6 Συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι

Εάν είστε ενθουσιασμένοι που μαθαίνετε στα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι, δείτε αυτές τις συμβουλές που έχουμε για εσάς. Ήρθε η ώρα να βουτήξετε στην ομορφιά των βιβλίων!
6 Συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το διάβασμα είναι ένα είδος φιλίας, είπε ο συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ για να περιγράψει τη σημασία του αδελφικού και ειλικρινούς δεσμού που υφαίνεται σε αυτή την πράξη. Εάν θέλετε να μάθετε πώς να μαθαίνετε στα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ενθαρρύνοντας μια συναισθηματική συνάντηση στην οποία ο επίτιμος καλεσμένος είναι η γλώσσα.

Ακριβώς όπως η ικανότητα ομιλίας είναι μια έμφυτη κατάσταση των ανθρώπινων όντων, η ανάγνωση είναι μια πολιτισμική συνθήκη. Επομένως, είναι μια ακόμη δράση που πρέπει να μάθει ο εγκέφαλος. Για να το πετύχουμε αυτό είναι καθοριστική η τόνωση του περιβάλλοντός μας.

Στην πραγματικότητα, η ανάγνωση ξεκινά ακόμη και πριν από τον ίδιο τον γραμματισμό, όταν τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ λέξεων και πραγμάτων. Αυτό λέγεται ανάγνωση του κόσμου. Για να σας συνοδεύσουμε σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε ετοιμάσει έξι συμβουλές παρακάτω.

Συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι

Για να μάθετε στα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προωθήσετε είναι οι εμπειρίες με τη γλώσσα που προκύπτουν αυθόρμητα. Όσο πιο ευημερούσες και ποικίλες είναι αυτές οι εμπειρίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες κατανόησης διαφορετικών κειμένων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθούν χώροι αλληλεπίδρασης, ώστε να αναπτύξουν την προοδευτική ικανότητα να εννοιολογούν στο μυαλό τους καθώς εξοικειώνονται με τις λέξεις. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο της γλώσσας Lev Vigotsky, αυτό είναι το κλειδί σε όλη τη διαδικασία της εκμάθησης της ανάγνωσης.

Lectura entre generaciones de la familia.
Η ανάγνωση είναι πολιτιστική και ως εκ τούτου συνεπάγεται μεταφορά γενεών εντός των κοινοτήτων.

1. Παίξτε με τις λέξεις

Τα παιχνίδια με λέξεις που ενσωματώνονται φυσικά στη ρουτίνα των παιδιών στην οικογένεια είναι ένα πολύ καλό ερέθισμα. Ανάμεσα σε τραγούδια, καντάδες, αινίγματα και γλωσσολαλιά, ο δρόμος προς την ανάγνωση είναι στρωμένος. Όλα είναι προφορικές μορφές που προσκαλούν διασκέδαση και παιχνίδι. Επιπλέον, όλα θα βοηθήσουν στην περίπλοκη διαδικασία δημιουργίας των σχέσεων που απαιτούνται για την κατανόηση των κειμένων αργότερα.

Με αυτά τα παιχνίδια, τα παιδιά ασκούν τις αναμνήσεις τους, κάνουν συνδέσεις μεταξύ λέξεων και εννοιών, εξασκούνται στις λέξεις και αφήνουν τη φαντασία τους να πετάξει. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτά που θυμάστε από την παιδική σας ηλικία και σταδιακά να ενσωματώσετε άλλα βιβλία για θέματα που τους ενδιαφέρουν.

2. Όταν μαθαίνετε στα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι, να διαβάζετε δυνατά

Η μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι μια από τις στρατηγικές που έχουν τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά. Η σύνδεση που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή υποκινεί τα συναισθήματά τους.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε μια αγαπημένη και αξέχαστη ανάγνωση, δίνοντας προσοχή στους κατάλληλους τόνους και τον ρυθμό της ανάγνωσης. Αυτά είναι απαραίτητα για την επικοινωνία της πρόθεσης του κειμένου, η οποία είναι απαραίτητη για την κατανόησή του και για την ανάλυση που θα κάνουν αργότερα τα παιδιά.

Η ανάγνωση πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Με εξάσκηση, θα μπορέσετε να το κάνετε μια πραγματικά διασκεδαστική και εξατομικευμένη εμπειρία. Εδώ, η προσωπικότητα επηρεάζει και την επιλογή του κειμένου. Μερικά παιδιά ανέχονται μια μεγαλύτερη ιστορία περισσότερο από άλλα, και αν τα τελευταία βαρεθούν, μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

3. Φτιάχτε τη δική τους βιβλιοθήκη

Αγοράστε τους όμορφα και διασκεδαστικά βιβλία με καλές ιστορίες και σε διαφορετικές μορφές. Προσφέρετε μια ποικιλία από υφές: τρισδιάστατες, μινιατούρες και με ήχους.

