Τα πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα στο σπίτι

Το να έχετε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ούτε και θέμα αισθητικής. Χάρη στις λειτουργίες του, μπορεί να σας βοηθήσει ν' αποφύγετε αλλεργίες. Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές όμως;
Τα πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα στο σπίτι; Σε πολλά σπίτια υπάρχουν ορισμένα σημεία με προβλήματα υγρασίας. Αυτά οφείλονται είτε στην έλλειψη αερισμού, είτε επειδή έρχονται σε συνεχή επαφή με νερό, είτε εξαιτίας των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Σιγά-σιγά μαζεύουν υγρασία, μούχλα, και δυσάρεστες μυρωδιές.

Παρότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν τον αφυγραντήρα είδος πολυτελείας, η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά περισσότερα οφέλη από την αποτροπή των λεκέδων στους τοίχους. Εφόσον σας απαλλάσσει από τη μούχλα και τα ακάρεα που ευδοκιμούν σε τέτοια περιβάλλοντα, ένας αφυγραντήρας επηρεάζει θετικά και την υγεία σας.

Επίσης, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives (Προοπτικές για την Περιβαλλοντική Υγεία)η υγρασία και η μούχλα σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων. Έχοντας υπόψη το παραπάνω, γνωρίζουμε πλέον ότι το να έχουμε έναν αφυγραντήρα στο σπίτι κάνει καλό στην ευεξία μας. Έτσι, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα οφέλη αυτής της συσκευής και τις καλύτερες επιλογές στο σημερινό μας άρθρο.

Τι είναι ο αφυγραντήρας;

Αφυγραντήρας είναι μια συσκευή η οποία ρυθμίζει την υγρασία που συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ειδικά σε εκείνα με φτωχό αερισμό. Λειτουργεί με έναν αποστακτήρα μέσω του οποίου περνά ένα κύμα αέρα. Αυτό προκαλεί τη συμπύκνωση της υγρασία και έτσι παραμένει μέσα στη δεξαμενή.

Έπειτα, όταν ξεραθεί και κρυώσει ο αέρας, περνά μέσα από έναν συμπυκνωτή ο οποίος επιτρέπει στο δωμάτιο ν’ ανακτήσει τη θερμοκρασία του μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίαςΌπως αναφέραμε παραπάνω, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Από τη μία αποτρέπουν τη φθορά χώρων, επίπλων, και συσκευών από την υγρασία, και από την άλλη, βοηθούν εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε υγιείς.

Προφανώς, θα βρείτε πολλές μάρκες και μοντέλα στην αγορά. Ωστόσο, αν θέλετε έναν ποιοτικό και ωφέλιμο αφυγραντήρα, σας προτείνουμε τη σειρά της DeLonghi. Πρόκειται για αφυγραντήρες με υψηλές πωλήσεις, αλλά και πιστοποίηση από τον Οργανισμό ΑλλεργιώνΑυτή η πιστοποίηση δείχνει πως ένα προϊόν έχει εγγυημένη καλή λειτουργία για άτομα με άσθμα και αλλεργίες.

Αφυγραντήρας στο σαλόνι

Τα πλεονεκτήματα του αφυγραντήρα στο σπίτι

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχετε ήδη πάρει μια ιδέα από τα οφέλη του αφυγραντήρα στο σπίτι. Όμως, για να σας φύγουν οι αμφιβολίες, θα σας εξηγήσουμε τα πάντα λεπτομερώς.

1. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα

Η κατοχή ενός αφυγραντήρα έχει μετατραπεί σε ζήτημα υγείας. Αν και ίσως να μη το προσέχετε, η συσσώρευση σκόνης, αλλεργιογόνων, τριχών από κατοικίδια, και μούχλας, αποτελούν παράγοντες πρόκλησης αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μπορούν επίσης να προκληθούν ερεθισμοί στο δέρμα και τα μάτια.

