4 τύποι ψωμιού χωρίς γλουτένη

Αν έπρεπε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχουν διάφορες επιλογές για ψωμί χωρίς γλουτένη για τις οποίες θέλουμε να σας μιλήσουμε σήμερα.
4 τύποι ψωμιού χωρίς γλουτένη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η εύρεση διαφορετικών τύπων ψωμιού χωρίς γλουτένη αποτελεί προτεραιότητα για τα άτομα που έχουν αναπτύξει κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί αυτή η πρωτεΐνη από τη διατροφή, προκειμένου να αποφευχθούν τα πεπτικά συμπτώματα.

Όταν πρόκειται για κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγεται ακόμη και η επαφή με ίχνη του θρεπτικού συστατικού. Διαφορετικά, θα παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές στη μορφολογία και τη φυσιολογία του εντερικού σωλήνα.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι το ψωμί δεν είναι απαραίτητο τρόφιμο στη διατροφή μας, αλλά μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή υδατανθράκων για πολλούς ανθρώπους. Πάνω απ’ όλα, μπορεί να έχει νόημα στην περίπτωση των αθλητών, καθώς πρέπει να συνδυάζουν σάκχαρα διαφορετικής ταχύτητας απορρόφησης για να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου τους.

Τύποι ψωμιού χωρίς γλουτένη

Εδώ θα σας δείξουμε τους καλύτερους τύπους ψωμιού χωρίς γλουτένη που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Να θυμάστε πάντα να τα εισάγετε στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής.

1. Ψωμί από φαγόπυρο

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη θα μπορούν να το καταναλώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Το στοιχείο αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής υγείας του εντέρου. Μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να βελτιώσει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Στην πραγματικότητα, οι τρέχουσες συστάσεις για την πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια αυτού του στοιχείου την ημέρα. Οι άνθρωποι σπάνια καταναλώνουν αρκετές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Some bread.
Το ψωμί από φαγόπυρο μπορεί να μας παραπλανά με το όνομά του, αλλά είναι κατάλληλο για την κοιλιοκάκη, επειδή δεν περιέχει γλουτένη.

2. Ψωμί από καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση στο σιτάρι, ειδικά όταν θέλουμε να έχουμε ψωμί με βάση τα δημητριακά. Το τρόφιμο αυτό έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση και είναι συνήθως πιο συμπαγές από το παραδοσιακό ψωμί.

Ωστόσο, έχει συγκλονιστικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικό για επάλειψη με τρόφιμα, όπως για παράδειγμα φυστικοβούτυρο. Αυτό θα προσφέρει υψηλή πρόσληψη ενέργειας και υδατανθράκων, απαραίτητη για άτομα που κάνουν αθλήματα υψηλής έντασης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ασκείστε, η αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου μετά είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποκατάστασης. Για να το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μόνο υδατάνθρακες. Πρέπει να τους συνοδεύσετε με μια καλή χούφτα πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και οι καλύτερες είναι ζωικής προέλευσης. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

3. Ψωμί με ρύζι

Αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο τα δύο προηγούμενα, αλλά είναι μια εναλλακτική λύση που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Μιλάμε για ένα προϊόν που έχει πολύ χαμηλή συγκέντρωση απλών σακχάρων, η οποία είναι το κλειδί για την πρόληψη της ανάπτυξης παθολογιών που επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Η τακτική και άφθονη πρόσληψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες του διαβήτη τύπου 2. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Diabetes Reports.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: 6 καταπληκτικοί λόγοι για να τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

4. Ψωμί από κεχρί

Το ψωμί από κεχρί είναι κοινό σε ηπείρους όπως η Αφρική και η Ασία. Αυτό το μικρό σιτηρό χρησιμοποιείται για την παρασκευή κουραμπιέδων, ψωμιού και διαφόρων τύπων κέικ.

Για την παρασκευή ψωμιού, αναμειγνύεται με μια μερίδα ρυζάλευρο και μαγιά. Μπορεί ακόμη να προστεθεί λίγη ζάχαρη ή μέλι για να βελτιωθεί η διαδικασία ζύμωσης και η τελική υφή.

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι το ψωμί από κεχρί μπορεί να έχει υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών από ό,τι άλλα ψωμιά χωρίς γλουτένη. Παρόλο που μιλάμε για πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, αυτές εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για τη συμπλήρωση της καθημερινής πρόσληψης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί ο καταβολισμός της μυϊκής μάζας.

Some millet.
Το κεχρί είναι ένας σπόρος που αποτελεί μέρος της αφρικανικής και ασιατικής διατροφής συχνότερα από ό,τι της ευρωπαϊκής και αμερικανικής.

Δοκιμάστε ψωμί χωρίς γλουτένη

Διαφορετικοί τύποι ψωμιού χωρίς γλουτένη μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σε τακτική βάση. Αυτός ο τύπος τροφίμων είναι σημαντικός στη διατροφή των ατόμων που δεν μπορούν να καταναλώσουν αυτή την πρωτεΐνη.

Πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την εδραίωση μιας βέλτιστης πρόσληψης υδατανθράκων χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας, ειδικά όταν μιλάμε για αθλητές υψηλών επιδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις σε σάκχαρα είναι συχνά υψηλές.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η γλουτένη δεν πρέπει να αφαιρείται από τη διατροφή χωρίς προηγούμενη ιατρική διάγνωση. Πριν κάνετε αυτό το βήμα, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Εάν δεν υπάρχει πρόβλημα με τον μεταβολισμό ή την απορρόφηση της πρωτεΐνης, η εξάλειψή της μπορεί να έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά οφέλη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.