Ο κόσμος των παιδικών εκδόσεων έχει πολλές εκπληκτικές εναλλακτικές διαθέσιμες. Γίνετε παρατηρητική μητέρα ή περίεργος πατέρας και θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τα κριτήρια στα γούστα των παιδιών σας.

Φτιάξτε μια γωνιά στο σπίτι που θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και θα τους επιτρέπει να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν. Επίσης, δώστε προσοχή στις αντιδράσεις τους για να διερευνήσετε ή να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις. Εάν το παιδί σας φαίνεται εξαντλημένο, ίσως είναι καιρός να σταματήσετε.

Διαβάστε τους μια σύντομη ιστορία πριν τον ύπνο, κατά προτίμηση μια ηρεμιστική. Αυτό θα τους βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια. Οι τελευταίες εικόνες της ημέρας συχνά σέρνονται στα όνειρά μας, άλλωστε!

4. Σχεδιάστε γράμματα, συλλαβές και λέξεις

Το σχέδιο είναι μια μορφή αναπαράστασης. Αυτή η λειτουργία της αφαίρεσης είναι απαραίτητη για να συμβολίζει τους ήχους των γραμμάτων, των συλλαβών και των λέξεων. Αυτό είναι γνωστό ως απόκτηση φωνολογικής επίγνωσης.

Για να συμβεί αυτό, τα παιδιά πρέπει να φτάσουν σε έναν βαθμό νευρολογικής ωριμότητας χαρακτηριστικό της ανθρώπινης εξέλιξης, ο οποίος μπορεί να τονωθεί από τη γέννησή του με ενέργειες που ενισχύουν τη σχέση τους με τις λέξεις.

5. Αναζητήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον όταν μαθαίνετε στα παιδιά να διαβάζουν

Επιλέξτε μαζί έναν ευχάριστο χώρο όπου μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να αποφύγετε διακοπές. Ξεκαθαρίστε ότι ο χρόνος που αφιερώνετε στο διάβασμα είναι απαραίτητος για εσάς και ότι δεν βιάζεστε.

Βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται άνετα στο επιλεγμένο μέρος και ότι μπορούν να δουν τις σελίδες του βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μπορείτε περιστασιακά να δείχνετε με το δάχτυλό σας τη γραμμή που διαβάζετε για να τους καθοδηγήσετε. Εάν προσδιορίζουν ήδη τις λέξεις, μπορούν να τις ελέγξουν.

6. Διδάξτε με το παράδειγμα

Στην πραγματικότητα, αυτή η τελευταία συμβουλή θα έπρεπε να ήταν πρώτη, γιατί όλα τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα και η πιο σημαντική επιρροή που έχουν είναι αυτό που βλέπουν στο σπίτι. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η σχέση σας με τα βιβλία εκτιμάται. Μην κρύβεις τη συγκίνηση που μπορεί να σου ξυπνήσει μια ιστορία, μια συνταγή, ένα ποίημα.

Διαβάστε παρά τις πολλαπλές ασχολίες που μπορεί να έχετε αλλά χωρίς να το κάνετε απλώς από καθήκον. Να έχετε πάντα ένα βιβλίο και να το έχετε στην τσάντα σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα έχετε λίγο παραπάνω χρόνο!

Espacio en al casa para enseñar a leer a un niño.
Η ύπαρξη ενός χώρου ανάγνωσης, μιας συγκεκριμένης ώρας και μιας βιβλιοθήκης είναι όλα στοιχεία που διευκολύνουν τη διαδικασία της ανάγνωσης στα παιδιά.

Μαθαίνοντας στα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι με τις αναμνήσεις των δικών μας παιδικών χρόνων

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα γράμματα και να αποκτούν αλφαβητισμό, κλείνουν έναν κύκλο που ξεκίνησε με τα πρώτα νανουρίσματα που άκουσαν από τους γονείς τους. Έτσι, είναι η προφορική αλληλεπίδραση που τους επιτρέπει να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των λέξεων και των αναφορών τους. Επομένως, πριν κατακτήσουν τον γραπτό λόγο, έχουν μάθει να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους.

Υπάρχουν παιδαγωγικές μέθοδοι για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν στο σπίτι, όπως συλλαβικές, συνθετικές, αναλυτικές και μικτές μέθοδοι. Έχουν χρησιμοποιηθεί για γενιές και έχουν υποστηρικτές και επικριτές.

Ωστόσο, προτού ερευνήσετε τι είναι, σκάψτε στις δικές σας αναμνήσεις. Θα βρείτε σίγουρα μερικές αστείες ιστορίες σχετικά με το πώς ήταν για εσάς να μάθετε να διαβάζετε. Ο προβληματισμός για τη δική σας εμπειρία μπορεί να ρίξει νέο φως στο πώς μπορείτε να προσπαθήσετε να επαναλάβετε αυτό που σας βοήθησε. Τα παιδιά σας θα επωφεληθούν από αυτό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.