα (ρινική καταρροή), βουλωμένη ή συμφορημένη μύτη και μειωμένη αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πόνος γύρω από τα μάγουλα, τη μύτη, τα μάτια ή το μέτωπο.

Για να ανακουφιστούν αυτές οι ενοχλήσεις και η δυσκολία της αναπνοής από τη μύτη, μπορούν να εφαρμοστούν ορισμένες θεραπείες. Πώς λοιπόν μπορείτε να καθαρίσετε τα ιγμόρεια; Δώστε προσοχή στις ακόλουθες ενδείξεις.

Συμβουλές για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση όλων αυτών των θεραπειών. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν τις χρησιμοποιήσετε.

Για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών, τα οποία πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό. Συνήθως βελτιώνεται η κατάσταση με το πέρασμα των ημερών. Εν τω μεταξύ, αυτές οι θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν για την ανακούφιση από τον πόνο και την πίεση.

1. Νερό και αλάτι για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

7 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Η υπερβολική ροή στα ιγμόρεια επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να αποφύγετε αυτή την ενόχληση, συνιστάται να κάνετε μια ρινική πλύση με νερό και αλάτι πριν κοιμηθείτε. Αυτό θα βοηθήσει στον καθαρισμό της περιοχής και στη μείωση της φλεγμονής.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του νοσοκομείου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Chung Shan, διαπιστώθηκε ότι η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με οξεία και χρόνια ιγμορίτιδα, ρινοκολπίτιδα και ρινίτιδα.

Συστατικά

 • 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (15 γρ.).
 • 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό νάτριο (5 γρ.).
 • 1 φλιτζάνι αποσταγμένο ή βρασμένο νερό (250 ml).

Σκεύη

 • Σταγονόμετρο.

Προετοιμασία

 • Αρχικά, προσθέστε το αλάτι στο αποσταγμένο νερό και ανακατέψτε πολύ καλά.
 • Στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε ξανά.
 • Θα πρέπει να καταλήξετε σε ένα άχρωμο μείγμα.

Τρόπος χρήσης

 • Απλά γεμίστε το σταγονόμετρο μέχρι τη μέση.
 • Βάλτε το κεφάλι σας με κλίση προς τα αριστερά και εισπνεύστε από το στόμα σας.
 • Ρίξτε αργά το διάλυμα στο δεξί ρουθούνι και περιμένετε να βγει από το αριστερό ρουθούνι.
 • Εάν αισθανθείτε ότι το διάλυμα παρασύρεται στα αυτιά ή στο λαιμό σας, αλλάξτε θέση.
 • Επαναλάβετε με το αριστερό ρουθούνι.
 • Τέλος, φυσήξτε για να απομακρύνετε τα υπολείμματα και τη συσσωρευμένη βλέννα.

2. Καθαρίστε με ατμό

7 αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Ο ατμός λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό και ενυδατικό. Επίσης, αποστραγγίζει την πληγείσα περιοχή και επιτρέπει στις δύσκαμπτες περιοχές να χαλαρώσουν.

Προετοιμασία

 • Για να ξεκινήσετε, βράστε λίγο νερό ή ανοίξτε τη βρύση στο καυτό για να απελευθερωθεί ο ατμός.

Τι να κάνετε

 • Στη συνέχεια, φέρτε το πρόσωπό σας κοντά ώστε να χτυπήσει ο ατμός το πρόσωπό σας.
 • Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά για να καθαρίσετε την περιοχή.
 • Κάντε το αυτό για 5 λεπτά.
 • Τέλος, βρέξτε μια πετσέτα και τοποθετήστε την στο πρόσωπό σας για να καθαρίσουν τα ιγμόρεια.
 • Περιμένετε μέχρι να κρυώσει για να την αφαιρέσετε.

3. Κάντε μασάζ με έλαια για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

aceites para despejar tus senos paranasales

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά έλαια είναι το έλαιο ρίγανης. Αυτό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καρθαγένης (Κολομβία).

Σε συνδυασμό με το αμυγδαλέλαιο, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο γιατί ενυδατώνει το δέρμα, διατηρεί την περιοχή ενυδατωμένη και βοηθά στη διείσδυση του ελαίου ρίγανης (το οποίο δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται στο δέρμα ή μέσα στα ρουθούνια).

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο (15 γρ.).
 • 2 σταγόνες έλαιο ρίγανης.

Παρασκευή

 • Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να πλύνετε πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπό σας.
 • Στη συνέχεια αναμείξτε το αμυγδαλέλαιο με τις 2 σταγόνες έλαιο ρίγανης.

