Βιβλιοθεραπεία: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Η βιβλιοθεραπεία χρησιμοποιεί την ανάγνωση ως θεραπευτικό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας.
Βιβλιοθεραπεία: Χαρακτηριστικά και οφέλη
Iván Losada

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από χειροπράκτη Iván Losada.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ για τη βιβλιοθεραπεία; Πρόκειται για ένα είδος θεραπείας που χρησιμοποιεί βιβλία, αναγνωστικό υλικό και διδακτικά μέσα ως θεραπευτικά εργαλεία για να βοηθήσει τους ασθενείς με συναισθηματικές και ψυχολογικές ασθένειες να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο δρόμο προς την ανάρρωση. Εσείς τι ξέρετε για τη βιβλιοθεραπεία;

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα οπτικοακουστικά μέσα που βομβαρδίζουν συνεχώς τα παιδιά και τους νέους δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ψυχικές και συναισθηματικές διαταραχές γίνονται όλο και πιο συχνές.

Το γεγονός είναι ότι η οπτικοακουστική διέγερση απαιτεί πολύ λίγη κατανόηση. Μας δίνει ολόκληρη την εικόνα από την αρχή μέχρι το τέλος με ελάχιστη, και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτη, συνειδητή παρέμβαση. Η ανάγνωση, από την άλλη πλευρά, απαιτεί κατανόηση και προβληματισμό και τα μηνύματά της έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος και διείσδυση.

Στη χρήση της βιβλιοθεραπείας ως θεραπευτικού εργαλείου συμμετέχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, βιβλιοθηκονόμοι, σύλλογοι και οι ίδιοι οι ασθενείς. Η κύρια πρόκληση είναι η σωστή επιλογή των πιο χρήσιμων κειμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικιακές ομάδες και τις παθολογίες.

Βιβλιοθεραπεία: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Βιβλιοθεραπεία: Ιστορία

Αν και μας ακούγεται πολύ σύγχρονος ο όρος, η βιβλιοθεραπεία ήταν ήδη γνωστή στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι βιβλιοθήκες ορίζονταν ως “τόποι θεραπείας της ψυχής”. Ομοίως, οι στρατιώτες που τραυματίστηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπρεπε να διαβάζουν βιβλία κατά την ανάρρωση.

Η βιβλιοθεραπεία εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1930 με ενδιαφέροντες τίτλους όπως “The Literature Prescription”. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, εμφανίστηκαν όλο και περισσότερα βιβλία που αφορούσαν την ειδικότητα αυτή.

Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ως διδακτικό υλικό για να μπορέσει ο ασθενής να έχει πληρέστερη γνώση της ασθένειάς του. Από τη δεκαετία του 1990, με την άνοδο της Ιατρικής και της Ψυχολογίας που βασίζεται σε αποδείξεις, άρχισε να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς.

Βιβλιοθεραπεία: Χαρακτηριστικά και οφέλη

Το Ηνωμένο Βασίλειο “συνταγογραφεί” βιβλία μέσω του συστήματος υγείας και των βιβλιοθηκών.

Στην Ισπανία βλέπουμε επίσης μερικές πρωτοβουλίες να εμφανίζονται σε διάφορες κοινότητες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόγραμμα“literapia” του νοσοκομείου Santiago de Compostela, ένα πρόγραμμα που ενσωματώνει ομάδες ανάγνωσης και εθελοντές.

Θα θέλαμε επίσης να αναφέρουμε ένα πολύ δημοφιλές βιβλίο του Lou Marinoff, Plato Not Prozac (Πλάτωνας, όχι πρόζακ!), το οποίο, το 2000, συνέστησε τη χρήση της φιλοσοφίας για την κατανόηση του εσωτερικού μας κόσμου.

