Πώς μπορείτε να προκαλέσετε ένα φτέρνισμα;

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν τρόποι να προκαλέσετε ένα φτέρνισμα οικειοθελώς; Θα σας πούμε τα πάντα γι' αυτούς σε αυτό το άρθρο!
Πώς μπορείτε να προκαλέσετε ένα φτέρνισμα;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαΐου, 2023

Το φτέρνισμα είναι μια ακούσια αντίδραση που αποτελείται από μια ξαφνική εκτόξευση αέρα από τη μύτη και το στόμα. Συμβαίνει όταν υπάρχει κάποιος τύπος ερεθισμού στις βλεννογόνες μεμβράνες της μύτης και του λαιμού. Είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό να ανακουφιστεί από τον ερεθισμό.

Το φτέρνισμα σπάνια αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας. Η λειτουργία του είναι να αποβάλλει τα ερεθιστικά στοιχεία που μπορεί να είναι ιοί, αλλεργιογόνα ή ακόμη και μικρά σωματίδια υπολειμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση αυτή είναι συνήθως ισχυρή και ξαφνική.

Παρά την άποψη πολλών ανθρώπων, υπάρχουν περιπτώσεις που το φτέρνισμα δεν συμβαίνει αυθόρμητα. Το άτομο αισθάνεται τη δυσφορία και την επιθυμία να φτερνιστεί, αλλά δεν το καταφέρνει.

Ωστόσο, όπως θα δείτε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν τρόποι να προκαλέσετε αυτή την αντίδραση, αν δεν έρθει από μόνη της.

Τι προκαλεί το φτέρνισμα;

Mujer estornudos
Είναι δυνατόν να προκαλέσετε ένα φτέρνισμα όταν αισθάνεστε την ανάγκη και δεν έρχεται φυσικά.

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν ένα φτέρνισμα. Σε γενικές γραμμές, συμβαίνει όταν κάποιο ξένο σώμα εισέρχεται στη μύτη και προκαλεί ερεθισμό. Αυτό διεγείρει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο και στη συνέχεια γίνεται αισθητή η επιθυμία για φτέρνισμα.

Στο φτέρνισμα συμμετέχουν το διάφραγμα, ο θώρακας, ο λαιμός και οι μύες του στομάχου. Συνήθως προκαλείται από έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Αλλεργίες. Πρόκειται για μια μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλείται από γύρη, σκόνη, μούχλα, πιτυρίδα κ.λπ.
 • Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου του λαιμού και αυτό οδηγεί σε συχνό φτέρνισμα.
 • Περιβαλλοντικοί εκλυτικοί παράγοντες. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αντιδρούν σε περιβαλλοντικά στοιχεία χωρίς αυτό να οδηγεί σε αλλεργία. Οι εκλυτικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη σκόνη, τη ρύπανση, τα μπαχαρικά, τον ξηρό αέρα κ.λπ.
 • Ξαφνική έκθεση στον ήλιο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό έχει γενετικές αιτίες. Στην περίπτωση αυτή, κάποιος αντιδρά στο φως του ήλιου με φτέρνισμα, το οποίο ονομάζεται “φωτοφτέρνισμα”.
 • Σύνδρομο απόσυρσης. Η στέρηση από ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο φτέρνισμα.
 • Κορτικοστεροειδή. Όταν αυτά τα φάρμακα εισπνέονται, είναι σύνηθες να προκαλούν φτέρνισμα.

8 πιθανοί τρόποι πρόκλησης φτερνίσματος

Όταν θέλετε να φτερνιστείτε και δεν τα καταφέρνετε, προκύπτει μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση. Πρόκειται για ένα ενοχλητικό τσούξιμο και υπάρχει μια επείγουσα επιθυμία να απαλλαγείτε από αυτό. Αν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προκαλέσετε φτέρνισμα.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

1. Με ένα μαντήλι μέσα στη μύτη σας

Για να το κάνετε αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τυλίξετε ένα μαντήλι έτσι ώστε να σχηματιστεί μια άκρη. Πολύ προσεκτικά, εισάγετε αυτή την άκρη στο εσωτερικό του ρουθουνιού και μετακινήστε την λίγο. Αυτό μπορεί να διεγείρει το τρίδυμο νεύρο και να προκαλέσει φτέρνισμα.

2. Μυρίζοντας ορισμένες ουσίες

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να προκαλέσετε φτέρνισμα είναι να μυρίσετε το άρωμα ισχυρών ουσιών. Ορισμένα μπαχαρικά είναι ιδανικά γι’ αυτό: το μαύρο πιπέρι σε σκόνη, το κύμινο, το αλεσμένο κόκκινο πιπέρι και η πιπεριά ή ο κόλιανδρος είναι μερικά από αυτά. Τα έντονα αρώματα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν.

Ωστόσο, πρέπει να τα μυρίζετε από απόσταση ασφαλείας.

Νομίζουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε: Σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού

3. Τραβώντας μια τρίχα από τα φρύδια ή τη μύτη σας

Αν και μπορεί να φαίνεται άσχετο, η αλήθεια είναι ότι η αφαίρεση μιας τρίχας από τα φρύδια μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν νευρικές απολήξεις σε εκείνη την περιοχή που μπορούν να διεγείρουν το ρινικό νεύρο. Μερικές φορές αρκεί να αφαιρέσετε μόνο μία τρίχα και μερικές φορές είναι απαραίτητο να επαναλάβετε με άλλη τρίχα.

