Βελτιώστε την κριτική σκέψη με 6 δραστηριότητες

Η κριτική σκέψη μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από τις νόρμες και να βρούμε διαφορετικούς τρόπους για να προσεγγίσουμε τις πολλές προκλήσεις της ζωής. Κάντε το στην πράξη με αυτές τις 6 συμβουλές.
Βελτιώστε την κριτική σκέψη με 6 δραστηριότητες

Τελευταία ενημέρωση: 17 Αυγούστου, 2022

Σε μια εποχή που υπάρχουν τόσοι πολλοί κανόνες και ρουτίνες για κάθε τομέα της ζωής μας, η κριτική σκέψη μπορεί να είναι μια λύση που θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε εναλλακτικούς τρόπους ύπαρξης που είναι λιγότερο «αυστηροί» και «βαρετοί». Εκεί βρίσκεται ο πλούτος αυτής της ικανότητας, στη δυνατότητα αμφισβήτησης.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κριτική σκέψη για οποιονδήποτε τομέα της ζωής.

Τι είναι η κριτική σκέψη;

Λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλεί, η κριτική σκέψη έχει αρκετούς ορισμούς. Ένας από αυτούς συνοψίζει ορισμένες κεντρικές ιδέες για το τι είναι και τι αντιπροσωπεύει: Είναι ένας τρόπος σκέψης στον οποίο βελτιώνεται η ποιότητα της αρχικής σκέψης. Το αποτέλεσμα είναι ένας άπειρος κριτικός στοχαστής που διατυπώνει ζωτικά προβλήματα και ερωτήσεις με σαφήνεια και ακρίβεια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Ένας κριτικός στοχαστής συσσωρεύει σχετικές πληροφορίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει αφηρημένες ιδέες. Φτάνει επίσης σε λύσεις που ελέγχονται και επαληθεύονται.

Η κριτική σκέψη είναι μια γνωστική διαδικασία που επιδιώκει να πάει πέρα από αυτό που είναι εμφανές, πέρα από αυτό που είναι ήδη γνωστό και πέρα από αυτό που θεωρείται δεδομένο. Βρίσκει άλλες πιθανές εναλλακτικές και τείνει προς τη βελτίωση. Περιλαμβάνει προβληματισμό και την υποβολή ερωτήσεων με έναν σκοπό.

Σύμφωνα με τον Facione, αυτός ο τύπος σκέψης περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η ανάλυση, η εξαγωγή συμπερασμάτων, η ερμηνεία, η εξήγηση, η αυτορρύθμιση και η αξιολόγηση. Είναι επίσης μέρος της ελεύθερης και ανεξάρτητης σκέψης.

Τέλος, άλλες πτυχές της κριτικής σκέψης είναι οι εξής:

 • Ο Facione (2007) στο άρθρο που αναφέρθηκε προηγουμένως επισημαίνει ότι για να επιτύχει κριτική σκέψη, ένα άτομο πρέπει να αυτο-ρυθμιστεί. Αυτό σημαίνει να οδηγήσει τη σκέψη του στο επόμενο επίπεδο, να την κάνει να μεγαλώσει, αλλά χωρίς να παγιδεύεται εκεί, πιστεύοντας ότι είναι το τέλος. Αντίθετα, πρόκειται για την αναθεώρηση των προηγούμενων βημάτων και την προσπάθεια πάντα να πηγαίνουμε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.
 • Η σαφήνεια στη σκέψη είναι επίσης το κλειδί. Είναι σημαντικό να αναλύετε τις πληροφορίες και να δίνετε προσοχή σε μία μόνο ιδέα κάθε φορά. Είναι επίσης δυνατό να συνθέσουμε την ιδέα που σκεφτόμαστε και να τη μοιραστούμε με κάποιον άλλο. Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε την ιδέα είναι να τη συσχετίσετε με προηγούμενη γνώση ή εμπειρία.
 • Είναι πάντα καλύτερο να εστιάσετε στο κύριο θέμα που προσπαθείτε να επιλύσετε. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε να χαθείτε σε μπερδεμένες προσθήκες και λεπτομέρειες.
Ερωτήσεις για προβληματισμό σχετικά με τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε πτυχή της ζωής με κριτική σκέψη.
Η κριτική σκέψη είναι μια διαδικασία που μπορεί να βελτιώσει πολλούς τομείς της ζωής σας.

