Τύποι βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας

Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για γαστρονομικούς και ιατρικούς σκοπούς. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Λοιπόν, ποιοι είναι οι τύποι βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας;
Τύποι βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι οι τύποι βασιλικού ανήκουν στο βοτανικό γένος Ocimum. Ωστόσο, το πιο γνωστό είναι ο κοινός βασιλικός (Ocimum basilicum) που έχει και μαγειρική και ιατρική χρήση. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα είδη βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Πρώτα απ ‘όλα, λάβετε υπόψη ότι αυτό το φυτό προτιμά τις ζεστές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, τείνει να μαραίνεται σύντομα στο πρώτο σημάδι χαμηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να είναι κατάλληλο για κήπους οποιουδήποτε μεγέθους. Θα σας πούμε περισσότερα στις παρακάτω παραγράφους.

Οι κύριοι τύποι βασιλικού

Τα είδη φυτών που ανήκουν στην οικογένεια Lamiaceae έχουν μακρά ιστορία ως αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα. Από αυτά, τα πιο δημοφιλή είναι αυτά του γένους Ocimum που όλοι γνωρίζουμε ως «βασιλικός».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν περισσότεροι από 30 τύποι βασιλικού. Κάθε ποικιλία διαφέρει ως προς τη γεύση, το χρώμα και το σχήμα. Λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας; Θα τους καταγράψουμε για εσάς και θα σας πούμε λίγα πράγματα για τον καθένα.

Κοινός βασιλικός

Το επιστημονικό του όνομα είναι Ocimum basilicum και είναι επίσης γνωστό ως «γλυκός βασιλικός». Αν και είναι εγγενές φυτό στη Νότια Ασία, μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια κριτική του  Expert Opin Drug Metab Toxicol, το φυτό και τα αιθέρια έλαιά του έχουν βιοδραστικές ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Αυτές περιλαμβάνουν πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, των οποίων η αντιοξειδωτική δράση σχετίζεται με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Στην κουζίνα, είναι ένα δημοφιλές συστατικό για την παρασκευή πέστο, μαρινάδων και σαλάτας.

πέστο βασιλικού
Το πέστο γίνεται συνήθως με βασιλικό στη γαστρονομία σε όλο τον κόσμο.

Μωβ βασιλικός

Αυτός είναι ένας από τους τύπους βασιλικού που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας – είναι παράγωγο του κοινού βασιλικού. Το επιστημονικό του όνομα είναι Ocimum basilicum var. purpurascens και ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά μωβ φύλλα του. Το φυτό δεν μεγαλώνει πολύ, καθώς δεν θα ξεπερνά το μισό μέτρο σε ύψος.

Μια δημοσίευση στο Food & Function αναφέρει ότι αυτή η ποικιλία είναι άφθονη στις ανθοκυανίνες. Είναι επίσης γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Οι χρήσεις του στη γαστρονομία είναι παρόμοιες με αυτές του κοινού βασιλικού.

Ιερός βασιλικός

Ο ιερός βασιλικός είναι γνωστός με το επιστημονικό όνομα Ocimum tenuiflorum. Είναι επίσης γνωστός ως tulsi και αυτό το φυτό μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο σε ύψος. Τα φύλλα του είναι μωβ όταν το φυτό μεγαλώνει σε ηλιόλουστες θέσεις. Διαφορετικά, είναι πράσινα. Στην πραγματικότητα, έχει φύλλα και των δύο χρωμάτων.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Pharmacognosy Reviews, αυτή η ποικιλία βασιλικού έχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντιδιαβητικό, αντιμικροβιακό, καρδιο-προστατευτικό και αναλγητικό δυναμικό. Αν και χρησιμοποιείται συχνά στο τσάι, μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε άλλα ποτά, όπως η λεμονάδα.

Βασιλικός σαν θάμνος

Αυτός ο τύπος βασιλικού χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς. Όπως υποδηλώνει το επιστημονικό του όνομα – Ocimum minimum- αυτή η ποικιλία ξεχωρίζει για το μικρό της μέγεθος. Στην Ασία, έχει μακρά ιστορία ως αρωματικό και φαρμακευτικό βότανο. Επιπλέον, αυτές οι χρήσεις έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το φυτό παράγει αιθέρια έλαια που είναι άφθονα σε ευγενόλη και λιναλοόλη, δύο ουσίες με αντιμικροβιακό δυναμικό, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Molecules.