Τρόπος χρήσης

 • Βάλτε το μείγμα στα χέρια σας και τρίψτε απαλά στα ιγμόρεια.
 • Ενώ κάνετε κυκλικές κινήσεις στην περιοχή, εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά, ώστε να μπορέσετε να απορροφήσετε την ουσία των ελαίων και τις ιδιότητές τους.
 • Κάντε το αυτό για 5 λεπτά και θα δείτε πώς η αναπνοή σας θα είναι καλύτερη.

4. Ζεστές κομπρέσες για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Η εφαρμογή ζεστών κομπρεσών στην περιοχή της μύτης και του μετώπου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την πίεση των ιγμορείων. Μπορούν να εφαρμόζονται 3 φορές την ημέρα για 5 λεπτά η καθεμία.

5. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Αυτός είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τη βουλωμένη μύτη. Η αναπνοή υγρού αέρα μπορεί να καταπραΰνει τους ερεθισμένους ιστούς και να μειώσει το πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία.

Ομοίως, αυτού του είδους τα μηχανήματα επιτρέπουν επίσης στη βλέννα να ρέει πιο εύκολα, ώστε να μπορείτε να τη βήχετε πιο γρήγορα.

6. Να πίνετε πολλά υγρά

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για να βοηθήσει στην αποστράγγιση και την αποβολή της συσσωρευμένης βλέννας. Επιπλέον, οι βλεννογόνες μεμβράνες θα παραμείνουν ενυδατωμένες και λιγότερο ευαίσθητες. Για το σκοπό αυτό, είναι καλύτερο να επιλέγετε νερό, ζωμούς ή ζεστά αφεψήματα.

Επίσης, το φύσημα της μύτης σας και η αποβολή της βλέννας θα εξαλείψει τους ιούς ή τα βακτήρια που μπορεί να έχουν προκαλέσει το πρόβλημα. Κάντε το απαλά για να αποφύγετε το σπάσιμο των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Το δέρμα γύρω από τα ρουθούνια μπορεί να ερεθιστεί. Αυτό μπορεί να ανακουφιστεί εφαρμόζοντας λίγο αμυγδαλέλαιο ή βαζελίνη.

7. Κοιμηθείτε σε υπερυψωμένη θέση

Το να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά την ώρα του ύπνου είναι επίσης μια ακόμα συμβουλή για τον καθαρισμό των ιγμορείων. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε για να βοηθήσετε τον οργανισμό να ξεπεράσει τη λοίμωξη και να αναρρώσει.

Επιπλέον, το υπνοδωμάτιο και το υπόλοιπο σπίτι πρέπει να αερίζονται καλά και να είναι καθαρά για να αποφεύγονται προβλήματα από τη σκόνη και τα ακάρεα της σκόνης. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα κλειστά περιβάλλοντα και τους χώρους καπνίσματος.

Δοκιμάστε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για να καθαρίσετε τα ιγμόρεια

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει όλες αυτές οι φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλείται από τη συμφόρηση των ιγμορείων. Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν ποτέ τη θεραπεία που συνιστά ο γιατρός.

Όσο διαρκεί το πρόβλημα, προσπαθήστε να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή που παρέχει πολλές βιταμίνες (για την ενίσχυση της άμυνας και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων). Επιπλέον, αν η κατάστασή σας το επιτρέπει, μην σταματήσετε να κάνετε ελαφριά σωματική δραστηριότητα. Η απελευθέρωση ενδορφινών ανακουφίζει από τον πόνο.

Ωστόσο, εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν για περισσότερες από 10 ημέρες χωρίς βελτίωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε ξανά το γιατρό σας. Επίσης, αν οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί έντονος πονοκέφαλος ή πόνος στο πρόσωπο, πυρετός για περισσότερες από 4 ημέρες ή αν χειροτερεύει η κατάσταση σας αφού έχετε παρατηρήσει μια αρχική βελτίωση, τότε επισκεφτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bolger, W. E., Clement, P. A. R., Hosemann, W., Kuhn, F. A., Lanza, D. C., Leopold, D. A., … Zinreich, S. J. (1995). Paranasal sinuses: Anatomic terminology and nomenclature. In Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. https://doi.org/10.1177/000348949510410s01
 • Cady, R. K., & Schreiber, C. P. (2004). Sinus headache: A clinical conundrum. Otolaryngologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0030-6665(03)00181-6.
 • Centro para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sinusitis (infección de los senos paranasales). Julio 2020. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos.
 • Clínica Mayo. Sinusitis crónica.
 • León Méndez G, Osorio Fortich Mª R, et al. Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Plectranthus amboinicus L. Revista Cubana de Farmacia. Octubre-Diciembre 2015. 49 (4).
 • Spaeth, J., Krügelstein, U., & Schlöndorff, G. (1997). The paranasal sinuses in CT-imaging: Development from birth to age 25. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. https://doi.org/10.1016/S0165-5876(96)01458-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.