Ραβέντι από τον κήπο σας: Οφέλη και παρενέργειες

Το ραβέντι είναι γνωστό λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Για παράδειγμα, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσει την πέψη. Ωστόσο, έχει πολλές άλλες χρήσεις καθώς και ορισμένες παρενέργειες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτά.
Ραβέντι από τον κήπο σας: Οφέλη και παρενέργειες
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το επιστημονικό όνομα για το ραβέντι κήπου είναι το Rheum rhabarbarum. Ανήκει στην οικογένεια Polygonaceae. Είναι επίσης βρώσιμο και μπορείτε να ενσωματώσετε το στέλεχός του σε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών.

Έχετε ακούσει ποτέ για τα πολλά οφέλη για την υγεία αυτού του φυτού;

Στην αρχαιότητα, το φυτό χρησιμοποιήθηκε κυρίως για ιατρικούς σκοπούς, ιδίως για τις ξηρές ρίζες του. Σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα στελέχη σε γλυκές σούπες, μαρμελάδες, σάλτσες, κέικ και κρασί. Επίσης, είναι το κύριο συστατικό σε πολλά παραδοσιακά κέικ και πίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική.

Τα θρεπτικά οφέλη του ραβέντι

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το ραβέντι δεν έχει πάρα πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η πρόσληψη θερμίδων είναι χαμηλή. Παρ ‘όλα αυτά, το να το κάνετε μέρος μιας υγιεινής ποικίλης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση των διατροφικών σας αναγκών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια μερίδα 100 γρ. ραβέντι περιέχει τα ακόλουθα:

 • 26 θερμίδες
 • Λιγότερο από 1.1 γρ. λίπους
 • 2 γρ. ινών
 •  1.1 γρ. πρωτεΐνης
 • 5.5 γρ. υδατανθράκων
 • 1.1 γρ. ζάχαρης
 • 26% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής της βιταμίνης Κ1
 • 6% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης C
 • 3% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής καλίου
 • 1% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής του φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9)

Το ραβέντι περιέχει επίσης λίγο ασβέστιο. Ωστόσο, συνήθως υπάρχει με τη μορφή αντιθρεπτικών οξαλικού ασβεστίου. Παρ ‘όλα αυτά, το σώμα δεν μπορεί να το αφομοιώσει αποτελεσματικά.

Τα οφέλη για την υγεία από το ραβέντι

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν ακόμη αρκετά αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη στην υγεία μας από το ραβέντι. Ωστόσο, ανέκδοτα δεδομένα και μη επίσημη έρευνα υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της νόσου.

Ας δούμε πώς.

Μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης

Οι μίσχοι από το ραβέντι συμβάλλουν σημαντικά με τις ίνες σε μια διατροφή, και είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Στην πραγματικότητα, σε μια ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε μέσω του Journal of the American College of Nutrition, ο μίσχος αυτού του φυτού βοήθησε στη μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 8% και της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά 9%.

Το ραβέντι περιέχει αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Research in Pharmaceutical Sciences, τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Όχι μόνο μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, αλλά επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν ως βοήθημα κατά της φλεγμονής.

Το ραβέντι είναι μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών – ακόμη υψηλότερη από το λάχανο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το International Journal of Food, Science & Technology. Συγκεκριμένα, αυτό το φυτό περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του καρδιαγγειακού, του εγκεφάλου και του δέρματος.

Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε το άρθρο: Σαλάτα με ρεβίθια: μάθετε 4 πεντανόστιμες συνταγές.

πόνος στην μέση
Δεν πρέπει να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη κατανάλωση ραβέντι, καθώς περιέχει οξαλικό ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή λίθων στα νεφρά.

Υποστηρίζει την πέψη

Οι ίνες στους μίσχους ραβέντι έχουν επίσης θετική επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι επαγγελματίες πίστευαν ότι η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων γαστρεντερικών διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα.

Επίσης, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, και δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International, αναφέρει ότι οι τανίνες στο ραβέντι βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης νερού στο πεπτικό σύστημα, κάτι που αποτρέπει τη διάρροια.

Οι παρενέργειες από το ραβέντι

Στην πλειονότητα των υγιών ενηλίκων, η μέτρια κατανάλωση ραβέντι δεν έχει αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε σαφείς στο γεγονός ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές βρώσιμες πηγές οξαλικού ασβεστίου. Αυτό το ορυκτό υπάρχει κυρίως στα φύλλα αυτού του φυτού. Έτσι, πρέπει να αποφύγετε να τρώτε πάρα πολύ.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο BMC Nephrology, το υπερβολικό οξαλικό ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε υπεροξαλουρία, μια κοινή αιτία των λίθων των νεφρών. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια εάν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς.

Έτσι, όποιος έχει νεφρική διαταραχή ή ιστορικό λίθων πρέπει να αποφύγει να φάει αυτό το λαχανικό. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αν καταναλώνετε τακτικά εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή.

ραβέντι ρίζες
Το ραβέντι περιέχει λίγες θερμίδες και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές.

Πώς να επωφεληθείτε από το ραβέντι του κήπου

Η εισαγωγή ραβέντι στη διατροφή σας είναι σχετικά εύκολη, παρά την ξινή γεύση του. Μερικοί άνθρωποι το ανακατεύουν με φράουλες για να αποκτήσουν μια γλυκιά και ξινή γεύση. Επίσης, θα μπορούσατε να το φάτε ωμό, αν και δεν θα είναι τόσο νόστιμο όσο όταν το τρώτε σε πίτα! Γενικά, αυτό το λαχανικό αναμιγνύεται συνήθως με πλιγούρι βρώμης, σε σαλάτες, σε πουτίγκα σπόρων τσια και πίτες, μεταξύ άλλων.

Τι νομίζετε; Είστε έτοιμοι να το δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
 • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
 • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
 • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
 • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
 • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
 • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.