Μάθετε για το οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης

Οι γιατροί γράφουν οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης για την καταπράυνση των συμπτωμάτων των κόκκινων ματιών. Όμως, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε και να λάβετε υπόψιν.
Μάθετε για το οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης είναι ένα οφθαλμικό φάρμακο τοπικής εφαρμογής για τοπική αγγειοσυστολή στα αιμοφόρα αγγεία του επιπεφυκότα. Με τεχνικούς όρους, πρόκειται για ένα συμπαθομιμητικό φάρμακο άμεσης δράσης και δραστηριότητα α-αγωνιστή. Προκαλεί αγγειοσυστολή εξαιτίας της άμεσης δράσης του στους α-αδρενεργείς υποδοχείς του αγγειακού ενδοθηλίου.

Δρα γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, η δράση του διαρκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έξι ή παραπάνω ώρες. Επίσης, έχει χαμηλή τάση για πρόκληση συμφόρησης ως παρενέργεια.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό το φάρμακο, στον τρόπο λειτουργίας και τη δράση του.

Πώς χρησιμοποιείται το οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης

Γυναίκα χρησιμοποιεί οφθαλμικό διάλυμα

Αυτό το φάρμακο προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα των κόκκινων ματιών. Έτσι, οι γιατροί το γράφουν για ήπιους οφθαλμικούς ερεθισμούς εξαιτίας αλλεργιών, κούρασης, και άλλων παραγόντων.

Η δόση για ενήλικες και παιδιά άνω των 6 ετών είναι μία ή δύο σταγόνες κάθε 8 ώρες στον επηρεασμένο επιπεφυκότα. Για τη σωστή χορήγησή του, ανοίξτε τα βλέφαρά σας και βάλτε μια σταγόνα μέσα στο κάτω βλέφαρο ενώ κοιτάτε προς τα πίσω. Μην αγγίζετε το στόμιο με τα μάτια ή τα δάκτυλά σας και προσπαθήστε να κρατήσετε ανοιχτά τα μάτια σας χωρίς να τα ανοιγοκλείσετε για λίγα δευτερόλεπτα.

Όμως, αν επιμένουν τα συμπτώματα μετά από τρεις μέρες αφότου αρχίσετε τη θεραπεία, θα πρέπει να σταματήσετε την εφαρμογή της και να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό.

Οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης – Αντενδείξεις

Δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν έχετε υπερευαισθησία στην ενεργή του ουσία, σε οποιαδήποτε έκδοχα του σκευάσματος, ή σε άλλα συμπαθομιμητικά.

Επίσης, είναι ακατάλληλο για άτομα με γλαύκωμα κλειστής γωνίας και για άτομα με γενετική προδιάθεση σε αυτό. Ομοίως, δεν είναι κατάλληλο για ασθενείς με ανεξέλεγκτη υπερευαισθησία, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπεργλυκαιμία, και υποθυρεοειδισμό.

Προφυλάξεις

Η συχνή ή παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου και ίσως υπάρχουν παρενέργειες. Τα άτομα που βιώνουν τις καταστάσεις που ακολουθούν θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα:

 • Όσα άτομα έχουν στηθάγχη ή λαμβάνουν διγοξίνη.
 • Άτομα που κάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.
 • Άτομα με υπερευαισθησία στη μεθυλντόπα.
 • Άτομα που λαμβάνουν φαινοθειαζίνη.
 • Όσοι έχουν πρόβλημα με τον προστάτη.
 • Άτομα με σοβαρή φλεγμονή στα μάτια.
 • Οποιοδήποτε άτομο κάτω των 18.

Να θυμάστε ότι η κατάχρηση οφθαλμικού διαλύματος οξυμεταζολίνης ίσως προκαλέσει εξάρτηση στο φάρμακο στα άτομα που αναζητούν ανακούφιση από τη χρόνια συμφόρηση. Ακόμη, αν φοράτε φακούς επαφής, τότε θα πρέπει να τους βγάζετε πριν χρησιμοποιήσετε την ουσία και να περιμένετε 15 ή 20 λεπτά πριν τους φορέσετε ξανά.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αν μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες το φάρμακο. Επίσης, οι γιατροί δε γνωρίζουν ακόμη αν οι γυναίκες που θηλάζουν εκκρίνουν την ουσία μέσω του γάλακτος. Όμως, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και τη συστημική απορρόφηση.

Παρενέργειες

Γυναίκα βάζει σταγόνες στα μάτια

Υπάρχουν αναφορές για περιστασιακές παρενέργειες όπως ερεθισμό και πόνο στα μάτια μετά τη χρήση του οφθαλμικού διαλύματος οξυμεταζολίνης. Επίσης, οι υπερβολικές ή παρατεταμένες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε συστημική απορρόφηση και υπερδιέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε παράδοξη ανηδονία, κατάρρευση του καρδιαγγειακού συστήματος, σοκ, ακόμη και κώμα.

Τέλος, μπορεί να υπάρξει αναστολή των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως υπνηλία, μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, υπόταση, άπνοια, και απώλεια συνείδησης.

Οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης – Αλληλεπιδράσεις

Τέλος, υπάρχουν φαρμακολογικές αλληλεπιδράσεις όταν το διάλυμα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπως:

 • Άτομα που παίρνουν ή έπαιρναν (τις τελευταίες δύο εβδομάδες) τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς μονοαμινοξειδάσης ή μεθυλντόπα.
 • Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με φαινοθειαζίνη ή φάρμακα για το άσθμα όπως αδρενεργικά βρογχοδιασταλτικά.
 • Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 5 λεπτά ανάμεσα στη χορήγηση δύο τύπων οφθαλμικών διαλυμάτων όταν τα χρησιμοποιείτε την ίδια περίοδο.
 • Επίσης, μόλις ανοίξετε το δοχείο, θα πρέπει να το πετάξετε έπειτα από 28 ημέρες. Όμως, αν θέλετε να το κρατήσετε περισσότερο, τότε κρατήστε το μακριά από το φως και θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών.

Συμπέρασμα

Το οφθαλμικό διάλυμα οξυμεταζολίνης είναι χρήσιμο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των κόκκινων ματιών. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε για πάνω από τρεις ημέρες. Σε περίπτωση που δεν δείτε βελτίωση, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Flores Valdez, N. (2013). EndotElina-1: vasoconstrictor intrínseco del endotelio vascular EndothElin-1: intrinsic vasoconstrictor vascular endothelial. REVISTA.

 • Montalvo, R. V. (2001). Artículo de Revisión IRRITACIÓN OCULAR : MODELOS ALTERNATIVOS. Rev Cubana Farm.

 • (2001). Irritación ocular: Modelos alternativos. Revista Cubana de Farmacia.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.