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια ότι πρέπει να δώσετε τέλος σε μια φιλία

Δραστηριότητες για τη βελτίωση της κριτικής σκέψης

Μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στην κριτική σκέψη είναι οι ακόλουθες:

 1. Αποδεχτείτε ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις. Να έχετε ανοιχτό μυαλό. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί οι άλλοι μπορεί να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης, μην βασίζεστε στην άποψη της πλειοψηφίας.
 2. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με διαφορετικούς ανθρώπους. Γενικά, τείνουμε να κινούμαστε σε κύκλους στους οποίους νιώθουμε άνετα γιατί σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, αυτό συχνά καταλήγει να μας κάνει να συμμορφωνόμαστε και να μεροληπτούμε στον τρόπο που ερμηνεύουμε τον κόσμο. Περιβάλλοντας τον εαυτό μας με ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά, γνωρίζουμε άλλες πραγματικότητες.
 3. Βγείτε από τη μονοτονία. Από καιρό σε καιρό, είναι απαραίτητο να σπάσετε τις ρουτίνες και να τολμήσετε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Αναρωτηθείτε γιατί και από πότε κάνετε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο για να κόψετε τυχόν στάσιμες συνήθειες.
 4. Αναζητήστε πληροφορίες και μείνετε ενημερωμένοι. Αποφύγετε να μείνετε με μία μόνο εκδοχή των γεγονότων, καθώς θα μπορούσε να είναι προκατειλημμένη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κριτική σκέψη χρειάζεται σαφείς και τακτικές πληροφορίες.
 5. Προσπαθήστε να εξηγήσετε και να αιτιολογήσετε ιδέες. Αναζητήστε το γιατί αντί να ακολουθείτε τις ιδέες στα τυφλά.
 6. Παρακολουθήστε ταινίες, σειρές ή διαβάστε βιβλία για να έρθετε σε επαφή με τη γνώμη των διαφορετικών χαρακτήρων. Αναλύστε τα επιχειρήματα, ελέγξτε τις απόψεις και τολμήστε να διαφωνήσετε με τις αποφάσεις που παίρνουν.

Κριτική σκέψη: Τα πλεονεκτήματα

Όπως επισημάναμε στην αρχή, η κριτική σκέψη προσφέρει το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της δημιουργικότητας και της διαφάνειας. Δεν είναι ένας κομφορμιστικός τρόπος σκέψης, που σημαίνει ότι είναι προσαρμόσιμος και συνεχώς αυξάνεται και αναπτύσσεται.

Συνοψίζοντας, μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου σκέψης είναι τα ακόλουθα:

 • Η υγιής δυσπιστία σας επιτρέπει να αμφιβάλλετε για τα πράγματα που συνήθως παρουσιάζονται ως αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κριτική για χάρη της κριτικής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια σκεπτικιστική στάση για να συνεχίσετε την έρευνα και τον προβληματισμό.
 • Η ελευθερία του να μην υπακούει κανείς σε προκαθορισμένη σκέψη. Αυτό μας επιτρέπει να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε πάντα.
 • Μας βοηθά να διατηρήσουμε μια προληπτική στάση. Αυτό οδηγεί σε περιέργεια και κίνητρο.
 • Η κριτική σκέψη διευκολύνει τη σύνεση. Τέλος, με την αναστολή κάθε βιαστικής κρίσης, η κριτική σκέψη έρχεται σε αντίθεση με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Ένα άτομο με καλές δεξιότητες κριτικής σκέψης θα θέλει να καταλάβει πραγματικά τι σημαίνει κάτι. Θα επιλέξει επίσης να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να λάβει μια απόφαση. Εν τω μεταξύ, ένας μη κριτικός στοχαστής θα προτιμήσει απλές απαντήσεις και κάποιος θα πρέπει να του πει τι να κάνει.

Ένα κορίτσι που αναρωτιέται πώς να σταματήσει την αρνητική σκέψη.
Η κριτική σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων και να σας κάνει πιο ανοιχτούς στις προοπτικές των άλλων ανθρώπων.

Η κριτική σκέψη μας απομακρύνει από το κοινό

“Η άγνοια είναι πολύ πιο γρήγορη από την ευφυΐα. Η ευφυΐα σταματά κάθε στιγμή για να εξετάσει, η άγνοια προσπερνά τους κινδύνους με μεγάλη ταχύτητα, και δεν υπάρχει ποτέ κάτι που να της τραβάει την προσοχή. Έτσι, φτάνει γρήγορα οπουδήποτε… ειδικά στα συμπεράσματα.” -Alejandro Dolina

Η κριτική σκέψη είναι το αντίθετο της κοινής λογικής. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται το εργαλείο που μας επιτρέπει να απομακρυνθούμε από το κοινό για να προωθήσουμε την ελευθερία, την πολυφωνία και τη δημοκρατία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Facione, P. (2007). Pensamiento Crítico:¿ Qué es y por qué es importante. Insight assessment22, 23-56.
 • Vendrell I Morancho, Mireia, & Rodríguez Mantilla, Jesús Miguel. (2020). Pensamiento Crítico: conceptualización y relevancia en el seno de la educación superior. Revista de la educación superior49(194), 9-25. Epub 27 de noviembre de 2020.https://doi.org/10.36857/resu.2020.194.1121
 • Tamayo A., Oscar Eugenio, & Zona, Rodolfo, & Loaiza Z., Yasaldez Eder (2015). EL PENSAMIENTO CRÍTICO EN LA EDUCACIÓN. ALGUNAS CATEGORÍAS CENTRALES EN SU ESTUDIO.. Revista Latinoamericana de Estudios Educativos (Colombia), 11(2),111-133.[fecha de Consulta 23 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1900-9895. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134146842006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.