7 λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη

Η γνώση των λόγων που οδηγούν μια γυναίκα στην απιστία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την απιστία ή να συνεργαστούμε για να την ξεπεράσουμε αφού συμβεί. Ακολουθούν οι κυριότεροι από αυτούς.
7 λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ορισμός της απιστίας δεν είναι ο ίδιος για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα ζευγάρια. Υπάρχουν εκείνοι που την περιορίζουν μόνο στις σεξουαλικές επαφές με τρίτους και εκείνοι που την επεκτείνουν ακόμη και στα μηνύματα στο Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι αυτή η προδοσία της εμπιστοσύνης δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική ζημία. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη.

Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι η ανδρική απιστία είναι πολύ πιο συχνή από τη γυναικεία. Κάποτε αυτό ίσχυε, αφού οι γυναίκες (και όχι οι άνδρες) αντιμετώπιζαν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση μοιχείας. Ωστόσο, σήμερα και στις δυτικές κοινωνίες, έχει διαπιστωθεί ότι και τα δύο φύλα επιδίδονται σε απιστία σε παρόμοια ποσοστά.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 25-30% των ανθρώπων που βρίσκονται σε σταθερές σχέσεις έχουν απιστήσει κάποια στιγμή το σύντροφό τους. Και παρόλο που οι άνδρες και οι γυναίκες απιστούν σε παρόμοια ποσοστά, τα κίνητρά τους μπορεί να διαφέρουν. Τι ωθεί λοιπόν τις γυναίκες στην απιστία;

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη

Δεν είναι δυνατόν να γενικεύσουμε. Στην πραγματικότητα, σε κάθε περίπτωση, οι υποκείμενοι λόγοι της απιστίας μπορεί να είναι διαφορετικοί. Ωστόσο, αυτοί είναι συνήθως μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

1. Έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης με τον σύντροφό της

Αν οι ανδρικές απιστίες οφείλονται συνήθως σε σεξουαλικό κίνητρο, στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε έλλειψη στοργής. Όταν η συναισθηματική σύνδεση με τον σύντροφό της είναι φτωχή ή όταν η γυναίκα αισθάνεται παραμελημένη, μόνη και υποτιμημένη μέσα στη σχέση της, μπορεί να προσπαθήσει να καλύψει το κενό με ένα άλλο άτομο.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια της σχέσης, όταν το πάθος και η συναισθηματική ένταση του ερωτευμένου ξεθωριάζει και δίνει τη θέση του σε πιο ώριμα και ήρεμα συναισθήματα. Ορισμένες γυναίκες ερμηνεύουν αυτή τη μεταμόρφωση ως πρόβλημα και επιδιώκουν να ξαναβρούν αυτή την ευφορία με ένα νέο πρόσωπο.

Συνηθέστερα, αυτά τα συναισθήματα συναισθηματικής στέρησης προωθούνται από την αίσθηση ότι ο σύντροφος θεωρεί τη σχέση δεδομένη, δεν καλλιεργεί την οικειότητα και τη συνενοχή και δεν φροντίζει συναισθηματικά την σύντροφό του.

reasons why a woman may be unfaithful
Η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης μετά από κάποια χρόνια σχέσης μπορεί να διευκολύνει την αναζήτηση αυτής της ορμής του νέου έρωτα σε ένα άλλο πρόσωπο.

2. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σε πολλές περιπτώσεις, η απιστία έχει να κάνει περισσότερο με το άπιστο άτομο παρά με τον ίδιο το δεσμό. Αυτό ισχύει για τις γυναίκες που υποφέρουν από ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση και έχουν αγχώδες στυλ προσκόλλησης.

Για αυτές τις γυναίκες, η ανάγκη για εξωτερική έγκριση είναι μεγάλη. Γι’ αυτό μπορεί να καταφύγουν στην απιστία για να νιώσουν πολύτιμες, σημαντικές και επιθυμητές.

3. Λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη: Σεξουαλική δυσαρέσκεια

Αν και θεωρείται ότι αυτό είναι αποκλειστικό πεδίο των ανδρών, πολλές γυναίκες είναι επίσης άπιστες λόγω της σεξουαλικής δυσαρέσκειας που βιώνουν με τους συντρόφους τους. Αν οι σεξουαλικές επαφές είναι σπάνιες, χαμηλής ποιότητας ή γίνονται ρουτίνα, μπορεί να αναζητήσουν τη σπίθα και την ευχαρίστηση στη μορφή ενός εραστή.

4. Γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη: Θυμός και επιθυμία για εκδίκηση

Ένας άλλος από τους κύριους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα αρχίζει να είναι άπιστη είναι η επιθυμία να εκδικηθεί τον σύντροφό της ή να τον τιμωρήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή ο ίδιος ο σύντροφος υπήρξε άπιστος εξ αρχής ή επειδή η γυναίκα αισθάνεται ότι εκείνος δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε ή δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της.

