Βεραπαμίλη: Οι χρήσεις και οι παρενέργειές της

Ποιες είναι οι διαφορετικές χρήσεις και οι παρενέργειες τις βεραπαμίλης; Παρότι θεωρείται ένα καρδιαγγειακό φάρμακο, έχει και άλλες εφαρμογές, όπως την αντιμετώπιση της μανίας και την αποτροπή των ημικρανιών.
Βεραπαμίλη: Οι χρήσεις και οι παρενέργειές της

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η βεραπαμίλη είναι ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται τόσο δια στόματος, όσο και ενδοφλεβίως, ανάλογα με τις ανάγκες του/ης ασθενή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, της υπέρτασης, και των αρρυθμιών. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για τις χρήσεις και τις παρενέργειες της βεραπαμίλης.

Σχετικά με τη βεραπαμίλη

Η βεραπαμίλη ανήκει στην οικογένεια της κατηγορίας IV των αντιαρρυθμικών. Είναι πιο αποτελεσματική από τη διγοξίνη, το κατ’ εξοχήν καρδιοτονικό για την κολπική μαρμαρυγή.

Παρότι η βεραπαμίλη θεωρείται καρδιαγγειακό φάρμακο, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της μανίας και την αποτροπή των ημικρανιών.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές του φαρμάκου στην αγορά, και οι γιατροί τις συνταγογραφούν ανάλογα με τις ανάγκες του/ης ασθενή. Για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, για παράδειγμα, οι γιατροί χορηγούν δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης. Από την άλλη, οι οφθαλμολογικές σταγόνες βοηθούν στην αντιμετώπιση της οφθαλμικής υπέρτασης και του γλαυκώματος.

Τι είναι οι αρρυθμίες;

Γιατρός κρατά στηθοσκόπιο

Μία αρρυθμία είναι μια ανωμαλία στον χτύπο της καρδιάς. Με άλλα λόγια, οι παλμοί της καρδιάς μπορεί να μειωθούν ή να αυξηθούν. Για την πρώτη περίπτωση, ο τύπος αρρυθμίας ονομάζεται βραδυκαρδία και στη δεύτερη ταχυκαρδία.

Όταν συμβαίνει, μπορεί να επηρεάσει τον σχηματισμό της καρδιακής ώσης. Κατά συνέπεια, μπορούν να συμβούν αλλαγές στην μεταγωγή της. Αυτό ονομάζεται “επανείσοδος” και είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους αρρυθμίας στον γενικό πληθυσμό.

Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρρυθμίες είναι συνήθως ακίνδυνες. Όμως, ορισμένες ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του/ης ασθενή γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις έχετε υπό έλεγχο.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη αρρυθμίας:

 1. Υπέρ-συστολές
 2. Υπερκοιλιακές αρρυθμίες
 3. Κοιλιακές αρρυθμίες
 4. Βραδυ-αρρυθμίες

Και με τη στηθάγχη;

Αυτή η πάθηση, όπως και το έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), είναι ένα είδος ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από τη φθορά και την απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αρτηριοσκλήρωση και προκαλείται από τη συσσώρευση πλακών χοληστερίνης, λιπιδίων, και φλεγμονωδών κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών. Κατά συνέπεια, η καρδιά δε λαμβάνει αρκετό αίμα ώστε να λειτουργεί κανονικά.

Η στηθάγχη (ισχαιμικός πόνος στο στήθος), εμφανίζεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου εξαιτίας του εκφυλισμού των αρτηριών της καρδιάς. Επιπλέον, υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες γι’ αυτή την πάθηση:

 • Σταθερή στηθάγχη: πόνος ο οποίος εμφανίζεται όταν γυμνάζεστε και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.
 • Ασταθής στηθάγχηπόνος που εμφανίζεται όταν ξεκουράζεστε και διαρκεί περισσότερο απ’ ότι στην περίπτωση της σταθερής στηθάγχης.

Πώς λειτουργεί η βεραπαμίλη;

Γιατρός εξετάζει ασθενή

Αυτό το φάρμακο οφείλει την αποτελεσματικότητά του, ενάντια στις προαναφερθείσες ασθένειες, στην ικανότητά του να μπλοκάρει τους τασεο-εξαρτώμενους διαύλους ασβεστίου. Επιπλέον, δρα κατά την είσοδο του εξωκυτταρικού ασβεστίου μέσω των μεμβρανών των καρδιακών μυϊκών κυττάρων. Ακόμη, δεν αλλοιώνει τα επίπεδα ασβεστίου στο πλάσμα.

Για να το κάνει αυτό, η βεραπαμίλη προσκολλάται στους βραδείς διαύλους ασβεστίου, τροποποιώντας τη δομή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταφέρουν ασβέστιο από το πλάσμα στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Επίσης, αυτό το φάρμακο παρεμβάλλεται στην απελευθέρωση ενδοκυτταρικού ασβεστίου το οποίο είναι αποθηκευμένο στο σαρκοπλασματικό δίκτυο, μια κυτταρική δομή. Μειώνοντας τα επίπεδα ασβεστίου μέσα στο κύτταρο, ο μυς της καρδιάς διαστέλλεται, επηρεάζοντας τον μηχανισμό συστολής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον λείο μυ των αιμοφόρων αγγείων.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η διαδικασία μειώνει την περιφερική αντίσταση και έτσι το μετα-φορτίο. Αυτοί οι μηχανισμοί εξηγούν την ωφέλιμη δράση της βεραπαμίλης σε ασθενείς με στηθάγχη και υπέρταση.

Βεραπαμίλη – Παρενέργειες

Βεραπαμίλη: Οι χρήσεις και οι παρενέργειές της

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες της βεραπαμίλης περιλαμβάνουν:

 • Βραδυκαρδία κόλπων
 • Αντανακλαστική ταχυκαρδία κόλπων
 • Κολποκοιλιακή απόφραξη διαφορετικού βαθμού, ίσως απαιτηθεί θεραπεία με άλλο φάρμακο
 • Υπόταση

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι παρενέργειες της βεραπαμίλης είναι συχνότερες με ενδοφλέβια χορήγηση παρά με την κατάποση του δισκίου. Πέραν από αυτές τις σοβαρές παρενέργειες, εξαιτίας της αγγειοδιασταλτικής δράσης της, ο/η ασθενής ίσως εμφανίσει και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως:

Τέλος, παρότι είναι σπάνιο, ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν υπερευαισθησία.

Συμπέρασμα

Η βεραπαμίλη είναι ένα φάρμακο το οποίο βοηθά κυρίως στην αντιμετώπιση της στηθάγχης, της υπέρτασης, και διαφόρων τύπων αρρυθμίας.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερα επικίνδυνες παρενέργειες και έτσι είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί/ες όταν ακολουθείτε θεραπεία με αυτό το φάρμακο. Τέλος, θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του/ης γιατρού σας και να εκδηλώνετε τις απορίες σας ή να ρωτάτε για τυχόν αφύσικες δυσφορίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
 • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
 • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.