Βασιλικός Genovese

Ο βασιλικός Genovese (Ocimum basilicum «Genovese») είναι δημοφιλής για τις εφαρμογές του στην ιταλική κουζίνα. Είναι ένα κοινό συστατικό στην παρασκευή ζυμαρικών και πίτσας. Διαφέρει από άλλες ποικιλίες λόγω των μεγάλων κυρτών φύλλων που χρησιμοποιούνται συχνά στην παρασκευή πέστο.

Το  Journal of Agricultural and Food Chemistry  ανέφερε ότι αυτός ο τύπος βασιλικού περιέχει πτητικά έλαια με φαρμακολογικές ιδιότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο με μέτρο. Λείπουν ακόμη στοιχεία για την ασφαλή δοσολογία και αποτελεσματικότητά τους.

Τύποι βασιλικού: Βασιλικός με άρωμα κανέλας

Το επιστημονικό όνομα αυτού του βασιλικού είναι το Ocimum basilicum. Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει μια ουσία που υπάρχει επίσης στην κανέλα και που της δίνει το ιδιαίτερο άρωμά της. Τα φύλλα είναι πράσινα, αλλά μερικά έχουν κοκκινωπούς ή μωβ τόνους. Αν και ορισμένοι τον χρησιμοποιούν για μαγειρικούς σκοπούς, είναι συνήθως μόνο διακοσμητικός.

Βασιλικός λεμονάτος

Μερικοί τύποι βασιλικού είναι επίσης υβρίδια. Αυτή είναι η περίπτωση του λεμονάτου βασιλικού (Ocimum × citriodorum) που είναι ένα υβρίδιο μεταξύ του γλυκού βασιλικού και του είδους Ocimum americanum. Το φυτό δεν φτάνει σε ύψος πάνω από μισό μέτρο και έχει λευκά άνθη.

Συνήθως χρησιμοποιείται στην αραβική, περσική και ταϊλανδέζικη κουζίνα λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του λεμονιού. Είναι ένα κοινό συστατικό σε συνταγές για σαλάτες, σούπες, στιφάδο ή ψητά πιάτα.

βασιλικός σε γλάστρα

Τύποι βασιλικού που μπορείτε να φυτέψετε στον κήπο σας

Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού, αλλά σχεδόν όλα χρησιμοποιούνται για ιατρικούς και μαγειρικούς σκοπούς. Είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε κήπους, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ανέχονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από το μηδέν).

Απαιτούν χαλαρά και αεριζόμενα εδάφη που δεν διατηρούν υπερβολική υγρασία. Ωστόσο, είναι ιδανικά για οποιονδήποτε κήπο, καθώς απαιτούν λίγη φροντίδα, δεν καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο και παραμένουν φρέσκοι για πολλούς μήνες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rewers, M., & Jedrzejczyk, I. (2016). Genetic characterization of Ocimum genus using flow cytometry and inter-simple sequence repeat markers. Industrial Crops and Products, 91, 142–151. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.07.006
  • Sestili P, Ismail T, Calcabrini C, Guescini M, Catanzaro E, Turrini E, Layla A, Akhtar S, Fimognari C. The potential effects of Ocimum basilicum on health: a review of pharmacological and toxicological studies. Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2018 Jul;14(7):679-692. doi: 10.1080/17425255.2018.1484450. Epub 2018 Jun 11. PMID: 29865879.
  • Fernandes F , Pereira E , Círić A , Soković M , Calhelha RC , Barros L , Ferreira ICFR . Ocimum basilicum var. purpurascens leaves (red rubin basil): a source of bioactive compounds and natural pigments for the food industry. Food Funct. 2019 Jun 19;10(6):3161-3171. doi: 10.1039/c9fo00578a. PMID: 31120462.
  • Zabaras D, Wyllie SG. The Effect of Mechanical Wounding on the Composition of Essential Oil from Ocimum Minimum L. Leaves. Molecules. 2001;6(2):79-86. Published 2001 Jan 16. doi:10.3390/60100079

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.