Ίσως ο σύντροφος να είναι ψυχρός και αδιάφορος, να τσακώνεται συνεχώς ή να ασκεί έλεγχο. Ίσως είναι επικριτικός και δεν προσφέρει ποιοτικό χρόνο ή θετική ενίσχυση.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η δυσαρέσκεια και η αδυναμία μπορεί να οδηγήσουν στο να βλέπει την απιστία ως μια οδό για να εκδικηθεί το άλλο άτομο.

5. Λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη: Ταλαιπωρία και ρουτίνα

Είναι επίσης πιθανό η γυναίκα να είναι άπιστη επειδή η ζωή της στη σχέση έχει γίνει μονότονη, κουραστική και ρουτίνα. Δεν υπάρχει πια ενθουσιασμός, πάθος ή καινοτομία.

Αν ο ενθουσιασμός έχει εξαφανιστεί, ένα νέο ειδύλλιο μπορεί να φέρει αυτή την επιπλέον δόση ενθουσιασμού που το άτομο αισθάνεται ότι χρειάζεται.

6. Έχει ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση

Σε ορισμένες περιόδους της ζωής της, μια γυναίκα μπορεί να περάσει μια κρίση ταυτότητας που την οδηγεί στην ανάγκη να επιβεβαιώσει τον εαυτό της. Δεν είναι μυστικό ότι η κοινωνία ασκεί μεγάλη αισθητική πίεση στις γυναίκες. Γι’ αυτό το λόγο το να νιώθει κανείς επιθυμητός από τους άλλους μπορεί να επιβεβαιώσει τη δική του αξία.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας και λόγω ανωριμότητας και συμπλεγμάτων που σχετίζονται με την ηλικία, μια νεαρή γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός μνηστήρων αυξάνει την προσωπική της αξία. Ωστόσο, κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί καθώς πλησιάζει η κρίση της μέσης ηλικίας της. Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο ή να επιβεβαιώσει ότι εξακολουθεί να είναι ελκυστική. Η απιστία εξυπηρετεί την ικανοποίηση αυτής της επιθυμίας.

Mala relación de pareja lleva a la infidelidad.
Το γεγονός ότι δεν αισθάνεται κανείς ότι έχει αξία ή ότι πλησιάζει σε μια ηλικία κατά την οποία επιθυμεί να επιβεβαιώσει την αυτοεκτίμησή του είναι κοινές αιτίες απιστίας.

7. Γιατί μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη: Προβλήματα με τον σύντροφό της

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τα προβλήματα στην κύρια σχέση που οδηγούν στη γυναικεία απιστία. Ο έρωτας αποτελείται από πάθος, οικειότητα και δέσμευση- η απουσία ενός από αυτά τα συστατικά (ή η υποκειμενική αντίληψη ότι λείπουν) μπορεί να ξυπνήσει την επιθυμία μιας γυναίκας να τα αναζητήσει σε ένα διαφορετικό μέρος.

Εάν ο κύριος δεσμός δεν προσφέρει ασφάλεια, ευημερία και ικανοποίηση και αντίθετα, προκαλεί πόνο, αβεβαιότητα ή ταλαιπωρία, η απιστία είναι πιο πιθανό να συμβεί.

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να είναι άπιστη δεν είναι δικαιολογίες, αλλά μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε μπροστά

Οι παραπάνω είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αρχίζει να είναι άπιστη. Ωστόσο, δεν αποτελούν δικαιολογία αυτής της συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση -και μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα- ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας, να αναζητήσετε λύσεις (και να το κάνετε αυτό με επαγγελματική βοήθεια αν χρειαστεί) και να αποφασίσετε να τερματίσετε τη σχέση αν δεν λειτουργεί.

Η προδοσία της εμπιστοσύνης που συνεπάγεται η απιστία αφήνει βαθιά συναισθηματικά σημάδια. Γι’ αυτό δεν θα αποτελέσει ποτέ λύση.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και κανείς δεν είναι τέλειος, οπότε η γνώση αυτών των λόγων μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε την απιστία και να αναλάβουμε δράση εγκαίρως. Ακόμα και αν η απιστία έχει ήδη συμβεί, η κατανόηση των λόγων θα μας βοηθήσει να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές και να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current opinion in psychology13, 70-74.
  • Martínez, A., del Carpio, P. S., & Quintero, Y. A. (2022). Estilos de apego e infidelidad. Una revisión de la literatura. El Psicólogo Anáhuac22, 7-16.
  • Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.