Ευτυχώς, χάρη στους αφυγραντήρες, όπως οι DeLonghi DEX ή DDSX, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι (εκτός από το μοντέλο DEX210), μπορείτε να καθαρίσετε τον αέρα από αλλεργιογόνα και σκόνη και έτσι να διασφαλίσετε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για την οικογένειά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο δερματολογικών και αναπνευστικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγείτε από ακάρεα, μούχλα, και οσμές.

2. Με αφυγραντήρα στο σπίτι τα ρούχα σας θα στεγνώσουν πιο γρήγορα

Πολλά σπίτια έχουν χώρους για το στέγνωμα των ρούχων με κακό αερισμό. Έτσι, αυξάνεται η υγρασία και τα ρούχα αποκτούν δυσάρεστες οσμές. Ένας αφυγραντήρας είναι και εδώ ιδανικός καθώς εξυπηρετεί και το στέγνωμα των ρούχων. Τα μοντέλα DDSX της DeLonghi βοηθούν τα ρούχα να στεγνώσουν στο μισό χρόνο σε σύγκριση με το φυσικό στέγνωμα.

3. Επιλύουν προβλήματα υπερβολικής υγρασίας

Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα των μοντέρνων αφυγραντήρων, όπως είναι τα μοντέλα της DeLonghi, είναι ότι έχουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα υπερβολικής υγρασίας στο σπίτι. Έτσι, θα αποφύγετε τις επιπτώσεις της υγρασίας στην αισθητική του σπιτιού, τις δυσάρεστες οσμές, και τα πιθανά προβλήματα υγείας.

Αφυγραντήρας DDSX220

4. Με έναν αφυγραντήρα στο σπίτι διατηρείτε τα έπιπλα και τις συσκευές σας

Όταν ένα περιβάλλον γίνεται ιδιαίτερα υγρό, τόσο τα έπιπλα όσο και οι συσκευές, φθείρονται ταχύτερα. Η υγρασία διαβρώνει σταδιακά τα μεταλλικά μέρη και αλλοιώνει το χρώμα της μπογιάς, του ξύλου, και των ινών. Απομακρύνοντας την υγρασία με έναν αφυγραντήρα καλής ποιότητας, όπως αυτούς που αναφέραμε παραπάνω στο άρθρο μας, αυτό το πρόβλημα θα ανήκει στο παρελθόν.

5. Ορισμένοι είναι σχεδόν αθόρυβοι

Ο θόρυβος που παράγεται από ορισμένους αφυγραντήρες μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός για ορισμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Η DeLonghi έχοντας υπόψιν της αυτό το ζήτημα, προσφέρει λύσεις όπως το μοντέλο DNS το οποίο είναι σχεδόν αθόρυβο. Μια εξαιρετική επιλογή για όσους/ες επιλέγουν την ευκολία.

Συμπέρασμα

Η αγορά ενός αφυγραντήρα είναι μια καλή επένδυση αν λάβετε υπόψη σας τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική, αλλά και με την υγεία και την ευεξία σας. Αυτό θα πρέπει να το θυμάστε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold, and dampness-related agents: a review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. 2011;119(6):748–756. doi:10.1289/ehp.1002410
  • Milne, Richard & Hockey, Hans & Rea, Harry. (2014). Long-Term Air Humidification Therapy Is Cost-Effective for Patients with Moderate or Severe Chronic Obstructive Pulmonary Disease or Bronchiectasis. Value in Health. 17. 320–327. 10.1016/j.jval.2014.01.007.
  • Humidifiers and indoor allergies. (n.d.)
    aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/humidifiers-and-indoor-allergies
  • Noti, J. D., Blachere, F. M., McMillen, C. M., Lindsley, W. G., Kashon, M. L., Slaughter, D. R., & Beezhold, D. H. (2013). High Humidity Leads to Loss of Infectious Influenza Virus from Simulated Coughs. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057485

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.