Τι να κάνετε μετά από το τσίμπημα ασιατικής σφήκας

Το τσίμπημα ασιατικής σφήκας είναι σοβαρό μόνο για ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων. Παρόλα αυτά, προκαλεί συχνά σοβαρά συμπτώματα. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός πως οποιοσδήποτε δεχθεί επίθεση ίσως έχει κάποια αλλεργική αντίδραση, γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε.
Τι να κάνετε μετά από το τσίμπημα ασιατικής σφήκας

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το τσίμπημα ασιατικής σφήκας είναι ένα τσίμπημα από έντομο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις. Όμως, μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Για την ακρίβεια, έχουν πεθάνει κάποιοι άνθρωποι από αυτό το τσίμπημα.

Η ασιατική σφήκα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2004. Πήρε το όνομά της εξαιτίας της προέλευσής της που είναι η Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, είναι γνωστή και ως σφήκα με κίτρινα πόδια. Εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες στην περιοχή και έφτασε στην Ευρώπη το 2010. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές για την εμφάνισή της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το τσίμπημα ασιατικής σφήκας περιέχει περισσότερο δηλητήριο από αυτό της φυσιολογικής σφήκας. Η εξέλιξη του επεισοδίου εξαρτάται από το άτομο που δέχθηκε την επίθεση. Αν έχει αλλεργία σε αυτά τα έντομα, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή.

Τσίμπημα ασιατικής σφήκας

Άτομο με τσίμπημα στο δέρμα

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το τσίμπημα ασιατικής σφήκας προκαλεί τον θάνατο μόνο στο 0,08% των περιπτώσεων. Πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό. Παρόλα αυτά, προκαλεί μια πιο επώδυνη αντίδραση από τις άλλες σφήκες σε όλα τα άτομα που δέχονται επίθεση. Ο λόγος είναι πως είναι μεγαλύτερη και έχει περισσότερο δηλητήριο.

Η ασιατική σφήκα, της οποίας το επιστημονικό όνομα είναι Vespa velutinaείναι ένα έντομο που φτάνει τα 3,5 εκατοστά. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το μέγεθός της και το μαύρο σώμα της, το οποίο την κάνει να ξεχωρίζει από τις Ευρωπαϊκές σφήκες. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν ένα άτομο πολλές φορές.

Ο κύριος κίνδυνος από την ασιατική σφήκα είναι πως ίσως προκαλέσει αλλεργική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πολυπλοκότητα της κατάστασης έγκειται στο γεγονός πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, δε μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν θα συμβεί αυτό το είδος αντίδρασης σε ένα άτομο ή όχι. Δεν υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες μπορούν να προβλέψουν αυτήν την αλλεργία.

Η επίδραση του τσιμπήματος

Το πρώτο πράγμα που προκαλεί το τσίμπημα ασιατικής σφήκας είναι ένας έντονος πόνος, όμοιος με το τρύπημα από μια μεγάλη βελόνα. Έπειτα, το άτομο ίσως βιώσει έντονο κνησμό, όμοιο με αυτόν ενός εγκαύματος. Στη συνέχεια, πρήζεται μια μεγάλη περιοχή του δέρματος και το άτομο υποφέρει από πόνο για 24 ώρες, κατά μέσο όρο.

Ένας από τους κινδύνους είναι η επίθεση του εντόμου σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι βλεννογόνοι του στόματος, των ματιών, ή της μύτης. Επίσης, να θυμάστε ότι η ασιατική σφήκα απελευθερώνει μια φερομόνη από το τσίμπημά της το οποίο ενθαρρύνει την κυψέλη να επιτεθεί.

Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, υπάρχει κίνδυνος αναφυλαξίας έπειτα από 30 με 60 λεπτά από το τσίμπημα. Αυτή η αντίδραση έχει τέσσερις βαθμίδες:

  • Βαθμίδα 1: Εξάπλωση καντήλων, κνησμός, άγχος, και δυσφορία.
  • Βαθμίδα 2: Φλεγμονή βλεννογόνων, σφίξιμο στο στήθος, κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός, διάρροια, και ζάλη.
  • Βαθμίδα 3: Δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο, και βουητό. Σύγχυση και αίσθημα θανάτου.
  • Βαθμίδα 4: Όλα τα παραπάνω, και υπόταση, κατάρρευση, ακράτεια, μπλε χρώμα στο δέρμα, και απώλεια συνείδησης.

Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα ασιατικής σφήκας

Άτομο εφαρμόζει εντομοαπωθητικό

Οι ασιατικές σφήκες επιτίθενται μόνο όταν νιώσουν πως απειλούνται. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία να πλησιάζετε μια κυψέλη. Επίσης, μην προσπαθήσετε να τις σκοτώσετε ή να τις βλάψετε αν εμφανιστούν. Είναι σημαντικό να προσέχετε όταν εξερευνάτε θάμνους ή μέρη με πολλά δένδρα. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής προβλημάτων είναι η αποτροπή τους.

Αν σας τσιμπήσει μια ασιατική σφήκα, είναι καλό να τοποθετήσετε ένα κρύο επίθεμα στην περιοχή. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Επίσης, μπορείτε να βάλετε επιθέματα με ξίδι για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Αν υπάρχει μεγάλη δυσφορία, σας συμβουλεύουμε να εφαρμόσετε μια κρέμα με κορτικοστεροειδή και να πάρετε αντιισταμινικά σε χάπια. Επίσης, αν είναι απαραίτητο, πάρτε κορτικοστεροειδή σε χάπια.

Μια αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα αποτελεί επείγον περιστατικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αν έχετε ιστορικό σε τέτοιου είδους αλλεργίες, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο και αν ανακαλύψετε μια ξαφνική αντίδραση. Παρότι μόνο το 3% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί, δε μπορείτε να είστε βέβαιοι/ες ότι δεν ανήκετε σε αυτή την ομάδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Outón Cacheiro, L. (2016). Estudio preliminar sobre la problemática de la invasión de la avispa asiática (” Vespa velutina” Lepeletier, 1836) en Galicia (España).
  • Cristobal Pinto, P., Navarro Gomez, M., Zapatero Remon, L., Hernandez Sampelayo Matos, T., & Gomez Campdera, J. A. (1994). PICADURA DE AVISPA. Acta Pediatrica Espanola.
  • Ortega Casanueva, C. (2018). PEDIATRÍA INTEGRAL 138 Introducción Alergia a la picadura de insectos. In Pediatr Integral.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.