4. Το να κοιτάζετε έντονο φως μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα

Το μυστικό είναι να κοιτάτε προς το έντονο φως, αλλά ξαφνικά. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να μείνετε σε ένα σκοτεινό μέρος ή να καλύψετε τα μάτια σας για μερικά λεπτά και στη συνέχεια να κοιτάξετε απευθείας σε ένα φως ή στον ήλιο. Αυτό είναι αποτελεσματικό έως και στο ένα τρίτο των ανθρώπων.

5. Η εισπνοή κρύου αέρα μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα.

Ο στόχος είναι να αναρροφήσετε αέρα που είναι πολύ κρύος και να το κάνετε βαθιά. Αν ο εξωτερικός χώρος είναι κρύος, απλώς βγείτε έξω και πάρτε μια ανάσα από αυτόν τον αέρα. Αν όχι, μπορείτε επίσης να ανοίξετε το ψυγείο και να εισπνεύσετε τον κρύο αέρα..

Είναι επίσης δυνατό να κάνετε ένα ζεστό ντους και στη συνέχεια να βγάλετε το κεφάλι σας έξω και να πάρετε μια ανάσα αέρα.

6. Μασάζ ή το τρίψιμο της μύτης σας

Provoke a sneeze
Το γαργάλημα των ρουθουνιών με ένα μαντήλι μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα.

Μια άλλη εναλλακτική λύση για να προκαλέσετε φτέρνισμα είναι να κάνετε μασάζ στον ουρανίσκο του στόματος με τη γλώσσα. Αυτή η ενέργεια διεγείρει το τρίδυμο νεύρο και βοηθά στο φτέρνισμα. Για να το κάνετε αυτό, απλά σηκώστε την άκρη της γλώσσας σας, ακουμπήστε την στον ουρανίσκο σας και φέρτε την όσο το δυνατόν πιο πίσω.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στη γέφυρα της μύτης με τα δάχτυλά σας. Θα πρέπει να κάνετε μια ελαφριά κίνηση πίεσης προς τα κάτω μέχρι να εμφανιστεί μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Αυτό πιθανότατα θα ακολουθηθεί από ένα φτέρνισμα.

Νομίζουμε ότι μπορεί να το βρείτε ενδιαφέρον: 8 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο

7. Τρώτε σοκολάτα ή πίνετε λίγο ανθρακούχο ποτό

Αν και δεν είναι γνωστό το γιατί, η αλήθεια είναι ότι η μαύρη σοκολάτα, με καλή συγκέντρωση κακάο, μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα. Αρκεί να φάτε απλώς ένα κομμάτι. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί καλύτερα για άτομα που τρώνε σπάνια σοκολάτα.

Τα ανθρακούχα ποτά είναι επίσης μια καλή επιλογή. Μερικές φορές και μόνο η μυρωδιά τους προκαλεί φτέρνισμα. Άλλες φορές, είναι απαραίτητο να πιείτε λίγο. Αυτά τα ποτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το συστατικό αυξάνει την επιθυμία για φτέρνισμα.

8. Άλλοι τρόποι για να προκαλέσετε φτέρνισμα

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να προκαλέσετε φτέρνισμα: όταν γαργαλάτε τη μύτη σας με ένα φτερό ή τραβάτε μια τρίχα από τα ρουθούνια σας. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως άμεσο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ειδικά όταν πρόκειται να φτερνιστείτε.

Το μάσημα μιας τσίχλας, ειδικά μιας τσίχλας μέντας, επίσης λειτουργεί. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε τη μύτη σας σε ένα μπολ με ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω. Το να προσποιείστε ότι φτερνίζεστε προκαλεί μερικές φορές και πραγματικό φτέρνισμα.

Ο καθένας είναι διαφορετικός, ακόμη και όταν πρόκειται για το φτέρνισμα

Όταν φτερνίζεστε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας με το χέρι σας, αν δεν έχετε πρόχειρο ένα χαρτομάντιλο. Αν κάποιος καλύπτει τη μύτη του με το χέρι του, είναι καλύτερο να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό μετά το φτέρνισμα.

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε οι τεχνικές έχουν διαφορετικό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ορισμένες λειτουργούν καλύτερα από άλλες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brangullz, F. P. (2001). Estudio molecular de la interacción de las isoformas snare en las terminaciones nerviosas (Doctoral dissertation, Universitat de Barcelona).
 • Bhutta MF, Maxwell H. Sneezing induced by sexual ideation or orgasm: an under-reported phenomenon. J R Soc Med. 2008 Dec;101(12):587-91.
 • Lamura, A., Finol, H. J., Garriga, E. A., Muller, B., & Lamura, G. (2003). Estudio clínico, Histopatológico y Ultraestructural del músculo de la lengua en pacientes con Carcinoma Epidermoid e. Acta Odontológica Venezolana, 41(1), 32-38.
 • Mangot AG, Trivedi S, Pandey A, Saimbi D, Dubey V. Psychogenic sneezing. J Neurosci Rural Pract. 2015 Apr-Jun;6(2):282-3.
 • Waizel-Bucay, J., & Waizel-Haiat, S. (2015, August). El estornudo. Fisiología, mitos, tradiciones, etnomedicina y plantas con propiedades estornutatorias. In Anales de Otorrinolaringología Mexicana (Vol. 60, No. 3, pp. 179-193).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.