Χαρακτηριστικά της βιβλιοθεραπείας

 • Έχει αποδειχθεί χρήσιμη για τη θεραπεία ασθενειών στον συναισθηματικό ή ψυχολογικό τομέα.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ήπιες περιπτώσεις ως μοναδική θεραπεία, με την απαραίτητη αντίστοιχη επίβλεψη, ή και ως συμπλήρωμα φαρμακευτικών και ψυχοθεραπευτικών θεραπειών.
 • Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης ή με την υποστήριξη δημόσιων βιβλιοθηκών και εκπαιδευτικών κέντρων.
 • Τα κείμενα και το υλικό πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να σχετίζονται με διαφορετικές ασθένειες και ηλικίες.
A bookshelf in the form of a head.
 • Πολλά από τα υπάρχοντα υλικά στοχεύουν στη μείωση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.
 • Χρησιμοποιεί συναισθηματικούς παράγοντες με θετικά μηνύματα για να βοηθήσει τον ασθενή να επιλύσει τις συγκρούσεις και να ανακτήσει την ευημερία του.
 • Στοχεύει στο να φέρει τη θετική σκέψη στην καθημερινή ζωή του ασθενούς που πλήττεται από ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές, σε αυτό που έχει ονομαστεί βιβλιογραφία αυτοβοήθειας.
 • Στόχος είναι η ανάγνωση να γίνει ένα μέσο αμφισβήτησης του τρόπου σκέψης του ασθενούς και να συμβάλει στη βελτίωσή του.

Οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων

 • Η ανάγνωση ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, όπως οι περιοχές Μπροκά και Βέρνικε και το προσαγώγιο. Οι περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα που πραγματοποιείται κατά την ανάγνωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι αθλητές και αθλήτριες χρησιμοποιούν την οπτικοποίηση για να γυμνάσουν τους μύες τους.
 • Προωθεί την ενσυναίσθηση και την ανθεκτικότητα.
 • Αυξάνει το λεξιλόγιο και βελτιώνει την επικοινωνία.
 • Διεγείρει τη μάθηση και την περιέργεια, αυξάνει το γνωστικό απόθεμα και καθυστερεί τα συμπτώματα νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.
 • Μειώνει τα επίπεδα άγχους. Αυτό οφείλεται στο ότι το μυαλό παραμένει ενεργό κατά την ανάγνωση, όπως και στον διαλογισμό.
 • Προωθεί την ανάπαυση και τον ύπνο: Ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του νυχτερινού ύπνου στον εγκέφαλο και έτσι είναι μια καλή θεραπεία για την αϋπνία για πολλούς ανθρώπους.
 • Μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, καθώς ο αναγνώστης εθίζεται στην ιστορία και τον ενθαρρύνει να αλληλεπιδράσει νοητικά με αυτήν.
 • Δίνει στον αναγνώστη γνώση, σοφία και ελευθερία επιλογών, γεγονός που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την ασφάλεια στη ζωή του.

Μπορούμε να βρούμε όλα όσα θέλουμε στα βιβλία. Περιέχουν γνώση, περιπέτεια, ταξίδια, ίντριγκες, ιστορία, αγάπη και, όπως είδαμε σε αυτό το άρθρο, την ευκαιρία να θεραπεύσουμε ψυχικές και συναισθηματικές ασθένειες και καταστάσεις. Καλή ανάγνωση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alonso, A. (2008). Biblioterapia y desarrollo personal. La Habana, Cuba: Editorial Ciencias Médicas.
 • Bry, I. (1942). Medical aspect of literature. A bibliographical outline. Bulletin of the Medical Library Association; 30, 252-266.
 • Gamboa, S. (2000). Nuevo rol para el profesional de la biblioteca del futuro. Biblios; 2(6), 1-9.
 • Núñez, M. (1994). Biblioterapia: cuentos infantiles terapéuticos. La Habana, Cuba: Editorial Científico Técnica.
 • Miñarro, L. (2000). Bibliotecas para pacientes. Recomendaciones de la IFLA. Métodos de Información; 7(37), 54-68.
 • Alzheimers Association. (2016). Información Básica Sobre la Enfermedad de Alzheimer. Recuperado de: https://www. alz. org/national/documents/sp_brochure_basicsofalz. pdf.
 • Marinoff, L. (2017). Más Platón y menos prozac. B de Books.
 • Berrospi Bocanegra Sonia, C. M. M., Cóndor Bernal Melany, D. S. Y., & Vargas Rodríguez Karyn, V. C. C. (2018). Fases y beneficios de la Lectura.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.